| Hardver | Periferije | I unimer i osciloskop, a dolazi uz matičnu ploču! – ASUS True Voltician
Edukacija Periferije ASUS

I unimer i osciloskop, a dolazi uz matičnu ploču! – ASUS True Voltician

Danas predstavljamo ovu alatkicu koja dolazi uz ASUS ROG X670E Extreme matičnu ploču. Ovom alatkom mozete da izmerite sve 3 grane na vasoj matičnoj ploči/uređaju, odnosno napon. Kada bi hteli da ukratko objasnimo šta je ovaj uređaj rekli bismo da je ovo nešto između kvalitetnog unimera i ne baš mnogo kvalitetnog osciloskopa.

Ali svejedno, jako korisna alatka za dijagnostiku. Uz samu ASUS TrueVoltician ploču dobijamo i četiri propratna kablića sa kojim povezujemo sam uređaj sa matičnom pločom ili na neki drugi računar / konkretno laptop. Pa sa tim u vezi, dolazi i USB Micro-B na USB 2.0 internal header kabl kao i USB Micro/b na USB-A.

Uređaj poseduje 3 kanala za snimanje tj. prikazivanje napona.

 

Takođe poseduje opciju da prikačite uređaj na OSC_Sense pinove na matičnoj ploči. OSC_Sense pinovi dozvoljavaju da sam uređaj beleži 3 parametra vezana za procesor.

Možemo da pratimo ključne parameter procesora, tj. napone i njihove oscilacije za Vcore , SOC i finalni napon procesora. Pod time mislimo koliki napon vuče procesor sa svim njegovim delovima (APU, Cache, CCX, Infinity Fabric i sl.) True Voltician nam dozvoljava da mnogo preciznije merimo i beležimo oscilacije napona.

Ok, znamo šta ćete reći. Sve ovo može da radi i HWinfo. To je istina, ali delimično, pa da elaboriramo.

True Voltician nam dozvoljava da mnogo preciznije merite i beležite oscilacije napona. Takođe, nudi dodatne opcije merenja, kao što su merenja na 5V i 12V granama, te vam daje direktnije brojke nego HWInfo.

 

Jednostavno rečeno, TrueVoltician će brže izmeriti oscilacije napona i zabeležiti sve to u grafikonu, gde ćete jasno moći da vidite da li je negde došlo do abnormalnih vrednosti.

Zato smo i rekli da je ova moćna alatkica kao kvalitetan unimer, ali ipak ne meri dovoljno brzo kao kvalitetan osciloskop.

Šta može kvalitetan osciloskop bolje da uradi? Može još preciznije da izmeri oscilacije napona, odnosno šum, tj prikaže preciznije krive tj talase.

Vratimo se sad na TrueVoltician. Da bi dobili 5V granu i 12V granu moraćete da pratite upustvo jer zahteva menjanje pozicije samih jumpera na adekvatnu poziciju. Uređaj samim tim je preporučen za napredne korisnike/overclockere jer ako pogrešite spalićete MCU, tj. sam uređaj.
Ako zelite da premostite da uređaj radi u 5V modu umesto 3.3V modu moraćete da sve jumpere pomerite jedno mesto u levo.

Ako želite 12V moraćete da pomerite gornji jumper skroz u desnu poziciju dok donji jumperi su u skroz levoj. Uglavnom, pratite RTFM proceduru. Za Vas koji niste upoznati sa RTFM procedurom, pronajdite u komentarima sta to tacno znaci jer ce sigurno neko od sekirasa to da vam objasni ako ne znate.

Za ovu matičnu ploču nema smisla pokazivati 5V i 12V granu jer u našim testiranjima smo primetili, ma šta god radili napon nije mrdnuo sa 4.99 i 12.00V. Mozda će imati smisla ako merimo na lošijem napajanju ili skupljoj grafičkoj kartici sa obzirom da se u test bench-u nalazila 1080Ti kartica.

Imajte da umu da jumperi u svakom momentu trebaju da budu u ravni tj paralelni između sebe sem kada merite 12V granu.

Ok, sve do sada što smo objasnili je bilo na hardverskom nivou, hajde da se bacimo na softver i praksu. Potrebno je da skinete software preko stranice vaše ASUS matične ploče. Kada ga instalirate i pokrenete pokrenuće se command prompt i web browser, tj dva prozora.

 

Sam command prompt je output samog software-a gde možete da vidite šta software radi i da li postoji neki error, tj greška. Kao što vidite iz priloženog, kontrolišete sve preko Web browsera u grafičkom interfejsu koji je jednostavan i pregledan.

Pošto smo primetili da sam program funkcioniše preko localhost ip adrese i ima svoj određeni port, probali smo da pristupimo sa drugog uređaja na mreži, međutim to nije moguće. Bilo bi lepo kada bi to moglo da se odradi i da sa telefona ili laptopa pristupite dok sam računar koji overclock-ujete možete da pratite.

Bilo kako bilo, ovo je moja mala sugestija ASUS-u, ali ovo nije nešto što je game-changer, tj ne pravi ovaj uređaj lošim jer sve dobro funkcioniše i preko kabla.

U samom softveru možemo videti dva taba, „Oscilloscope system“ i „Data Analysis“. Oscilloscope system prozor vam služi da u realnom vremenu pratite napone i njihove oscilacije. U gornjem delu vidimo filtere za kanale gde možemo da ih uključujemo/isključujemo i samim tim imamo pregledniju tabelu.

Sa desne strane vidimo parametre uz pomoć kojih možemo da napravimo naš grafikon preciznijim ili preglednijim ili jedno i drugo istovremeno. Moja jedina zamerka je na po malo konfuzne opise stavki gde je konkretno trebalo da vrednosti mV budu u sufiksu brojke, a isto vazi i za procente.

Jedna od bitnijih opcija je opcija “Magnitude” gde zapravo zadajemo softveru koju granu želimo da pratimo. Imajte na umu da ako ne zadate odgovarajuću granu, sasvim je logično da ćete dobiti apsolutno pogrešna isčitavanja.

TrueVoltician pokrećemo pritiskom na plavi START taster i naravno tek onda on kreće u rad. Dole desno možemo da vidimo tačne parametre u vidu maksimalne, minimalne i prosečne vrednosti za napon koji merimo.

Jako dobra stavka ovog interfejsa je sto imamo red tastera koje mozemo da koristimo da se lakse snađemo u samom grafikonu. Pritom je I odrađeno da sve te funkcije mozemo i pozivati misem. Konkretno, zoom in, zoom out, pan ili da selektivno zoomiramo na neki određeni deo u grafikonu.

Kada pređemo mišem preko grafikona mozemo da vidimo tu gde nam je mis tacni napon tog kanala, te kada je taj napon zabelezen u odnosu na sample rate koji smo setovali. Kada pricamo o Sample rate-u to se odnosi na vremenski interval u kome ce TrueVoltician da zabelezi taj neki napon.

Konkretno, mogu se izabrati samo dve vrednosti tj. 10,2 kHz, odnosno 20,4 kHz. I upravo zbog toga smo na početku rekli da TrueVoltician ne može da se meri sa kvalitetnim, ili bolje preciznije rečeno sa super brzim osciloskopima, ali itekako može sa baš kvalitetnim unimerom. Suština je da sa TrueVolticianom možemo mnogo preciznije i kvalitetnije da izmerimo oscilacije napona i kada su se one desile u odnosu na bilo koji softver tog tipa i unimer.

To bi bilo to vezano za „Oscilloscope system“ tab u kome smo radili monitoring parametara u realnom vremenu. Sa druge strane, Data Analysis sekcija nam služi za detaljniju analizu jer beleži dosta više podataka koje kasnije možemo da analiziramo. Kada se pokrene snimanje, od tog momenta snima sve te parametre, a kada zaustavite snimanje, treba mu par sekundi da izkalkuliše i onda vam nudi opciju da sačuvate to u CSV formatu. Ova opcija nas je oduševila jer taj tip fajla može da se otvori u Excelu i kasnije napravi u lep grafikon koji možemo da vam prikažemo ili da ga prikažete nekom.

Šta je drugačije u podešavanjima ove sekcije u odnosu na prethodnu? Svi oni filteri su nam zamenjeni samo sa dve opcije – Upper limit i Lower limit. Kada podesimo tu sekciju, u donjem delu nam prikazuje Out Percentage – koliko je taj neki napon izašao iz limita koje smo mi podesili. Kada selektujete bilo koji parametar, možete da kliknete na hamburger meni, odnosno ove tri tačke, i možete da kopirate tu vrednost.

Kada sačuvate fajl, sačekajte par momenata jer će vam onda izbaciti u samom prozoru parametre koje možete da analizirate, a vezani su za napon: maksimum, minimum, potpuna i standardna devijacija, te prosečan napon. Poslednje dve sekcije se odnose na CV i OutPercentage, a vezane su za gornji i donji limit.

Okej, kako tumačimo sve ove rezultate? To bukvalno zavisi od toga kakav hardware imamo, tj. u zavisnosti od toga kakav posedujemo. Primera radi, overclockujemo procesor i koristimo tečni azot da bi ga ohladili, a u tom scenariju se koriste abnormalni naponi da bi postigli neki svetski rekord ili postigli neki vrhunski rezultat. Primera radi, pustili smo Cinebench R23 test i setovali smo napon procesora na 1.55V i test nam puca na nekom određenom delu, a pritom smo podesili frekvenciju za koju smo sigurni da nije problematična na tečnom azotu. Uz pomoć HWInfo-a mi ne vidimo zbog njegove brzine osvežavanja da li je procesor imao neku oscilaciju napona koja je verovatno prouzrokovala crash samog testa.

Sa TrueVoltician ćemo moći da vidimo u tačnom momentu i koja vrednost, odnosno taj neki napon nam je pravio problem. Ako je taj neki napon bio konstantan na 1.55V i u tom momentu kada se desio crash pao na 1.4V ili peakovao previše na 1.6V, došlo je do nedovoljnog ili prevelikog napona za tu neku zadatu frekvenciju, pa je došlo do pucanja aplikacije, odnosno crasha. Što nam opet govori da je TrueVoltician zaista koristan alat za detaljnu analizu. Nakon utvrđenog problema možemo da se vratimo u BIOS matične ploče i da promenimo vrednost za LLC kako bi procesoru obezbedili stabilniji rad tokom ekstremnog overclock-a.

E sad, ne mora da se TrueVoltician koristi u ekstremnim situacijama, ovo može da bude jako koristan alat prilikom testiranja hardvera. Malo-malo, pa nam se pojavi neko u okviru serijala „Nisam Servis“, neko sa problematičnom grafičkom kartom ili napajanjem. Uz TrueVoltician možemo mnogo brže da dijagnostikujemo problem, odnosno da odemo korak dalje u odnosu na klasičnu metodu eliminacije hardvera gde ćemo u ovom slučaju pored dijagnostikovanja koja je komponenta problem, moći da dijagnostikujemo i šta je problem – naravno, ako je problem na nivou napona komponente.

Okej, pogledajte opet ovaj uređaj, ovo je samo jedna od komponenti koja dolazi uz Asus Crosshair i Maximus matične ploče, a ja pričam ovde već 10 minuta samo o ovome, pa bismo vas zamolili kad sledeći put predstavimo ovakvu ekstravagantnu matičnu ploču kao što je Asus X670E Crosshair Extreme, da ne ulazimo u komentarima u polemiku zašto jedna ovakva matična ploča košta ovoliko mnogo. Jednostavno rečeno, sve se na kraju svodi na lične preferencije i potrebe.

Međutim, ako se prepoznajete u potrebama ekstremnog overclockera i entuzijaste, TrueVoltician je jedan od najboljih aksesoara koji je ASUS uvrstio u pakovanje.

 

 

Gledano iz te perspektive, Asus TrueVoltician je zaslužio AXE Advanced priznanje, ali i naše najveće Axetraordinary iz jednostavnog razloga što ovakvi alati u okviru paketa mogu da odluče da li ste oborili neki svetski rekord u overclockingu. Konkretno, nama će služiti za dijagnostiku i pravljenje grafikona u narednim video materijalima što će dodatno povećati kvalitet AXE recenzija i analiza.

 

 

Komentarišite na forumu…