• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

AMD Radeon R9 290X

Darko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
10.05.2009.
Poruka
1.567
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7 4770k @ 4.3Ghz + Noctua NH-D14 / Bitfenix Recon
Motherboard:
Gigabyte G1.Sniper 5
RAM:
32GB G.SKILL TridentX DDR3-2400 CL10
VGA & cooler:
Asus GTX 980 Strix
Display:
3x Dell u2414h
HDD:
SSD Samsung 840 EVO 120GB + Samsung 840 EVO 1TB
Sound:
GB SB Recon 3Di @ Logitech Z906
Case:
Fractal Design Define XL R2
PSU:
Fractal Design Newton R3 1000W
Optical drives:
Samsung BluRay Ext
Mice & keyboard:
Corsair Katar + Corsair K70 RGB
Internet:
Netgear Nighthawk R7000 / Gbit
OS & Browser:
Win 7
Onaj na ebay je sa garancijom, nije polovan. Polovnih ima i za mnogo manje para.
Pa jedino ako si promasio neki link. Ono sto si okacio jeste polovno, svaba lepo kaze za pismene:
Die Grafikkarte ist wurde ende März gekauft und 1,5 Monate benutzt und seitdem wurde sie nicht mehr benutzt da ich meinen Pc aufgelöst habe.

*kupljena krajem marta, koriscena mesec i po i od tad vise nije koriscena jer sam rastavio svoj PC*

Da je takva karta, sa takvim opisom dosla na kupindo ili limundo, sta mislite, za koliko bi otisla? (setite se oglasa tipa "nemam gde da probam, ali je radila kad sam je izvadio iz masine")

:wave:

darko31

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.10.2013.
Poruka
466
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Athlon II [email protected] Raijintek Themis Evo
Motherboard:
ASRock FM2A75M-DGS
RAM:
Mushkin Blackline DDR3 4GB 1600MHz CL8
VGA & cooler:
Powercolor 6850 1GB GDDR5
HDD:
OCZ Vertex 2 60GB; Hitachi 500GB
Case:
Thermaltake Commander MS-II
PSU:
Raidmax RX-500AF
Mice & keyboard:
Elecom GM-10 & Genius KB-G235
@gx-x

Samo polako sa fanboy-izmom, gledaj objektivno. Nazivaš R9 290X šporetom (sa svojih 270W TDP-a), ali nije ni Titan puno bolji sa 250W (265W) TDP. Kod Titana je hlađenje rešeno daleko bolje nego kod 290X, to stoji, ako si to hteo da kažeš.

I kao što Fallen reče, Nvidiji se moglo, izbacili su najbolju kartu u tom trenutku, pa su mogli da zalepe premijum cenu. Situacija se sad promenila, samo nek se se oni takmiče, biće bolje po nas krajnje kupce.

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Pa znas kako, kada malo bolje razmislim, fail jesta, u smislu da je ..... .... ...... ............... :D

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
@gx-x

Samo polako sa fanboy-izmom, gledaj objektivno. Nazivaš R9 290X šporetom (sa svojih 270W TDP-a), ali nije ni Titan puno bolji sa 250W (265W) TDP. Kod Titana je hlađenje rešeno daleko bolje nego kod 290X, to stoji, ako si to hteo da kažeš.

I kao što Fallen reče, Nvidiji se moglo, izbacili su najbolju kartu u tom trenutku, pa su mogli da zalepe premijum cenu. Situacija se sad promenila, samo nek se se oni takmiče, biće bolje po nas krajnje kupce.
ja ne znam o kom fanboizmu pricas, Svi su odusevljeni proizvodom koji radi malko bolje nego godinu dana mator proizvod iz nvidie. Glavno odusevljenje: Titan vise ne moze da se prodaje za 1000$, nakon godinu dana, jeeeej. Cenu mu spusta sporet sa kineskom plastikom, a parirace mu 780Ti sporet sa kineskom plastikom. Svi srecni bez ikakvog razloga.

