| Hardver | Monitori | ASUS VA24DQ
Monitori ASUS

ASUS VA24DQ

2 x 75Hz ≥ 1 x 144Hz

Veoma često predstavljamo monitore koji imaju visok nivo osvežavanja slike, tj koji imaju 120, 144, 240 ili više Hz ali takvi monitori su obavezno i skupi. Da ne ulazimo sada u to da li opravdavaju svoju cenu, ali većina jednostavno nema dovoljno novca da odvoji za takve monitore. Ili im jednostavno takvi monitori ne trebaju uopšte. Sa druge strane u većini slučajeva je bolje odvojiti novac za dva monitora jer po ceni jednog od 144Hz na primer mogu da se kupe upravo dva koje ćemo danas predstaviti. A onda tako dobiti veću radnu površinu i konforniji rad

Monitori koje ćemo danas predstaviti su nam privukli pažnju pre svega zbog toga što imaju 75Hz osvežavanje. Ne znam za vas, ali ja vidim veliku razliku između klasičnih 60 i 75Hz. Hajde što to instant primetim na desktopu, tu u praksi i nije velika razlika, ali u gejmingu se to jednostavno vidi.

Na oba monitora smo pustili CS:GO i DOOM i tih 15Hz više pravi razliku i pogotovo je dobro kad se uključi adaptivna sinhronizacija slike, a realno vam ne treba nikakvo GPU čudovište da biste u FullHD rezoluciji bili zaključani na tih 75fps-a uživali u fluidnom prikazu. Zanimljivo je da ASUS reklamira VA24DQ kao 5ms monitor GTG (MPRT), dok VY249HE ima odziv od 1ms, ali u praksi mi nismo videli razliku, a naš merni uređaj je to isto potvrdio, tj razlika postoji, na jednom je 8,8ms a na drugom 8,6ms, ali ako to neko može da oseti u realnom radu svaka mu čast.

Zbog svojih performansi, oba monitora su zavrednela AXE Silver priznanje.

Komentarišite na forumu…