• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Win7 vs WinXP vs Vista vs...

audiofreak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
688
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Core i7-920 SLBEJ, Titan TTC-NK85TZ (Fenrir)
Motherboard:
Intel DX58SO BIOS 4196
RAM:
Apacer 6GB DDR3/1333
VGA & cooler:
Sapphire HD5850 1GB GDDR5 PCIE (Game Edition)
Display:
19" Viewsonic VP930b
HDD:
WD1500ADFD, WD10EADS, WD5000AACS
Sound:
Realtek ALC 889A, homemade PA, Visaton Alto II
Case:
Cooler Master CM-690
PSU:
Chieftec APS-650C
Optical drives:
Pioneer DVR216DBK
Mice & keyboard:
Logitech Deluxe 250 USB, Microsoft Laser Mouse 6000
Internet:
Telekom 4Mbit ADSL
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
Plantronics Voyager PRO
Vama svaka cast za mazohizam, ali ja se lepo vratih na XP SP3.

@misticx:

Sto se tice brzine XP .vs. Win7 (i ja sam koristio RC od kad je izasao do juce) mislim da pricas "out of your (khm)... hat", da ne upotrebim neki gori izraz. XP je neuporedivo brzi sistem i od Viste i od Windows 7.

Poslednja izmena:

BigJoe

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
2.788
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-920 (D0) & TRUE Black + 2x Noctua P12
Motherboard:
Intel DX58SO
RAM:
3x2GB OCZ Reaper 1600 CL7
VGA & cooler:
ATi Radeon HD5850 by GA
Display:
SAMSUNG SM 206BW
HDD:
~3,5TB
Sound:
Realtek ALC889
Case:
CM Stacker 830 Black + X Craft 350 + SCYTHE KAZA MASTER
PSU:
TT ToughPower 1500W
Optical drives:
Lite-ON LH-20A1S & SAMSUNG SH-S223L
Mice & keyboard:
Logitech MX1000 + G500 + G11
Internet:
ADSL 4Mb/256Kb
OS & Browser:
Windows 7 x64
Other:
HTC Desire, iPod Classic Black 80GB
^
Šta će ti toliko RAM memorije na 32-bitnom XP-u :)

CooLa

I didn't ask for this
Učlanjen(a)
02.03.2009.
Poruka
1.277
Rezultat reagovanja
56
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Mainframe
CPU & cooler:
AMD ThreadRipper 2920X
Motherboard:
Asus ROG Zenith Extreme
RAM:
8x8 Corsair Vengeance RGB PRO @ 3600MHz
VGA & cooler:
MSI RTX 2080Ti
Display:
3x Acer Predator 27"
HDD:
2x Samsung 970Pro 1TB + 2xSamsung 850Pro 2TB
Sound:
Integrale
Case:
Phanteks Evolv X
PSU:
Corsair HX1200i
Optical drives:
LOL
Mice & keyboard:
Razer Blackwidow Chroma + Razer Mamba TE
Internet:
Orion 1Gbit
OS & Browser:
Windows 10
Other:
Alienware R13 R3
Vama svaka cast za mazohizam, ali ja se lepo vratih na XP SP3.

@misticx:

Sto se tice brzine XP .vs. Win7 (i ja sam koristio RC od kad je izasao do juce) mislim da pricas "out of your (khm)... hat", da ne upotrebim neki gori izraz. XP je neuporedivo brzi sistem i od Viste i od Windows 7.
Po mom mišljenju nije uopšte neuporedivo brži...

Poslednja izmena od urednika:

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
10001FALS, 10EACS, 10EADS
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Meni se takođe čini da je XP malo brži.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Meni se cini da nije :d

audiofreak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
688
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Intel DX58SO BIOS 4196
RAM:
Apacer 6GB DDR3/1333
VGA & cooler:
Display:
19" Viewsonic VP930b
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master CM-690
PSU:
Chieftec APS-650C
Optical drives:
Pioneer DVR216DBK
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom 4Mbit ADSL
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
Plantronics Voyager PRO
^
Šta će ti toliko RAM memorije na 32-bitnom XP-u :)
Ajmo redom:

1. Ja sam pre svega programer
2. Koristim racunar povremeno za igranje

Ovo pod #1 ne trazi 6GB RAM-a, dosta je i 3GB koliko XP vidi, a pritom, mogu da iskoristim ostatak RAM-a za RAM disk u kome mogu da drzim pagefile.sys i time poboljsam performanse.

