| Hardver | Grafičke karte | AMD Radeon Softver – Adrenalin 2019 Edition (RSA)
Grafičke karte

AMD Radeon Softver – Adrenalin 2019 Edition (RSA)


Game Streaming

 

 

RSA 17

 

Game explorer je difoltni tab gde korisnici mogu pronaći igre koje su instalirane na računaru. Aplikacija čita listu igara koje poseduju Radeon podešavanja i prikazuje ih. Ukoliko neka od igara nije na spisku, korisnik ih može dodati sam. Za potrebe striminga preporučeno je korišćenje minimalno 802.11ac Wireless standarda.

 

RSA 18

 

Game streaming dozvoljava korisnicima razna podešavanja vezano za kvalitet striminga, kao i opciju za testiranje. Opcija za testiranje korisniku može dati predlog za odgovarajući setup na osnovu analize hardvera i mrežnog protokola.

Postoji i mogućnost da korisnici ugase svoj monitor dok strimjuj igre na mobilnim uređajima kao i opciju gašenja zvuka kako bi u potpunosti uživali u strimingu na mobilnom uređaju. Kada se striming završi, displej na računaru će se automatski upaliti.

 

RSA 19 T RSA 20 T

 

AMD link omogućava totalnu slobodu u kastomizaciji virtuelnih kontrolera na Vašim uređajima. Postoje već predefinisani kontroleri koje možete naknadno urediti ili krerati sopstveni sa opcijama koje Vam najviše odgovaraju.

Sam softver donosi toliko detalja i fukcija koje jednostavno morate probati kako biste videli o čemu je zapravo reč. Noviteti poput Radeon Relive, Scene Editora Vam omogućavaju čak i kreiranje GIF-ova u trajanju od 5 do 30 sekundi.

 

RSA 21 T RSA 22 T

 

Pored svih noviteta vezanih za nove funkcije AMD softvera tu je i mogućnost prenosa gejminga sa PC računara na bežične VR naočare. Naravno, ovde kompatibilnost ove opcije zavisi od mogućnosti konkretnog VR uređaja.

Ova opcija za sada radi sa HTC Vive Focus, Oculus Go i naočarima koje rade sa mobilnim telefonima, a kompatibilne su sa Samsung Gear VR (Android 6.0) ili Google DayDream (Android 7.0) standardima.

Za VR konekciju potreban je jedan 802.11 dual AC (2.4GHz i 5GHz) sa mogućnopću prenosa velike količine podataka. Za sada ova opcija radi sa AMD Radeon RX 470, RX 570, RX 480, RX 580, RX 590 i RX Vega serijom grafičkih karti.  Windows 10 se podrazumeva.

Preporučeni modeli za najbolje VR iskustvo su Radeon RX Vega grafičke karte. Moguće je u potpunosti pristupiti i koristiti Steam VR igre.

 

RSA 23 T RSA 24 T

 

Naravno, nije izostala ni podrška za FreeSync 2 sa HDR podškom. Unapređenja se ogledaju kroz automatsko toniranje i mapiranje HDR slike, uz živopisne boje i izražen kontrast sa izuzetnim detaljima.

Trenutno postoji 27 različitih modela monitora koji omogućavaju HDR mapiranje video signala. Radeon Overlay je drastično unapređen, te je sada moguće unutar same igre, preko Radeon Overlaya, menjati podešavanja 3D postavki, frekvencije GPU-a i svih ostalih parametara vezanih za performanse, bez potrebe da se gasi igra.

VR performanse su omogućene kroz jako doboro ispeglanu softversku optimizaciju i hardversku akceleraciju kako bi se maksimalno ubrzao bežični prenos i time omogućilo vrhunsko vizuelno iskustvo bez velike latencije i praktično besprekorno optimizovan gejmplej.

 

RSA 25

 

Radeon bežični VR striming bi trebalo da u potpunosti iskoristi mogućnosti Vašeg VR hardvera (naočara). Maksimalna rezolucija od u VR režimu je 1440x1440p po oku.

 

RSA 26

 

Možda i najbolji deo celog paketa je Upgrade Advisor kao i WattMan. Upgrade Advisor je softver koji je namenjen manje iskusnim korisnicima koji bi želeli da izvuku maksimum iz svog Radeon hardvera. Upgrade Advisor praktično skenira ceo sistem i predlaže korisniku najbolja podešavanja bez gubitka fluidnosti i detalja.

Takođe, postoje i oznake unutar softvera – zeleno svetlo je znak da imate ispunjene uslove za maksimum performansi, dok će crveno svetlo reći da ne ispunjavate ni minimalne zahteve igre koju ste pokrenuli.

 

RSA 27

 

WattMan odeljak je usko povezan sa performansama grafičke karte i omogućava efektniju kontrolu rada ventilatora, tj. njivovog broja obrtaja, undervolt grafičke karte i kao takav je praktično rezervisan za entuzijaste.

Sada je bukvalno dovoljno jednim klikom overklokovati kartu automatski jer sam softver prepoznaje model i na osnovu baze AMD Radeon grafičkih karti pravi optimalan izbor.

Naravno, za napredne korisnike tu su i podešavanja voltaže, već spomenutog broja obrtaja ventilatora kao i otključavanja DPM funkcija kod Vega modela.

 

RSA 28

 

U celoj priči je najbolje od svega što sve ovo radi preko AMD Radeon Overlay funkcije pa sva ova podešavanje vršite bilo kada, u toku igre, takoreći u realnom vremenu bez potrebe za izlascima iz igre, restartovanjem računara.

 

RSA 29

 

Nije izostala ni „ekološka“ funkcija – AMD Radeon Chill. Kada kažemo ekološka, mislimo pre svega na potrošnju energije Radeon hardvera. Kroz Chill funkciju je omogućeno dovesti Vašu radnu stanicu u stanje optimalnih performansi i potrošnje energije.

Recimo da igrate neki naslov gde Vaš GPU koristi svoj maksimum praveći FPS koji Vaš monitor ne može da isporuči (ukoliko nemate Free Sync monitor) i samim tim pravi bespotrebno grejanje i rasipanje energije.

Aktiviranjem ove funkcije jednostavno ceo sistem pravi balans na osnovu analize pokrenute igre i u nekim naslovima može dovesti do drstičnog smanjenja potrošnje – čak i do 40% (PUBG npr.).

 

RSA 30 T RSA 31 T RSA 32 T

 

RSA 33 T

 

Naravno, u najnovijoj verziji drajvera i softvera je dodatno optimizovano dosta naslova pa su i performanse shodno tome u nekim od njih i do par desetina procenata veće.

 

RSA 34 T

Jednostavno, AMD je od ovog paketa softvera napravio veliki tehnološki napredak u smislu softvera i iskorišćenja AMD Radeon hardvera. Sa naše tačke gledišta bukvalno nemamo nijednu zamerku na isti i ne znamo ni šta bismo u ovom trenutku mogli da pronađemo kao neku zamerku ili smislim neki dodatak koji bi trebalo dodati u narednom izdanju.
Na sve strane softvera se vidi da je uloženo puno rada i truda na ovom projektu i za ovo AMD-u možemo uputiti čestitke za trud i zalaganje.

 

RSA 35 T

Naravno, da biste osetili pravo iskustvo sa novim softverom, najbolje je da skinete paket sa AMD sajta i uverite se sami kakvi Vas sve noviteti očekuju.

 

Komentarišite na forumu…

Nenad Zarić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar