| Softver | Windows 7 – Performanse beta verzije
Softver

Windows 7 – Performanse beta verzije

Sada već davne 2001. godine Microsoft korporacija  je izbacila svoj operativni sistem Windows XP, koji u tom momentu nije bio prihvaćen jer se za njega mislilo da nije dostojan naslednik Windowsa 98 i 2000. Mišljenje se vremenom promenilo, tako da je danas na najvećem broju kućnih računara instaliran baš taj OS. Vratimo se sada u malo bližu prošlost. Tačnije u januar 2007. Microsoft predstavlja Windows Vistu, Operativni sistem nove generacije, za koji je tvrdio da je brz, ako ne i brži od Windowsa XP. Nažalost, tvrdnje Microsofta nisu bile opravdane. Problemi sa drajverima, loše izveden sistem za registraciju, spor odziv sistema, primetno veća hardverska zahtevnost, veliki pad u performansama kod igara. Vrlo loš publicitet koji su stvorili IT novinari (što je bilo opravdano) doprineli su tome da veliki broj korisnika ostane na Windowsu XP.

Podestimo se, slična stvar se dešavala sa Windowsom XP 2001. godine, samo što on nije bio tako pompezno najavljivan. Trebalo je sačekati da OS “sazri”, tj. da izađe prvi Service Pack. Windows Vista je i pored svog negativnog publiciteta imala prednosti nad XP-om. Pre svega, Vista ima nativnu 64-bitnu verziju kernela, bolju podršku za novi hardver kao i DirectX 10 podršku. Nekima su ove tri stvari dovoljne, drugima nisu. Stara izreka kaže da o ukusima ne vredi raspravljati. Ipak, jedno je sigurno. Microsoft je najavio da zvanična podrška za XP (sa Service Packom 3) ističe 2014 godine, tj. do tada će izbacivati kritične bezbednosne zakrpe za njega. Progres se ne može zaustaviti. Windows 7 stiže krajem ove ili početkom sledeće godine, a RC (Release Candidate – verzija softvera koja je spremna za korišćenje, ali za koju se smatra da ima još bagova) je već tu. Dobar deo PCAXE redakcije već koristi Windows 7, što nije slučajno jer ovaj OS od samog starta obećava. Zato je PCAXE redakcija odlučila da proveri njegovu brzinu i odziv.

Autor ovog teksta ne može da se seti kada je poslednji put poželeo da promeni OS. Čini mu se da je to bilo u septembru 2004. godine kada mu je stigao CD sa Service Packom 2 za XP. Do tada je koristio Windows 98SE. Međutim, 15 minuta korišćenja Windowsa 7 i četvorica članova PCAXE redakcije se već razmišljaju da ga koristie kao primarni operativni sistem (Primarni u smislu da u se u njemu obavlja većina poslova). Za windows 7 se može u neku ruku reći da je optimizovana Vista.
Windows 7 je po instaliranju bio živahniji od Viste, što se dalo odmah primetiti. I dalje koristi transparenciju i “glossy” prozore, tako da se neće svideti onima koji favorizuju klasični izgled. Ono što je velikoj većini smetalo kod Viste je velika promena interfejsa u odnosu na XP. To ne bi bilo toliko zapaženo da se nije osećalo da su te stvari promenjene da bi se Vista razlikovala po svaku cenu. To kod Windowsa 7 nije slučaj, a Microsoft je po svemu sudeći, možda i po prvi put, pažljivo slušao svoje korisnike.

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar