• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Linux 101 & Која је дистрибуција за мене?

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija

Tux the penguin, mascot of Linux

У овој теми ће бити укратко исписана историја самог линукс оперативног система, његове дистрибуције и за коју дистрибуцију би, Ви, као корисник могли да се определите, да ли као само тест, други OS или као примарни оперативни систем за свакодневну употребу. То је на Вама, на мени је да вам помогнем око тог избора. ;)

Почетак:

- Линукс је настао као мали пројекат једног финског програмера, Linus Torvalds, када је желео да има могућност да приступа великим Unix серверима свог факултета. У почетку, та апликација је била емулатор Терминала, да би касније постала први линукс кернел. Година је била 1991.

Назив

- Линус је желео да назове свој изум Freax, као комбинацију речи Freak и слова Х(алузија на unix). Његов сарадник, коме се име није допадало одлучио је да промени назив, без Линусовог знања, у linux.

GNU/GPL

- Најосновнија разлика између линукса и других оперативних система је лиценца под којом се развија, користи и дистрибуира. Када је 1992, Линус одлучио да изда свој кернел под GNU General Public Licence и учини исти потпуно бесплатним, покренула се Open Source револуција.
Мото GNU Project организације која је осмисла GPL је "Free as in Freedom".

Први линукс OS

- 1992, користећи alpha верзију првог линукс кернела, настао је први и најстарији Linuх оперативни систем. Slackware 1.0 је био назив истог.
- 1994 године, Debian Project организација назвала је свој производ Debian GNU/Linux. Назив се задржао само у случају Debian-a, док мање више сви остали користе, краће, Linux.


доста је било прошлости, ајмо сада у садашњицу и да видимо шта је линукс сада, у години када је постао пунолетан. :)

Линукс сада, данас

- Линукс данас има много више да понуди обичном, просечном и ткзв "Power" кориснику, него пре 18година. Догма да су линукс оперативни системи само за сервере и да га користе искључиво nerds & geeks и они који проводе ноћи пре рачунаром кодирајући и хаковајући, није тачна(добро, није у потпуности тачна... у свима нама чучи један мали geek :d).

- Десктоп графичко окружење је напредовало и напредује из дана у дан, чинећи линукс оперативни систем, лепшим и занимљивијим за коришћење. Постоји више различитих окружење, међутим, 3 су се издвојила као предоминатна, то су:
Gnome

Kde

Xfce



Linux дистрибуције:

- Најпопуларније линукс дистрибуције данас могу да се поделе у 3 групе: Debian based, Red Hat based и BSD based.

Debian based:
  • Debian - мишљење писца овог текста је да је ово најбоља дистрибуција и уједно најбољи оперативни систем који тренутно може да се користи. Није за почетнике ни за оне са средњим знањем. Изаберите неки од доле наведених деривата ове дистрибуције.
  • ubuntu, kubuntu, xubuntu - ubuntu је тренутно и у последњих неколико година, најпопуларнија и најкоришћенија линукс дистрибуција, према неким подацима, више од 40% линукс корисника користи један од ubuntu деривата. Одлична за почетнике и они који се први пут сусрећи са линуксом. Заступљена сва 3 окружења.
  • Linux Mint - дистрибуција окренута као мултимедијалном корушћењу. KDE окружење.
  • gOS, DreamLinux - oбе дистрибуције имају примаран изглед. Обе су рађене да личе на Mac OS X оперативни систем.
  • gNewSense, gobuntu, Knoppix, MEPIS, 64 studio - само неколико од заиста много дистрибуција базираних на Debian-у. gobuntu нема свој линк јер је у питању Google Ubuntu дистрибуција, коју дотична фирма користи као свој ОS.
Red Hat/Fedora based:
  • Fedora - друга најпопуларнија дистрибуција. Десктоп верзија Red Hat enterprise система. Gnome и KDЕ окружење. Није за апсолутне почетнике.
  • openSUSE : linux дистрибуција под окриљем Novell-a. Иначе, од 2007 године, Novell je власништво Microsoft-а. За почетнике. Kde окружење
  • Mandriva - француска ремастеризација Fedora-e, врло user friendly. За почетнике. KDE окружење.
  • PClinuxOS - Дистро базиран на Madriva. Још једноставнији за коришћење. KDE окружење. Моја препорука за оне који желе неку од Fedora based дистрибуција.
BSD based
- Ово je мало компликованије... BSD је данас нешто најприближније што имамо unix систему. Помоћу модула, компатибилни су са линукс системима.

