| Vesti | AXE | Intel Labs investira 100 miliona dolara u univerzitetska istraživanja
AXE

Intel Labs investira 100 miliona dolara u univerzitetska istraživanja

intel

Prvi centar biće smešten u okviru Stanforda i biće usresređen na istraživanja iz oblasti vizuelnog računarstva

MOUNTAIN VIEW, Kalifornija, 26. januar, 2011 – Kompanija Intel objavila je investicione planove vredne 100 miliona dolara u univerzitetska istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama u narednih pet godina, sa ciljem uvođenja inovacija u računarstvo i oblast komunikacija. Kompanija će otvoriti Intel Science and Technology Centers (Intelove naučne i tehnološke centre) u okviru velikog broja univerziteta tokom godine.

Rad centara biće fokusiran na projekte iz određenih oblasti tehnologije koji su u skladu sa istraživačkom agendom kompanije, uključujući vizuelno računarstvo, mobilnost, sigurnost i ugrađena rešenja. Kao inicijalni korak, organizacija Intel Labs je takođe objavila da će Stanford Univerzitet biti centrala prvog centra, čiji će rad biti usresređen na unapređivanje vizuelnog računarstva namenjenog korisnicima i profesionalcima. Istraživači na Stanfordu sarađivaće sa zajednicom istraživača sa sedam različitih iniverziteta. Nedavno predstavljena druga generacija Intel® CoreTM procesora sa vizuelnom i 3-D grafikom biće ključ R&D platforme na osnovu koje će istraživači razvijati inovacije koje unapređuju kvalitet i način na koji slike bivaju napravljene, način na koji se radi sa njima i na samom kraju, način na koji bivaju prikazane krajnjem korisniku.

Ovaj prvi Intelov naučni i tehnološki centar, kao i centri koji će biti pokrenuti tokom godine, predstavlja novi način na koji kompanija sarađuje. Do sada, organizacija Intel Labs vodila je centre, koji su bili smešteni u blizini istraživačkih univerziteta, po modelu otvorene saradnje, a značajna količina sredstava je odlazila na rad, održavanje i obezbeđivanje osoblja koje je radilo za ove ustanove. Novi centri biće finansirani od strane kompanije Intel i vođeni od strane Intela i univerzitetskih istraživača. Kompanija Intel planira pokretanje tendera namenjenih akademskim zajednicama koji će za cilj imati otvaranje dodatnih Intelovih istraživačkih i tehnoloških centara.

„Intel Labs već dugi niz godina investira u univerzitetska istraživanja i ovaj program predstavlja naredni logični korak kada je u pitanju ova važna investicija,“ izjavio je Džastin Ratner, izvršni direktor odeljenja za tehnološki razvoj. „Ritam kojim se tehnologija kreće postaje sve brži. Naš novi pristup trebalo bi da nam omogući brze i dinamične investicije u akademske radove koji najviše obećavaju.“

„Stanford ima veliku čast što je odabran za centralu ISTC-a,“ izjavio je Pat Hanrahan, glavni akademski istraživač u ISTC-VC.  „Ovo je nov model koji će imati veliki uticaj na buduće računarstvo. Stanford se raduje saradnji sa kompanijom Intel i mrežom sačinjenom od sedam univerziteta.“

 

Komentarišite na forumu

 

Tagovi
Đ

Đorđe Kovačević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar