Još krajem 2011. se znalo da će se ovo desiti sa ddr3 memorijama, glavni razlog je ovo:Nadam se da ovo bezobrazno poskupljenje hardware-a nece biti kao sa ddr3 memorijama i hdd od onomad, kada je sve skocilo "milion posto" i tako ostalo do dan danas
Ok hvala za info, citao sam ranije o ovome, mozda sam izabrao los primer za ono sta sam hteo da istaknem, a to je da se ovde cene naduvaju onako "na bum" u jednom danu po 30-40-70-100%, i to tako ostane "do daljnjeg", u svetu ako nesto naglo skoci zbog nekog globalnog problema, gleda se da se sto pre cena vrati na stari ili najnizi moguci nivo, da bi trziste normalno funlcionisalo tj. prodaja, posto je "najskuplja" roba ona koja stoji na polici.Još krajem 2011. se znalo da će se ovo desiti sa ddr3 memorijama, glavni razlog je ovo:
http://www.computerworld.com/article/2510654/computer-hardware/ram-pricing-plunge-is-imminent--analyst-says.html
Ukratko razlog je taj što su tada vendori precenili tržište, te se desio period kada su štancovali daleko više nego što je bila realna potražnja,tržište je postalo prezasićeno, pa su morali da okreću te količine po proizvodnim cenama, ili čak i sa minimalnim gubitcima, a usput su gasili proizvodne linije, a sa manjim proizvodnjom dolaze i veći troškovi po čipu.
Posle toga se desio i požar, što je dovelo do toga da su se dodatno smanjili proizvodni kapaciteti, tako da je cena otišla i iznad očekivane i neće biti niža sve dok se industrija ne pokrene sa ddr5.
Bas sam poslao drugu da vidi kakve je cene stavio. Za manje od tih para sto je on stavio ima da se uzme Rampage III Black Edition, a svi mi dobro znamo koja je to ploca i sta je za X58 chipset. A ni Megisha mu nije bas jeftin.
E ovaj je pobedioSuvisno je bilo sta da pisem, poznavaoci znaju sta je i kako je.