• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

AMD Ryzen

5rovic

PCAXE Member
Učlanjen(a)
24.10.2014.
Poruka
653
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-4790k @ 4.8GHZ & Phanteks PH-TC12DX
Motherboard:
MSI Z97 MPOWER
RAM:
2 x 4GB Corsair Vengeance 1866MHz CL9
VGA & cooler:
ASUS R9 280X TOP @ 1200MHZ
Display:
Samsung 1920x1080, 60Hz
HDD:
Western Digital Green 2TB
Sound:
Integrale
Case:
Phanteks Enthoo Pro (black windowed)
PSU:
Seasonic M12-620W 80+ Bronze
Internet:
10down, 2up
OS & Browser:
Windows 8.1 Pro 64bit & Google Chrome
Other:
Apple iPhone 5S 64gb
kobatz ti je rekao sve u rec, da si razuman covek ne bi hejtovao nista nego bi ukapirao situaciju trzista malo

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Meni je ovo sumnjivo, imam dojam kao da su nesto zabrljali pa pomeraju "launch window" za cetvrti kvartal i to ogranicena kolicina dok "full launch" za prvi kvartal 2017. Ne dopada mi se ova izjava uopste od strance AMD CEO, mislim da je fedja 100% u pravu oko procene.
Ne mora da znači da su zabrljali, može da se desi da ne mogu da postignu "volume" sa količinom procesora dovoljnom za lansiranje na tržište, moguće da rade još neku reviziju silicijuma, da se radi na ispravljanju bagova. U pitanju je kompletno nova platforma, da ne kažem, kompletna gama platformi koja će biti okosnica budućih procesora iz AMD-a. Neće im se bitno promeniti situacija ako lansiraju procesor poćetkom 2017. godine.

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Najavljeni novi ZEN šporeti.

ahhaa smešno je šta sve čitam :D

Čak i da budu istih snaga nivi ZEN procesori kao novi intel skylike optimizacija 90% softvera počevši od programa do igara sve će biti u korist intela.
AMD je jednostavno zaostao za intelom i to je jednostavno tako.
Svi vole da vide padanje intela a mrzite ga samo i SAMO zbog 2 stvari.

1. Cena
2. Često menjanje socketa.

Da vam kašem nesto.Niko ne mari da li će neki građanin imati ili neće imati da sebi priušti dobar CPU.
Boli AMD za sve nas da li imamo ili nemamo para.
Veličate AMD kao da nas on obožava pa nam daje jeftine cene procesora.
To nema veze sa vezom.
AMD se cenom bori protiv intela jer nema šta drugo da ponudi.
Ali jedno je sigurno. Kada bi AMD izbacio procesor ekvivalentan intelovom ili ne daj Bože brži od intela, bio bi cenovno isti ako ne i skuplji.
Jer onda bi u AMD-u rekli e sad imamo dostojan CPU pa ako hoće da jedan socket koriste 5 godina neka plate 30% više naš procesor.

Iskren da budem, jesam fan intel-a ali verovatno samo zbog toga što sam još veći hejter AMD-a.
Pogledajte šta su uradili sa procesorom FX 9590. :wtf: Prepakovani FX 8350 natrten na 5GHz uz koji moram da dokupim vodeno hladjenje od bar 100evra da bi uopšte mogao da upalim kompjuter. O TDP-u je suvišno bilo šta pričati. I sad treba da volim AMD. Zašto?

Voleo bih samo to da vidim da bilo koji ZEN bude jači od Intel Core i7-6950X i naravno ne zaboravite da je skylike arhitektura iz 2015 godine. Intel će u 2016-oj sigurno doneti još nešto što će još više zakopati AMD. Jednostavno su uvek 2 koraka ispred i to je to.
ZEN isto kao i do sad. Puška , banana ili kako već....
Evo npr. ja sam nekada bio fan AMD-a, a sada imam Intel CPU u mašini, jer je realno bolji i iskreno zabole me koliko košta, jer mi radi posao. Ako AMD izbaci bolji CPU, naročito za posao kojim se bavim, sledeći upgrade ide na AMD platformu, tako da tu ne vidim nikakav problem, s obzirom da me ne plaća ni jedna od te dve kompanije, nisam više ničiji fan. :)

AMD je nekada imao daleko konkurentnije procesore, a Intel je imao nešto niže cene nego što je to sada slučaj. Evo npr. 2000. godine AMD Athlon na 1.2 GHz je koštao 612$, dok je PIII na 800 MHz koštao 508$, a na 850MHz 722$. Krš od Celerona na 733 MHz je koštao 172$, dok je Duron na 800MHz koštao isto 172$. Dakle, samo zatucana osoba je tada kupovala duplo slabiji Celeron (jer je Intel), dok je Duron imao performanse često bolje od PIII na 800MHz, samo po 3x manjoj ceni! Stvari su se dosta promenile od tada, ali zašto ne bi uzeo Zen koji ima 4 jezgra i 8 threadova, koji bi sa performansama bio blizu ili malo slabiji od Skylake-a i7, po ceni i5 ili još bolje i3 ?

- Intel menja socket sa svakom promenom arhitekture
- Cene su veće nego ikada, za i7 sa 4 jezgra, potrebno je izdvojiti jednu natprosečnu srpsku platu, dakle, nije za naše pojmove kupovina procesora koji je skuplji od jeftinog laptopa. Na kraju, većini posao završavaju i3 i AMD procesori.
- FX9590 je obična vuruna, fabrički overklokovan procesor, čisto da se kaže da imaju nekakav flagship, a realno, svaki FX8350 se da overklokovati na 4.7 GHz na koliko radi FX9590.
- Optimizacije na nivou kompajlera su na strani Intela, ukoliko se koristi ICC (Intelov kompajler). Tako neki setovi instrukcija novijeg datuma neće biti iskorišćeni na non-Intel procesoru iako je dotični set podržan. Ostalo sve zavisi od toga kako sam procesor izvršava suboptimalan kod. Ukoliko bi AMD uložio malo u promociju open source kompajlera, pa čak i da se potegne pitanje AVX, FMA itd.. optimizacija u ICC kompajleru, možda bi se stvari malo iznivelisale po tom pitanju. Opet, to zahteva značajnije finansijske resurse zbog čega cela priča pada u vodu, pa se kao logičan izbor za profesionalnu primenu opet preporučuje Intel CPU.
- AMD CPU neće nikada biti skuplji od Intelvog ekvivalentnih performansi, barem tako nije bilo u vreme Athlona vs PIII. AMD je tada imao brži CPU koji je bio skup, ali nije bio skuplji od Intelovog ekvivalenta. Osim toga, postojale su jeftine verzije koje su nudile 95% performansi skupljeg rešenja i to sve po 2x-3x manjoj ceni. Zahvaljujući tome, AMD je uspeo da ostvoji deo tržišnog kolača, ali nije bilo govora o tome da prestigne Intel.
- Skylake donosi vrlo malo novina u postojeću Intelovu mikroarhitekturu. Povećanje Out Of Order instrukcijskog prozora. register file-a i scheduler-a ne predstavlja novu arhitekturu, već dodatnu optimizaciju postojeće. Gotovo identičan koncept počev od Core 2 procesora, izuzev što je Sandy Bridge prvo veće "proširenje", postojećeg koncepta. Core 2 poseduje 4-way x86 dekodiranje, baš kao i Skylake, ali ne podržava HT, ima manji broj instrukcija u letu, može da paralelizuje do 6 instrukcija, ali suštinski koncept je isti. Nehalem opet donosi nove optimizacije, uvodi se HT, povećan OoO window, integrisan memorijski kontroler i L3 keš, konceptualno identično kao ovo danas. Sandy Bridge opet donosi brži rad sa keš memorijom, memorijski kontroler na brzini procesora, veći instrukcijski prozor, register file, više OoO operacija, optimizacija internog paralelizma što je rezultovalo ubrzanjem od dodatnih 15-20%, plus AVX instrukcije. Ivy Bridge je gotovo identičan Sandy izrađen u sitnijem proizvodnom procesu. Haswell je opet korak napred po pitanju mikroarhitekture, jer se proširuje paralelizam. Novo jezgro dobija još jedan izvršni port, dobija dodatne izvršne jedinice, veći broj instrukcija u letu, OoO window je povećan i tu je dodatnih 15-20%. Skylake predstavlja stagnaciju u razvoju procesora, jer donosi tričavih 5% poboljšanja u odnosu na Haswell, ako je i toliko. Dalje proširenje paralelizma će biti vrlo problematično, iz prostog razloga što će to značajno uticati na kompleksnost, broj tranzistora po jezgru, ali i klok. Džaba ti visok IPC ukoliko ne možeš da takav procesor podigneš na visoke frekvencije. Osim toga TDP Skylake-a nije baš sjajan, s obzirom da se radi o 14nm, zahteva potpuno novu platformu zbog DDR4 memorije i jednostavno se ne isplati ukoliko ne pakuješ potpuno nov PC ili kupuješ nov laptop.

Po meni je ovo pravi momenat da AMD sutigne Intel po pitanju performansi i da ponudi pristojan procesor za prihvatljivu količinu para. Bolji AMD procesori, konkurentni ili čak brži će itekako naterati Intel da malo koriguje visoke cene svojih procesora.

Niko ne veliča ovde amd već normalni ljudi žele da amd izbaci nešto da valja kako bi se i tržište procesora stabilizovalo i da napravi konkurenciju intel:)
Pošto si okoreli fan Intela onda nema sta da diskutujemo i nemoj da smaraš ovu temu;)

Sent from my D6603 using Tapatalk
+1 :)

Poslednja izmena:

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.398
Rezultat reagovanja
8.327
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS]
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Optical fiber 350mbs/110mbs
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
Imao sam 2x AMD, 2x intel platformu i upoznao sam čari intel platforme.

Ko nije nikad imao intel platformu iz bilo kojih razloga, onda i ne može znati za bolje.

Prvi komp mi je bio athlon 2800+ dok je moj drugar imao celerona.
On je komp kupio 2005 ja sam moj kupio 2006.
Moj komp je bio na 1,6GHz dok je njegov bio na 2,8GHz

Sledeća konfa je bila athlon 4000+ i shvatio sam kakav je to krš kad se intel pojavio na tržištu sa C2D E7xxx i E8xxx da ne pominjem moj i sadašnji C2Q Q9550 i dalje tera sve igre. Inače prva intel platforma je bila uzeta 2009-te C2D E7400 oc sam ga na 3.6GHz i ne mogu opisati razliku u odnosu na 4000+ Dakle opet intel WIN
Trenutno kod brata u kompu je Phenom II 840 inače mogu slobodno reći "Phenom" pošto je to prepakovani athlon x4 640 bez grama L3 kesha.
Na AMD phenom sam prešao samo jer nisam mogao u to vreme naći Q9550 za moju tadašnju ASUS P5Q Pro ploču.
Zsto se tiče grafičkih 80% sam imao nvidia

(6200, 8500, 8800GTS G92 čip, GTX 260)
Na AMD sam prešao jer je imala za manje novca da ponudi iste performanse. Pošto se ovde najviše potencira koliko nešto košta.Svima je najbitnije da nešto što manje košta bez obzira na kvalitet.

Sa GTX 260 sam prešao na AMD 5850. Šta se dogodilo? Z_a .bo sam se kao nikad.
5850 mi je radila brže i igre su radile bolje u odnosu na GTX 260 ali mi je texture drugačije iscrtavala tj onako kako se meni nije uopšte dopadalo.
v-sync na AMD-u iz catalyst-a NIKAD za 6 godina nisam uspeo da postignem.
Kod nVidia stavim na force ON i uvek mi je to radilo.Ako sad neko pita šta će mi v-sync i slična nebulozna pitanja na to ne mogu da trošim vreme objašnjavajući.

Dalje ja sam lik koji je odrastao uz Nintendo,SEGA i PS1 konzole.
Ponekad poželim da odigram na emulatoru neku igru za PS1.
Kod intel platforme postoji mnogo više opcija koje nudi sam emulator dok kod AMD-a samo mi izbaci porukicu :wave: only intel :wave:
Želim u igri da stavim sve na max. Šta se dešava?

Matične ploče za AMD platformu mi se ne sviđaju i ne deluju mi kvalitetno kao što je to slučaj kod intela.Za intel platformu je sednja cena ploče oko 250e dok je to kod AMD-a manje više maximalna.
Kod AMD-a mi se mnogo više baguje kompjuter. Mnogo više BSoD-ova itd.

Za mene je i dalje neprikosnovena kombinacija

Ako i sami pogledate ono što ja vidim pošto sam okoreli igrac CS 1.6 nekada a sada CSGO-a stalno pratim strimove i ljude koji to rade.
Svako ko strimuje ili ako ne svi onda 90% njih, nije uzo nikakve AMD buđave procesore nego i7 Z ili i7 X platformu.
Gotovo svaki semi ili pro igrač csgo-a (govorim konkretno ovoj igri jer to pratim stalno) da li je to nemac, belgijanac, arapin, amer turčin,bugarin, ili englez svako ko ima dublji džep od 500e mesečno, koristi intel. Stalno imate da pogledate njihove konfiguracije kompova.
Što se tiče grafičkih, mišljenja su tu 60/40 u korist nvidia
Kod nVidia mogu da stavim custom rezoluciju 1440x1080 za CSGO i da to RADI.
Kod AMD-a postoji izvestan problem sa ovim kod većine korisnika itd..
Da ne nabrajam prednosti intela i nvidia potrajaće.
Ubacio sam u priču grafičke jer je i za njih zadužen AMD koj izgleda samo prodaje šarenu lažu.A sve te laži i foliranja zamaskira cenom. Niko neće da proda nešto jeftino ako zna da to vredi više i da može da to proda za više. AMD je svestan da su im procesori degradirani u odnosu na intel jednostavno to je tako i zato daje manju cenu. Ajde realno da li bi neko od vas platio za FX 8350 recimo cenu istu kao za neki 8core intelov cpu? Relano pitanje.
AMD postiže slične performanse intela sa 50% više jezgara. Jednosavno im arhitektura njie dobra.I to konstantno iz generacije u generaciju jbg tako je :(

Ja bih voleo da AMD postane dobar kao intel zašto ne, onda ne bi imali monopol.
Ali eto toliki sam hejter AMD-a toliko mi se smučio tokom svih ovih godina jer mi je zadao muke neviđene nebrojeno puta.
Moj Q9550 na 3,7GHz tera CSGO na pubu sa 20 igrača na 180-200 fps-a u fullHD rezoluciji sa 4x MSAA dok moj brat sa Phenomom II 840 igra 5vs5 na rezi 1024x768 i jedva izvlači 130fps u najboljim izdanjima. Sa AMD procesorima postoje ogromni framedropovi u igrama dok kod intela to nije slučaj.
Tako da ne mislite da sam neki bilde troler foruma. Samo pricam priču iz mog iskustva sa AMD-om.
Da li će se to promeniti? Sumnjam, ali eto biće ova tema ovde živa i tada pa ćete se setiti ovoga i reći... jest bre beše ona zamlata upravu. :wave:

Poslednja izmena:

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
4 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
Asus vs27 27' + Denver 56' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Adata sx8000 480gb+Kingston 480gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
Nzxt Apollo case,slight mod
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc i7 2600, rx580 8gb madvr 4k60fps high conf
To sto ti ne znaš da namestis amd da radi je samo tvoj problem pa ga je onda lakše hejtovati;) Ja nemam ni jedan jedini bsod kod kuće a ni na poslu(zamisli 52 amd računara!) i zamisli na AMD kartama(imamo i nvidia-u) šljaka vsync:)
Činjenica je da je Intel bolji za igrice u svakom pogledu al za sve ostalo amd radi odlično posao i dan danas;)
Da su intel ploče bolje nego amd se nikako ne slažem...isto sr drugo pk;)

Sent from my D6603 using Tapatalk

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.398
Rezultat reagovanja
8.327
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS]
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Optical fiber 350mbs/110mbs
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
Sabertooth za AMD

Sabertooth za intel

:sekira:

5xeVo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
24.01.2011.
Poruka
131
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
hp probook 430 g3
CPU & cooler:
... :: e3-1225v2 / lcpower lc-cc-94
Motherboard:
... :: intel server board s1200kp
RAM:
... :: 2x8 ecc 1600
VGA & cooler:
... :: int.
Display:
iiyama 32''
HDD:
... :: ssd 120 / hdd 4+4 tb
Sound:
xonar dx / solo 2 :: -
Case:
... :: fd node 304
PSU:
... :: fd ion+ 660p
Mice & keyboard:
miks revolucija
Internet:
optika
OS & Browser:
... :: OMV
Other:
(:(:(:...ep830@x-fi za zen putešestvija...:):):)
Čini mi se da piiirrr konstantno poredi različite generacije od Intela i AMD-a, koje je verovatno i posedovao. Koliko se ja sećam Athlon 4000+ je bio pandan Pentium D procesorima koje je šio uzduž i popreko. Intel e7xxx i e8xxx su bili druga iteracija Conroe arhitekture, a već prva e6xxx je stavila tačku na Athlon-e te generacije. Inače, čisto informativno za mlađe, ta generacija Athlona je bila prva native dual core arhitektura! Pentium D je imao samo dva slepljena single jezgra, koja nisu međusobno komunicirala. Conroe je prva Intel native dual core arhitektura.

P. S.
Mislim da je ta FX990 jedna od prvih Sabertooth ploca koja se pojavila, npr. kad je bila aktuelna Intel P67 ploča, pre cca 5-6 godina. Porediti je sa aktuelnom z170 jednostavno nije korektno.

Sent from my HM 1S using Tapatalk

Poslednja izmena:

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 3700X @4.3GHz - Freezer II - 360mm - ARCTIC
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
G.SKILL 4x8GB DDR4 @ 32GB 3200MHz
VGA & cooler:
Zotac 1080Ti AMP EXTREME X2
Display:
Asus VH238T 23" + Asus VW220D 22" + Samsung 23'' + FOX 40''
HDD:
Samsung EVO 960 500GB M.2 NVMe SSD Kingstone HyperX 120GB + SSD Samsung 250 850EVO + HDD 240GB + 1TB
Sound:
SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC S1220 - 120db
Case:
be quiet! Dark Base 700 | inverted
PSU:
EVGA SuperNOVA 750 G2 750w
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
A4TECH bloody V5M & AZIO mehanička tastaura MGK1-K
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:
Laptop: HP ProBook 430 G2[i5 5200U] Hackintosh Mojave i Asus Eee PC 1005HA
+1

Pusti klinca nema poente razgovora sa njim. Samo se nadam da ce modovi da ga upozore da ne ide u off...

Pozz

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
nije tema o proslosti vec o buducim narastajima....
@piiirrr, usmena opomena za spamovanje i hejtovanje i stagod vec...

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Imao sam 2x AMD, 2x intel platformu i upoznao sam čari intel platforme.

Ko nije nikad imao intel platformu iz bilo kojih razloga, onda i ne može znati za bolje.

Prvi komp mi je bio athlon 2800+ dok je moj drugar imao celerona.
On je komp kupio 2005 ja sam moj kupio 2006.
Moj komp je bio na 1,6GHz dok je njegov bio na 2,8GHz

Sledeća konfa je bila athlon 4000+ i shvatio sam kakav je to krš kad se intel pojavio na tržištu sa C2D E7xxx i E8xxx da ne pominjem moj i sadašnji C2Q Q9550 i dalje tera sve igre. Inače prva intel platforma je bila uzeta 2009-te C2D E7400 oc sam ga na 3.6GHz i ne mogu opisati razliku u odnosu na 4000+ Dakle opet intel WIN
Trenutno kod brata u kompu je Phenom II 840 inače mogu slobodno reći "Phenom" pošto je to prepakovani athlon x4 640 bez grama L3 kesha.
Na AMD phenom sam prešao samo jer nisam mogao u to vreme naći Q9550 za moju tadašnju ASUS P5Q Pro ploču.
Zsto se tiče grafičkih 80% sam imao nvidia

(6200, 8500, 8800GTS G92 čip, GTX 260)
Na AMD sam prešao jer je imala za manje novca da ponudi iste performanse. Pošto se ovde najviše potencira koliko nešto košta.Svima je najbitnije da nešto što manje košta bez obzira na kvalitet.

Sa GTX 260 sam prešao na AMD 5850. Šta se dogodilo? Z_a .bo sam se kao nikad.
5850 mi je radila brže i igre su radile bolje u odnosu na GTX 260 ali mi je texture drugačije iscrtavala tj onako kako se meni nije uopšte dopadalo.
v-sync na AMD-u iz catalyst-a NIKAD za 6 godina nisam uspeo da postignem.
Kod nVidia stavim na force ON i uvek mi je to radilo.Ako sad neko pita šta će mi v-sync i slična nebulozna pitanja na to ne mogu da trošim vreme objašnjavajući.

Dalje ja sam lik koji je odrastao uz Nintendo,SEGA i PS1 konzole.
Ponekad poželim da odigram na emulatoru neku igru za PS1.
Kod intel platforme postoji mnogo više opcija koje nudi sam emulator dok kod AMD-a samo mi izbaci porukicu :wave: only intel :wave:
Želim u igri da stavim sve na max. Šta se dešava?

Matične ploče za AMD platformu mi se ne sviđaju i ne deluju mi kvalitetno kao što je to slučaj kod intela.Za intel platformu je sednja cena ploče oko 250e dok je to kod AMD-a manje više maximalna.
Kod AMD-a mi se mnogo više baguje kompjuter. Mnogo više BSoD-ova itd.

Za mene je i dalje neprikosnovena kombinacija

Ako i sami pogledate ono što ja vidim pošto sam okoreli igrac CS 1.6 nekada a sada CSGO-a stalno pratim strimove i ljude koji to rade.
Svako ko strimuje ili ako ne svi onda 90% njih, nije uzo nikakve AMD buđave procesore nego i7 Z ili i7 X platformu.
Gotovo svaki semi ili pro igrač csgo-a (govorim konkretno ovoj igri jer to pratim stalno) da li je to nemac, belgijanac, arapin, amer turčin,bugarin, ili englez svako ko ima dublji džep od 500e mesečno, koristi intel. Stalno imate da pogledate njihove konfiguracije kompova.
Što se tiče grafičkih, mišljenja su tu 60/40 u korist nvidia
Kod nVidia mogu da stavim custom rezoluciju 1440x1080 za CSGO i da to RADI.
Kod AMD-a postoji izvestan problem sa ovim kod većine korisnika itd..
Da ne nabrajam prednosti intela i nvidia potrajaće.
Ubacio sam u priču grafičke jer je i za njih zadužen AMD koj izgleda samo prodaje šarenu lažu.A sve te laži i foliranja zamaskira cenom. Niko neće da proda nešto jeftino ako zna da to vredi više i da može da to proda za više. AMD je svestan da su im procesori degradirani u odnosu na intel jednostavno to je tako i zato daje manju cenu. Ajde realno da li bi neko od vas platio za FX 8350 recimo cenu istu kao za neki 8core intelov cpu? Relano pitanje.
AMD postiže slične performanse intela sa 50% više jezgara. Jednosavno im arhitektura njie dobra.I to konstantno iz generacije u generaciju jbg tako je :(