Ova high high end klasa karti i dalje nije za ljude kojima treba "samo" graficka karta. Ovo je za ljude kojima je 1000$ i 700$ slicna cifra. Ne vidim zasto se gomila ljudi lozi. Ovaj AMd jeste brz al je sklopljen od sibica. Titan jeste skup al jbt ima titanom/aluminiumom oklopljeno hladjene, gomile sati ulozeno u dizajn i hladan je. Jel vredi 300$ vise? Pa zavisi, ako te boli dupe za 300$ dolara naravno da vredi. Ako ti je 300$ mnogo para, i 290X ti je skup tako da o cemu mi pricamo ovde?

Ono sto je za smrtnike vazno je to da ce se cene jeftinijih karti pomerati na dole zbog R9 280X i to je karta kojoj treba da pevamo, a ne ovom sporetu 290X

Poslednja izmena od urednika:

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.196
Rezultat reagovanja
436
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Ryzen 5900X + Arctic Freezer 50
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
Cougar 700K & Logitech G502SE
OS & Browser:
Win 10 64bit
...Jel vredi 300$ vise? Pa zavisi, ako te boli dupe za 300$ dolara naravno da vredi. Ako ti je 300$ mnogo para, i 290X ti je skup tako da o cemu mi pricamo ovde?

Ono sto je za smrtnike vazno je to da ce se cene jeftinijih karti pomerati na dole zbog R9 280X i to je karta kojoj treba da pevamo, a ne ovom sporetu 290X
+1 :wave:

Uruk

PCAXE Member
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
533
Rezultat reagovanja
281
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
i7 8700/frio 14
Motherboard:
Z370 pro4
RAM:
2x8gb Vengeance
VGA & cooler:
RX 6600 Challenger D
Display:
Px329
HDD:
1.5 TB nvme Kingston
Case:
Carbide 400c
PSU:
supernova G3 550
NV tacno zna s kim ima posla pa po tome formira cenu. Sve dok je ovakvih slepaca da im dve reciklirane piksle popushe kao "oklop" bice para :d. ..."titanom/aluminiumom oklopljeno hladjene"... neverovatne gluposti se ovde mogu procitati...

The Story Of How GeForce GTX 690 And Titan Came To Be

Poslednja izmena:

Uruk

PCAXE Member
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
533
Rezultat reagovanja
281
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
i7 8700/frio 14
Motherboard:
Z370 pro4
RAM:
2x8gb Vengeance
VGA & cooler:
RX 6600 Challenger D
Display:
Px329
HDD:
1.5 TB nvme Kingston
Case:
Carbide 400c
PSU:
supernova G3 550
ali trude se ljudi da zarade... ipak nisu nakacili plastikanera, tamo na linku se vidi cela procedura i izbor metala za leguru.
Nisu kao ovi iz AMD-a, samo sto nisu izbacili goli pcb i eto vam, igrajte se ljudi i partneri...

edit:
mada, posle ovakvog referentnog 'resenja' verujem da im partneri sada zadovoljno trljaju ruke...

Poslednja izmena:

Alk0

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.12.2010.
Poruka
1.203
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Uruk je pogodio par stvari ovde dead-on.

Prvo, nVidia moze da stavi koliku god hoce cenu, jer je tako u mogucnosti :d Naci ce se ne jedan, nego horde fanova koji ce to da opravdaju sa kakvom god da je gimnastikom potrebno. A bogami ce je i kupovati. Manje njih ce kupiti nego sto ih brani, ali ipak.
AMD to ne moze da uradi. Bio bi docekan na noz i prodao bi ukupno tri karte kod najokorelijih die-hard fanova koji bi isto tako glupom gimnastikom branili taj potez, da se razumemo.

Drugo, AMD-ovi partneri sigurno jesu prezadovoljni jer im referentna karta nije nikakva konkurencija i prodavace se samo custom modeli. To je ocigledno potez na koji se AMD odlucio iako im je sigurno bilo jako tesko dok su vagali da li da zadovolje partnere i prodaju im sitloud of cipovi ili forumase koji su u panicnom strahu od visokih temperatura necega sto nikad nece kupiti.

