| Hardver | Procesori | AMD Phenom II X6 1100T
Procesori

AMD Phenom II X6 1100T

Koliko muzike za ove pare

 

uspravnaPhenom II X6 1100T je nešto jeftiniji od Core i7 870 procesora, kvalitetna AM3 ploča košta koliko i kvalitetna P55 ploča. Cena sistema bazirana na Core i7 870 procesoru je nekih 30-tak evra viša u odnosu na Phenom II X6 1100T. Za uloženi novac ukoliko koristite računar za mahom za rendering nikako nećete pogrešiti ako zaobiđete Intel 1156 platformu i odlučite se za AM3 i Phenom II X6. Generalno gledano ulaganje u AM3 i LGA 1156 nije nikako ulaganje u budućnost, jer Zambezi (Bulldozer arhitektura) i Sandy Bridge neće raditi u postojećim AM3 i LGA1156 socketima.

Ako uporedimo AM3 sa LGA1366 platformom koja ima obezbeđenu budućnost za narednu generaciju High End Intelovih procesora, videćemo da je potrebno dosta više ulaganja da bi se dobile manje-više slične performanse. Računanje na dalji upgrade na Gulftown-a u LGA1366

Što se tiče potrošnje i zagrevanja, Thuban jezgro je relativno hladno dok se ne podigne napon. Razlike između idle i load režima su daleko veće nego na Intelu. Thuban jezgro u proseku manje troši i hladnije je od Core i7, naročito u idle režimu. Pri maksimalnom opterećenju Core i7 je nešto hladniji, prvenstveno zbog manjeg broja jezgara i tranzistora. AMD-ov 45nm LowK SOI proces ima definitivno manji leakage od Intelovog 45nm High K, zbog čega i jesu niže temperature u idle režimu, ali je i maksimalna radna temperatura niža, pa je zbog toga potrebno veoma dobro hlađenje procesora ukoliko želite da overklokujete 900 miliona tranzistora. Iako Core i7 ima nešto pametniji power managemant, kao i mogućnost regulacije napona na jezgrima posebno, hibernaciju za jezgra koja se ne koriste itd… AMD tu Intelovu prednost nadoknađuje proizvodnim procesom koji ima niži leakage.

 

Procesor na test ustupila kompanija AMD

Đ

Đorđe Kovačević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar