Sve zamerke mogu privatiti, ali da je minuš što nema šareni bios, to mi nije jasno. To je kao kad bih ja rekao, da motor od auta nije ofarban u dugine boje. Ja koji često testiram i podešavam bios i overklok prema kuleru koji testiram, ne provodim više od 30 sekundi u bios-u. Namestim profile jednom i samo ih loadujem.
Pa dobro, mozes to nazvati licnom preferencom, ali mozemo se kladimo u 300gr milke da to misljenje deli jos 90% korisnika racunara.To je sve OK, ali kapiram da to ne možeš nazvati "velikim minusem", nego nešto do ličnog ukusa, jer funkcionalne razlike nema, sem eto korišćenje miša. Ali možeš postići isto kao i sa običnim BIOS-om. Za memoriju je gadna stvar, ali možda je samo neka nekompatibilnost, moguće je da se taj Mushkin Redline "više naginje ka intelu".
A jesi probao F11b BIOS? Sada postoji i rev3.0 koja ima UEFI.... Probaj ručno da podesiš tajminge, napone itd... Većina tih memorija rade na manje-više istim tajminzima. Memorije postavi u slotove 2 i 4.Evo cisto i ja malo da opletem po Gigabajt 990FXA UD5..
Elem, na stranu sto je ploca zaista kvalitetno odradjena, odbila je da radi kako treba sa Mushkin Redline (1866) memorijom. Hoce samo da pusti na 1333, ali kada se ucita XMP profil, ploci treba jedno 4 minuta da butuje. Tako nesto prvi put videh. Klasican bios tek ne mogu da joj oprostim i mislim da je veliki minus da ploca u tom cenovnom rangu nema UEFI. Isto tako bi bilo lepo da ima clear-cmos dugmence.
Aj da ti verujem... za razliku od tebe lično sam testirao stress testovima obe ploče i UD5 je bolja po tom pitanju, dakle, nema trotlinga i u rangu je Sabertootha, Formule V i Formule Z.Sto se tice ranije price da Asus EVO ploce imaju "preslabu" naponsku za FX procesore, mogu da kazem da nije tacno. Mozda ne moze da ide na 5GHz, ali minimum moze na 4.5. Ako se to uzme u obzir, onda mi nije jasno sto bi neko davao 2000din vise za UD5.
A Sabertooth se isplati za 3000 dinara razlike u odnosu na UD5? Imaš dvostruke aršine. Ako ćemo iskreno, UD5 je mnogo bliža Sabertoothu po kvalitetu izrade nego M5A99X Evo-u. Po ceni je između ove dve.U principu, i meni se jako dopada UD5 ploca ali bih pre uzeo Asus Sabertooth. Takodje mi je malo nerazuman gigabajt marketing. Koliko sam video ova ploca je izgradjena na bazi stare UD3 tehnologije, te cemu onda UD5?
Svakako je mnogo bolje imati 8+2 faza ako koristiš FX 8 core, nego šareni BIOS. Po meni jedina relna prednost Sabertooth-a je preciznije štelovanje napona, zbog digitalne naponske, ali to eventualno može da napravi 10-20 MHz razlike u max. stabilnom overkloku.To je sve OK, ali kapiram da to ne možeš nazvati "velikim minusem", nego nešto do ličnog ukusa, jer funkcionalne razlike nema, sem eto korišćenje miša. Ali možeš postići isto kao i sa običnim BIOS-om. Za memoriju je gadna stvar, ali možda je samo neka nekompatibilnost, moguće je da se taj Mushkin Redline "više naginje ka intelu".
Sve zamerke mogu privatiti, ali da je minuš što nema šareni bios, to mi nije jasno. To je kao kad bih ja rekao, da motor od auta nije ofarban u dugine boje. Ja koji često testiram i podešavam bios i overklok prema kuleru koji testiram, ne provodim više od 30 sekundi u bios-u. Namestim profile jednom i samo ih loadujem.
Realno, stari "look" je funkcionalan i to radi. Iskreno, čini mi se da brže setujem BIOS sa non-uefi interfejsom nego ovaj šareniš. Da ne govorim o tome što je ASUS malo promenio i navigaciju po menijima, pa umesto escape, koristiš backspace...Ja sad ni za 1000e ne bi presao na onaj strokavi neuefi bios.
Imas EFI bios, kao i velika vecina maticnih ploca od 2007. do danas, tako da to nije sigurno problem. Npr. na UD5 postoji opcija da butujes u EFI i normal rezimu, isto kao i na ASUS plocama, tako da tu nema razlike. Miskonius-u ubuduce kada savetujes zbog cega ASUS, a ne GA, potkrepi to argumentima, a argumenata za kupovinu neke ploce ima dosta.
Koje ploče si imao?U zivotu sam imao 3 Gigabyte ploce tvrdim da im je BIOS katastrofa.
Ne vidim šta je zaguljeno kod standardnog AWARD BIOS-a koji koristi GA? Najnormalnije su dostupne sve opcije. Verovatno ti preferiraš više ASUS nego GA, pa ti je teško da se prešaltuješ sa jednog načina navigacije u BIOS-u na drugi.OC i podesavanja su toliko zaguljeni da nema vise gde.