FreeBSD - роданачелник свих доле наведених дистрибуција. Никако за почетнике. Сва окружења, компајлирате их сами.
  • ОpenBSD - није за почетнике.
  • NetBSD - није за почетнике.
  • PCBsd - није за почетнике али због графичког инсталера, могуће га је користити. KDE окружење.
  • DesktopBSD
  • Gentoo - није за почетнике. Самостално компајлирање, нема графичког инсталера. KDE окружење, могуће инсталирати друга 2.
  • Sabayon - дистро базиран на gentoo дистрибуцији. Лак за инсталацију и коришћење. Није за апсолутне почетнике. KDE и Gnome окружење.
  • Mac OS X - дериват FreeBSD дистрибуције. Јесте за почетнике, није легално инсталирати на PC рачунар... (али у САД. :d). У сваком случају, ако нисте дизајнер, не треба вам.
Slackware - већ сам писао о истом. Потпуно независна дистрибуција. Није за почетнике. KDE окружење.
Puppy Linux - Такође потпуно независна дистрибуција. За старије рачунаре. Стартује са само 64MB. Није за апсолутне почетнике. JWMокружење.
LFS - Linux From Scratch. За оне који би желели да сами направе свој линукс, ово је за њих. Сам назив дистрибуције, ако се уопште може тако назвати, вам већ говори да сами правите све... од 0.
OpenSolaris - unix дериват. Oперативни систем развијен од Sun Microsystems, истих људи који су измислили Java-u, VirtualBox, OpenOffice итд... такође, апсолутно бесплатан, лак за коришћење. Gnome окружење.

Ако не можете да се одлучите за дистрибуцију коју би да тестирате/инсталирате. Питајте слободно. Можете постовати у овој теми или послати ми поруку.
 
Poslednja izmena od urednika:

Daddy Yankee

PCAXE Member
Učlanjen(a)
07.10.2009.
Poruka
229
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i3 2100
Motherboard:
ASUS P8Z77
RAM:
8GB Mushkin Radioactive 1600 CL7
Display:
Philips 226v
HDD:
Patriot Pyro 60GB, WD Green 2TB
Sound:
Logitech X-530
Case:
Thermaltake V4 Black
PSU:
Seasonic 430W
Optical drives:
Pioneer DVD-RW
Internet:
FTTB
OS & Browser:
Windows 7 Pro x64
Odličan tekst, stvarno. :cool:


Nego, sad mi pade napamet, vidjeh na listi OSX, jednom sam ga pokušao instalirati, bezuspješno (nekompatibilan hardver). Je l' moguće njega instalirati preko Virtual Box-a? Nikako mi se ne da da ga probam. :D
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Могуће је... постоје припремљене vmware images за OS X и можеш их наћи на неком торент сајту.
Инсталација истог у VMware и/или VirtualBox је једно напорно и тешко мучење.
Имао сам инсталиран на својој десктоп машини али сам користио сам методу са хакованим bootloader-om који "лаже" OS X да се инсталира на apple рачунару. Ја сам користио мој Leopard dvd који сам добио уз Macbook. ;)

Aли то је прича за неку другу тему... или приватне поруке.

Ово је посвећено linux & unix системима.
 

brankko

PCAXE Member
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
149
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Samsung Ultrabook
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 1700
Motherboard:
GIGABYTE GA-AB350M-Gaming 3
RAM:
8GB DDR4
VGA & cooler:
COOLERMASTER MasterAir Pro 4
Display:
Dual DELL P2317WN
HDD:
SAMSUNG 250GB 850 EVO M.2
Sound:
Altec Lansing VS4121
Case:
THERMALTAKE Core V21
PSU:
THERMALTAKE Smart SE 530W
Optical drives:
Pioneer DVR-108
Mice & keyboard:
M500
Internet:
Cable
OS & Browser:
Fedora
Other:
Drveni sto, custom made :]
A zasto *BSD medj' Linuxe? Ako si vec stavio BSD, moglo bi da stavis i (Open) Solaris, on je verovatno i bolja solucija nego OS X...
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
A zasto *BSD medj' Linuxe? Ako si vec stavio BSD, moglo bi da stavis i (Open) Solaris, on je verovatno i bolja solucija nego OS X...
Па навео сам у самом тексту да *BSD није линукс, него unix дериват. Али нисам хтео да их раздвајам јер користе много тога заједничког, гледано из корисничког угла. На првом месту, користе иста графичка окружења: gnome, kde, xfce, blackbox, fluxbox итд... И за обичног корисника када подигне неки помоћу liveCD или инсталира на hdd, неће видети икакву разлику између било ког FreeBSD деривата и нпр Ubuntu-a.
Без да залазимо у детаље "under the hood" јер ту свакако свака сличност престаје да постоји.
Апсолутно је критика на месту за OpenSolaris, моја грешка. Исправићу је... написаћу кратак опис за исти и неки модератор ће то да убаци у пост.
Искрено сам заборавио на исти јер је његова популарност стварно доста мања од debian/fedora дистрибуција. :)
 
Poslednja izmena:

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
openSUSE : linux дистрибуција под окриљем Nowell-a. Иначе, од 2007 године, Nowell je власништво Microsoft-а. За почетнике. Kde окружење
Ako se ne varam, Novell (obično V, ne W) nije u vlasništvu M$a, već je u nekom partnerskom odnosu (tako nekako). Možda i grešim...
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ako se ne varam, Novell (obično V, ne W) nije u vlasništvu M$a, već je u nekom partnerskom odnosu (tako nekako). Možda i grešim...
Да, тачно, не вараш се... приметио сам грешку касно и нисам могао сам да едитујем а после сам заборавио да исцимам модератора око тога. Сада ћу... :)
Чуо си тачно, партнерски однос је била основа првог договора између МS и Novell-a... касније су неки линукс гикови који су радили на openSUSE-у, открили да је то много више од "партнерског односа". Ако успем да нађем, послаћу ти линк као прив. поруку. ;)
 

brankko

PCAXE Member
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
149
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Samsung Ultrabook
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 1700
Motherboard:
GIGABYTE GA-AB350M-Gaming 3
RAM:
8GB DDR4
VGA & cooler:
COOLERMASTER MasterAir Pro 4
Display:
Dual DELL P2317WN
HDD:
SAMSUNG 250GB 850 EVO M.2
Sound:
Altec Lansing VS4121
Case:
THERMALTAKE Core V21
PSU:
THERMALTAKE Smart SE 530W
Optical drives:
Pioneer DVR-108
Mice & keyboard:
M500
Internet:
Cable
OS & Browser:
Fedora
Other:
Drveni sto, custom made :]
Sve to stoji, samo treba naglasiti o cemu se radi (da je samo na oko to jedno te isto) posebno jer je tekst okrenut pocetnicima, pa da se ne zbune... nista drugo... Super poredjenje... btw

A sto se Open Solarisa tice, u mom okruzenju je isti dosta popularniji od BSD-a.

Mada realno, od svih tih, jedino Hurd ne zasluzuje da se pomene :)
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Sve to stoji, samo treba naglasiti o cemu se radi (da je samo na oko to jedno te isto) posebno jer je tekst okrenut pocetnicima, pa da se ne zbune... nista drugo... Super poredjenje... btw

A sto se Open Solarisa tice, u mom okruzenju je isti dosta popularniji od BSD-a.

