| Hardver | Mrežni uređaji | Koji ruter kupiti u 2024. godini?
Mrežni uređaji ASUS

Koji ruter kupiti u 2024. godini?

Najbolji ruter za velike prostore, za najbolji domet

Ako ste gejmer, naučićete kakav ruter vam je potreban da biste u onlajn igrama imali optimalan protok, uz najkraći ping jer, kao što znamo, u igrama i milisekunde mogu biti presudne. Takođe, naučićete i kako da odaberete savršen Wi-Fi ruter za kancelariju ili ugostiteljski objekat, pa čak i za kampovanje ili rad na terenu.

Wi-Fi ruteri kompanije ASUS su čak 11 uzastopnih godina nagrađivani prestižnom „Readers’ Choice“ nagradom eminentnog američkog portala „PCMag“, što ih čini generalno najboljim izborom za kućne korisnike i manje firme, a iz ovog teksta ćete naučiti kako da odaberete ASUS Wi-Fi ruter koji će savršeno odgovarati vašim potrebama i ispuniti sva vaša očekivanja.

Čak i ukoliko nemate iskustva sa podešavanjem rutera, sa ASUS ruterima ćete se sigurno lako snaći zahvaljujući odličnoj aplikaciji za mobilne uređaje, koja vam omogućava da u samo nekoliko koraka podesite svoj ruter.

Domet Wi-Fi signala koji proizvode kućni Wi-Fi ruteri je, pre svega, ograničen zakonskim regulativama. Upravo to je razlog zbog čega ni najkvalitetniji ruteri često ne ispunjavaju očekivanja kada je u pitanju domet njihovog Wi-Fi signala.

Kao svojevrsno rešenje problema nedovoljno jakog Wi-Fi signala kupci su često birali takozvane Wi-Fi Range Extender uređaje ili, stručnije rečeno, Wi-Fi Repeater uređaje tj. ponavljače Wi-Fi signala. Ovi uređaji funkcionišu tako što uhvate postojeći Wi-Fi signal i od njega proizvedu potpuno novi Wi-Fi signal, tj. ponove ga i na taj način produže domet signala. Međutim, nije sve tako idealno kao što izgleda, jer ponovljeni Wi-Fi signal ima dvostruko manju brzinu od originalnog Wi-Fi signala. Uz to, ponovljeni Wi-Fi signal ima i drugačiji naziv u odnosu na originalni Wi-Fi signal, zbog čega povezani uređaji često „skakuću“ sa jednog signala na drugi, što rezultuje prekidima u prenosu podataka koji se manifestuju u vidu „seckanja“ slike dok gledate neki online video, seckanja zvuka dok obavljate poziv preko Viber-a ili WhatsApp-a itd.

Naposletku, putem Wi-Fi Repeater-a nećete moći da koristite sve funkcije svog primarnog rutera, jer uređaji povezani na Wi-Fi Repeater nemaju direktnu komunikaciju sa vašim ruterom. Dakle, Wi-Fi Repeater se pre može definisati kao „nužno zlo“ nego kao kvalitetno rešenje za proširivanje dometa Wi-Fi signala.

Rešenje svih do sada navedenih problema, a najpre problema dometa, je kupovina ASUS proširivog rutera ili ASUS ZenWiFi AiMesh sistema.

Šta je to ASUS proširivi ruter tj. ASUS Extendable Router? Najjednostavnije rečeno, to je ASUS ruter koji se može povezati sa više drugih ASUS rutera kako bi svi zajedno činili jednu veliku Wi-Fi mrežu izuzetnog dometa. Tehnologija koja međusobno povezuje proširive ASUS rutere zove se ASUS AiMesh, a karakteristična je po tome što, pored izuzetnog dometa i brzine same Wi-Fi mreže, omogućava i korišćenje svih naprednih funkcija sa vašeg glavnog ASUS rutera.

Još jedna od prednosti kupovine ASUS proširivog rutera je i to što imate slobodu izbora, u smislu da ruteri koje planirate da međusobno povežete ne moraju biti isti. Primera radi, kao glavni ASUS proširivi ruter možete odabrati neki napredniji model, npr. ASUS TUF-AX3000 V2, kako biste dobili napredne funkcije, a kao dodatne rutere, koji će „samo“ proširiti vašu Wi-Fi mrežu, možete odabrati neke jeftinije modele – npr. ASUS RT-AX59U i/ili ASUS RT-AX57. Naravno, to znači da ne morate sve rutere kupiti istovremeno i ne morate brinuti o tome da li ćete sutradan naći kompatibilni ruter, što je kod drugih proizvođača čest problem.

Zbog odličnih Wi-Fi 6 performansi, jednostavnog povezivanja sa drugim ASUS ruterima, povećane izdržljivosti koja karakteriše sve ASUS proizvode iz TUF porodice, prisustva Ethernet porta brzine 2,5 Gbps i ugrađenog ASUS AiProtection Pro softvera koji posredstvom dodatnih rutera sve uređaje na mreži čuva od zlonamernih sajtova, ASUS TUF-AX3000 V2 ruter zaslužuje AXE DIAMOND priznanje.

Odličan odnos cene, performansi i kvaliteta izrade, uz mogućnost jednostavnog povezivanja sa naprednijim ASUS ruterima zarad proširenja dometa Wi-Fi mreže, modelima ASUS RT-AX59U i ASUS RT-AX57 donosi AXE BEST BUY IN CLASS nagradu.

Pored ASUS Extendable tj. proširivih rutera, u ponudi ove kompanije su i fantastični ASUS ZenWiFi AiMesh sistemi. U pitanju su paketi koji mogu da sadrže dva ili tri ASUS ZenWiFi uređaja, kako bi se olakšao izbor onima koji u startu znaju da im jedan ruter neće biti dovoljan za postizanje željenog dometa. ASUS ZenWiFi rutere možete kasnije kupiti i pojedinačno, kako biste ih naknadno ubacili u svoju mrežu i dodatno povećali njen domet. Uz pristupačnu cenu i mnoštvo naprednih funkcija, kao što je npr. roditeljska kontrola sadržaja kojem pristupaju deca, ASUS ZenWiFi XD4 Plus sistem se može kupiti kao paket od dva ili čak tri uređaja, ali i kao pojedinačni uređaj za dodatno proširenje dometa postojeće Wi-Fi mreže. Naravno, tu su i napredniji modeli ASUS ZenWiFi sistema koji se mogu kupiti u paketu od dva uređaja ili kao pojedinačni uređaji, kao što je npr. ASUS ZenWiFi XT9.

I pored malih dimenzija, u ASUS ZenWifi XD4 Plus je stao dovoljno snažan hardver da omogući odlične brzine prenosa podataka i odličnu pokrivenost signalom u prostorima koje čak visokobudžetni ruteri pojedinačno ne mogu da pokriju. Kada se tome dodaju i napredne funkcije, kao i odličan odnos između cene i onoga što nudi korisniku, ovaj AiMesh sistem zavređuje AXE BEST BUY IN CLASS priznanje.

Izvanredne Wi-Fi 6 performanse, sposobnost da stabilnim Wi-Fi signalom pokrije čak i najveću kuću ili drugi veliki prostor, te bogatstvo ugrađenih softverskih mogućnosti, donose ASUS ZenWiFi XT9 AiMesh sistemu zasluženu AXE DIAMOND nagradu.

Gde kupiti ASUS TUF-AX3000 V2 ruter:
Dr Techno
Gigatron

Gde kupiti ASUS RT-AX59U ruter:
Dr Techno
Gigatron

Gde kupiti ASUS RT-AX57 ruter:
Dr Techno
Gigatron

Gde kupiti ASUS ZenWiFi XD4 Plus:
Dr Techno (paket sa dva uređaja u kutiji)

Gde kupiti ASUS ZenWiFi XT9:
Dr Techno (jedan uređaj u kutiji)
Gigatron (paket sa dva uređaja u kutiji)