| Vesti | Hardver | Asus prikazao dual-socket 1366 matičnu ploču
Hardver

Asus prikazao dual-socket 1366 matičnu ploču

asus

 

 

Danas tokom dana, na prestižnom sajmu novih tehnologija, CeBIT-u, tajvanski gigant Asus, predstavio je svoju najnoviju ploču. Sa oznakom Z8NA-D6, ova ploča će omogućiti korisnicima korišćenje dva procesora u okviru istog sistema. Asus takođe tvrdi da je ova ploča koja ima dimenzije 12″ x 9.6″, prva ATX dual-socket ploča na svetu. Ovim potezom omogućeno je korišćenje u bilo kom ATX kompatibilnom kućištu (Intel Skullttrail je recimo EATX – Extended ATX format).

Power konektor takođe predstavlja još jednu interesantnu stavku. 24+8 pin konektor omogućava korišćenje standardnih ATX , ali i SSI napajanja koja se uglavnom koriste u serverskom okruženju. Ova ploča se zasniva na Intelovoj 5500+ICH10R čipset logistici i podržava sve trenutne s1366 procesore, uključujući i nadolazeći Xeon 5500s. Količina radne memorije koja se može ugraditi kreće se od 24GB (UDIM) do čitavih 48GB(RDIMM) DDR3, zavisno o tome koja se memorija koristi. Tu je naravno i podrška za ECC memoriju.

5_asus_5500

Jedini nedostatak ove ploče su PCIe 2.0 x16 slotovi. Sa jednim PCIe x16 slotom korisnici mogu da zaborave korišćenje bilo koje vrste SLI ili Crossfire setup-a. Ostatak slotova koji su dostupni su obliku dva PCIe x8 slota, jednog PIKE slota, i jednog PCIe x1 slota koji će se najverovatnije koristiti za muzičke kartice. Uz ploču dolazi i integrisani RAID kontroler.

Detalji oko cene ove ploče i datuma kada će se pojaviti su za sada nepoznati.

 

Izvor : tomshardware

Komentarišite na forumu

 

 

Tagovi