• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Kuda sta starim i neispravnim HW-om?

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Evo o cemu se radi. Imam kod sebe nesto neispravnog ili zastarelog HW-a koji bi trebalo da se baci. Koliko znam, on ne bi trebalo da se odlaze kao i ostali otpad jer postoji dosta toksicnih supstanci a verovatno nesto moze i da se reciklira. Da li neko zna gde kod nas moze da se odlozi takav otpad a da se ne pretvori u mission impossible ? Evo najbanalnijeg primera - baterije. Skoro sam bio u Grckoj, i ispred svake foto radnje postoji velika duboka posuda gde mozete da bacite istrosene baterije. Da li to postoji i kod nas (ja nesto nisam video) ?

c-p-r

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
23.04.2009.
Poruka
1.976
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Au to kao u Grckoj tesko, tacnije rekao bih nikako kod nas bar jos uvek. :)

E sada, sto se tice recikliranja, mislim da imamo jedan postroj u Srbiji, tj za to sigurno znam jer je bio clanak o tome u SK-u jos davno, pocetkom decenije, i drze ga otac i sin u Pancevu, cak su se i neko vreme reklamirali u SK-u, mozda bi vise o tome mogao da vidis sa nekim iz Sk-a jer sam stekao utisak da ih znaju. :)

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Kupujem redovno SK, citao sam o tome ali sam mislio da se malo odmaklo po tom pitanju. Na zalost, ono sto sam primetio u BG-u je da nema klasifikovanja materijala (staklo, plastika, metal ....) vec sve ide u istu "rupu". 2003 - 2004, dok sam isao cesto u NS, Liman naselje je imalo posebne kontejnere za razlicite vrste otpada. Ocigledno, potrebno je malo kuluture i zakonskih uredbi ....... Nista za sada. Pokusacu da se raspitam.

BigJoe

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
2.788
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-920 (D0) & TRUE Black + 2x Noctua P12
Motherboard:
Intel DX58SO
RAM:
3x2GB OCZ Reaper 1600 CL7
VGA & cooler:
ATi Radeon HD5850 by GA
Display:
SAMSUNG SM 206BW
HDD:
~3,5TB
Sound:
Realtek ALC889
Case:
CM Stacker 830 Black + X Craft 350 + SCYTHE KAZA MASTER
PSU:
TT ToughPower 1500W
Optical drives:
Lite-ON LH-20A1S & SAMSUNG SH-S223L
Mice & keyboard:
Logitech MX1000 + G500 + G11
Internet:
ADSL 4Mb/256Kb
OS & Browser:
Windows 7 x64
Other:
HTC Desire, iPod Classic Black 80GB
Kupujem redovno SK, citao sam o tome ali sam mislio da se malo odmaklo po tom pitanju. Na zalost, ono sto sam primetio u BG-u je da nema klasifikovanja materijala (staklo, plastika, metal ....) vec sve ide u istu "rupu". 2003 - 2004, dok sam isao cesto u NS, Liman naselje je imalo posebne kontejnere za razlicite vrste otpada. Ocigledno, potrebno je malo kuluture i zakonskih uredbi ....... Nista za sada. Pokusacu da se raspitam.
To je čisto da se vidi ko je bio pod Turcima, a ko pod Njemcima :d

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Negde sam pročitao da je Srbija jedan od najvećih uvoznika starog (otpadnog) lomljenog stakla. E da smo još uvek pod Turcima, bili bi napredniji no što jesmo. :d

miki

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.01.2010.
Poruka
64
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Au to kao u Grckoj tesko, tacnije rekao bih nikako kod nas bar jos uvek. :)

E sada, sto se tice recikliranja, mislim da imamo jedan postroj u Srbiji, tj za to sigurno znam jer je bio clanak o tome u SK-u jos davno, pocetkom decenije, i drze ga otac i sin u Pancevu, cak su se i neko vreme reklamirali u SK-u, mozda bi vise o tome mogao da vidis sa nekim iz Sk-a jer sam stekao utisak da ih znaju. :)
Ha, ha, pa to su bozic i sinovi...

Prvo su uneli uvezli i prodali TONE informatickog otpada u srbiju, pa ga sada recikliraju :)

Svaka im cast!

Ja sam video par reciklaznih kontejnera po BG, ali su gotovo svi razbijeni i pokidani, raskupusani, vec u zavisnsti od materijala...

Znas kada ce bakar ili alu konzerve u njima da prezive duze od 100 minuta....

Zasto.. pa svi znamo, a ako napisem, ispascu rasista i politicki nekorektan.

Hrvati su to lepo resili...

darkado

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
828
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon x2 7750 @ 3.1ghz [Thermaltake Ruby ORB]
Motherboard:
Gigabyte MA770-UD3 (rev 2.0)
RAM:
2GB Kingmax 1066 + 2GB Geil Ultra 800
VGA & cooler:
Saphire Radeon 5750 1GB
Display:
Samsung T220
HDD:
WD 320 AAKS + WD 500 ABYS
Sound:
Integrusha
Case:
Cooler Master Elite 332
PSU:
LC Power Metatron Prophecy 750W
Optical drives:
Pioneer 215
Mice & keyboard:
Logitech Internet multimedia keyboard + MX510
Internet:
2Mb
OS & Browser:
Win7 RTM 64-bit
ovde kod mene (indjija) smo dobili kante za staklo, plastiku, pet ambalazhu (mozhda sam i lupio ili ima josh koja ja sve bacam u kantu u sobi) od opshtine i mora da se razvrstava smetje ili se platja kazna.

c-p-r

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
23.04.2009.
Poruka
1.976
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Ha, ha, pa to su bozic i sinovi...

Prvo su uneli uvezli i prodali TONE informatickog otpada u srbiju, pa ga sada recikliraju :)

Svaka im cast!

Ja sam video par reciklaznih kontejnera po BG, ali su gotovo svi razbijeni i pokidani, raskupusani, vec u zavisnsti od materijala...

Znas kada ce bakar ili alu konzerve u njima da prezive duze od 100 minuta....

Zasto.. pa svi znamo, a ako napisem, ispascu rasista i politicki nekorektan.

Hrvati su to lepo resili...
E moguce da su to ti.

Nego sta su komse uradile?

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Razvrsatli su kante ;)

Barem ja kada god sam bio u Hr, situacija sa smecem nije ni priblizna kao kod nas. Kada ides da bacis djubre imas kao i u Indjiji sto rece darkado i verovali ili ne gle cuda pridrzavaju se toga [ barem u Rijeci i Zagrebu..Split je posebna prica xD ]

c-p-r

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
23.04.2009.
Poruka
1.976
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Nije to nesto specijalno, ali ne moze to tako lako kod nas, sta reci kada se saobracajci smeju novom zakonu i savetuju ljude kako da izbegnu kamere koje snimaju voznju u zutoj traci (..been there..), to govori dosta.

miki

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.01.2010.
Poruka
64
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
E moguce da su to ti.

Nego sta su komse uradile?
A vala ako ne kapirate... Bila je u svoje vreme i neka mini afera - prica oko toga. Cak i ja koji ne gledam TV sam cuo za to!

Ukratko, novcano se kaznjava, mislim oko 100 ili 200 eura, nije malo, svako ko pretura po kontejneru... A nije tesko uhvatiti ga, kada je cela zemlja protiv tebe!

A znamo dobro ko je na ovim prostorima (realno) visak i ko pretura po kontejnerima i sta je sustina tog zakona... to jest protiv koga je uperen... ali kako smo mi (ludi) srbi jos uvek optereceni bratstvom i jedninstvom... ne bih dalje!

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
potrebno je malo kuluture i zakonskih uredbi
Solidne zakonske uredbe imamo. Nedostaje PUNO kulture i PUUUUUNO strogog sprovođenja zakona - e, to u velikoj meri nedostaje (na poslu se upravo bavim ekologijom, tako da vrlo dobro znam kakva je - užasavajuće užasna - situacija po tom pitanju kod nas!).

U svakom slučaju, dok se u većem delu Beograda (odn. u svim regionima, koji gravitiraju ka jednoj regionalnoj deponiji) ne postave kontejneri za razvrstavanje otpada, ti pojedinačni slučajevi razvrstavanja nemaju praktično nikakvog smisla :(

Jafazec

PCAXE Member
Učlanjen(a)
28.07.2009.
Poruka
198
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AthlonX2 @3,2ghz & OCZ Vendetta
Motherboard:
Biostar TA770
RAM:
Kingston 800mhz CL5 2x1gb @ 916mhz
VGA & cooler:
Asus 4850
HDD:
Hitachi SATA II 320gb
Case:
Thermaltake Soprano
PSU:
LCP
Optical drives:
komaTa 2!
Mice & keyboard:
Intelli 3.0/A4tech X710F & Logitech
Internet:
Cable
Joj Miki ako vidi Brankica insajderka samo sta pises,naebo si bre :P

Elem,u Nisu mozes da recikliras posto ovde vec nekoliko decenija ljudi recikliraju.A to rade tako sto sve sto imaju da bace(a sto ne moze u kontejner ili sto djubretari nece da odnesu) oni lepo bace,odloze pored reke.Do pre par godina si mogao da pronadjes celu skoljku nekog automobila,ususkanu u siblje i drvece koje ju je obraslo i to sve na nekih 1,5-2km od centra grada tj Tvrdjavskog mosta. E ali onda su napokon gradjani shvatili sta rade i proradila im je savest...Sada vise ne odlazu pored reke u gradu,vec iznose van grada i bacaju pored reke :D

Izvinjavam se za offtopic ali mene stvarno brine buducnost ove nase planete..Znam da je Bogi Karic pre nego da ga posalju na odmor,pricao na sav glas kako ce on i njegova braca da otvore centar za reciklazu.Bilo i snimanje doterivanje prve masine itd itd..Ja se bio zaradovao al ne dadose coveku da bude posten i to ti je :)

Svidja mi se ovo kako je kod darkado-a u Indjiji.Prava stvar,sjajno resenje.

miki

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.01.2010.
Poruka
64
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Sad me svi napadate a lepo sam rekao da me ne vucete za jezik, tj. za prste!

Nego, i sam sam radio na jednom projektu i to vrlo ozbiljnom za reciklazu xyz materijala, koji bi se posebnim i vrlo skupim tehnoloskim postupkom pretvarao u ZXY supstancu.

Ne bitno o cemu se radi, ali je u dogovoru sa lokalnim samoupravama par manjih gradova u srbiji i delom u BGD, koji su trebali da dobiju te stanice i da se tu zaposli po desetak ljudi u svakoj, postavljeno po desetak specijalnih, skupih, uvoznih kontejnera za sakupljanje sirovina.

Sta se desilo, svi redom su brutalno razvaljeni, a neki su, obzirom da su bili od metala i nisu bili tipski, jednostavno ukradeni!
Ko ih je razvalio i ukrao... pa svakako ne moj deda....
Investitor je u BGD i u jos jednom gradu cak unajmio privatno obezbedjenje da cuva to, jel se radilo o skupim kontejnerima, pa se isto maltene tuklo sa "ekipama" koje su "mehanizovane" traktorskim prikolicama dosle da ga prisvoje, u fazonu, oni su ga prvi videli!!!!!

Ljudi nisu mogli da poveruju sta im se desava, kao crni humor, bizarno!

I posle svega, ljudi odustase od investicije, naravno...

lord_oblivion

PCAXE Member
Učlanjen(a)
28.09.2009.
Poruka
191
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
A8-7600 @ LC CC 120
Motherboard:
GA-F2A68HM-S1
RAM:
2*8GB 1600MHz Patriot Viper
VGA & cooler:
int.
Display:
205BW LS20HAWCSQ/EDC
HDD:
Sandisk Ultra II 240GB, ST31000525SV, ST1000DM003, DT01ACA100
Sound:
Audigy1/KX 5.10.00 3552 @ NEO SW-G25
Case:
Raidmax green lantern @ air cooling
PSU:
n/a
Optical drives:
n/a
Mice & keyboard:
Altos Kira 7D AL-713X, Trust GXT 280
Internet:
mts 200 Mb
OS & Browser:
Win 10 x64, Firefox
Other:
Lenovo Ideapad 100-15IBD/Sandisk Plus 240GB SSD+ST1000LM024

