| Vesti | Hardver | AMD „Carrizo“ familija mobilnih APU-ova stiže 2015. godine
Hardver

AMD „Carrizo“ familija mobilnih APU-ova stiže 2015. godine

AMD Carrizo

Kompanija AMD je na svom događaju „Future of Compute“ (Budućnost računarstva) objavila da će proširiti ponudu svojih prvih system-on-a-chip (SoC) APU-ova, kodnog naziva „Carrizo“, kao i mainstream SoC-eva kodnog naziva „Carrizo-L“. Ovo je deo planova koje kompanija AMD ima za mobilne APU-ove u 2015. godini.

U saradnji sa hardverskim i softverskim partnerima, novi AMD mobilni APU-ovi su dizajnirani kao kompletna rešenja za gejming, poslovne aplikacije i ultra HD 4K doživljaje, a imaju podršku za Microsoft DirectX 12, OpenCL 2.0, AMD Mantle API, AMD FreeSync, kao i za predstojeći Microsoft Windows 10 operativni sistem. 

 

Flagship „Carrizo“ procesori će imati integrisano novo x86 CPU jezgro, kodnog naziva „Excavator“, uz narednu generaciju AMD Radeon grafike, u SoC-u koji je kompatibilan sa „Heterogenom sistemskom arhitekturom“ (HSA) verzije 1.0.

„Carrizo-L“ SoC će imati integrisano CPU jezgro, kodnog naziva „Puma+“, i AMD Radeon R-Series GCN GPU, a biće namenjen mainstream konfiguracijama. Pored toga će i AMD sigurnosni procesor biti integrisan u „Carrizo“ i „Carrizo-L“ APU-ove, omogućavajući ARM TrustZone zaštitu, što će najviše ceniti poslovni i stručni korisnici.

 

 

Zahvaljujući jedinstvenoj (single package) infrastrukturi „Carrizo“ i „Carrizo-L“ APU-ova, AMD partnerima je pojednostavljeno dizajniranje niza komercijalnih i potrošačkih mobilnih sistema.

Isporuka „Carrizo“ i „Carrizo-L“ APU-ova je predviđena za prvu polovinu 2015. godine, a očekuje se da će se laptop računari i All-in-One sistemi, bazirani na APU-ovima nove mobilne 2015 AMD familije, naći na tržištu sredinom 2015.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu

A

Atila Gobor

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar