| Hardver | Procesori | AMD Ryzen 1800X – ASUS Crosshair VI Hero
Procesori

AMD Ryzen 1800X – ASUS Crosshair VI Hero

uvodna

Uzdignuti AMD – Sve što ste želeli da saznate o Ryzen procesoru na jednom mestu

 

Mnogo je vode prošlo ispod Savskog mosta od kada je zadnji put AMD imao bolji ili barem ekvivalentno snažan procesor sa Intelom. PCAXE je portal koji je do sada u svakom tekstu vezanom za procesore vršio osvrt na prošlost, na to kako su se stvari razvijale u IT industriji, a naročito na polju x86 procesora. Tako će biti i u ovom tekstu, jer moramo da podsetimo na to da su nekada vremena bila daleko dinamičnija i zanimljivija nego što je to slučaj u poslednjih nekoliko godina.

Veliki plavi džin, Intel korporacija, suvereno je zavladala kao monopolista na tržištu procesora baziranih za PC računare, laptopove, x86 tablete i Mac-ove, a moramo priznati da su pokušali i sa procesorima za mobilne telefone, ali tu su daleko od monopola, zapravo to je veoma raznovrsno tržište na kojem postoji više igrača i oni svi govore ARM jezikom –  x86 je ipak ostao na neki način vezan za desktop. Nekada je i PC x86 procesora bilo fleksibilno kao što je danas tržište ARM kompatibilnih procesora, pa su AMD, Cyrix i još neki, proizvodili klonove Intelovih procesora.

Pre nego što pređemo na „meso“ recenzije i odemo u sitna crevca nove AMD arhitekture, Dušan i Erik su pripremili jedan podcast za vas, uživajte ! 🙂

 

 

S

Srdjan Grbovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar