Koliko sam primetio razlika je oko 15% u korist Llano-a klok za klok u SPi. S obzirom da nema L3 cache, rezultat u odnosu na buldija i nije toliko los.Piledriver ....
http://www.hwbot.org/newsflash/1667_amd_a10_5800k_trinity_apu_tested
Izgleda da ce AMD onih obecanih +10% iskljucivo postice sa podizanjem takta dok ce IPC ostati gotovo na isto...
Nalepice tih par zavojnica da smanje TDP podici frikvencije i gotovo->cisto krpljenje!
Sobzirom da je takt kod Trinity APU'a dosta veci, razlika u single thread performansama pa i kad govorimo o starim X86 instrukcijama ne obecava bas mnogo.
Peformanse grafike kao i ocekivano bez konkurencije u ovom segmentu... nazalost za CPU se to nemoze reci.
Prescott sindrom.... vec vidjeno!Eh jbg...ako zaista tako bude, treba da se stide . Ipak bi to bio skoro nikakav napredak ako je glavni dobitak samo malo veci klok i malo smanjen napon..pa to se ocekivalo recimo od sledece revizije BD (koji nikad nece ni izaci), a ne od poboljsane arhitekture..
Btw bas sam nedavno trazio po netu nekakav novi info o Piled.-u ali nisam nista nasao.
Average Joe ne zna sta je TDP, ali zna sta je 8 jezgara i puno GHz. Average Joe racuna da FX8150 radi na 8x3.6 GHz sto je 28.8 GHz! Znatno skuplji Core i7 2600K radi na 4x3.4 GHz sto je samo 13.6 GHz.Sto se marketinga tice... pa tu se prodaje ono sto imas, a ne ono sto nemas. Normalno da ce udarati na sva zvona za broj jezgara, a precutkivati slabosti, pa gde prodje prodje. Vazno je da ne lazu tipa "nas CPU ima TDP od 65W, pa ga ja kupim, pa mi se zapali radni sto " ovako sve pise pa ko voli nek izvoli.
To nije prevara, to je marekting, koji mozes da nazoves kako hoces. Cinjenica je da Tualatin nije pregurao 1.4 GHz, pa je poredjenje sa 2.8 GHz P4 bilo nemoguce. Medjutim, tada je jos uvek bilo dosta prostora za povecanje kloka. Razlika izmedju 1.4 i 2.8 GHz je dvostruka.Gurao je i Intel failove koji su se prodavali. Bio je tu metiljavi Willamette, pa furunica Prescott i isli su, nije da nisu. Intel je reklamirao visoki takt. Nije pominjao koliko je arihtektura sporija od AMD-a klok za klok. Pa cak i od njihovog P3. Ja imao Tualatin koji je kidao. Jel neko zapalio predstavnistvo Intela zbog "prevare" ?
Ja ne vidim da ce AMD biti zbog toga u tolikoj krizi, iz prostog razloga sto potrebe trzista vise nisu iste kao sto su bile nekada. Da se ovo desilo pre 10-12 godina, to bi bila katastrofa za AMD.Moze i AMD da se izvuce ako budu igrali pametno. Ono sto je tragicno je sto ja ne vidim tu "pametnu" nameru. Ali uvek je bilo i bice iznenadjenja.
Pa to i ja kazem Prevara je samo ako nesto lazu. A ako se koncetrisu na neke stavke za koje misle da imaju prodju to je marketing, svidelo se to nekom ili ne.To nije prevara, to je marekting, koji mozes da nazoves kako hoces. Cinjenica je da Tualatin nije pregurao 1.4 GHz, pa je poredjenje sa 2.8 GHz P4 bilo nemoguce. Medjutim, tada je jos uvek bilo dosta prostora za povecanje kloka. Razlika izmedju 1.4 i 2.8 GHz je dvostruka.
Waterfall princip koriste prakticno svi. Ne vidim tu neki problem, jer ionako veci deo trzista ce pokrivati 8 jezgarci i 6 jezgarci. To oko yielda nisi u pravu. Realno, sta ce im posebna linija za FX4? Uostalom trinity ce biti FX4 sa grafikom koji ce pokriti taj deo trzista. Eventualno sa iskljucenom grafikom.U pravu si da za AMD nisu toliko bitne top performanse. Koliko nas zaista i kupuje i7 ili FX8000. Ali moraju da spuste cene (troskove proizvodnje) i potrosnju. Po meni, strasna greska je sto su ceo lineup pravili od velikog CPU-a pa seckali na manje. To je moglo samo sa FX8 na FX6 recimo. Da su FX4 pravili kao poseban cip bio bi bolji yield, manji TDP, vise frekvencije. I to bi im mogao biti bestseler. A njegovi skartovi da idu u low end dualce. Ako Piledriver liniju budu ponovo pravili celu od najveceg cipa, opet ce imati probleme.
2 modula - 4 jezgra, secas se?Trinity je quad Piledriver jezgra sa grafikom ? Ja sam nekako utripovao da je dualac... ne znam sta mi bi. To je onda skroz ok. A posto je zaseban dizajn, sad vec imam malo vise vere FX6 nek se pravi od skartova (ili namerno sakatih) FX8.
Ne bi, kao sto ni Phenom II X4 960T nema losije performanse i karakteristike od Phenoma II X4 na istom kloku.Hipoteticki gledano, mislis da Bulldozer FX4 ne bi imao bolje karakteristike (manji TDP, visi takt) da je bio projektovan kao poseban SKU/CPU, a ne secen od velikog procesora ?