| Rubrike | Reportaže | nVidia konferencija za medije, Novembar 2014
Reportaže

nVidia konferencija za medije, Novembar 2014


Maxwell Game Advanced

 

Vi koji pratite IT tehnologije ste sigurno čuli za poslednju nVidijinu arhitekturu koja je aktuelna već izvesno vreme. Premijerno je predstavljena sa kartama GTX 750 i GTX 750Ti, a sada reinkarnirana i unapređena sa GTX 980 i GTX 970 modelima.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 032 T

 

Prezentaciju je držao David Koblizek, PR menadžer iz nVidie. „Storilajn“ se ticao uglavnom Maxwella i nVidijinih gejming tehnologija.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 030 T

NVIDIA Maxwell Game Advanced 044 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 045 T

 

PC gejming tržište je prilično veliko i od oko 330 miliona gejmera, njih 200 miliona se igra na nVidia kartama. Maxwell 2 koncept je najnaprednija nVidijina arhitektura do sada, a glavni cilj je bio povećanje performansi po wattu, u čemu je nVidia bila vrlo uspešna.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 029 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 028 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 027 T

 

PC tržište je za nVdidiju posebno interesantno, jer je otvoreno, dinamično i lako nadogradljivo. To je nešto čime se nVidia najviše bavi i posvećuje najveći deo svojih resursa.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 026 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 024 T

 

Maxwell 2 je pored redizajna na nivou hardvera, doneo i par tweak-ova vezanih za renderovanje slike. Tu su pre svega tehnologije kriptičnog naziva: DSR, VXGI i VR Direct. O svakoj od njih ćemo reći nešto dalje u tekstu.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 025 T

 

Dynamic Super Resolution tehnologija renderuje sliku u 4K rezoluciji, a onda je skalira na 1080p da bi mogla da se prikaže na fullHD monitorima. Pored ovoga, bilo je priče i o novim AA modovima poput MFAA (Multi-Frame sampled Anti-Aliasing), koji daje do 30% bolje performanse u odnosu na prethodni MSAA. Na slikama ispod možete videti i koliki je razdor u performansama kada se koristi anti-aliasing između serije 6 i serije 9.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 023 T

NVIDIA Maxwell Game Advanced 022 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 021 T
   
NVIDIA Maxwell Game Advanced 014 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 015 T

 

Real-time voxel global illumination je tehnologija za realistično renderovanje svetlosnih efekata, senki i refleksija baziranih na voxelima. Voxel je najmanji element nad kojim se mogu vršiti operacije u 3D prostoru (pixel je najmanji 2D element). Svetlosni efekti su jako bitni za realističnost renderovane scene i to nVidija dobro zna, tako da je posvetila posebnu pažnju ovoj problematici.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 020 T

 

VR Direct je podrška za Virtual Reality uređaje poput Oculus Rift-a. Možda nije previše interesantna za domaće tržište u ovom trenutku, ali ovaj segment uređaja ima dosta potencijala ubuduće.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 019 T

 

Od kompletne baze nVidia korisnika, dosta njih ima sad već „zastarele“ grafičke karte iz serije 6xx, a nVidia smatra da je sada pravo vreme za apgrejd na najnoviju seriju. Bilo je priče i o GameWorks-u, paketu za developere, kako bi u svoj proizvod (video igru i sl.) implementirali nVidijine najnovije tehnologije i servise.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 016 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 017 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 018 T

NVIDIA Maxwell Game Advanced 013 T

 

Zatim smo polako prešli i na segment mobilnog gejminga. Novi procesori G980M i G970M su dizajnirani tako da kvalitet grafike iz desktop klase isporuče na laptopove. nVidia je i ovde napravila malu revoluciju, pa će od sada laptopovi koji budu opremljeni pomenutim grafikama postati prave gejming stanice u punom smislu. Skaliranje bi trebalo da bude do 80%, pa bi ako se to ostvari GTX980M imao performanse nešto malo slabije od GTX970 na desktop mašinama. Wow!

Što se trajanja baterije tiče, predstavljena je nova tehnologija Battery Boost. Caka je da grafički podsistem obezbedi igrivih 30+ frejmova, a ukoliko neke igre izrenderuje u mnogo većem FPSu, onda jednostavno ugasi neke delove GPU-a i time uštedi energiju, jer u tom trenutku nema potrebe za tolikom procesnom moći. Uz pomoć battery boost-a baterija može trajati i do 100% duže.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 012 T

NVIDIA Maxwell Game Advanced 011 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 010 T

 

Na kraju smo malo pričali i o SHIELD tablet uređaju, koji predstavlja nVidijinu viziju moderne igračke konzole. SHIELD nije samo tablet, već i mnogo više od toga. Interesantna je opcija povezivanja sa velikim ekranima, pri čemu preko wireless SHIELD kontrolera možete kontrolisati akcije u vašoj omiljenoj video igri. Ovo funkcioniše bez apsolutno ikakvog laga. Na ovaj način dobijate gejming konzolu. Grafičke performanse koje pruža ovaj malecni uređaj su bolje u odnosu na SONY PlayStation 3 i XBOX konzole, a u rangu 30% grafičkih performansi koje će pružaju NEXT-GEN konzole.

 

NVIDIA Maxwell Game Advanced 009 T

NVIDIA Maxwell Game Advanced 008 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 007 T NVIDIA Maxwell Game Advanced 006 T

NVIDIA Maxwell Game Advanced 005 T

 

Toliko što se tiče prezentacijskog dela.