drfedja
CPU Guru
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 3.084
- Rezultat reagovanja
- 14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Hoce malo sutra 6 jezgara u 1155. Mozemo da se kladimo da nema nista od toga. Moze da se desi da nece ici ni u 1366, nego u 2011.Trziste odredjuje kad ce mainstream biti 6-8 jezgara, ako BD bude uspeh "veci", 100% cemo za 1155 videti 6 jezgarni Ivy Bridge, jednostavno Intel zbog svoje pozicije sam diktira trziste i ne obraca previse paznje na AMD
Jedini razlog zasto prave 16+2 naponske je visak materijala koji treba da se dobro zalivadi overklokerima.tacno je da je 16+2 debeo ovetkill ali to nije intel trpao na svoje ploce vec asus i ostala kompanija, a cak i da se pojavi 6 jezgrani ivy bridge u 22nm on ce biti slican potrosac kao i sandy bridge i7 u 32nm....
Nista ti ne razumes.To sto AMD nudi osam "jezgara" nije nesto sto AMD zeli eto tako da pokloni vec je pokusaj prezivljavanja a mozda i uzimanja veceg kolaca trzista
Krajnji cilj jeste uzimanje udela na trzistu ili prezivljavanje kako ti to volis da tvrdis. Cilj je generalno izvlacenje vise performansi iz manje povrsine i TDP-a.
TDP generalno ne zavisi direktno od povrsine jezgra zajedno sa keshom i northbridgeom, vec konkretno od povrsine samih jezgara/modula.
Poenta price je da AMD moze da ponudi performanse 8 jezgarnog procesora po ceni i TDP-u 4-jezgarnog. Povrsina modula + 2MB L2 cachea iznosi 30 mm^2.
Povrsina SB jezgra + 2MB L3 cachea iznosi otprilike 30 mm^2.
Povrsina modula i najaktivnijih delova procesora iznosi otprilike isto koliko i povrsina SMT Sandy Bridge jezgra. Mislim da ce 2 threada na modulu ipak raditi dosta brze nego 2 threada na jednom SB jezgru. Sta ti mislis ?
Jesi ali gledas...Neki jednostavno AMD i Intel gledaju previse licno i zato koriste nazive fanboy,...ja jesam ali Intel cisto gledam ko kompaniju
Pomislice ljudi da svasta radis ....a ne neku moju ljubav,
To sto si rekao nema veze sa mentalitetom, vec sa materijalnom situacijom u zemlji Srbiji. Ovde ljudi uglavnom 3 puta razmisle pre nego sto puknu pare na budalastinu koja im ne treba.a to sto srpsko trziste i mentalitet obozava AMD to je neka sasvim druga prica i ne bi ulazio u nju
Vecini njih, koji koriste komp za masu svakodnevnih aktivnosti, poput pustanja HD filmova, surfovanja po netu, igranja browser based igara, pa i bilo kojih igara, itd... AMD je sasvim korektno resenje za ulozeni novac.
Imao sam prilike da dobro i detaljno istestiram Sandy Bridge, svi moguci Phenomi i Athloni su mi prosli kroz ruke i veruj mi, razlike nisu tolike da bi prosecan korisnik pukao 100-150 evra vise. Tih 10.000 dinara kolika je razlika izmedju i5 2500K + ploca i AMD X4 955 + ploca platformi, taj novac je polovina prosecne plate u Srbiji, ako ne racunam onih 39K, sto lazu po medijima.
Uostalom, ko bude hteo, taj ce kupiti i5 ili i7, ko ne zeli da baca pare, kupice AMD i tu se stvar zavrsava.
U ovu kategoriju ne ubrajam onih 1% korisnika kojima zaista znaci dodatna brzina, dodatna jezgra itd... koji se bave grafikom i renderingom i kojima znaci. A takvi uglavnom drze masine na difoltu i njima ce cak i 1090T biti bolji izbor nego 2500K. Zasto, pa zbog veceg broja jezgara.
Imas masu odlicnih 770 i 870 ploca za AMD koje kostaju po 50 evra u maloprodaji.@drfedja
daj cinjenice nemoj ono pa AMD ima jeftinije ploce
1. eno ti G31 (gledamo office platformu gde je bitna cena) koji je amd sa krstenim chipsetom za phenom II jeftiniji (nemoj neki sa HT 1.0 pa da radi ko traktor)?
Ocekuj 770 i 870 ploce za 60-65 evra sa podrskom za AM3+. Pogledaj malo po GA sajtu.2. naveo sam 'ok' plocu za 80e i P67, nadji plocu za BD slicne cene ili jeftinije
Clockgen je integrisan i u Llano-u, pa se bolje klokuje magistrala. Klokovanje magistrale je uglavnom limitirano chipsetom kod Sandy-ja. Dodatni limitirajuci faktori su vezane frekvencije USB-a, PCI-E, SATA itd... Kod Llano-a magistrala ide i do 150-160 MHz. Sistem rada je identican kao kod SB.3. sta fali P67, limit OC magistrale je u procesoru sam si radio test i to znas da je clockgen integrisan a mozda znas da se prica da ce ivy Bridge opet dozvoliti OC magistrale (videt cemo jel suinformacije tacne) jer ga je na tu taktiku naterao AMD
Prvo, nije bitno toliko da li je 5+1 ili je 16+2. Bitnije je kakvi su tranzistori ugradjeni na plocama. Trazimo tranzistore visoke efikasnosti.4. intel ploce su dolazile sa 5+1 faznom jedinicom i to je intel tako prepisao ostalima a sad sto oni trpaju i deru a ljudi kupuju ko je tu kriv....
Koje to ploce uvaljujes sa HT 1.0 chipsetom ?Da ne bude zabune radim servis i pratim cene pre svega office masina i tu intel ima bolji odnos ako se zeli dual core masina, jednostavno e3400 je 10-15e jeftiniji od najeftinijeg Athlon II (znam da je athlon II brzi ali to nije presudno za office kad svi gledaju cenu i 10eodlucuje dali ces prodati ili neces), G31 izvalci max potencijal iz e3400 i cak dozvoljava OC, slicna ploca za AMD je uglavnom neki matori chipset sa HT 1.0 ako gledamo cenu.
Mene ljudi zovu i kazu zelje (ugalvnom sto jeftinije da radi OK internet i slabije igrice), iskreno samo sam jednom sastavio Athlon II masinu
Mozda je krivo nase trzite ali zasto nema semprona dual core i ploca sa krstenim HT 3.0 i ATI/AMD chipsetom za 35e?
Poslednja izmena: