| Vesti | Hardver | AMD lansirao AMD EPYC procesore 5. generacije
Hardver AMD

AMD lansirao AMD EPYC procesore 5. generacije

AMD je najavio dostupnost 5. generacije AMD EPYC procesora, ranije znanim pod kodnim imenom „Torino“. Koristeći arhitekturu jezgra „Zen 5“, kompatibilnu sa široko primenjenom SP5 platformom i nudeći širok spektar broja jezgara u rasponu od 8 do 192, iz kompanije navode da procesori AMD EPYC 9005 serije povećavaju rekordne performanse i energetsku efikasnost prethodnih generacija sa najmoćnijim CPU-om sa 192 jezgra koji pruža do 2,7x veće performanse u poređenju sa konkurencijom.

Novo u AMD EPYC 9005 seriji CPU-a je AMD EPYC 9575F sa 64 jezgra, dizajniran za AI GPU rešenja kojima su potrebne vrhunske mogućnosti centralnog procesora. Ubrzavajući do 5GHz, u poređenju sa procesorom od 3,8 GHz iz konkurencije, obezbeđuje do 28% bržu obradu potrebnu da bi se GPU-ovi napajali podacima za zahtevna AI radna opterećenja.

„Od pokretanja najbržih superkompjutera na svetu, preko vodećih preduzeća, do najvećih hiperskalera, AMD je stekao poverenje kupaca koji cene demonstrirane performanse, inovacije i energetsku efikasnost“, rekao je Dan Meknamara, viši potpredsednik i generalni menadžer, serverskoe divizije u AMD-u. „Sa pet generacija pravovremenog izvršavanja mape proizvoda, AMD je dokazao da može da zadovolji potrebe tržišta datacentara i da klijentima pruži standard za performanse, efikasnost, rešenja i mogućnosti za radna opterećenja u oblaku, preduzećima i AI.

”Moderni centri podataka obavljaju različite poslove, od podrške korporativnim inicijativama za omogućavanje veštačke inteligencije, preko pokretanja velikih infrastruktura zasnovanih na oblaku do hostovanja najzahtevnijih aplikacija kritičnih za poslovanje. Novi AMD EPYCprocesori 5. generacije pružaju vodeće performanse i mogućnosti za širok spektar serverskih opterećenja koja pokreću poslovne IT danas.

Nova arhitektura jezgra „Zen 5“, pruža do 17% više instrukcije po taktu (IPC) za radna opterećenja preduzeća i oblaka i do 37% veći IPC u AI i računarstvu visokih performansi (HPC) u poređenju sa „Zen 4“.
Sa serverima baziranim na procesoru AMD EPYC 9965, kupci mogu očekivati značajan uticaj na svoje aplikacije i radna opterećenja u stvarnom svetu u poređenju sa serverima zasnovanim na Intel Xeon 8592+ procesoru, sa:
• Do 4x bržim vremenom do rezultata u poslovnim aplikacijama kao što je video transkodiranje.
• Do 3,9x više vremena za uvid u nauku i HPC aplikacije koje rešavaju najizazovnije probleme na svetu.
• Do 1,6x više performanse po jezgru u virtuelizovanoj infrastrukturi.

Pored liderskih performansi i efikasnosti u radnim opterećenjima opšte namene, AMD EPYCprocesori 5. generacije omogućavaju korisnicima da brzo dobiju uvid i implementaciju za AI implementacije, bilo da koriste CPU ili CPU + GPU rešenje.
U poređenju sa konkurencijom:
• EPYC 9965 CPU sa 192 jezgra ima do 3,7x veće performanse na end-to-end AI radnim opterećenjima, kao što je TPCk -AI (derivativni), koji su kritični za pokretanje efikasnog pristupa generativnoj AI.
• U generativnim AI modelima klase malih i srednjih preduzeća, kao što je Meta Llama 3.1-8B, EPYC 9965 pruža 1,9x veće performanse propusnosti u poređenju sa konkurencijom.
• Konačno , namenski napravljen AI host čvorni CPU, EPYC 9575F, može da koristi svoje povećanje maksimalne frekvencije od 5 GHz da pomogne AI klasteru od 1000 čvorova da pokrene do 700 000 više tokena za zaključivanje u sekundi. Postizanje više, brže.
Modernizacijom u centar podataka koji pokreću ovi novi procesori kako bi se postiglo 391.000 jedinica SPECrate  2017_int_base računarskih performansi opšte namene, kupci dobijaju impresivne performanse za različita opterećenja, dok dobijaju mogućnost da koriste procenjenih 71% manje energije i ~ 87% manje servera . Ovo daje CIO-ima fleksibilnost da ili imaju koristi od uštede prostora i energije ili da dodaju performanse za svakodnevne IT zadatke dok isporučuju impresivne performanse veštačke inteligencije.Dokazane performanse i duboka podrška ekosistema među partnerima i kupcima doveli su do širokog usvajanja EPYC procesora za pokretanje najzahtevnijih računarskih zadataka. Sa vodećim performansama, karakteristikama i gustinom, AMD EPYC procesori pomažu korisnicima da brzo i efikasno ostvare vrednost u svojim centrima podataka i IT okruženjima.

Čitava linija AMD EPYC procesora 5. generacije je dostupna danas, uz podršku Cisco, Dell, Hevlett Packard Enterprise, Lenovo i Supermicro, kao i svih glavnih ODM-ova i dobavljača usluga u oblaku koji pružaju jednostavan put nadogradnje za organizacije koje traže liderstvo u računarstvu i AI .
Karakteristike visokog nivoa procesora serije AMD EPYC 9005 uključuju:
• Opcije broja liderskih jezgara od 8 do 192, po CPU-u
• Arhitekture jezgra „Zen 5“ i „Zen 5c“.
• 12 kanala DDR5 memorije po CPU-u
• Podrška za do DDR5-6400 MT/s
• Liderstvo povećava frekvencije do 5 GHz 5
• AVX -512 sa punom putanjom podataka 512bit
• Pouzdani I/O za poverljivo računarstvo i FIPS sertifikat u procesu za svaki deo serije

Komentarišite na forumu…