Ja bih voleo da AMD postane dobar kao intel zašto ne, onda ne bi imali monopol.
Ali eto toliki sam hejter AMD-a toliko mi se smučio tokom svih ovih godina jer mi je zadao muke neviđene nebrojeno puta.
Moj Q9550 na 3,7GHz tera CSGO na pubu sa 20 igrača na 180-200 fps-a u fullHD rezoluciji sa 4x MSAA dok moj brat sa Phenomom II 840 igra 5vs5 na rezi 1024x768 i jedva izvlači 130fps u najboljim izdanjima. Sa AMD procesorima postoje ogromni framedropovi u igrama dok kod intela to nije slučaj.
Tako da ne mislite da sam neki bilde troler foruma. Samo pricam priču iz mog iskustva sa AMD-om.
Da li će se to promeniti? Sumnjam, ali eto biće ova tema ovde živa i tada pa ćete se setiti ovoga i reći... jest bre beše ona zamlata upravu. :wave:
Pojma ti nemaš dečko. Nalupetao si se gomiletine gluposti. :rotf: BTW. da te podsetim....tema je ZEN, a ne Intel vs AMD. Da je intel brži za igre, pa brži je, to nije sporno, a Q9550 je od npr. Phenoma II X4 955 diskutabilno brži, ako je uopšte brži s obzirom na razliku u kloku od nekih 300 MHz. Ako se porede dva procesora onda se to radi kroz čitavu bateriju testova, a ja mogu da ti potvrdim da razlika između Intela Core 2 Quad i AMD K10.5 je minimalna na istom kloku.

Sabertooth za AMD

Sabertooth za intel

:sekira:
Porediš različite generacije matičnih ploča, na koje su ugrađene različite komponente i nemaš pojma koliko ispadaš glup.

Ploče iste generacije i cenovnog ranga za Intel i AMD su itekako uporedive, s' obzirom da sam za Sekiru testirao najmanje 100 matičnih ploča i to vrlo detaljno, među kojima su neke bile i za AMD, a većina za Intel, mogu da ti kažem samo da nemaš pojma kakvog đubreta od matičnih imaš za Intel.

Ali aj da uporedimo npr. ASUS FM2 Crossblade Ranger i Maximus VII Ranger, dakle...ploče iste godine proizvodnje, zamisli imaju iste komponente, kondenzatore, MOSFET-e itd... i jedna i druga su vrlo kvalitetne i koštaju slično, tj. za AMD je nešto jeftinija, jer AMD CPU ima veći broj integrisanih kontrolera nego Intel, npr. kod Intel ploča obavezno postoji čip za konverziju signala sa Display Port-a na HDMI (HDMI shifter), dok je to kod AMD-a integrisano i radi super. Da ne pričam o većem broju USB portova koje podržavaju AMD čipsetovi itd... za sve te stvari na Intel pločama je neophodan dodatni čip, što naravno čini matičnu ploču skupljom.

Poslednja izmena:

Shonnex

PCAXE Member
Učlanjen(a)
24.04.2015.
Poruka
567
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i3-4130 + Intel box
Motherboard:
Gigabyte H81M-S2PV
RAM:
Kingston DDR3 2X2GB 1333MHz
VGA & cooler:
MSI GTX 750Ti
Display:
LG 21"
HDD:
WD 500GB
Sound:
Asus Xonar DGX + Microlab M100u 2.1
Case:
FD Arc Mini
PSU:
Chieftec GPS-600A8
Optical drives:
Pioneer
Mice & keyboard:
Logitech
Internet:
SBB
OS & Browser:
Win7 Ultimate 64bit
Ne mora da znači da su zabrljali, može da se desi da ne mogu da postignu "volume" sa količinom procesora dovoljnom za lansiranje na tržište, moguće da rade još neku reviziju silicijuma, da se radi na ispravljanju bagova. U pitanju je kompletno nova platforma, da ne kažem, kompletna gama platformi koja će biti okosnica budućih procesora iz AMD-a. Neće im se bitno promeniti situacija ako lansiraju procesor poćetkom 2017. godine.
Koliko se secam, slicna situacija je bila kad je AMD trebao da prestavi BD generaciju procesora, pomerali su "launch window", zato mi se nije dopala ona izjava AMD CEO. Valjda nije to u pitanju, da su zabrljali isto kao i tada. Nadam se da si ti u pravu.

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Koliko se secam, slicna situacija je bila kad je AMD trebao da prestavi BD generaciju procesora, pomerali su "launch window", zato mi se nije dopala ona izjava AMD CEO. Valjda nije to u pitanju, da su zabrljali isto kao i tada. Nadam se da si ti u pravu.
Kasnio je launch i prvog Athlon 64 procesora... Clawhammer-a i Athlona, to je AMD, oni nikada nisu izbacili procesor na vreme.

Shonnex

PCAXE Member
Učlanjen(a)
24.04.2015.
Poruka
567
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte H81M-S2PV
RAM:
VGA & cooler:
MSI GTX 750Ti
Display:
LG 21"
HDD:
WD 500GB
Sound:
Case:
FD Arc Mini
PSU:
Chieftec GPS-600A8
Optical drives:
Pioneer
Mice & keyboard:
Logitech
Internet:
SBB
OS & Browser:
Win7 Ultimate 64bit
Samo da procesori budu ok, treba na trzistu nesto poput Zen 4C 8T za male pare a da ima solidne performanse, nesto izmedju Intel i3 i i5 procesora a opet da nije veliku potrosac. FX-6xxx su "vremesni" vec, ne bih to kupovao.

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB

Neko je napravio detaljniju shemu Zen jezgra. Definitivno se radi o jezgru Haswell klase, ako ne i širem. Ako je ovo tačno, Zen će moći da izvršava memorijske operacije Out Of Order... što je do sada bila jedna od glavnih prednosti Intela. Keš arhitektura je slično organizovana kao kod Haswell-a...dakle inkluzivna, jedino što Haswell koristi 2x256 bit load, i 1x 256 bit store, dok prema ovom diagramu, Zen koristi 2x128 load i 1x128 store. Osim toga Haswell koristi odvojen port sa schedulera za upis podataka, dakle...upis podataka je izdvojena operacija od AGU jedinice za proračun memorijske adrese. Konkretno Haswell koristi 2x load AGU + 1x store AGU + poseban port za upis podataka. Dakle, Haswellov memorijski sistem se zasniva na 4 odvojena porta, dok Zen koristi samo 2 za dve AGU jedinice verovatno opšte namene, namenjene i za load i store operacije. Za razliku od Zen-a koji može da izvrši ukupno 2 memorijske operacije u ciklusu... dakle...2xload ili 1xload + 1xstore.... Haswell može 3... 2x load + 1x store. Po ovome se memorijski podsistem Zen jezgra ne razlikuje bitno od Bulldozera, ali može biti i na nivou Sandy/Ivy bridgea.

Deo za rad sa FP brojevima izgleda moćno, skaliranje sa 1 na dva treda će verovatno biti odlično, a IPC u single threadu verovatno osetno niži od Haswell-a i Skylake-a, barem 20% na istom kloku.

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Samsung EVO 960 500GB M.2 NVMe SSD Kingstone HyperX 120GB + SSD Samsung 250 850EVO + HDD 240GB + 1TB
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:
Pod uslovom da je gore sema stvarno sa Zen jezgra to znaci da u poredjenju sa 5820k nema sanse da ga pretekne u single core a multi mozda bude malo visi zbog dodatnih 2 jezgara? Lomim se vec duze vreme da li da uzmem 5820k ili da cekam Zen posto sam citao na stranim forumima da preporucuju da se ceka, a opet sa druge strane ako je gore sema stvarno sa Zen jezgra i koliko sam ja ukapirao iz tvog teksta bolji je 5820k ??

Pozdrav!

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Pod uslovom da je gore sema stvarno sa Zen jezgra to znaci da u poredjenju sa 5820k nema sanse da ga pretekne u single core a multi mozda bude malo visi zbog dodatnih 2 jezgara? Lomim se vec duze vreme da li da uzmem 5820k ili da cekam Zen posto sam citao na stranim forumima da preporucuju da se ceka, a opet sa druge strane ako je gore sema stvarno sa Zen jezgra i koliko sam ja ukapirao iz tvog teksta bolji je 5820k ??

Pozdrav!
To da li je sadašnji Intel CPU bolji od sutrašnjeg AMD CPU-a ne bih da previše komentarišem dok se ne pojavi. Moje mišljenje je da neće biti bolji nikako, ali da ima šanse da smanji razliku. +40% u odnosu na Excavator na istom kloku nije malo, ali nije ni previše, ako se uzme u obzir da Excavator nije previše brži od Piledrivera.
Druga stvar koja treba da se uzme u obzir je klok na kojem će raditi Zen. Ako on bude bio drastično niži od sadašnjih 3.8-4.2 GHz, onda će i perf. biti niže, t.j. razlika neće biti 40% nego dosta manja.... nekih 10-15... možda 20%, što je b00lja.

Za razvoj procesora treba dosta love.

Shonnex

PCAXE Member
Učlanjen(a)
24.04.2015.
Poruka
567
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte H81M-S2PV
RAM:
VGA & cooler:
MSI GTX 750Ti
Display:
LG 21"
HDD:
WD 500GB
Sound:
Case:
FD Arc Mini
PSU:
Chieftec GPS-600A8
Optical drives:
Pioneer
Mice & keyboard:
Logitech
Internet:
SBB
OS & Browser:
Win7 Ultimate 64bit
Smatram da ako Zen ne bude dobar konkurent, AMD ce opet izgubiti deo trzista sigurno a Intel ce da udari jos veci monopol. Krajnje je vreme da AMD naprave dobar procesor ili cemo placati malo bogastvo za Intel procesor.

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
AMD-u je opao market share i za diskretne GPU-ove i za CPU-ove. U zlatna vremena desktop marketshare je bio 51% na strani AMD-a, a ukupni preko 20% u odnosu na Intel. Trenutni share trzista za procesore za AMD je ispod 10%. Ukoliko ne budu napravili nešto konkurentno, plašim se da će morati da se ugase.

Shonnex

PCAXE Member
Učlanjen(a)
24.04.2015.
Poruka
567
Rezultat reagovanja
11
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte H81M-S2PV
RAM:
VGA & cooler:
MSI GTX 750Ti
Display:
LG 21"
HDD:
WD 500GB
Sound:
Case:
FD Arc Mini
PSU:
Chieftec GPS-600A8
Optical drives:
Pioneer
Mice & keyboard:
Logitech
Internet:
SBB
OS & Browser:
Win7 Ultimate 64bit
Iskreno se nadam da nece do toga doci. :(

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:

ronaldinho

PCAXE Member
Učlanjen(a)
16.02.2015.
Poruka
394
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Eniac
CPU & cooler:
AMD FX 8320 / Noctua NH-D14
Motherboard:
Gigabyte GA-970A-DS3P
RAM:
ddr3 16gb 1866mhz, hyper x fury
VGA & cooler:
Nvidia GeForce GTX 970 G1 SOC
Display:
LG Flatron E2240 22" + LG Flatron IPS236
HDD:
SSD Samsung 850 EVO 250GB / HDD Hitachi 500GB 7200RPM
Sound:
Creative Draco HS-850 gaming headset + MS 5.1 Surround Sistem
Case:
Corsair 600t Special Edition White
PSU:
Thermaltake Smart SE 730W
Optical drives:
Kome to jos treba? :)
Mice & keyboard:
Razer Deathadder 3.5G, Razer Goliathus Control Edition, Razer Arctosa -Black Edition, Razer Onza TE
Internet:
Komsijin
OS & Browser:
Win 10
Other:
Stolica kuhinjska, sto improvizovan :)

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Ta par godina stara generacija je sporija od aktuelne 0-5%. Pitanje je šta koristi Aces Of Singularity i kakav će biti u ostalim testovima. Navodno FX Summit Ridge sa 8 jezgara (16 tredova) je brži 2x u Cinebench-u u MT testu. Ono što ne znamo je koliko skalira sa 1 na 2 jezgra, ali ako je 2x razlika na 16 tredova, to nije uopšte tako loše. Dva FX-a 8350 bi bila brža oko 50-60% u CB multithread testu.

ronaldinho

PCAXE Member
Učlanjen(a)
16.02.2015.
Poruka
394
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Eniac
CPU & cooler:
AMD FX 8320 / Noctua NH-D14
Motherboard:
Gigabyte GA-970A-DS3P
RAM:
ddr3 16gb 1866mhz, hyper x fury
VGA & cooler:
Nvidia GeForce GTX 970 G1 SOC
Display:
LG Flatron E2240 22" + LG Flatron IPS236
HDD:
SSD Samsung 850 EVO 250GB / HDD Hitachi 500GB 7200RPM
Sound:
Creative Draco HS-850 gaming headset + MS 5.1 Surround Sistem
Case:
Corsair 600t Special Edition White
PSU:
Thermaltake Smart SE 730W
Optical drives:
Kome to jos treba? :)
Mice & keyboard:
Razer Deathadder 3.5G, Razer Goliathus Control Edition, Razer Arctosa -Black Edition, Razer Onza TE
Internet:
Komsijin
OS & Browser:
Win 10
Other:
Stolica kuhinjska, sto improvizovan :)
Ta par godina stara generacija je sporija od aktuelne 0-5%. Pitanje je šta koristi Aces Of Singularity i kakav će biti u ostalim testovima. Navodno FX Summit Ridge sa 8 jezgara (16 tredova) je brži 2x u Cinebench-u u MT testu. Ono što ne znamo je koliko skalira sa 1 na 2 jezgra, ali ako je 2x razlika na 16 tredova, to nije uopšte tako loše. Dva FX-a 8350 bi bila brža oko 50-60% u CB multithread testu.
I to sto kazes, zadnjih godina intel dominira i sevira nam perfomanse na kasikicu
(tj. vredjaju nas)... Trebaju nam jaki procesori iz AMD-a kao nekad, da malo trziste procesora eksolidira i da se zakuva...ovako su dosadni, blago receno :mad:

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s