Nazalost, ono sto #1 trazi su neki 32-bitni drajveri i Cisco VPN Client koji jednostavno ne radi pod 64-bitnim OS-om niti Cisco namerava da izbaci 64-bitnu verziju ikada, jer im je cilj da prodaju nov hardver i uz njega novi VPN softver koji radi i na x64. Nama novi hardver ne treba jer i Cisco 1841 zavrsava posao i vise nego dovoljno dobro.

Istina, mogao bih da koristim 32-bitnu Vistu SP2 (za koju imam cak i licencu), jer Cisco VPN Client radi na njoj, ali onda opet ne koristim vise od 3GB RAM-a, a Vista mi ne odgovara izmedju ostalog iz sledecih razloga:

a) ne dozvoljava mi da vidim (a kamoli brisem) neke meni bitne registry kljuceve i fajlove na disku. Za sve operacije tog tipa treba proci kroz 4 puta vise dijaloga nego pre.

b) Pri kopiranju i brisanju fajlova radi blago receno 10x sporije od XP-a (ni Windows 7 nije nista bolji po tom pitanju).

c) Default boje su odvratne, narocito selekcija u eksploreru koja se jedva vidi.

d) Sve je ispreturano pa se sporije snalazim, bar 15-20 servisa moram da pogasim da je koliko-toliko "umirim".

e) Softver koji u XP-u radi (razni alati za reverzni inzenjering, unpackeri, unprotectori, i slicno) u Visti ne radi.

f) Cackanje po kernelu i sistemskim fajlovima je drasticno otezano (kod 64-bitnih verzija skoro onemoguceno), dok na XP-u mogu da uradim sta god hocu -- na primer da sprecim da mi sistem pravi Recycler i System Volume Information foldere na diskovima koje zakacim jer mozda eto zelim da pokusam da vratim neki obrisani fajl sto on upisom na disk bez ikakvog pitanja cini nemogucim.

Ima toga jos, ali mrzi me sad da nabrajam, a imam jos nekog posla da zavrsim pa cu se jos samo na kratko osvrnuti na #2.

Kao sto znate, #2 zahteva puno RAM-a, neko ce reci i DX10/DX11 i ja se slazem sa tim -- 64-bitna Vista ili Windows 7 su odlicne platforme za igranje po principu "nahrani pilice i ne diraj dugmice". Apsolutno savrsen sistem za ljude sa dvocifrenim IQ koji ne znaju sta ni je odrzavanje OS-a, niti ih boli uvo u koji folder ce igra da se instalira.

Ja sam zaista probao da se naviknem, ali u Windows 7 mi nedostaje Classic Start Menu, a Vista SP2 koja ga ima je jos sporija od Windows 7 koji je za mene prespor u odnosu na XP i na moje navike. Takodje, svako malo zaticem sebe kako se borim protiv sistema pokusavajuci ga da uradi nesto kako ja zelim ali na zalost ne uspevam i rezultat je frustracija. Jednostavno, ne zelim da se rvem sa operativnim sistemom umesto da radim u nekom programu -- zelim da ga ne vidim, a to sa Vistom i Windows 7 nece da moze.

Kad bude DX10 i DX11 naslova, razmislicu da instaliram jedan Windows 7 x64 samo za igranje (i to na drugi HDD, a ostale cu da cupam kad ga podizem da mi ne opogani nesto na njima), a do tada cao, zdravo.

@all:

Svi vi koji instalirate prazan Windows 7 posle par godina koriscenja XP-a bez reinstalacije ili odrzavanja i kazete da je Windows 7 brzi treba vas naterati da ga koristite na 386 SX. :mad:

Probajte da napravite poredjenje dva sveze instalirana sistema pa onda recite sta je brze. Ja potpisujem da je XP.

Poslednja izmena:

Pjanovic

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
12.08.2009.
Poruka
2.118
Rezultat reagovanja
1.353
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-4790K w/ Prolimatech Megahalems (2x Arctic P12)
Motherboard:
MSI Z97-G45 GAMING
RAM:
2x 8GB DDR3 1600 MHz Crucial
VGA & cooler:
Nvidia GeForce MSI GAMING X GTX 1070 8GB DDR5
Display:
HP X27i 1440P
HDD:
Samsung 860 EVO 500GB SSD & Western Digital Red 3TB
Sound:
Logitech X-230, Realtek integrated
Case:
Cooler Master HAF 912 Plus
PSU:
Corsair TX650 650W
Optical drives:
LG BH10LS30 BD-RE & LG DH16ABSH DVD-RW
Mice & keyboard:
Logitech Value & A4Tech X-748K
Internet:
SBB cable
OS & Browser:
Windows 10
Naravno da je XP brzi, pobogu daleko je manje kompleksniji, stoga bi bilo suludo da je sporiji. Ja ga i dalje koristim.
No Win7 donosi mnoge nove stvari, pre svega u grafickom smislu, i to trazi resurse. Ako se gleda clean vs. clean, ne sumnjam da je razlika veoma mala u korist XP-a, ali nista znacajno. Narano za hardware koji moze lepo da podrzi Win7.

mINUS

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.353
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II [email protected] + Prolimatech Megahalems
Motherboard:
Gigabyte GA-790XTA-UD4
RAM:
12GB DDR3 HyperX 1600
VGA & cooler:
MSI GTX660 Twin Frozr
Display:
Benq G2420HD 24"
HDD:
SSD 840EVO 250GB, 2x1TB Samsung
Sound:
Audigy 4 + Altec MX5021 + Sennheiser HD555@HD595
Case:
CM HAF932 + Zalman MFC1 Plus
PSU:
Chieftec APS-750C Modular
Optical drives:
Pioneer DVR-216D 20x DVD-RW
Mice & keyboard:
MS Sidewinder + Logitech ultraX
Internet:
30+ MGbit
OS & Browser:
Win 8.1 x64
Other:
Nexus 4
Meni je Win7 brzi u svakom pogledu osim u igrama, gde se gubi malo na performansama, recimo 10%. U Windowsu mi sve brze radi i otvara, jednostavno sistem je napravljen da bolje podrzi nove konfiguracije i da iskoristi sve resurse koje danasnji kompjuteri mogu da joj pruze, a plus mi hw nije bas najnoviji...

audiofreak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
688
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Intel DX58SO BIOS 4196
RAM:
Apacer 6GB DDR3/1333
VGA & cooler:
Display:
19" Viewsonic VP930b
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master CM-690
PSU:
Chieftec APS-650C
Optical drives:
Pioneer DVR216DBK
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom 4Mbit ADSL
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
Plantronics Voyager PRO
Naravno da je XP brzi, pobogu daleko je manje kompleksniji, stoga bi bilo suludo da je sporiji. Ja ga i dalje koristim.
No Win7 donosi mnoge nove stvari, pre svega u grafickom smislu, i to trazi resurse. Ako se gleda clean vs. clean, ne sumnjam da je razlika veoma mala u korist XP-a, ali nista znacajno. Narano za hardware koji moze lepo da podrzi Win7.
U grafickom smislu donosi jednu sarenu lazu za sada. Nema niceg konkretnog od DX10 i DX11 -- bilo da je izgled ili performanse u pitanju (ne racunajuci benchmarke koje kako rece moj drug Lukija "ne igram").

Prva stvar koja ide na zivce kad instaliras Win7 je promenljivi wallpaper -- ko ne koristi racunar za ozbiljne stvari (citaj: direktori u firmama kojima racunar sluzi za "pokazivanje", gameri, overclockeri i sl.), njemu je to ok, dok ljudi koji rade posao koji zahteva koncentraciju iskljuce to jer im odvlaci paznju. Znaci tacno se vidi za koga je Win7 pravljen cim ga "otpakujes iz kutije" -- za izlog u radnji da mami snobove. Ta fora sa promenljivim wallpaperom je tako cheap da me racunar sa njom podseca na digitalni foto-ram.

Sto se tice clean .vs. clean, ja tvrdim da je XP dosta brzi.

Sto se kompleksnosti tice, pitanje je kome je ta kompleksnost koja ne donosi nove opcije nego uglavnom ogranicava sta mozes da radis i uludo trosi resurse koje si skupo platio zapravo i potrebna. Pritom, ima toliko verzija Win7 koje bi kao trebalo da ponude optimum za razlicite vrste korisnika, a sve su jednako glomazne i spore.