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Sto nas dovodi do kakvog zakljucka? :D

Alk0

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.12.2010.
Poruka
1.203
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Da je Uruk jedna pametnica :D

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Aaaa, ja mislio da pricate o R9 290/X. :D

Meni je uvek bilo svejedno koji GPU imam, samo da moze sve na skoro na max i to je to.

Mislim, moze i AMD da ulozi u RnD i napravi aluminijumski kuler i stavi 20-30$ (koliko kosta izrada aluminijumskog profila od 200gr?) vecu cenu i zabode power limit kartama da ne idu preko 85C i super svima, imamo premium finish. :rotf:

Ovo me podseca na price o Samsung S3/4 i HTC One i osecaju u ruci, premium finish, aluminijum, bla bla... Doduse oba kostaju isto. ;)

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.196
Rezultat reagovanja
436
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Ryzen 5900X + Arctic Freezer 50
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
Cougar 700K & Logitech G502SE
OS & Browser:
Win 10 64bit
...forumase koji su u panicnom strahu od visokih temperatura necega sto nikad nece kupiti.
Još da mi bi znati o kakvom strahu ti ovdje pričaš??? Pokušavanje prikazivanja realnog stanja je za tebe panični strah?? Hoćeš da kažeš da je 90+stepeni normalno?? Ako je jedini odgovor na ovo "sačekajte custom kulere" onda stvarno nema više šta da se kaže... Mene ne zanima ni AMD ni nV već proizvodi koje plasiraju za koju cijenu i kako se ti proizvodi ponašaju. Opet kažem, za ovaj proizvod (ključna riječ "ovaj"), odnosno proizvod sa testa, ova temperatura je prevelika! Da se Titan (ili bilo koja druga kartica) ovako ponašao, rekao bih apsolutno isto!

Što se tiče dijela "nikada neće kupiti", mislim da pokušavaš da uđeš u nečiju psihu a to je koliko znam i forumom zabranjeno. Otkud ti i bilo ko drugi znaš da ja ili bilo ko drugi neće kupiti ovu karticu??? Takve tvrdnje možeš da iznosiš samo u svoje ime a s obzirom na način tvoje kupovine (čekanje 4 god na karticu da bi se kupila kartica stara 3 god) samo to i potvrđuje... ;) tako da... :wave:

zookarma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
06.11.2009.
Poruka
1.210
Rezultat reagovanja
6
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 750 + Megahalem
Motherboard:
Asus p7p55d
RAM:
2x2 Mushkin + 1x4
VGA & cooler:
Sapphire 6950
Display:
Samsung T240
HDD:
C300 X64 + 5xhdd
Sound:
Creative Xfi Elite
Case:
Chieftec LBX
PSU:
TT 650 W
Optical drives:
PIoneer 212
Mice & keyboard:
G500 + G15 v2
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7 x64, Chrome
Što se tiče dijela "nikada neće kupiti", mislim da pokušavaš da uđeš u nečiju psihu a to je koliko znam i forumom zabranjeno
Nije to psiha :) nema tu ljutnje niti uvrede, jednostavno velika vecina nas nece ovo nikad ni kupiti ne zato sto ne moze da priusti nego sto ti zdrav razum kaze da za gpu ne treba dati vise od 300 eura a i to je upitno :)
Ne kontam da su vam te temperature strane toliko ? Velika vecina masina radi na tim 85 - 90 c temp ? :) Pa meni sada ova 6950 ide na 75 c u load rezimu ? Ali igras se koji sat i cao pada temp na 45 - 50 ili koliko vec ?
Koliko je samo NB cipova koji se greju na preko 80 c pa nis sve radi normalno ?

Poslednja izmena:

Alk0

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.12.2010.
Poruka
1.203
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Grozdane druze, ne znam zasto si na krivu nogu sa mnom. Ja stvarno nemam nista protiv tebe, samo pokusavam da jednu zadrtu pricu (kod nekoliko clanova, ne samo kod tebe) otvorim da vidi i nesto drugo pored tih nekoliko cinjenica kojih se grcevito drzi.