CooLa

I didn't ask for this
Učlanjen(a)
02.03.2009.
Poruka
1.277
Rezultat reagovanja
56
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Mainframe
CPU & cooler:
AMD ThreadRipper 2920X
Motherboard:
Asus ROG Zenith Extreme
RAM:
8x8 Corsair Vengeance RGB PRO @ 3600MHz
VGA & cooler:
MSI RTX 2080Ti
Display:
3x Acer Predator 27"
HDD:
2x Samsung 970Pro 1TB + 2xSamsung 850Pro 2TB
Sound:
Integrale
Case:
Phanteks Evolv X
PSU:
Corsair HX1200i
Optical drives:
LOL
Mice & keyboard:
Razer Blackwidow Chroma + Razer Mamba TE
Internet:
Orion 1Gbit
OS & Browser:
Windows 10
Other:
Alienware R13 R3
A da nam kazes sta imas to od starog i neispravnog hardvera... Mozda bih ti pomogao da se resis bede :D

Lukija

PCAXE Eminent Guru
Učlanjen(a)
13.04.2009.
Poruka
2.564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Imam NEC-3500 rezac koji nece da reze vise (od pre neki da). Imam jedan Dell 1025 HE monitor koji je bas mator, neki Teac CD-ROM (12x), nesto diskova, starih grafickih, Cooler od AMD Opterona (socket 939), Razer Copperhead kome levi taster povremeno zeza, ne znam ni sam vise. Znam da ima thread za nepotrebne stvari ali ima i neispravnih stvari.

Beagle

PCAXE News Guru
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Poruka
1.480
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AthlonII X4 620 @1.225v, Hyper 412 Slim
Motherboard:
Gigabyte M720-US3
RAM:
2x2GB Patriot Viper + 2x2GB GEIL Black Dragon CL5-5-5-15 @800 @1.8v
VGA & cooler:
Gigabyte GF9500GT 1GB (750/1850/500), CoolViva Z1
Display:
LG L204WS
HDD:
Patriot Pyro 60 GB, WD5001AALS
Sound:
Creative Audigy 1, Altec Lansing ATP3, Beyerdynamic DTX-710
Case:
Lian Li PC-S80 Black, 2xScythe SlipSream, 1x Turbine Master 800RPM
PSU:
OCZ StealthXStream 500W (Scythe S-Flex ventilator)
Optical drives:
Optiarc DVD-RW
Mice & keyboard:
Microsoft sidewinder X5, Roccat Taito, Logitech K120
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7x64 SP1
Other:
Audigy front panel
Da ne otvaram novu temu:

Gde u Beogradu mogu da nadjem kvalitetne elektrolite (po mogucstvu Nippon ili Rybicon)? Na staroj grafickoj mi se dva-tri kondeza naduvala, pa bih voleo to da blagovremeno zamenim. Imam znanje i alat, samo mi delovi fale :).

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-920 @ 4.4GHz (21x210) HT-off / Noctua NH-D14
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
3x2GB Mushkin Blackline PC3-12800 CL7 1600MHz @ 1680MHz 7-9-7-24 1T
VGA & cooler:
PowerColor Radeon HD 5850 @ 950/1275MHz
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Crucial RealSSD C300 128GB / Samsung Spinpoint F4EG 2TB
Sound:
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z-5500 Digital
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Cooler Master Real Power M1000
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Logitech MX 1100 / Logitech Wave Keyboard
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Windows XP Professional Edition Service Pack 2 / Windows 7 Ultimate 64-bit
Other:
PowerColor TV Wonder 650 / Corsair Flash Voyager GTR 32GB / Apacer HT203 200X 1GB
A da nam kazes sta imas to od starog i neispravnog hardvera... Mozda bih ti pomogao da se resis bede :D
O's i meni da pomognes... imam dva Maxtor-a, 40 i 80 giga, matori IDE... ne'm pojam sta im je, valjda bad sector-i, nesto sam ja tu cackao nekim programcicma, sto onim fabrickim MaxBlast-om, sto ostalim za te i takve namene... nista ne uradih, i smorih se propisno :)
Mislim, samo sam bezveze instalirao u Win-u drajver za JMicron kontroler, 'bem ti i kontroler i IDE hard :D

Pa ako o's, ti reci... dobijes i IDE kabl gratis ;) :P

P.S. Takodje se sve vreme mislim sta cu sa njima, a sve u duhu ove teme... ipak, nekako mi ne ide da to jednostavno frknem u kantu tek tako, mozda i nema nicega opasnog unutar tih hardova, niti sam ja sad neki veliki ekoloski frik - ali jednostavno ne megu, ne ide mi da to tek tako uradim.
Inace, ja sam pre par meseci duze vreme vozao u gepeku neko poluispravno napajanje, kao i neke CD-ove :d... ista prica, nisam tek tako hteo da frljnem u kontejner (aj' CD-ove jos i djene-djene :), al' gde cu pa PSU), sve se mislio gde to da ostavim, surfovao po netu, guglao, trazio ko se time bavi... i jedino sto nadjoh jeste neka reportaza na B92 svojevremeno kako: a) klinci iz 5. beogradske skupljase elektronski otpad svojevremeno, i imali su neki posebni kontejner za odlaganje istog (ne znam tacno gde, valjda u okviru skole); b) neki slican kontejner je postavljen u opstini Palilula, za prihvatanje/odlaganje matorih tonera, CD-ova, baterija za mobilne i sl.
I tako, zapicim ja jedan dan, sa sve PSU-om i CD-ovima u gepeku, krenem prvo do Pete... nema tamo nista, sunjam se ja po skoli k'o ludak, jos ce pomisle da sam neki pedofil :), pitam neke malce, oni me gledaju k'o da sam pao s' Marsa. Poteram ja dalje, jbg, rek'o idem do opstine... odem tamo, udjem u zgradu - sa leve strane nesto zeleno, sto kao glumi navedeni kontejner, mada se meni cini kao neki stari ormar, malo doradjen, i ofarban u tu ekolosku boju :)
Ima neke perforirane rupe, za vec navedene CD-ove, baterije i tonere... te ja lagano metnem one diskove kroz prorez, taj deo posla zavrsim... al' sta cu sad sa napajanjem? Pitam onog portira, "je li, Mićko, jel' mogu ja da ostavim ovo napajanje - ovo metalno sa zicama sto vire - ovde sa strane, ne moze da prodje ni kroz jednu rupu na ovom tvom kontejneru, pa da to neko pokupi, kad vec bude jedared dolazio da prazni?". Kaze on da nece da moze, vec sve ide po principu: ako moze da prodje kroz proreze - moze, ubacuj. Ako ne - nosi nazad odakle si ga i doneo.

Te ja vratih taj PSU u kola i vratih se kuci neobavljena posla... toliko o ekologiji i ekoloskoj svesti u Srba :)

miki

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.01.2010.
Poruka
64
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Da ne otvaram novu temu:

Gde u Beogradu mogu da nadjem kvalitetne elektrolite (po mogucstvu Nippon ili Rybicon)? Na staroj grafickoj mi se dva-tri kondeza naduvala, pa bih voleo to da blagovremeno zamenim. Imam znanje i alat, samo mi delovi fale :).

Probaj Radio klub u Timockoj na Krstu (kako god da se danas zove) ili Hanibal ili Mikro princ...

http://www.mikroprinc.com/proizvodi.aspx?sub=v&pg=D20

Kad smo kod ekologije, opasne su prazne toner kasete od lasera.
Pigment unutra je neverovatno mali i kad udje u pluca, tesko izlazi napolje...
A sto je najgore, ovi novi laseri broje strane i cesto ljudi bace do pola punu kasetu, ni krivi ni duzni...

A gledao sam neku pripadnicu r.n.m. kako sa musavim deteom pretura po kontejneru i pronalazi nekoliko toner kaseta.
Kako nije znala sta su, pocela je da rastura jednu (unutra nesto suska) i to onako, muski, nekom stanglom.

I posle par udaraca, kaseta je popustila....
Kako su se samo nagutali onog toner praha, znaci, verujem da i dan danas kaslju...
Tako da mislim da te toner kasete nije bas uputno bacati tamo gde neuki mogu da ih pokupe i unakaze se....

By the way, ovo sam gledao na NBGD iz solitera, kod jednog poznanika, da je u mojoj ulici, upozorio bih pripadnicu da ne otvara to... cisto da ne bude sa sam sa uzivanjem gledao kako ce neko da se unakazi....

Vrh