• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Gitara za pocetnika

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Iraklije

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.10.2010.
Poruka
368
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD ATHLON II X4 620+L3 UNLOCKED
Motherboard:
MSI 870A-G46
RAM:
2X2GB GEIL
VGA & cooler:
ati 6850
Display:
asusmm17d splendid
HDD:
250+160GB
Case:
sharkoon vaya
PSU:
LC POWER 650W
Mice & keyboard:
logitech
Internet:
SBB
OS & Browser:
win7 64bit
Eto od malena sam gotivio gitare,pa bih sada i hteo da kupim jednu pa da probam da naucim da sviram na njoj,posto volim rock i metal muziku citao sam da se pocetnicima savetuje da kupe odmah elektricnu gitaru nego da ucenje krenu na akusticnoj,molim sve one koji imaju iole znanja u ovoj materiji za pomoc narocito gitaristu Steamroller-a

IvaNftw

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.07.2010.
Poruka
684
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i6 6700k 4.4ghz
Motherboard:
GA Z170x-UD3
RAM:
32 GB DDR4
VGA & cooler:
Nvidia GTX 680
Display:
Dell u2312HM / Samsung 2032BW / Samsung LE40C530
HDD:
850 EVO / 830 PRO
Sound:
Line 6 POD
Case:
NZXT Phantom
PSU:
TT 630W
Mice & keyboard:
Apple magic mouse,Apple wireless keyboard,razer deathadder
Internet:
Cable 25/1
OS & Browser:
OSX 10.11.3
Other:
S7 Edge
Apsolutno nikakve veze nema koju ces prvo kupiti :) Cak sta vise pre 7-8 godina kada sam krenuo da sviram,savetovali su mi da kupim akusticnu (kao teze je svirati bla bla,donekle i jeste,tvrdja je,veci razmak izmedju zica, i zica od vrata,i teze je solo svirati).Navodno ako naucis na akusticnoj/klasicnoj,lakse/brze/bolje ces svirati elektricnu

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 1600 + Noctua NH-U12S
Motherboard:
Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming K5
RAM:
16GB G.Skill Ripjaws V DDR4 3000MHz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Samsung EVO 850 240GB (system) & 2x Seagate Skyhawk 10TB (storage)
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
Fractal Design Define C + 3x Noctua NF-S12A ULN + 2x Noctua NF-A14 ULN
PSU:
Corsair HX450 + Mixer PC extenders "Noctua Edition"
Sviram vec 20 i kusur godina.. Kupi akusticnu gitaru (po mogucnosti ozvucenu, sa magnetima) i prvo nauci osnovne akorde.. Sve ostalo ce doci samo od sebe.

Iraklije

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.10.2010.
Poruka
368
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
MSI 870A-G46
RAM:
2X2GB GEIL
VGA & cooler:
ati 6850
Display:
asusmm17d splendid
HDD:
250+160GB
Case:
sharkoon vaya
PSU:
LC POWER 650W
Mice & keyboard:
logitech
Internet:
SBB
OS & Browser:
win7 64bit
e sad ja uopste nisam upucen jesu li sve gitare univerzalne ili postoje gitare za levoruke posto sam ja levoruk,i ubacite mi neki link gitare koju mi savetujete da uzmem samo da nije skuplja od 300-400eur pozeljno je da bude i jeftinija neki best buy za pocetnike.

klaywert

PCAXE Member
Učlanjen(a)
05.01.2011.
Poruka
127
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i3 3220
Motherboard:
Gigabyte GA-Z77M-D3H
RAM:
4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
EVGA 9800GT 512MB DDR3
Display:
LG W2242T
HDD:
SEGATE 1TB / WD 320GB
Sound:
INTERGRATED
Case:
COOLERMASTER SILENCIO 550
PSU:
CHIEFTEC 650W MODULAR
Optical drives:
OPTIARC DVDRW
Mice & keyboard:
A4TECH XL750BK / CM R8
Internet:
KABLOVSKI
OS & Browser:
WIN 7 ULTIMATE 64BIT
prijatelj ima sledecu gitaru, link ima predivan zvuk, lako se svira, niski pragovi tako da ne treba da vrsis veliki pritisak na zice, bukvalno mozes svirati satima bez muke.

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Bah! Akustična! Nemojte me loše shvatiti, obožavam zvuk akustične, ali akustična nema puno veze sa električnom. Kraći vrat, veliko telo, deblji vrat, tanje žice (ja na primer sviram na 13-kama) itd itd... Ja kao početnik mogu da kažem da je gubljenje vremena da uči da svira akustičnu pa onda posle da uči električnu. Opet, sve zavisi od toga šta ko želi da svira. Ja na primer ne znam ni jednu pesmu od metalike da sviram, ni iron maiden, nit znam akorde. Sviram ono što volim, hardcore je jednostavan pravac. Zašto ja da se bakćem da učim akorde kad mi nikad neće trebati. Naučim fazone i hvatove hardcore muzike i već mogu na binu da živim u stilu muzike koju ja volim. Ako želiš električnu da sviraš, kupi odmah to. Kako ćeš svirati gitaru ne zavisi od toga da li si imao klavir ili akustaru pre toga, nego samo od toga koliko vežbaš. Ne bih to ni nazvao vežbanjem to je "ružna" reč. Uzmeš gitaru i svaki dan drljaš, sviraš. Ako želiš rock i metal, kreni od električne. Pola fazona što se koristi u metalu nikad neš moći izvesti na akustičnoj gitari, to nije to. I po meni "iskusni" muzičari non stop se*u, kako drop štim ništa ne valja i da nikad neću naučiti svirati. Ono što ja želim da sviram, znam da sviram hvala lepo. Mator sam i nemam želje nit vremena da učim akorde da bih svirao na ekskurzijama. Akustaru u i akorde ti preporučujem samo ako želiš u muzičku školu ili si odlučio da će te sviranje i muzika zanimati ceo život. Moj predlog je da odmah zabiješ sekiru u ono što te zanima.

Kakvu gitaru? Nisam ni ja neki expert, tj nisam nikakav expert. Ali rečeno mi je da ćeš pre kupiti neku polovnu i kvalitetnu gitaru nego neku novu. Nove gitare u cenovnom rangu oko i ispod 300e su sve iz Kine i Indonezije iz masovne mašinske proizvodnje. Dobru gitaru neš kupiti ispod 300 pa čak ni 400 ako loviš nove. Opet, šta je to dobra gitara? To su neke stvari koje ni ja još ne mogu da razaznam. Tu se radi navijše o kvalitetu drveta, da li je puno drvo, čivije, od kog drveta je vrat, kobilica, fretovi, finiš, lak itd... Moj drug je kupio gitaru za 350e i pre koji dan smo provalili da se lak na gitari prelama na 3 mesta. Šta to znači? Znači da je telo gitare slepljeno od 4 daske. Batali ozvučenu akustaru, sa tim metal svirati nećeš. Da se razumemo ima prelep zvuk, ali šta će tebi to?

Ako si početnik i ne znaš koliko će te zanimati sviranje, kupi polovnu gitaru do 200e. Ako se ispostavi da si uzeo neku finu polovnu gitaru, tokom vremena ga možeš doterati, kupiš magnet, čivije itd. Ako više želiš da imaš gitaru koja je samo tvoja, možeš uzeti novu OK gitaru za oko 300e. Ako misliš da ćeš za godinu dve-tri rasturati gitaru (a ne kao ja :D) onda uloži više od 300e. Da se razumemo ako uzmeš novu od 300 moćićeš da sviraš veoma lepo na tome, tu nema mana. Ali opet, ja imam gitaru staru 35 godina, made in japan molim lepo, ima zvuk 3 puta lepši topliji nego bila koja gitara od 300e. Imao sam da biram dal da probam ovu gitaru i da kupim novu za 300e, ili da te novce uložim u trenutnu gitaru. Svi su mi rekli da zadržim japanca :)

Al sam se raspisao :D

BTW

prijatelj ima sledecu gitaru, link ima predivan zvuk, lako se svira, niski pragovi tako da ne treba da vrsis veliki pritisak na zice, bukvalno mozes svirati satima bez muke.
Nikako niski pragovi. To što početniku treba su takozvani džambo fretovi, tj visoki-debeli.

Lazy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
20.06.2009.
Poruka
1.029
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
N/A
CPU & cooler:
Intel i7 4790K Devil's Canyon, True Black, Sharkoon Silent Eagle 4700MHz Delidded
Motherboard:
Asus Maximus VII Ranger
RAM:
Kingston HyperX Savage 2400 MHz 4x4GB
VGA & cooler:
MSI R9 390 Gaming 8G
Display:
LG 34UM67-P Freesync enabled
HDD:
Samsung 850 EVO 250GB, WD 640GB AAKS
Sound:
Focusrite Scarlett 2i2, Behringer Truth B2031A, Rode NT1A
Case:
Cooler Master HAF 922
PSU:
Seasonic 1250W modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Genius GX Gila, CM Storm Trigger cherry black
Internet:
Optical 100/100 Over AirFiber
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate 64-bit SP1, Android Marshmallow, Opera and Chrome for Android
Other:
Google Nexus 5X, Bösendorfer 170, Korg X5D [MIDI] CME UF-50 [MIDI]
Moj savet je ako zelis da pojmis i shvatis muziku, moras da krenes paralelno sa sviranjem i muzicku teoriju kao i harmoniju. Kvintne i kvartne krukogove nauci, lestvice. Tonaliteti su previse bitna stvar i na njih obrati paznju najvise. Vezbaj sluh jer je to takodje esencijalno. Posto nisam instrumentalista konkretno ne mogu previse da ti dam saveta za instrument koji bi trebao da kupis. Ali kada sam vezbao klavir nisu mi davali (profesori) da sviram klavijaturu ili bilo sta sto ima meke dirke. Verujem da se slicno primenjuje i na gitaru obzirom da se pritisak zice, dinamika, "ton" vezba na tvrdjim isntrumentima. Bitan je osecaj, da naucis tehnike sviranja. Apojando, tirando. Na elektricnoj ****ing, legato, arpegio je dosta zastupljena tehnika, Van Halenov cuveni tapping. Nacin okidanja zice: downstroke, upstroke i ostalo. To ce neko upuceniji da ti kaze nadam se. Moguce da je dobra stvar da uzmes nekog profesora za pocetak. Za virtuozno sviranje je verovatno kasno osim ako nisi hypertalentovan, a zavisi u kom stadijumu su ti shake i prsti. Vezbaj ekstenziju sake.

