| Hardver | Grafičke karte | AMD NAVI – iskorak u budućnost
Grafičke karte AMD

AMD NAVI – iskorak u budućnost

Zaključak i par reči za kraj

Kao što možete videti u grafikonima, novi Radeoni su zasijali baš tamo gde je i planirano. Ove karte definitvino nemaju problem sa 1080p rezolucijom, dok u 1440p rezoluciji pokazuju svu svoju snagu. AMD je sa ovim kartama targetirao NVIDIA 2060 i 2070 grafičke karte a mi slobodno možemo reći da je u tome i uspeo.

U dosta igara RX 5700 i pogotovu RX 5700 XT stižu i prestižu svoje protivnike iz suprotnog tabora. U Battlefield igrama možemo videti da su karte jednostavno poletele i “pojele” svoju konkurenciju. Od igre do igre zavise i rezultati, naravno. Svakom grafičkom čipu više leže neki naslovi od drugih, što se može primetiti u grafikonima igara koje koristimo za test. U pojedinim grafikonima ćete primetiti da ove karte čak i prestižu 2060 i 2070 modele, dok su većinu vremena uvek tu negde.

Ne možemo se oteti zaključku da su ove dve karte plasirane baš onako kako je AMD zamislio a sa objavljivanjem cena od 349$, odnosno 399$ za RX 5700 XT, odrađen je vrhunski posao. Prava poslastica nas čeka dok AIB partneri odrade svoje custom modele sa boljim i jačim rashladnim sistemima, jer je sigurno da ova dva grafička čipa imaju jako puno potencijala – apsolutni boost i frekvencije ovih grafičkih karti će biti daleko veći kada se iskoristi termalni potencijal i temeperature spuste nekoliko stepeni niže.

Ponavljamo još jednom, modeli na testu su referentni i sa svojih sistemom hlađenja smo sigurni da dalje od ovoga jednostavno nije moglo – a ono što su mogli, svakako je odlično. Ove karte sa onim što su nam predstavile i sa svojim performansama sasvim sigurno zaslužuju „AXE Diamond“ nagrade. Imamo utisak da će neki budući modeli zavredneti i neku bolju nagradu, a mi ne možemo da se otmemo osećanju šta će se desiti kada se pojavi neki RX 5800/5850XT model?

 

Komentarišite na forumu…

Nenad Zarić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar