• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Winamp and ASIO?

maestroBG

PCAXE member
Učlanjen(a)
12.10.2009.
Poruka
992
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel 6700 K, Delidded, Coolaboratory Liquid Pro and Corsair H110i GT
Motherboard:
Asus Maximus VIII Formula
RAM:
G SKill 2x8 Gb DDR 4 3600 Mhz
VGA & cooler:
MSI GTX 970 Gaming
Display:
LG 55 Inch smart TV 3D
HDD:
Samsung 850 Pro SSD
Case:
BeQuiet Silent Base 800
PSU:
CORSAIR CS 750 W
Optical drives:
PIONEER
Mice & keyboard:
Logitech
Internet:
Cable Net
OS & Browser:
WINDOWS 10 X64
pazario sam zvucnu Asus Xonar DX. Pokusavao sam da namestim da mi Winamp radi sa ASIO output plugin-om , ali nisam nikako uspeo, skidao sam asio output plugin sa winamp sajta medjutim kad idem na play u winamp-u, nista se ne dogadja...sistem je windows 7 ultimate x64.

uspeo sam da skinem virtual dj professional i u njemu namestim ASIO i sve super radi..

obzirom da godinama koristim winamp, pitam se moze li on uopste da radi sa asio plugin-om ili ne?

Gadjan

PCAXE Member
Učlanjen(a)
03.11.2009.
Poruka
172
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel E7200 + Thermaltake Silent Tower
Motherboard:
Asus P5QL-E
RAM:
2x1 GB 800 MHz GeIL + 1 GB Kingston
VGA & cooler:
Nvidia GeForce 8500 GT
Display:
Dell U2311H
HDD:
Samsung Spinpoint F3 1 TB (HD103SJ); Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB
Sound:
Creative Live! 5.1 (SB0100); Altec Lansing 621; AKG K77
Case:
Neo
PSU:
Neki Intex Kinez "500" W
Optical drives:
NEC 3540A; LiteOn SHD-16P1S
Internet:
Wireless 4096/512
OS & Browser:
Windows XP Pro SP3
Other:
Sky Star 2 2.6D
Meni radi normalno na XP-u, instaliram asio for all, plugin za winamp i to je to.
Druga je stvar što je to mlaćenje prazne slame :D tj nema nikakve razlike već samo teoretske.

maestroBG

PCAXE member
Učlanjen(a)
12.10.2009.
Poruka
992
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel 6700 K, Delidded, Coolaboratory Liquid Pro and Corsair H110i GT
Motherboard:
Asus Maximus VIII Formula
RAM:
G SKill 2x8 Gb DDR 4 3600 Mhz
VGA & cooler:
MSI GTX 970 Gaming
Display:
LG 55 Inch smart TV 3D
HDD:
Samsung 850 Pro SSD
Case:
BeQuiet Silent Base 800
PSU:
CORSAIR CS 750 W
Optical drives:
PIONEER
Mice & keyboard:
Logitech
Internet:
Cable Net
OS & Browser:
WINDOWS 10 X64
naravno da ima razlike i to velike... na mojim microlab solo7c

OCz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
04.04.2009.
Poruka
948
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 750 / Megashadow (lapped) Push-Pull (Scythe GT AP-15)
Motherboard:
Gigabyte P55A-UD6
RAM:
12GB Mushkin & Exceleram
VGA & cooler:
Palit StormX GTX 1050
Display:
LG 32LK450
HDD:
Samsung 840 EVO 128GB & F3 HD153WI
Sound:
Cerwin-Vega! VE-15 / Denon PMA-1500R / AKG K702 / Shanling PH300 / Asus Xonar STX
Case:
Corsair Obsidian 650D
PSU:
Thermaltake Smart SE 530W
Optical drives:
Nemam
Internet:
Imam
OS & Browser:
Windows 8 Pro x64
Znas li sta uopste radi ASIO ili WASAPI na W7 ? Toliko ocigledna razlika koju cujes je do player-a i podesavanja istog. Sta znaci nista se ne dogadja ? Ako pod time mislis da ne cujes nikakvu promenu - onda radi. A ako uopste nema zvuka onda si selektivao los output.

Inace za ozbiljno slusanje muzike (i naravno samo i iskljucivo lossless format) preporucio bih Foobar2000.

Poslednja izmena:

Gadjan

PCAXE Member
Učlanjen(a)
03.11.2009.
Poruka
172
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5QL-E
RAM:
VGA & cooler:
Nvidia GeForce 8500 GT
Display:
Dell U2311H
HDD:
Sound:
Case:
Neo
PSU:
Neki Intex Kinez "500" W
Optical drives:
Internet:
Wireless 4096/512
OS & Browser:
Windows XP Pro SP3
Other:
Sky Star 2 2.6D
Pa i na XP-u je to smešno, ali ništa ne škodi pa ono... a na visti i sedmici je mislim i nepotrebno jer oni nemaju taj "problem" sa mixerom koji je bio kod XP-a. Nisam siguran jer me noviji OS ne interesuju ali čitao sam negde. A sedmica i ima nekih problema sa asiom, google rezultati su puni toga, mada koliko sam video na brzinu, može da se namesti (opet, čemu?).
A OCz, na šta tačno misliš za foobar? Winamp isto podržava sve lossless formate, na šta misliš da je zvučna prednost (a ne funkcionalna)? Asio, kernel streaming i softversko resamplovanje se isto jednostavno nameštaju u winampu ko želi. Ja sam ranije sve to prčkao i isprobavao, dok nisam shvatio da se zamajavam glupostima :). Prvo trebaju hifi zvučnici, i uopšte promena zvučnika zaista pravi razliku, sve ostalo mislim da ide posle, igranka sa pojačalom/zvučnom kartom... i to su za mene male razlike, izvor je isto bitan (lossless po mogućnosti) iako rekao bih lossless vs kvalitetan mp3 spada na dno lestvice zajedno sa asiom/streamingom i placebom da se menjanjem drajvera dobija bolji zvuk na kompjuterskim zvučnicima :D.

IvaNftw

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.07.2010.
Poruka
684
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i6 6700k 4.4ghz
Motherboard:
GA Z170x-UD3
RAM:
32 GB DDR4
VGA & cooler:
Nvidia GTX 680
Display:
Dell u2312HM / Samsung 2032BW / Samsung LE40C530
HDD:
850 EVO / 830 PRO
Sound:
Line 6 POD
Case:
NZXT Phantom
PSU:
TT 630W
Mice & keyboard:
Apple magic mouse,Apple wireless keyboard,razer deathadder
Internet:
Cable 25/1
OS & Browser:
OSX 10.11.3
Other:
S7 Edge
^ upravo :) Lepo je sve covek rekao. Inace,na win7 (takodje i visti) ne moze u isto vreme 2 audio programa,ako se forsira asio. Recimo upalis winamp (ako nekako namestis asio),ne radi ti youtube,bilo koji movie player,zvukovi u windowsu. (ovo barem nije radilo ranije,sada ne znam). Takodje kod playbacka ne znam da li ima ikakve razlike,dok kod recordinga je sasvim druga prica :)

mitarus

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
1.097
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 2500K & LC-CC-95
Motherboard:
Gigabyte GA-H77M-HD3
RAM:
2x8GB Kingston HyperX FURY 1866MHz
VGA & cooler:
XFX RX480 8GB
Display:
AOC Q3279VWFD8
HDD:
Samsung 850 EVO 250GB
Sound:
Creative X-Fi XtremeGamer SB0770
Case:
Fractal Design Arc XL
PSU:
Thermaltake Smart SE 630W
Mice & keyboard:
Logitech MX518 | Logitech UltraX Premium Black
Pa i na XP-u je to smešno, ali ništa ne škodi pa ono... a na visti i sedmici je mislim i nepotrebno jer oni nemaju taj "problem" sa mixerom koji je bio kod XP-a. Nisam siguran jer me noviji OS ne interesuju ali čitao sam negde. A sedmica i ima nekih problema sa asiom, google rezultati su puni toga, mada koliko sam video na brzinu, može da se namesti (opet, čemu?).
A OCz, na šta tačno misliš za foobar? Winamp isto podržava sve lossless formate, na šta misliš da je zvučna prednost (a ne funkcionalna)? Asio, kernel streaming i softversko resamplovanje se isto jednostavno nameštaju u winampu ko želi. Ja sam ranije sve to prčkao i isprobavao, dok nisam shvatio da se zamajavam glupostima :). Prvo trebaju hifi zvučnici, i uopšte promena zvučnika zaista pravi razliku, sve ostalo mislim da ide posle, igranka sa pojačalom/zvučnom kartom... i to su za mene male razlike, izvor je isto bitan (lossless po mogućnosti) iako rekao bih lossless vs kvalitetan mp3 spada na dno lestvice zajedno sa asiom/streamingom i placebom da se menjanjem drajvera dobija bolji zvuk na kompjuterskim zvučnicima :D.
Na XPu sam koristio kernel streaming, a na Win 7 WASAPI plugin. Ni ja nisam uocio razliku, ne bih raspoznao u "blind testu". Ali kad vidim da mi se Win ne mesa gde mu nije mesto i kad ne funkcionise Windows volume slider, meni toplo oko srca :D

OCz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
04.04.2009.
Poruka
948
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte P55A-UD6
RAM:
12GB Mushkin & Exceleram
VGA & cooler:
Palit StormX GTX 1050
Display:
LG 32LK450
HDD:
Sound:
Cerwin-Vega! VE-15 / Denon PMA-1500R / AKG K702 / Shanling PH300 / Asus Xonar STX
Case:
Corsair Obsidian 650D
PSU:
Optical drives:
Nemam
Internet:
Imam
OS & Browser:
Windows 8 Pro x64
A OCz, na šta tačno misliš za foobar? Winamp isto podržava sve lossless formate, na šta misliš da je zvučna prednost (a ne funkcionalna)?
Osim sto mi Foobar cujno pruza neki najprirodniji zvuk na default od recimo WMP i Winamp-a, uzdam se reda radi i u papir na kome je Foobar bolji - jedostavno "cistija arhitektura", playback itd. Kopaj po netu za nesto preciznijim odgovorom :)

To je sto se tice zvuka, a sto se tice funkcionalnosti i tu biram Foobar zbog customizacije, gomile plugin-ova itd.

Inace ja licno ne koristim kod sebe ASIO/WASAPI zato sto: 1) Uopste mi ne radi kako treba na W7; 2) Ne uspevam da cujem promenu u zvuku iako imam dva HiFi-a tj. na istima sam i probao.

Gadjan

PCAXE Member
Učlanjen(a)
03.11.2009.
Poruka
172
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5QL-E
RAM:
VGA & cooler:
Nvidia GeForce 8500 GT
Display:
Dell U2311H
HDD:
Sound:
Case:
Neo
PSU:
Neki Intex Kinez "500" W
Optical drives:
Internet:
Wireless 4096/512
OS & Browser:
Windows XP Pro SP3
Other:
Sky Star 2 2.6D
Pa kako ne čuješ na hifi kad maestroBG čuje na solo 7c, i to veliku razliku:rotf:.
A za foobar, pa zar se taj mit još uvek provlači :). Plejer ko plejer služi da barata listama pesama, play, stop... nema on ništa sa zvukom. Dekoder - mixer - output i gotovo, sve ostalo jedino ako ubaciš nešto ili uključiš eq :). Na istom hardveru i OS-u, sva razlika dolazi od dekodera/pluginova. Za mp3 još i može da se kaže, mada je diskutabilno koliko se čuje ta razlika ali teorijski postoji, dva različita dekodera neće dati u bit isti pcm. Ali sa losslessom nije slučaj, uvek dobiješ isto.
Za "čistiju arhitekturu" verovatno misliš na ovaj link i prastaru temu :), poslednji post:
http://www.hydrogenaudio.org/forums/lofiversion/index.php/t29014.html
mada je i tu rečeno da to nije tačno.
A gde ćeš više nego zvanični faq (poslednja stavka) :):
http://www.foobar2000.org/FAQ

OCz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
04.04.2009.
Poruka
948
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte P55A-UD6
RAM:
12GB Mushkin & Exceleram
VGA & cooler:
Palit StormX GTX 1050
Display:
LG 32LK450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 650D
PSU:
Optical drives:
Nemam
Internet:
Imam
OS & Browser:
Windows 8 Pro x64
Pa znas kako, meni zaista muzika pustena preko Foobar-a zvuci malo bolje tj. kao sto sam rekao prirodnije, neutralnije i slicno - inace da se razumemo nisam jedan od onih audiofila (uopste sebe ne smatram audiofilom, vec muzikofilom) koji slusaju neke maljusne monitore i traze neki potpuno neutralni, linearni zvuk, veliki su protivnici svega sto ima puno potenciometara i dugmica jer se tu gubi na signalu itd. Ali eto, zvuci mi nekako "uskladjenije" i to je meni dovoljan razlog da koristim Foobar. A po strani i to sto ga je autor pravio da izvuce sto bolji zvuk i nije se nesto osvrtao na izgled. Zato i kazem da je mozda i na papiru/u teoriji bolji.

A uglavnom koliko i vidim vecina ljudi koja nesto kao ozbljnije slusa muziku, trazi nesto bolje, ima neki bolji sistem i slicno koristi uglavnom Foobar. Pa eto s toga i od mene preporuka posto sam i ja licno jako zadovoljan.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
pazario sam zvucnu Asus Xonar DX. Pokusavao sam da namestim da mi Winamp radi sa ASIO output plugin-om , ali nisam nikako uspeo, skidao sam asio output plugin sa winamp sajta medjutim kad idem na play u winamp-u, nista se ne dogadja...sistem je windows 7 ultimate x64.

uspeo sam da skinem virtual dj professional i u njemu namestim ASIO i sve super radi..

obzirom da godinama koristim winamp, pitam se moze li on uopste da radi sa asio plugin-om ili ne?
Nema potrebe da se cimas sa ASIO u windows 7. Na XP-u ASIO zaobidje sve windows kontrole i zvecke, u win7 zaobidje samo jedan marginalni deo. Probavao sam ASIO na x-fi xtreme sa creative asio drajverom, nema nikakve razlike u zvuku ASIO vs WaveOut. Niti. (podrazumeva se da su svi ekvilajzeri iskljuceni, ako nisu, ASIO ih zaobilazi i to je jedina razlika)

vise o ASIO na win7: http://www.head-fi.org/forum/thread/459917/asio-for-windows-7

Poslednja izmena:
Vrh