@mINUS:

Ti brate lazes ako ti Win7 brze brise fajlove od WinXP.

darkado

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
828
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon x2 7750 @ 3.1ghz [Thermaltake Ruby ORB]
Motherboard:
Gigabyte MA770-UD3 (rev 2.0)
RAM:
2GB Kingmax 1066 + 2GB Geil Ultra 800
VGA & cooler:
Saphire Radeon 5750 1GB
Display:
Samsung T220
HDD:
WD 320 AAKS + WD 500 ABYS
Sound:
Integrusha
Case:
Cooler Master Elite 332
PSU:
LC Power Metatron Prophecy 750W
Optical drives:
Pioneer 215
Mice & keyboard:
Logitech Internet multimedia keyboard + MX510
Internet:
2Mb
OS & Browser:
Win7 RTM 64-bit
jedini razlog za korishtjenje xp-a je naveo audio. za bilo koju drugu namenu stvarno nema smisla koristiti neshto tako arhaichno.

audiofreak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
688
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Intel DX58SO BIOS 4196
RAM:
Apacer 6GB DDR3/1333
VGA & cooler:
Display:
19" Viewsonic VP930b
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master CM-690
PSU:
Chieftec APS-650C
Optical drives:
Pioneer DVR216DBK
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom 4Mbit ADSL
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
Plantronics Voyager PRO
Po cemu je XP arhaican?

BigJoe

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
2.788
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-920 (D0) & TRUE Black + 2x Noctua P12
Motherboard:
Intel DX58SO
RAM:
3x2GB OCZ Reaper 1600 CL7
VGA & cooler:
ATi Radeon HD5850 by GA
Display:
SAMSUNG SM 206BW
HDD:
~3,5TB
Sound:
Realtek ALC889
Case:
CM Stacker 830 Black + X Craft 350 + SCYTHE KAZA MASTER
PSU:
TT ToughPower 1500W
Optical drives:
Lite-ON LH-20A1S & SAMSUNG SH-S223L
Mice & keyboard:
Logitech MX1000 + G500 + G11
Internet:
ADSL 4Mb/256Kb
OS & Browser:
Windows 7 x64
Other:
HTC Desire, iPod Classic Black 80GB
Pazi očigledno je da su tvoje potrebe specifične, pa ti je XP odličan.
Ja kad renderujem u x64 softveru trebam x64 OS, a XP x64 mi nikako ne odgovara zbog loše podrške.
Uglavnom sam na svim računarima koristio Classic okruženje, ali mi se na 7-ici dopala funkcionalnost Aero-a. Kao i u
Visti i u 7-ici za razliku od XP-a je u Open, Save i sl. dialozima moguće koristiti Back taster na mišu što mi je osetno lakše kad zabrljam gde sam krenuo.
-Onda taster na Logitech mišu za promenu prozora ih super poslaže u dubinu, pa vidim šta želim i selektujem.
-Taskbar mi se ne puni naslovima pored pinovanih prozora (što je super jer znam kako mi izgleda ikona za programe koji su konstantno otvoreni, pr. FireFox i ThunderBird).
-Win tasterom pozivam start meni i potrebno je da otkucam par slova do programa, što znači da ne kopam nepotrebno.
-Volim kad imam vremena da odigram po neku igru, a tada se gruva sve na maximumu, što po mogućnosti znači i DX10.

Da ne razmišljam dalje na šta sam se sve navikao u "letu" :)

audiofreak

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
688
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Intel DX58SO BIOS 4196
RAM:
Apacer 6GB DDR3/1333
VGA & cooler:
Display:
19" Viewsonic VP930b
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master CM-690
PSU:
Chieftec APS-650C
Optical drives:
Pioneer DVR216DBK
Mice & keyboard:
Internet:
Telekom 4Mbit ADSL
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
Plantronics Voyager PRO
@BigJoe:

Za render ok, ali tu je i Windows XP x64 radio kako treba.

Za sve tvoje probleme sa misem resenje je Microsoft mis (koji kosta manje od Logija btw) i Intellipoint softver koji ti omoguci da namestis tastere kako hoces, a ima i svoju zamenu za alt-tab ako ti treba vizuelno slaganje prozora.

Za taskbar takodje verovatno postoji neko resenje (to bi ZoNi znao da ti kaze).

Sto se tice win+... imas windows seach da skines za XP.

DX10 kazes? Jos nisam igrao ni jednu DX10 igru koja je u DX10 izgledala bolje ili radila brze.