Mada realno, od svih tih, jedino Hurd ne zasluzuje da se pomene :)
Хвала. :)
Можда си и у праву, ја сам искрено мислио да сам довољно нагласио да су BSD системи unix деривати:
BSD based
- Ово je мало компликованије... BSD је данас нешто најприближније што имамо unix систему. Помоћу модула, компатибилни су са линукс системима.
Ако ћемо до детаља и Solaris на којем је базиран OpenSolaris је такође unix дериват. ;)
 

brankko

PCAXE Member
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
149
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Samsung Ultrabook
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 1700
Motherboard:
GIGABYTE GA-AB350M-Gaming 3
RAM:
8GB DDR4
VGA & cooler:
COOLERMASTER MasterAir Pro 4
Display:
Dual DELL P2317WN
HDD:
SAMSUNG 250GB 850 EVO M.2
Sound:
Altec Lansing VS4121
Case:
THERMALTAKE Core V21
PSU:
THERMALTAKE Smart SE 530W
Optical drives:
Pioneer DVR-108
Mice & keyboard:
M500
Internet:
Cable
OS & Browser:
Fedora
Other:
Drveni sto, custom made :]
Da, ali ako ubacis jedne, ona bi bilo dobro da su i drugi tu.

Elem, vidim da se dosta trudis da ljudima predstavis mogucnosti Linuxa i uopste Unix-olikih OSa, pa mi je palo na pamet da napravimo topic na temu tipa "bez cega ne mozete u operativnom sistemu" i "koje programe bi zeleli da vidite na linuxu" pa da napravimo neku pralalelu u svakodnevnom koriscenju win-lin i pomognmo ljudima da se odluce da probaju linux, ako do sada nisu i vide njegove mogucnosti. A za one koji su probali, vidimo sta ih je odvratilo, mozda se u medjuvremenu to promenilo...
Sta znam, tako nesto. Ima dosta ljudi koji sasvim lepo (i jos lakse nego u win) radili sa linuxom... Posebno kada su svakodnevene multimedia, web, office stvari u pitanju... a da to ni ne znaju :)
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Da, ali ako ubacis jedne, ona bi bilo dobro da su i drugi tu.
Апсолутно си у праву... признајем, мој превид. Бићу пажљивији и прецизнији у будућности. Срећом па су модератори увек ту да исправе наше глупости. :d

Elem, vidim da se dosta trudis da ljudima predstavis mogucnosti Linuxa i uopste Unix-olikih OSa, pa mi je palo na pamet da napravimo topic na temu tipa "bez cega ne mozete u operativnom sistemu" i "koje programe bi zeleli da vidite na linuxu" pa da napravimo neku pralalelu u svakodnevnom koriscenju win-lin i pomognmo ljudima da se odluce da probaju linux, ako do sada nisu i vide njegove mogucnosti. A za one koji su probali, vidimo sta ih je odvratilo, mozda se u medjuvremenu to promenilo...
Sta znam, tako nesto. Ima dosta ljudi koji sasvim lepo (i jos lakse nego u win) radili sa linuxom... Posebno kada su svakodnevene multimedia, web, office stvari u pitanju... a da to ni ne znaju :)
То ми је и била идеја... као што сам у овој теми овде: http://www.pcaxe.com/forum/showthread.php?t=2074 у другом посту урадио. Треба још да одрадим и једну тему за туторијал око Терминала.;)
 

serpent

PCAXE Member
Učlanjen(a)
05.04.2009.
Poruka
334
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7 920
Motherboard:
Gigabyte GA-EX58-UD3R
RAM:
2x2GB Patriot Viper DDR3 1600MHz CL7
VGA & cooler:
Club 3D Ati 4850 512MB + Accelerro S1 R2
Display:
Samsung T220
HDD:
1TB Seagate baracuda
Sound:
OnBoard
Case:
Chieftec BIIIG
PSU:
TT 850W
Optical drives:
Pioneer
Mice & keyboard:
Logi MX518 + Logi krsh KB
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7
Pa iskreno kada bi samo zastupljenost igara bila za *nix kao sto je za Windows mislim da bi daleeeeko veca zastupljenost samih korisniga bila. Ja bi prvi presao na Slackware (kompletno, i bez uvrede ays-u znam da gotivi nesto drugo), ali jednostavno moje koriscenje racunara se sastoji od:
30% - Video & Audio reprodukcije
30% - Internet
30% - Gaming (Uglavnom igre sa Steam platforme, koja nazalost ne radi bash najbolje na *nix platformama, a i drajveri za grafike nisu na zavidnom nivou i td i td...)
10% - Posao

Naravno sve ovo vazi za kucni racunar, na poslu mogu veoma lako da koristim sta bilo.
 

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
767
Rezultat reagovanja
13
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3
Pa ako je istina da 40 % Linux korisnika koristi neki od Ubuntu derivata, on bi mogao da bude osnova za razvijanje igara na Linux platformi.
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@serpent, ма, нема никакве бре увреде, што би па било ;)
Истина, ја преферирам debian дистрибуцију и његове деривате... убунту на првом месту.
Али после неких 2-3 месеца коришћења BSD-a, морам да признам и упркос свим фалинкама и мањку подршке за исти... бољи од свих линукс дистрибуција... бар мени.

Ради се на развоју неких модула које ће омогућити инсталацију и играње комерцијалних(популарних) игара на линукс платформи.

@aca, убунту је дериват дебиан дистрибуције. Дистрибуције базиране на дебиану су заступљене између 40 и 50% међу линукс корисницима... погледаш било коју анкету на било ком форуму који није везан за одређену дистрибуцију и видећеш колико је корисника које дистрибуције.

Да би игрице се портовале у већој мери, као што је то од скора кренуло да се ради са Mac OS, морају произвођачи игара, поготово велики играчи попут ЕА и Blizzard да крену у тај процес... тек онда може нешто да се промени и помери у користи линукс платформе.
До тада... једино што се сада ради, инсталација помоћу Wine и играње игара тако... WoW је 101% подржан, нпр.
Eво овде и тренутне листе софтвера/игара које раде без проблема помоћу Wine на линукс платформи:
http://appdb.winehq.org/
Вероватно ћете и сами приметити да су скоро све те апликације у ствари windows игре. ;)
 
Poslednja izmena:

Flight

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
21.04.2009.
Poruka
1.016
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
X3 425@X4 B25@4000Mhz - Neki Thermalright
Case:
Chieftec Prostreet Rev. 3.0
Ja samo prvo da zahvalim AYS-u na ovoj temi, i velikoj pomoci koju mi pocetnici oko Linuxa ovde mozemo da nadjemo! Skinuo sam preko ovih linkova Ubuntu Desktop i stvarno se oduseo ovim OS-om, takodje sam skinuo PCLinuxOS, ali njega nisam probao.

Kazi mi Ays, da li recmo ovaj Ubuntu Desktop moze da se fura obicnim korisnicima za svakodnevni radi, tekst, Skype, MSN i standardne gluposti, i da li ove olaksane verzije za koriscenje mogu da zadovolje i nekog naprednijeg korisnika ili ne? Takodje sta od aplikacija koje se koriste u Win okruzenju ne moze da radi na Ubuntu, PCLinuxOS, odnosno Linuxu uopste? (igre uopsteno, programi za obradu slike recimo Photoshop, Web dizajn - Dreamweaver itd...)

Jedno laicko pitanje, antivirus bese nije potreban na Linux-Unix platformama? :)

:wave:
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Не, антивирус ти није потребан. ;)

GIMP ти је бесплатна верзија РЅ, мада није толико добра апликација, али ће одрадити посао. Kompozer је ок замена за DW али углавно људи користе Komodo Edit за рад са самим текстуалним фајловима, самим тим и кодирањем.

Ubuntu је направљен на основи Debian, који је друга најстарија линукс дистрибуција, самим тим, наравно да може да се раде напредне линукс "ствари" на било којој новој дистрибуцији.
Коришћење сваки дан? Наравно! То је била и поента ubuntu-а.
Узмеш лепо инсталираш skype, emesene и open office и може да се користи сасвим нормално. Мож' гледаш филмове, слушаш музику... итд.

Пеглање игрица само и искључиво преко програма Wine
 

Flight

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
21.04.2009.
Poruka
1.016
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
X3 425@X4 B25@4000Mhz - Neki Thermalright
Case:
Chieftec Prostreet Rev. 3.0
OK, hvala puno! Kazi mi ako takodje mozes koje su prednosti u odnosu na Win7 za svakodnevno koriscenje i da li programi za pustanje filmova imaju kvalitetan prikaz tipa km player u kome mozes da nadrukas na osnovu jacine masine kvalitet prikaza.
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ја користим VLC који је и првобитно био развијен за линукс платформу... предности у односу на Win7? Хм... искрено? Има их, неколико али генерално гледано, ако се не бавиш веб програмирањем(php) или администрацијом, немаш бољи оперативни систем од Win7.
 

Flight

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
21.04.2009.
Poruka
1.016
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
X3 425@X4 B25@4000Mhz - Neki Thermalright
Case:
Chieftec Prostreet Rev. 3.0
Ја користим VLC који је и првобитно био развијен за линукс платформу... предности у односу на Win7? Хм... искрено? Има их, неколико али генерално гледано, ако се не бавиш веб програмирањем(php) или администрацијом, немаш бољи оперативни систем од Win7.
Hvala puno, u svakom slucaju pozabavicu se cisto edukacije radi i Ubuntu i PCLInuxOsom, kada budem ima prilike i vremena!
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hvala puno, u svakom slucaju pozabavicu se cisto edukacije radi i Ubuntu i PCLInuxOsom, kada budem ima prilike i vremena!
Види, ја сада управо пишем ти са најновије верзије ubuntu 10.10 и радим на php пројекту... слушам музику а после ћу да гледам нову епизоду Hell's Kitchen, тачније нове две епизоде.
Имаш Oracle Open Office (пре се звало Sun) који ти мења MS Office и заиста обавља посао, нема фенсераја нити прелепог изгледа али ради посао.

Само отвори терминал и укуцај следеће:
Kod:
sudo apt-get install msttcorefonts
унеси своју шифру и сачекај да се инсталација заврши... након тога отвори поново FF и видећеш да све изгледа "боље", односно сличније као на Win. Да појасним, пређашњом наредбом си инсталира MS core fonts, типа Arial, Vedrana, Tahoma...etc

Имаш доста тога што можеш да урадиш, теби ако падне на памет шта би радио, осим играња игрица, напиши ми овде, па ћу ти ја одговорити како то и да урадиш. Може тако? :)
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
е, ево ти и један свеж SS...

 

CAMEL

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.07.2010.
Poruka
283
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
ovde nisu instalirani win fontovi ili ja ne vidim kako treba :D
 

BigJoe

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
2.788
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-920 (D0) & TRUE Black + 2x Noctua P12
Motherboard:
Intel DX58SO
RAM:
3x2GB OCZ Reaper 1600 CL7
VGA & cooler:
ATi Radeon HD5850 by GA
Display:
SAMSUNG SM 206BW
HDD:
~3,5TB
Sound:
Realtek ALC889
Case:
CM Stacker 830 Black + X Craft 350 + SCYTHE KAZA MASTER
PSU:
TT ToughPower 1500W
Optical drives:
Lite-ON LH-20A1S & SAMSUNG SH-S223L
Mice & keyboard:
Logitech MX1000 + G500 + G11
Internet:
ADSL 4Mb/256Kb
OS & Browser:
Windows 7 x64
Other:
HTC Desire, iPod Classic Black 80GB
^
Jesu, samo izgledaju za nijansu drugačije. Linux ne radi Anti Aliasing na isti način kao Windows (Clear Type).
 

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Linux, ubuntu у мом случају ради subpixel rendering којег нема на Win. Исти фонт, типа Monaco, који изгледа феноменално на Мас, изгледа ужасно на Win а потпуно чудно на linux. :d
 

Flight

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
21.04.2009.
Poruka
1.016
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
X3 425@X4 B25@4000Mhz - Neki Thermalright
Case:
Chieftec Prostreet Rev. 3.0
AYS hvala jos jednom, instaliracu paralelno pa cu krenuti malo da se zanimam, pa sta god mi padne na pamet od aplikacija ja te pitam! :)
 
Vrh