Ако имаш само један hdd, онда изабери опцију "install side by side" понуди ће ти да одредиш колико простора желиш да одвојиш за ubuntu инсталацију, намести типа 20, 25 гига, може наравно и више, али од 20 до 40 гига ти је сасвим довољно за било коју верзију линукса.Eh, da kazi mi samo jos oko particionisanja, znaci Win7 imam, i kako da napravim particije i od koliko su dovoljne za Ubuntu, da li mora ona od oko 1gb za swap? S obzirom na sve to da im HDD od 320GB?
Jel' nece smetati da ukljucim AHCI u biosu? Ako AHCI ne donosi neke prednosti mogu da ostavim i IDE opciju, ako bi AHCI pravio problem u Ubuntu?Ако имаш само један hdd, онда изабери опцију "install side by side" понуди ће ти да одредиш колико простора желиш да одвојиш за ubuntu инсталацију, намести типа 20, 25 гига, може наравно и више, али од 20 до 40 гига ти је сасвим довољно за било коју верзију линукса.
ако укључиш ahci нећеш моћи да подигнеш win, осим ако није инсталиран са истим укљученим или ниси променио у регистрима ово: http://support.microsoft.com/kb/922976 а самом убунту неће сметати али нећеш добити никакве перформансе.Jel' nece smetati da ukljucim AHCI u biosu? Ako AHCI ne donosi neke prednosti mogu da ostavim i IDE opciju, ako bi AHCI pravio problem u Ubuntu?
10.10 ти неће дозволити да урадиш инсталацију без интернет конекције, ако си скинуо LiveCD али ако имаш LiveDVD онда ти неће бити потребна, пошто све што му треба(инсталеру) се налази на DVD-u.Znam to za AHCI, ako resim da ga ukljucujem promenicu ono u registryju, nego samo mi jos ovo reci jel' mora da budem pirkacen na internet dok instaliram Ubuntu, prosli put sam radio instalaciju sa pristupom internetu i vidim da je Ubuntu dosta toga povukao sa interneta, da li moze da se desi da nece svi drajveri biti ubaceni bez internet ili nesto tako?
OK, hvala, pa skinuo sam s onog linka, verzija je oko 3,9GB, trebalo bi da ima i Live DVD u sebi? Videcemo u ostalom.10.10 ти неће дозволити да урадиш инсталацију без интернет конекције, ако си скинуо LiveCD али ако имаш LiveDVD онда ти неће бити потребна, пошто све што му треба(инсталеру) се налази на DVD-u.
Eh, malo sutra, lepo sam se prebacio, pogledam sinoc kod kuce kad ono narezao sam na CD, a ne na DVD, ono klasika mogu da probam da vidim Ubuntu, moze da se instalira, e sad, ne znam da li ce imati drajvere, probacu pa javljam.Da to je LiveDVD verzija, nece ti trebati internet konekcija, bar nije trebala sa svim do tog momenta verzijama... to je bio tkzv offline install. Probaj... pa javi.
Hvala, ali si malo zakasnio sa odgovorom , imao sam dosta posla i bio u velikoj guzvi, pa sam odradio sve ponovo sto sam brze mogao, instalaciju i formatiranje HDD-a, ali sam ovog puta izostavio Ubuntu, to jest instalirao Windows 7 samo.Da ti ne bih ja sada prepisivao, imas na ovom linku prosto objasnjenje kako da povratis GRUB...
https://wiki.ubuntu.com/Grub2#Recover Grub 2 via LiveCD
srecno.
Јбг... дешава се. Инсталирај у Vbox и пеглај тако... имаш OS tools за већину линукс дистрибуција, па ћеш имати неки солидни осећај, шта и како...Hvala, ali si malo zakasnio sa odgovorom , imao sam dosta posla i bio u velikoj guzvi, pa sam odradio sve ponovo sto sam brze mogao, instalaciju i formatiranje HDD-a, ali sam ovog puta izostavio Ubuntu, to jest instalirao Windows 7 samo.