Za mesec dana to nece biti tako. Odokativna slobodna procena po mom misljenju. Procena donesena na osnovu mog utiska da je ova godina slaba kad je u pitanju prodaja desktop komponenti, a posebno grafickih karti iz srednjeg i nizih segmenata zbog toga sto softver prosto stagnira na polju grafike. Mislim, minecraft je novi hit, nakon simsa i wow-a. Kome jos treba nova graficka? Dakle moje misljenje je da ce cene padati znacajno sve do pojave novih konzola i portova za PC sa doticnih.Ako je najskuplja GTX650 15k, koliko ce biti Ti verzija po tebi?
Samo neka ga cene, nek ga kupe oni za te pare.Koliko dugo je vec GTX650 na trzistu ? Sto njemu nije pala cena ?
Najjeftinija GTX650 je 12K kao i HD7770 koji je samara uzduz i popreko.
650Ti nece biti cenovno konkurentan nikada.
Ali sa druge strane razumem i nVidiu. GK106 je veci (malo, ali ipak veci) cip od Pitcairna, a moraju da ga prodaju za manje para. Tako da nije realno ocekivati da ce 650Ti da prodaju za mnogo manje. Skripace zubima i cenice ga malo ispod 7850 1GB. Iako je mnogo slabiji.
GTX 650 GK107 se pojavio pre 5 dana ? Jesi li siguran ?koliko dugo? Pa celih ...5 dana. lol To kolko je chip velik nema veze nikakve. Po toj logici gtx 580 treba da kosta bar 500e sada...a gtx 280 jedno 1000
Ne kazem ni ja da se cena karte odredjuje po velicini cipa. Ali nece biti bas da nema blage veze. Velicina cipa, iliti troskovi proizvodnje (ima tu jos stvari, ne samo GPU, al da ne davim sada) su teg koji ce uvek vuci na jednu stranu, da se izvuce sto vise para. Sa druge strane tu je konkurencija koja vuce cenu na dole, a opet nazad sa prve strane zeleni ego koji bi da naduje cenu pa sad... pokusace da nadju neki balans.I opet ti kazem, kolko je koji chip velik nema blage veze sa krajnjom cenom za kupca ukoliko na trzistu postoji konkurencija.
ATI pravi vise sejdera, prostih kori rade na relativno manjim taktovima, dok nvidia pravi manje kompleksnijih sejdera koji rade na visokom taktu.Ja sad treba da mozgam zasto AMD mora da stavi 1000 shejdera da im karta radila kao moja sa 384....bole me bas, njihov problem
suludo je ocekivati da ce nV biti jeftinija od konkuretnog proizvoda, ali je suludo ocekivati i da ce on-par performeri biti pozicionirani tako da je nV 30% skuplja. Istorija pokazuje da je on-par nV performer oko 5% skuplji AMD-a i ja licno nisam zazalio tih 5% nikada, mada nisam ni placao 5% vise ali to je vec druga prica.Ne kazem ni ja da se cena karte odredjuje po velicini cipa. Ali nece biti bas da nema blage veze. Velicina cipa, iliti troskovi proizvodnje (ima tu jos stvari, ne samo GPU, al da ne davim sada) su teg koji ce uvek vuci na jednu stranu, da se izvuce sto vise para. Sa druge strane tu je konkurencija koja vuce cenu na dole, a opet nazad sa prve strane zeleni ego koji bi da naduje cenu pa sad... pokusace da nadju neki balans.
Ti mislis da ce da obore cene za mesec-dva na konkurentan nivo, ja mislim da nikada nece biti konkurentni cenom u tom segmentu. To jest nikada nece GTX650 biti 20-30% jeftiniji od 7770, niti 650Ti 20-30% jeftiniji od 7850 1GB. Ima tu i troskova, ali i psihologije.
Dovoljno mi je da pogledam djubrestinu od karte zvanu GTX550Ti koja je od svoje pojave pa do dan danas zacenjena kao da je od suvog zlata pa da mi bude jasna cenovna politika u ovoj klasi.