To potvrđuje ono što sam gore rekao...Kod Asusa bre sta ti god padne na pamet odmah nadjes.
To se slažem u potpunosti. Easy Tune je težak shit od softvera u poređenju sa AI Suite. Ovo je po meni najveća prednosta ASUS-a u odnosu na GA. AI Suite je odrađen maestralno.Takodje softver koji dolazi Gigabyte ploce se nalazi na relaciji izmedju nepostojeceg i nikakvog, narocito u poredjenju sa Asusovim AI SUITE 1/2.
Batali te priče "rekla-kazala", daj konkretno i egzaktno - KOJA PLOČA, KOJA MEMORIJA. Korisno je znati, ne zbog prepucavanja i dokazivanja kako si ti u pravu, već da se ne bi uparivale takve komponente.Trece, ne samo ja vec i nekoliko poznanika, imali smo problem sa kompatibilnoscu rama sa Gigabyte plocama, dok je isti ram radio na nekoj drugoj ili trecoj Asusovoj.
Opet ću konkretizovati: UD5 nije ništa teže podesiti nego Sabertooth, izuzev kontrole napona koja je nešto preciznija na DIGI VRM. Da bi na UD5 dobio iste vrednosti, potrebno je malo umešnosti po pitanju manipulacije LLC-om i naponima, ali ništa specijalno. S druge strane DIGI VRM je po defaultu limitiran amperažom, pa ako to ne znaš, teško ćeš postići nešto specijalno. Dakle i jedna i druga ploča su za power usere.Gigabyte ploce (bar one koje sam ja imao) bile su dobro opremljene sto se tice kvaliteta komponenti, ali dzabe to kad se krv propisa dok ti sve namestis da radi kako ti hoces.
Dosta rekorda ima i ASUS. Npr. najveći klok za Visheru je postignut na Formuli Z.PS
Znam da je svetski rekord u OC napravljen na GA ploci ali meni to licno nista ne znaci.
Jedna lasta po meni ne cini prolece
GA-965P-DS3, GA770T-UD3P (tako nesto) ove trece se vise i ne secam (AMD takodje)Koje ploče si imao?
'Ajde koliko ti je trebalo vremena da nadjes ACC kod Gigabyte-a?Ne vidim šta je zaguljeno kod standardnog AWARD BIOS-a koji koristi GA? Najnormalnije su dostupne sve opcije. Verovatno ti preferiraš više ASUS nego GA, pa ti je teško da se prešaltuješ sa jednog načina navigacije u BIOS-u na drugi.
Ne potvrdjuje.To potvrđuje ono što sam gore rekao...
Meni je pre godinu dana vrisnula Asus M4A88T-V EVO/USB3, i to joj nije bilo dovoljno pa je sa sobom povukla i procesor. Ali to nema veze, jbg, desi se. Sticajem cudnih okolnosti sad imam MSI (koji cu uvek pre da uzmem nego Gigabyte, i da BIOS je pregledniji nego kod GA, premda nije Asus) ali Asus kod mene nije izgubio na poverenju.S druge strane, procenat RMA nije baš mali na ASUS-ovim pločama. Ako ćemo po principu "rekla-kazala", evo meni je prijatelj koji drži firmu rekao da ima manje reklamacija na GA ploče od kad ih radi nego na ASUS. Šta ćemo sad?
A koju si reviziju procesora koristio? Evo, ja sam imao GA770t-UD3P i smatram da im je to jedna od najboljih AMD ploča za Phenom II. Nema šta nije probano na njoj, uglavnom je sve radilo. Doduše, revizija je bila 1.0 koliko se sećam, posle su nešto usrali sa revizijom 3.0.GA-965P-DS3, GA770T-UD3P (tako nesto) ove trece se vise i ne secam (AMD takodje)
na prvoj nije hteo da radi Corsair i Kingston, pa je tek drugi Kingston proradio, a za amd geil black dragon nije hteo (pa da ge je*es) a isto i Transcend...
Vrlo kratko.'Ajde koliko ti je trebalo vremena da nadjes ACC kod Gigabyte-a?
Core Unlocker je samo "fancy" naziv za ACC. UD3P je stara ploča, jedna od prvih koje su mogle da otključavaju Phenom I i Phenom II. Da, u pitanju je SB710. Tek kasnije su počeli da koriste takve n00b-ovske izraze tipa "core unlocker" itd...S tim sto je Gigabyte s tom praksom i nastavio kad su Asus i MSI uveliko uveli Core Unlocker i sl. To je valjda ispravljeno sa AM3+ (nisam se muvao oko GA AM3+ ploca pa necu da pricam na pamet) ali do tad...
Naravno, to radi tako što se restartuje sistem pa se updateuje setovanje iz biosa, big deal. To je moglo i preko Overdrivea da se radi na svakoj SB710 ploči. Uključiš ACC i uradiš restart i on popije setovanja. Ipak, ja radije iz biosa otključavam procesore.MSi je cak jos poodavno (mislim cak i pre Asusa) uveo opciju da se preko softvera u Windows-u otkljucavaju jezgra,
m's'm o cemu mi pricamo?
I meni je vrisnula Crosshair V Formula, jbg, desilo se...Meni je pre godinu dana vrisnula Asus M4A88T-V EVO/USB3, i to joj nije bilo dovoljno pa je sa sobom povukla i procesor. Ali to nema veze, jbg, desi se.
MSI je definitivno druga liga u odnosu na ASUS i GA. Ubedljivo najmušičaviji BIOS-i su na MSI pločama. Kvalitet komponenata na skupljim modelima je jedanko dobar kao i na ASUS-u i GA, ali proizvod nije namenjen overklokerima, teško je izvući visoke performanse. Npr. nemogućnost klokovanja modula na 2133 ili na 2400 za APU je po meni veliki hendikep. Da je u pitanju AM3+ platforma, to i ne bi bio toliki problem, jer brzina RAM-a na APU utiče na brzinu rada integrisane grafike. Na kraju krajeva, MSI ploče imaju ogroman procenat škarta, barem je tako bilo ranije. Retko kad se desilo da naprave zaista dobru ploču, koja nema nekih bitnih mana.Sticajem cudnih okolnosti sad imam MSI (koji cu uvek pre da uzmem nego Gigabyte, i da BIOS je pregledniji nego kod GA, premda nije Asus) ali Asus kod mene nije izgubio na poverenju.
Bitno je valjda da dok radi, radi kako valja...
Phenom II X3 720A koju si reviziju procesora koristio? Evo, ja sam imao GA770t-UD3P i smatram da im je to jedna od najboljih AMD ploča za Phenom II. Nema šta nije probano na njoj, uglavnom je sve radilo. Doduše, revizija je bila 1.0 koliko se sećam, posle su nešto usrali sa revizijom 3.0.
Ne samo UD3, mislim da su sve za GA AM3 imale ACC bez nekih core unlocker precica... Ti me ispravi ako gresim.Core Unlocker je samo "fancy" naziv za ACC. UD3P je stara ploča, jedna od prvih koje su mogle da otključavaju Phenom I i Phenom II. Da, u pitanju je SB710. Tek kasnije su počeli da koriste takve n00b-ovske izraze tipa "core unlocker" itd...
I ja iz biosa otkljucavam (tacnije pokusavam da otkljucam procesore ) ali ti kako si krenuo da relativizujes sve kao noobovsko, onda mu i AI SUITE dodje kao SW za noobove koji se plase biosa?Naravno, to radi tako što se restartuje sistem pa se updateuje setovanje iz biosa, big deal. To je moglo i preko Overdrivea da se radi na svakoj SB710 ploči. Uključiš ACC i uradiš restart i on popije setovanja. Ipak, ja radije iz biosa otključavam procesore.
Ti sad ode u off s tim APU-ima, necu da sporim tvoje iskustvo (koje je u svakom slucaju vece od mog) ali ko ce majke ti da kupi 5800k (isto vazi i za 5600k) za 100 evra i jos da da 100+ evra za plocu i jos 50-60 evra za ram da bi dobio bolje rezultate u grafici?Na kraju krajeva, A10 5800K je testiran na F2A85X-UP4 ploči, za koju imam samo reči hvale, kada je u pitanju klokovanje RAM-a, procesora, bclk-a itd... Testiran je nedavno i MSI FM2-A85X-G65, koji je odlična ploča, kada gledamo komponente, sve je vrhunski urađeno, ali je za overklok loša. Npr. RAM nije hteo da čuje za 2133, a kamoli za 2400 MHz i to 2x2GB, a probao sam i 2x4GB, razne module, npr Patriot Extreme 2133, Kingston Beast 2400, jednostavno, nema leba od toga. MSI je u toj kategoriji je definitivno najgora ploča. Preskupi Asus F2A85-V Pro nisam probao, ali pretpostavljam da je za oc. negde u klasi sa UP4.
Ja to za MSI skartove cujem samo od servisera koji su radili u Pakomu, a valjda svi znamo kakva je to firma, i sta su sve uvozili...MSI je definitivno druga liga u odnosu na ASUS i GA. Ubedljivo najmušičaviji BIOS-i su na MSI pločama. Kvalitet komponenata na skupljim modelima je jedanko dobar kao i na ASUS-u i GA, ali proizvod nije namenjen overklokerima, teško je izvući visoke performanse. Npr. nemogućnost klokovanja modula na 2133 ili na 2400 za APU je po meni veliki hendikep. Da je u pitanju AM3+ platforma, to i ne bi bio toliki problem, jer brzina RAM-a na APU utiče na brzinu rada integrisane grafike. Na kraju krajeva, MSI ploče imaju ogroman procenat škarta, barem je tako bilo ranije. Retko kad se desilo da naprave zaista dobru ploču, koja nema nekih bitnih mana.