Steamroller
Moderator
- Učlanjen(a)
- 22.01.2011.
- Poruka
- 9.655
- Rezultat reagovanja
- 17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
- Urednik
Već duže vreme sam tražio neki pristupačan tower hladnjak koji zadovoljava potrebe svakodnevnog, prosečnog korisnika računara. Karakteristike koje su mi bitne: da bude tih, da ne bude glomazan, da se lako instalira i da ima pristupačnu cenu. Uz sve to, naravno, da dobijam prihvatljive temperature procesora. AMD Box kuleri nikad nisu bili najtiši izbor, a nisu bili ni zavidni po performansama. Pre neki dan je kolega sa foruma Predator preporučio LC Power Cosmo Cool, kod kog mi se cena jako svidela jer po domaćim cenovnicima varira od 10.10 do 11.67 evra. LC Power je danas već dobro poznata kompanija koja izbacuje proizvode sa jako dobrom ravnotežom između cene i efikasnosti. Ja sam odlučio da proverim da li je to tako i u ovom slučaju sa novim proizvodom firme LC Power.
Jutros mi je kurir doneo paket, sam hladnjak sam platio 1115 din., tj. tako je deklarisano na računu. LC Power Cosmo Cool dolazi u dobro dizajniranom "blister" pakovanju, napravljenom od dosta debele i čvrste plastike, a sam proizvod je preživeo dostavu kurirskom službom i nije imao nikakva oštećenja.
U paketu se nalazi hladnjak, bracket za socket 775 / 1156 montiranje zajedno sa njegovim push-pinovima i uputstvom koje sam omah prelistao.
Specifikacije koje se navode u uputstvu za LC-CC-95 su:
Materijal: Bakar / Aluminijum
Težina: 288g (nemam vagu pa nisam izmerio da li je to sa ili bez ventilatora)
Dimenzije: 133 visina x 127 širina x 61 dubina (izraženo u milimetrima)
Tip ležaja: Hydraulic
RPM: 1,100 ~ 1,800 ±10%
Nivo buke: 20 ~ 28 dB(A) ±15%
Napon: 12v
Funkcije: PWM upravljanje
Listanjem uputstva učinilo mi se kao da je montiranje veoma jednostavno i lako! Videćemo kasnije kako je to u praksi. AMD kit za montažu je po "defaultu" na hladnjaku, sa dve kačaljke na oba kraja i šrafovima kojima se pritežu, te tu nema neke velike nauke. Sa druge strane, Intelovo kačenje na socket 775 i 1156 je rešeno na veoma mudar način. Jednostavnim okretanjem polugica, push-pinovi se pomeraju na predviđena mesta za 775 / 1156. Nekoliko trenutaka kasnije sam uočio da je razlog tome Zalman natpis na 775/1156 podnožju na koji se kači hladnjak. Plastični okvir za Intel deluje kvalitetno i čvrsto i nakon montiranja istog, hladnjak se pričvršćuje na isti način kao i u slučaju AMDa.
Na prvi dodir sam primetio da je kuler veoma lagan i u početku sam bio skeptičan da li će hladiti bolje od trenutnog Phenom Box kulera sa kojim sam ga i upoređivao. LC-CC-95 je laganiji od Phenom Box kulera, ali bi po pravilu trebao davati bolje rezultate od standardnih Box kulera jer je "tower" hladnjak (iako Phenom Box kuler ima 4 heatpipe-a, a LC samo 2).
Kao što ste videli na prethodnim slikama, hladnjak dolazi sa fabriči nanetom termalnom pastom (iako u uputstvu piše da se u paketu dobija kesica termalne paste). Nažalost nisam imao mogućnosti da testiram termalnu pastu pošto sam je morao skinuti. Phenom Box kuler sa kojim ću vršiti upređivanje je montiran sa Prolimatech pastom i istu ću koristiti i za testiranje LC hladnjaka radi tačnijih rezultata. Sam ventilator takođe nije nekog vrhunskog kvaliteta, ali nisam uspeo da primetim neke nepravilnosti kao loše centriranje i slično.
Poslednja izmena od urednika: