• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Potrošnja računara i drugih električnih uređaja. Bitna ili ne?

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.766
Rezultat reagovanja
2.393
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
izvini ali ako tako gledas, xbox360 trosi mnogo manje struje nego nasi racunari i tera krdo igara. Ima ekivalent ati x19xxx serije u sebi, ima fake 2x AA, 4 AF, tera upscale igara na 1080p od cak i mizernih 560p, niko to skoro ne primecuje i svima dobro. Trosi 110W. Da pojednostavim, ako igramo fallout 3 na PC-u kakvog vecina nas ima, trosimo oko 300W, ako igramo na boksu trosimo oko 200W. Sad ti meni reci oces se "zrtvovati"? Ja necu. (racunao sam i TV/monitoru celu pricu i to bas onako u korist PC-a, moj ips trosi 75W)

ps. veoma je lepo sto "novi model graficke karte" trosi manje, ali objasni mi situaciju da ako dignes takt za 1mhz na starom 5xxx modelu, karta radi u low 3d modu konstatno umesto da vraca na 157/300?! Ati se brine za potrosnju ali od 9.8 katalista overklok uzrokuje vecu default potrosnju u 2d i to duplo vecu. Sta sa time? nemoj mi reci da ati zaista zeli dobro ovoj planeti pa stedi potrosnju isl. kompletan nonsense. Pitaj bilo kog vlasnika 5xxx serije atija...

u sustini, cela situacija moze da se sumira ovako: sto hardware tim napravi - driver tim upropasti.

ovde nam samo fali Nedjo da kaze kako je 157/300 u sustini isto kao i 300/1000 (na 5850) i da nam trazi linkove koji dokazuju da to nije tako :)

Poslednja izmena:

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
10001FALS, 10EACS, 10EADS
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Nikada nisam tvridio da ATI ili bilo koja kompanija radi na očuvanju planete. Upravo suprotno, pljujem uglavnom sve velike kompanije, u koje ubrajam ATI, zbog toga što prave proizvode koji brzo zastarevaju, bez plana o reciklaži tog proizvoda.
Bez obzira na to meni je potrebna grafička karta pa moram da uzmem jednu, a trenutno mislim da najbolji izbor pruža 68x0 serija bilo gledamo odnos cena/performanse ili potrošnja/performanse.

PS. Posedujem 5770 i do sada nisam imao problem. Kada igram neku igru overklokujem kartu, a kada završim vratim na fabričke vrednosti.
Ne kažem da to što si naveo nije bitno, ali stvarno nisam imao problema sa time, jer kartu overklokujem samo kad je potrebno i ne vidim potrebu da karta bude klokovana kada se ne igra.

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.766
Rezultat reagovanja
2.393
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
ma ni ja je ne overklokujem sada, ono sto trenutno igram moze i na 8600gt da se igra (poredjenja radi), radeionPro takodje poboljsava stanje time sto moze da oc kartu za odredjene igre, i da skine oc kad izadjes iz igre. Bice to i u samim ati drajverima za jedno 20 godina, ali ja ne mogu da cekam :D

sa druge strane, ne pada mi na pamet da menjam 5850 za 6870 samo zato sto doticna novija manje trosi. Nisam dovoljno bogat, izvijnavam se...

monteboy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.019
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965
Motherboard:
Asus M4A79T Deluxe
RAM:
2048 G.Skill 12800HZ
VGA & cooler:
NV 7900 GTO
Case:
no case
PSU:
Silverstone Olympia 1000W
Internet:
DSL-16000
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate
ma ni ja je ne overklokujem sada, ono sto trenutno igram moze i na 8600gt da se igra (poredjenja radi), radeionPro takodje poboljsava stanje time sto moze da oc kartu za odredjene igre, i da skine oc kad izadjes iz igre. Bice to i u samim ati drajverima za jedno 20 godina, ali ja ne mogu da cekam :D

sa druge strane, ne pada mi na pamet da menjam 5850 za 6870 samo zato sto doticna novija manje trosi. Nisam dovoljno bogat, izvijnavam se...
Nemamo pouzdan dokaz koliko CO2 zaista utice na globalno zagrevanje.
Ali da li nam to neznanje daje za pravo da budemo neobrazivi rasipaci ?
Za sigurno ne ako postoji indic da mozemo uticati na klimu planete u pozitivnom smislu treba iskoristiti priliku uvek kad je moguce.