Referentni 290X jeste prevruca karta. Niko to ne spori, evo i ja to kazem. Ali poslovna odluka AMD-a je bila da izbace karte sa "reda radi" smesnim kulerom za potrebe testova, a cipove u masi prodaju partnerima koji ce da izbacuju custom resenja. Kada budu stigle custom karte stici ce i novi drajver i 290X ce izgledati jos mnogo bolje. Svidelo se to tebi, meni ili ne to je odluka firme. Kad ti i ja budemo osnovali svoju firmu za grafikojnere onda cemo da se dogovaramo kako cemo nas dvojica to.

"Nikada nece kupiti" se nije odnosilo na to da ti (ili neko drugi) nikada nece kupiti 290X kartu, nego da nece kupiti referentnu 290X kartu. Ovu koju je Fantom testirao. Ako budes hteo da je kupis kupices Vapor-X ili DCII ili Toxic ili Matrix. Sacekaj da vidimo i njihove testove, pa ako i one budu radile na 90+ stepeni onda da kazemo da cip stvarno nemoguce ohladiti. Zato kazem da ne treba peniti zbog nebitne izvedbe karte koja je tu samo da osetimo potencijal cipa. Zaboravi na ovu referentnu, kao da je nema. Zbog cega ne mozemo oko ovoga da se slozimo ?

Ja kupujem onolko koliko mi treba. Da mi treba Titan da mlatim pare sa CUDA programima ja bih njega i kupio. A posto mi treba kartica da se lagano igram necega jednom mesecno, ja onda potrosim malo para na nju. Ako neko misli da mi treba jace, slobodan je da mi donira :) Prihvatam 7770 ili GTX650, ne treba mi jace :)

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Ljudi, vi kao da ne citate testove, zasto je temperatura prevelika?

Zato sto im se moze da bude tolika, isto kao sto Nvidia moze da stavi Titanu cenu od 999$.

Sto se tice temperatura, neki pre svega ne prate na casu, ne razumeju power tune, sta je power limit, neki ne znaju ni sta je boost, bez da vredjam ikoga, ali svako zna sta je velika temperatura...

Pogledajte ovo:

To je R9 290 koji najnormalnije radi i ispod ZADATIH 85C u CCC-u.

Znaci jednacina - ne zelim da predjes 85C (isla je do 83C max), fan mozes da zavrtis do 55% (uber mod, a ide najvise do 49%) i to je to. Nema trotlovanja, klokovi GPU-a ne opadaju, drze zakucanu vrednost a oni dropovi su na smenama scena u Unigine Heaven testu.

Klokove GPU-a i memorije sam morao da sklonim zbog NDA, ali nadam se da kontate poentu.

Znaci karta moze da radi i na 85C bez gubitka u pefrmansama, imate izbor - iskoristite ga. Meni je neverovatno da to niko nije iskomentarisao, vec su sve uhvatili za default mod bez da pipnes nista gde GPU ide na 94C... Sve mozete da namestite...

Poslednja izmena:

zookarma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
06.11.2009.
Poruka
1.210
Rezultat reagovanja
6
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 750 + Megahalem
Motherboard:
Asus p7p55d
RAM:
2x2 Mushkin + 1x4
VGA & cooler:
Sapphire 6950
Display:
Samsung T240
HDD:
C300 X64 + 5xhdd
Sound:
Creative Xfi Elite
Case:
Chieftec LBX
PSU:
TT 650 W
Optical drives:
PIoneer 212
Mice & keyboard:
G500 + G15 v2
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7 x64, Chrome
Po " Hype-u " ispada da ovo upalis i ono radi sve vreme na 95 i preko :)

Sad je samo pitanje koliko ovaj " temp hype " potencira nvidia tabor :P

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Pa tako nekako...

Napisao sam i u tekstu o Titanu - overklok na najlaksi moguci nacin - odvrnes vent na recimo 70% i karte ne dostize 80C koliko joj je dozvoljeno i Nvidia boost tehnologija povecava sama klokove preko 837MHz i ide na 980 i kusur recimo... Sto je vise hladis, sam GPU vise bustuje...

Mogli su oni da puste da karta ide do 95C i onda bi radio boost na 1000MHz, ali bi i fan otisao preko 60%...

Niko ne prica o performansama vise, svi pricaju o celzijusima, kao da su oni najbitniji... A svi smo imali sporet nekad u zivotu...