Nemas pojma koliko bih voleo da nisam u pravu i da stvarno za par meseci nV toliko obori cene da ja za 100 evra kupim 650Ti Cyclone.
Ali to se nece desiti
ma znam ja to, al opet kazem, koga boli uvo? kupis sta ti vise odgovara, ne gledas broj shadera i slicno zar ne? Gledas cena-performanse odnos i u mom slucaju drajveri, bagovi i sl. da sad ne zalazim u detalje koji su meni bitni a vecini nisu npr. buka.ATI pravi vise sejdera, prostih kori rade na relativno manjim taktovima, dok nvidia pravi manje kompleksnijih sejdera koji rade na visokom taktu.
eto banalno pojasnjeno
Mi se u sustini slazemo, samo je tvoja vera u nV prejakasuludo je ocekivati da ce nV biti jeftinija od konkuretnog proizvoda, ali je suludo ocekivati i da ce on-par performeri biti pozicionirani tako da je nV 30% skuplja. Istorija pokazuje da je on-par nV performer oko 5% skuplji AMD-a i ja licno nisam zazalio tih 5% nikada,
gtx 650 i 650ti i nisu neki interesatni proizvodi te ne vidim zasto bi uopste polemisali oko njih na kraju krajeva. x5x serije nikad nisu bile nista posebno, a nV ih je klasicno precenjivala na svakom launch-u (550Ti bese oko 160e kad je izasao?!)
...razlika je i u kvalitetu slike i bojama. Ja se secam kada sam presao sa NV kartice na Ati da je razlika u slici bila bas vidljiva... odjednom mnogo lepsa slika i boje, a iste igre i filmovi. Mislio sam da je to Nv popravila, ali vidim da se ljudi jos uvek zale na isprane boje i kod novih serija...to govorim za one koji su presli sa ati na nv.Stavise dao bih rado toliko za Cyclone verziju recimo VS on-par Radeona. Ali kad krenem da premeravam cene uvek ispadne da me nV zestoko pravi budalom. Mozda se zelenima mogu naci neke prednosti prilikom poredjenja, ali price/performance sigurno nije medju njima.
+1Ja to nisam primetio a presao sam sa nv na ati.
...ja sam bio primetio u filmovima na tv-u i u igrama, i na tv-u i na monitoru. Nije bilo nesto strasno, ali vidljivo, a mozda je i do def. podesavanja u driverima. TV panasonic i monitor viewsonic vp su mi tada bili skoro novi.Pitam zato što mogu uvek da je prodam. Iako sam zadovoljan performansama, nisam zadovoljan kako mi sistem radi od kad sam je ubacio. Pri istom nivou detalja u svim igrama učitavanje traje mnogo duže. U OpenGL naslovima kao što je Doom 3, slika je mnogo lepša. Lepše su boje, kontrast, i osvetljenje. U ostalim igrama, na primer Skyrim, slika ima isprane boje, mali kontrast i sve mi izgleda nekako bezveze iako je FPS skočio skoro duplo. U Call of duty naslovima, black ops, mw3, mw1 nema nikakvih promena što se kvaliteta prikaza tiče. Slika je ista kao i na 6870. Dok recimo C&C Tiberium Wars, opet, ima jako loše boje. Jedini dobitak je to što na GTX660 u odnosu na 6870 u ovoj igri nudi 8x AA dok je na ATI-ju moglo da se stavi samo 4X. Koristim poslednje drajvere. Malo sam razočaran. :/
nemam, ali ne znam da li bi se videla tako razlika jer onda gledas preko kartce koju ti imas.Neki screen shotovi?
I ja koristim IPS vec neko vreme, monitor i evo sad i tv IPS. Jedino sto sam primetio je to da mi na nv vise cvrce zavojnice+1
Setao sam se s vremena na vreme izmedju nV i atija i nikada nisam primetio neku razliku... ATI mozda samo po defaultu ima dignut digital vibrance vise nego nV, al to je samo podeok na slajderu
P.S. : S obzirom da sam vec 3+ godine na IPS ekranu, mislim da bi primetio razliku vec davno