To nije ni bilo pitanje ovdje .... Sa AMD HD5850 vec posedujes potrosacki dosta ekonomicnu kartu i logicno je da zbog same potrosnje neces menjati proizvod. Ali da si u poziciji da kupujes nov sistem i da trazis proizvod adekvatne cene , performansi i potrsonje mislim da bi se ipak pre odlucio za novi model :) Na stranu da li bi i blizu iskoristio sav potencial doticnog modela

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.766
Rezultat reagovanja
2.393
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
zapravo, uzeo bih gtx470 posto isto kosta ko i 6870. (spustila nVidia cene)

monteboy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.019
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965
Motherboard:
Asus M4A79T Deluxe
RAM:
2048 G.Skill 12800HZ
VGA & cooler:
NV 7900 GTO
Case:
no case
PSU:
Silverstone Olympia 1000W
Internet:
DSL-16000
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.766
Rezultat reagovanja
2.393
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Ma ne brinem uopste, samo kazem. :) Meni efficiency nista ne znaci dokle god napajanje moze da izgura. Necu nista kupovati svakako, mozda neki 32" LCDTV ili 24" 16:10 dell ips ovaj novi, grafickih mi je dosta bar do sledeceg leta :P

Stola

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
14.08.2010.
Poruka
51
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
E baš tako! Živim sa ženom, sve sami plaćamo, i baš me briga za račum za struju, leti klima radi koliko treba da bude prijatno, zimi imam CG, po potrebi dogrevanje klimom kada nema grejanja. Više me brine cena gasa - cena grejanja nego račun za struju. I za telefon si 100% u pravu, ovaj mesec ću probiti pretplatu deeeebelo.
:yes:

hm, da. Globalno zagrevanje...prica za pred spavanje...Ne tope se gleceri zato sto mi trosimo puno struje vec zato sto je Sunce u ciklusu kad mu raste energija. Postoji vise ciklusa Sunca, jedan se smenjuje svakih 100 godina cirka, to je faza kad 50 godina ide ka "toplijem" pa 50 ka "hladnijem" periodu. Trenutno se zavrsava ciklus od 50 godina zagrevanja i od 2013 godine krece "hladjenje", dakle hladnije zime, leta isl i peak ce biti ~2063 godine kada cemo da se posmrzavamo ko nase dede tamo u zime 40-tih 50-tih godina (odakle je nadalje krenuo ovaj proces zagrevanja). Drugi ciklus za koji se zna je ciklus od oko 1300 godina koji je takodje zagrevanje/hladjenje, i pretpostavlja se da postoji jos drasticniji ciklus na svakih 100.000 godina koji je upravo onaj sto donosi ledena doba...
Ljudi su mali mravi na ovom kamenu koga zovemo zemlja. Za sile prirode (ne samo na zemlji) mi smo faktor 0. Mi mozemo samo sebe da unistimo, ali ne i prirodu. Posekli smo 80% suma sa planete, kad posecemo i ostalo, zagadimo vodu itd, ako pomremo svi, priroda ce se obnoviti potpuno za 2000-3000 godina. Sta je 2000-3000 godina u kosmickim razmerama? Nista.

dok jedni pricaju o globalnom zagrevanju, drugi tabor prica o globalnom zahladjenju, teorija bazirana na najnovijim podacima i spletu okolnosti u celom nasem solarnom sistemu, a ne samo baziranom na co2 emisijama iz general motors-a....
naravno, ne pokusavam da negiram cinjenice o zagadjivanju, potrosnji isl, ali to nije otopilo ni jedan glecer...
:yes: ali mi to ne znamo baš... samo predpostavljamo, smatram da ne postoje ciklusi "kružnog" tipa (kao nešto je bilo, pa će opet biti), već kao i u životu nas ljudi postoje faze koje se uvek razvijaju u novom pravcu i koje jako teško razgraničiti linijama, jer je i vreme faktor, te promene mogu biti slične, ali ne i iste, u nekom mogućem slučaju "napredovanje" istorije se odvija spiralno, mada i u to sumnjam više mislim da je to neka krivudava kriva koja vodu u nepoznato.

"tugovao" sam za planetom, živim bićima koja nestaju i sl, trudio se i sada se trudim da nikakav otpad ne ostavim tamo gde ne pripada, na svakom sijaličnom mestu u stanu imam filipsove štedljive sijalice ili neonke, jer jedino one od probanih daju zadovoljavajuću temperatururu svetla, za taj novac, ali sve to apsolutno nema nikakvog uticaja, jer jedna fabrika i njen tupavi gazda dovoljni su mi unište sve (havarija u mađarskoj na pr. ili buduća izgradnja nuklearke na Dunavu), pa svaki grad nekontrolisano otpušta kanalizaciju u Dunav, a tu je sva kućna hemija + mnogo industrijskog otpada završi u kanalizaciji.

sve u svemu mi živimo u veoma mirnom periodu zemljine istorije, imamo stabilnu klimu, dovoljno padavina, umerene vetrove, i to sve traje dovoljno dugo da smo sada sposobni i imamo dovoljno vremena da i na ovakav način raspravaljamo i filosofiramo. Dokle će tako...
samo jedna godina bez dovoljne produkcije hrane i eto potpune anarhije kao iz filma pobesneli max. ne treba dalje...

Poslednja izmena:
Vrh