Typhoon.X

Moderator
Učlanjen(a)
12.04.2009.
Poruka
1.225
Rezultat reagovanja
227
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Seraphim/Azrael
CPU & cooler:
AMD Ryzen 3700X | AC Liquid Freezer II 360
Motherboard:
X570 Aorus Elite
RAM:
2x16GB G.Skill TridentZ Neo 3600Mhz 16-19-19-39
VGA & cooler:
GIGABYTE GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11G
Display:
DeLL G3223D
HDD:
A-Data SX8200 Pro 512GB + Crucial P1 1TB + Seagate ST1000VX000 + WDC WD20EARX
Sound:
FX-AUDIO DAC-X6
Case:
NZXT H710
PSU:
CM V1200 Platinum
Optical drives:
Xternal LG GP08NU6W
Mice & keyboard:
Corsair K70 RGB Mk.2 (MX Brown) | Logitech G502 Lightspeed
Internet:
SBB Cable 300/30
OS & Browser:
Microsoft Windows 10 Pro x64 | Firefox
Other:
Dell Latitude 5400 | Mikrotik hAp ax3 | Galaxy S21 Ultra | Sennheiser HD518
Samo da nije prica kao sa 4xxx serijom gde je ocitavalo da karta radi na ~55C a kada je pipnes dobijes opekotine treceg stepena :d

Dexter013

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Poruka
5.690
Rezultat reagovanja
332
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dark Knight
CPU & cooler:
Ryzen 7600x 5ghz + Aorus800
Motherboard:
AM5 MSI tomahawk B650
RAM:
32gb DDR5, 2x16GB 6400MHz kingston fury
VGA & cooler:
RTX 4070ti Gianward OC
Display:
Philips 32 / 2K / 1440p / 75hz
HDD:
Crusial ssd 500 gb + 500 gb Samsung HDD + Samsung 1TB ssd 870 evo
Sound:
Case:
Coller Master MASTERCASE H500 RGB window
PSU:
Corsair CX 850w M
Optical drives:
None
Mice & keyboard:
Logitech Hyperion + Natec RX22
Internet:
Optika MTS 500/160
OS & Browser:
Win 11 x64 PRO Legalan bato...
Other:
TV LG 55 4k
Samo kratko pitanje,
koliko ljudi ovde ima titana ili planira da ga kupuje uskoro,
a takodje ko planira kupovinu 290?

Darko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
10.05.2009.
Poruka
1.567
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7 4770k @ 4.3Ghz + Noctua NH-D14 / Bitfenix Recon
Motherboard:
Gigabyte G1.Sniper 5
RAM:
32GB G.SKILL TridentX DDR3-2400 CL10
VGA & cooler:
Asus GTX 980 Strix
Display:
3x Dell u2414h
HDD:
SSD Samsung 840 EVO 120GB + Samsung 840 EVO 1TB
Sound:
GB SB Recon 3Di @ Logitech Z906
Case:
Fractal Design Define XL R2
PSU:
Fractal Design Newton R3 1000W
Optical drives:
Samsung BluRay Ext
Mice & keyboard:
Corsair Katar + Corsair K70 RGB
Internet:
Netgear Nighthawk R7000 / Gbit
OS & Browser:
Win 7
Samo kratko pitanje,
koliko ljudi ovde ima titana ili planira da ga kupuje uskoro,
a takodje ko planira kupovinu 290?
Pa evo, mozda ja za 290 (bez X) ako cena jos malo sidje u mase oko NG. A mozda ipak 770/780, ili 770 SLI. Smatram da je titan bezobrazno preskup za ono sto pruza, pa makar bio i od zlata. :wave:

Fallen

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
30.08.2011.
Poruka
2.884
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Pa evo, mozda ja za 290 (bez X) ako cena jos malo sidje u mase oko NG. A mozda ipak 770/780, ili 770 SLI. Smatram da je titan bezobrazno preskup za ono sto pruza, pa makar bio i od zlata. :wave:
Na kojoj rezoluciji se igras?

Btw kakve su ti temp sa NH-D14 na 4770K?

Vrh