Iraklije

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.10.2010.
Poruka
368
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
MSI 870A-G46
RAM:
2X2GB GEIL
VGA & cooler:
ati 6850
Display:
asusmm17d splendid
HDD:
250+160GB
Case:
sharkoon vaya
PSU:
LC POWER 650W
Mice & keyboard:
logitech
Internet:
SBB
OS & Browser:
win7 64bit
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/10280-Squier-By-Fender-Bullet®-Strat®-w--Tremolo--Rosewood-Fretboard-Black/

valja li ovo nesto i moze li mi neko pojasniti sledece posto sam u ovoj temi noob,da li je dovoljna samo gitara u fazonu ukljucim u struju i sviram ili mi treba i pojacalo neko,i cemu sluzi procesor u elektricnoj gitari da li je sastavni deo nje ili se posebno kupuje mozda ce nekome biti smesno ali ja uopste nisam upucen u ovu materiju,jedino sto znam da sviram to je pikolo flauta pa bih sad da predjem na gitaru :D

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 1600 + Noctua NH-U12S
Motherboard:
Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming K5
RAM:
16GB G.Skill Ripjaws V DDR4 3000MHz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Samsung EVO 850 240GB (system) & 2x Seagate Skyhawk 10TB (storage)
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
Fractal Design Define C + 3x Noctua NF-S12A ULN + 2x Noctua NF-A14 ULN
PSU:
Corsair HX450 + Mixer PC extenders "Noctua Edition"
@Steamroller

Izvini, druze, ali to sto savetujes momku malo ima veze sa stvarnoscu. To sto ti przis neki hardcore i silujes neke "rifove" neko drugi ne bi ni okarakterisao kao sviranje. Po onome kako si ti to opisao, da sam te negde cuo kako sviras pomislio bih da nikad gitaru u ruke nisi uhvatio.

Covek je rekao da zeli da svira Rock i Metal, za to ce mu (u pocetku) ITEKAKO trebati akordi i o tome (kao skolovani muzicar) sa tobom vise necu da diskutujem.

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
@dadoo

Očekivan odgovor bez ikakvog argumenta sa porukom "ti si glup ti ne znaš da sviraš, hardcore nije muzika". Ja silujem gitaru!!! :D Ja sam rekao svoje. Ti samo trubi da sve što ti ne voliš "nije muzika" a pojma nemaš o tom pravcu muzike. To je kao kad bih se ja posr*o po Irom Maidenu i dam argument da su oni gej! E, na tom si ti nivou! U rock se ne razumem tu se ne mogu mešati. Ako neki roker kaže da trebaju akordi onda oke, trebaju. Metal je veoma opširna reč, ako želi nu-metal ili industrial (rammstein) da svira, moš zaboraviti akorde jer mu trebaju powerkodrovi a na svetu od toga lakšeg nema sa drop štimom. Sviraš 20 godina i misliš da se ono što danas pravi nije muzika zato što ziviš u svom svetu. Kapiram da sam mlađi od tebe, a Iraklije opet mlađi od mene. Ne možeš deliti savete koji su bili aktuelni pre 20-25 godina. Kupi ozvučenu akustičnu WTF? Poslaću ti razglednicu sa moje prve turneje po evropi, a inače sviram u bendu grubo godinu dana.

E sad, čovek sa kojim vredi diskutovati, Lazy.

Muzicka teorija, kvinteti, kvartni krukogovii, lestvice, tonaliteti su bitna stvar. Ali pola muzičara na ovom svetu su muzički neobrazovani. Super je to naučiti. Ja nisam imao uslove da učim te stvari na vreme i sad ako želim napisati pesmu, treba se mučim danima :D Ako imaš muzički background, pesme će ti imati mnogo više smisla. Tako da učenje toga podržavam ako imaš vremena i želje za to. Profesora naći... i da i ne. Jako puno stvari možeš naći na netu, softer, tutorijali itd.... Ako imaš para za profu, obavezno udri, nađi. Al nemoj tražiti nekog matorog čikicu koji će te terati da uzmeš ozvučenu akustičnu i da te smara sa akordima :rolleyes:, nego nađi nekog mlađeg rokera koji ima bend i daje časove onog što tebe zanima...

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS