drfedja
CPU Guru
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 3.084
- Rezultat reagovanja
- 14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Koliko znam najbrzi serijski je bio na 3.73 EE ili na 3.8 GHz. U sustini nije bio mnogo brzi u kloku od 130nm Gallatina EE, koji je radio na 3.4 GHz i koji je efektivno bio brzi klok za klok uglavnom zbog kraceg pipelinea koji je bio "samo" 20 stanja, za razliku od 31 kod Prescotta.Pa kako nije bio problem, kad se Prescott topio u realnom vremenu?
Jednostavno su preterali, a to proizvodni proces nije mogao da isprati (Prescoti su dogurali do 4 GHz, ako me pamcenje ne vara). Koliko je meni poznato, netburst arhitektura je trebala dalje da bude razvijana u TeraHertz tehnologiji... E sad, verovatno im se to nije isplatilo, ili su imali nekih problema.
Problem sporosti NetBursta po meni nije toliko dugacak pipeline koliko je to sto je frontend preuzak. Samo 1 dekoder, nema L1 Instrukcijsko kesha vec samo trace cache. SB je npr. odlican hibrid P6 i Netbursta po tom pitanju. Ostavili su 4-way front end, ali su uveli mikroop cache, koji je u sustini jednostavnija verzija trace cachea. Razlika je u tome sto trace cache sadrzi i drugi nivo branch predikcije. U sustini, NetBurst, osim dugackog pipelinea koji predstavlja problem u razgranatom kodu, ima problem i sa ILP-om, t.j. paralelizmom instrukcija. NetBurst je vise nalik In-Order procesorima zbog toga, ali nije. Iznutra je on Out Of Order, ali spolja, on dekodira samo 1 x86 instrukciju po ciklusu. Trace cache bi trebalo da nadomesti taj nedostatak, ali nazalost nije.
1 dekoder je kod P4 prisutan samo iz jednog razloga - to je postizanje sto vecih frekvencija.
NetBurst ima jos dosta kompromisa u dizajnu koji ga cine neefikasnim i mislim da je dobra studija sta treba izbegavati da bi se postigao optimalan pipeline. Mislim da su i Intel, a i AMD dosta naucili iz toga.