| Softver | Performanse antivirus programa
Softver

Performanse antivirus programa


Test baterija i konfiguracija

 

Da bismo dobili što realnije rezultate naša baterija testova se sastoji iz sledećih testova:

 

Vreme butovanja sistema koje merimo od trenutka pojavljivanja Windows XP boot logo-a do podizanja sistema sa sve programima. Ovim testom ćemo videti koliko vremena prilikom butovanja uzima podizanje samog antivirusa, njegovog drajvera ili servisa isl.

 

Vreme skeniranja jedne particije sa podatcima, koja sadrži oko 15GB „mešanih“ podataka (mali fajlovi, veliki fajlovi kao i arhive) i to vremena skeniranja sa i bez arhiva. U svakom od antivirusa je podešeno skeniranje svih fajlova tj. fajlova bilo koje ekstenzije da bi testovi međusobno bili uporedljivi. Ovime testiramo brzinu skeniranja svakog testiranog antivirusa i njegovo ponašanje kada naiđe na arhive, jer je za očekivati da će se svaki od antivirusa drugačije ponašati i dati različita vremena u oba slučaja. Dubinu provere u arhive smo stavili na default, jer su nam većina arhiva bile dubine jedan, tj. u zapakovanom fajlu nije bilo drugih zapakovanih fajlova.

 

Vreme otpakivanja fajla je test koji bi trebalo da nam pokaže koliko real time scan komponenta zauzima resursa tj. koliko svaki od antivirusa usporava vreme otpakivanja arhive. Test smo vršili sa dve arhive, tj. jednom većom koja je sadržala samo jedan veliki fajl u sebi i manjom koja je sadržala više manjih fajlova. Poređenje vremena smo vršili ne samo sa drugim antivirusima, već i sa vremenima otpakivanja kada nije bilo nijednog antivirusa u sistemu i time dobili koliko svaki od testiranih antivirusa usporava otpakivanje u oba slučaja.

 

Generalno usporenje sistema je ocena koliko je određen antivirus smetao u realnom radu. To je može se reći subjektivna ocena, jer se ne može de fakto izmeriti . Ocena „1“ označava vrlo mali uticaj na rad sistema, dok ocena „5“ predstavlja veliki uticaj na rad sistema, i samim tim bolja je manja ocena na ovom testu. U ovom testu smo gledali koliko je potrebno exploreru ili nekom file manageru da otvori direktorijum koji sadrži dosta arhiva, da otvori više explorer prozora, vreme pojavljivanja thumbova i ikonica u nekom od explorer prozora, vreme startovanja nekih programa isl.

 

Parsiranje e-mail poruka je važna stvar jer se upravo preko e-maila mogu najlakše primiti virusi i najčešće se tako i dobijaju isti. Simulirali smo situaciju da je sistem pukao i da smo skeniranje vršili iz drugog OS-a tako što smo Outlook Express poruke prebacili na drugu lokaciju tako da je bilo na samom antivirusu da prepozna format i da uradi pregled poruka u tim fajlovima, a ne puko skeniranje tih fajlova. Za antiviruse koji nisu mogli da urade ovaj posao je u tabeli napomenuto ne kao vreme parsiranja e-mail poruka, dok je za ostale napisano vreme završavanja posla.

 

Kao još jedan test real time scan komponente odradili smo i test otpakivanja/zapakivanja fajlova u programu 7-zip. Sam program ima ugrađeni test pa smo uporedili rezultate sa testiranim antivirus rešenjima kao i one dobijene kada na sistemu nije bilo nijednog antivirus programa instaliranog.

 

Osim testa skeniranja particije koji je testirao on-demand manual skener deo antivirusa, uradili smo i još jedan test koji nam je pokazao koliko gubimo na performansama kada želimo da uradimo neki recimo hitan posao dok antivirus radi skeniranje. Da bi dobili što tačnije i realnije rezultate uvek smo skenirali isti direktorijum i pokretali ugrađeni 7-zip test.

 

I za kraj testiranja smo na testiranu particiju dodali par destina „sumnjivih“ fajlova i u svakom od antivirusa smo uključivali heuristiku na maksimum da bismo dobili broj lažnih uzbuna, jer nijedan sumnjiv fajl nije bio virus. Najbolji rezultat je onaj najmanji, jer ne želimo da nam neki fajl bude tretiran kao virus ako on to zapravo nije.

 

Kao test konfiguraciju smo koristili odličan dual core procesor sa DFI Bloodiron pločom kao i 4 GB memorije da bi smo izbegli situacije da nam usko grlo predstavlja neka od odabranih komponenti i time nam da iskrivljenu sliku o performansama antivirus aplikacija.

 

 

testmasina

 

 

 

Đ

Đorđe Kovačević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar