| Hardver | Mrežni uređaji | Vodič za kupovinu Wi-Fi rutera
Mrežni uređaji

Vodič za kupovinu Wi-Fi rutera

Autor: Bojan Milojković

Bez obzira na to da li govorimo o našem životnom ili radnom okruženju, činjenica je da broj uređaja koje povezujemo na internet raste iz dana u dan. Uz to, sve više uređaja dobija sposobnost da komunicira sa drugim uređajima, u cilju razmene fajlova, informacija ili komandi.

Drugačije rečeno, danas na kućnu odnosno kancelarijsku Ethernet / Wi-Fi mrežu povezujemo desktop i laptop računare, telefone, gaming konzole, tablet računare, NAS uređaje, pametne satove i narukvice, televizore, brojne audio-video i multimedijalne uređaje, veš-mašine, frižidere i mnoge druge kućne aparate.

Ovaj spisak neprestano i brzo raste, pa nije redak slučaj da na njemu vidimo i uređaje za koje smo verovali da nikada neće imati mogućnost povezivanja na lokalnu mrežu – kao što su npr. sijalice, kotlovi i bojleri, pa čak i kapije, vrata i prozori.

Koncept koji nazivamo „pametna kuća“ (Smart Home) više nije ni budućnost ni nedostižni luksuz, nego nešto što je u manjoj ili većoj meri već postalo deo svakodnevice svakog pojedinca. S obzirom na to da ruter predstavlja osnovnu i najvažniju komponentu svake Ethernet / Wi-Fi mreže, jasno je da izboru rutera treba pristupiti sa mnogo pažnje – tim pre što je ruter jedan od onih uređaja koje ćete koristiti godinama.

Dakle, prilikom nabavke rutera ne treba da imate u vidu samo uređaje koje trenutno posedujete, već i one koje ćete posedovati u godinama koje dolaze. Tačnije, potrebno je da sagledate sve aspekte svoje kućne ili kancelarijske mreže, a to su: broj i vrsta uređaja koji će biti povezani na mrežu, domet Wi-Fi signala, softverske mogućnosti mreže (u smislu prilagođavanja specifičnim potrebama korisnika i zahtevima uređaja) itd.

Ovaj vodič za kupovinu rutera pišemo imajući u vidu sve prethodno navedeno.