Dakle, meni nista novo u svemu sto si nabrojao, a cena visoka (ne mislim materijalno), pa ti vidi.

darkado

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
828
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon x2 7750 @ 3.1ghz [Thermaltake Ruby ORB]
Motherboard:
Gigabyte MA770-UD3 (rev 2.0)
RAM:
2GB Kingmax 1066 + 2GB Geil Ultra 800
VGA & cooler:
Saphire Radeon 5750 1GB
Display:
Samsung T220
HDD:
WD 320 AAKS + WD 500 ABYS
Sound:
Integrusha
Case:
Cooler Master Elite 332
PSU:
LC Power Metatron Prophecy 750W
Optical drives:
Pioneer 215
Mice & keyboard:
Logitech Internet multimedia keyboard + MX510
Internet:
2Mb
OS & Browser:
Win7 RTM 64-bit
Po cemu je XP arhaican?
po tome shto je jednostavno star. xp64 je mozhda nesretniji i od viste.

ma koliko malo znachio dx10 stvarno je meni neshvatljivo da neko daje x evra na grafichku i onda fura xp jer brzhe brishe fajlove. naravno, tvoje potrebe su specifichne i to je sasvim ok mada iskreno da sam na tvom mestu koristio bih dual boot i sedmicu za igranje.

na kraju krajeva dolazimo do onogo shto apsolutno nije bitno a na neki chudan nachin opet jeste. to je eyecandy koji po mom mishljenju nije neshto shto treba pljuvati nego jednostavno je neshto shto dolazi vremenom. zamislite da telefon koji koristite nema kolor ekran ili ima neki sa 16 boja i 101x80 rezolucijom...vash 5800/iphone/htc hero ne deluje vishe toliko privlachno, zar ne?

poenta ovog karikiranja je da iako xp mozhe da obavi isti posao kao sedmica jednostavno nije toliko privlachan. prosechan korisnik tje ga napustiti i kad na xp-u ostanu samo programeri (zbog razloga kao shto je tvoj ili nekog drugog, nebitno), bencheri/oceri (vetj vidim da se dosta benchuje na sedmici tako da mozhda ode i deo njih) i ljudi koji nemaju dovoljno jaku mashinu za novi win mozhe se lako desiti da svi proizvodjachi jednostavno prestanu da pishu drivere za xp.

M

Misko78

Guest
Prva stvar koja ide na zivce kad instaliras Win7 je promenljivi wallpaper -- ko ne koristi racunar za ozbiljne stvari (citaj: direktori u firmama kojima racunar sluzi za "pokazivanje", gameri, overclockeri i sl.), njemu je to ok, dok ljudi koji rade posao koji zahteva koncentraciju iskljuce to jer im odvlaci paznju. Znaci tacno se vidi za koga je Win7 pravljen cim ga "otpakujes iz kutije" -- za izlog u radnji da mami snobove. Ta fora sa promenljivim wallpaperom je tako cheap da me racunar sa njom podseca na digitalni foto-ram.
Po prvi put koristim windows sarenis, do sada sam iskljucivo koristio najspartanskiju mogucu varijantu desktopa, windows classic. Medjutim simpaticna mi je automatska promena pozadine i da koristim je dok probam sedmicu. Ovo sto si ti u ovom pasusu napisao me malo vredja. Znas ovo citirano je veoma subjektivan stav. Cime se ti to u vaznosti koriscenja racunara i drustveno korisno izdizes u odnosu na mene da me indirektno nazoves snobom? Ja ozbiljno radim na racunaru i zivim od toga i da potrebna mi je koncentarcija posto odgovaram krivicno i materijalno za ono sta radim, za razliku od tebe koji mozes da odgovaras samo materijalno. Dobro nisam u kasti programera da bih imao toliko posebenosti oko izbora operativnog sistema ali cime sam zasluzio da me nazives snobom i neozbiljnim korisnikom?

Lepo si izneo zasto je tebi XP i dalje opcija br.1 i zato ti je lakse da radis u njemu i zasto ti je rad u novom operativno sistemu za sada otezan. Medjutim ne mozes da lepis etikete ako neko nije "po tvom kroju".

mINUS

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.353
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II [email protected] + Prolimatech Megahalems
Motherboard:
Gigabyte GA-790XTA-UD4
RAM:
12GB DDR3 HyperX 1600
VGA & cooler:
MSI GTX660 Twin Frozr
Display:
Benq G2420HD 24"
HDD:
SSD 840EVO 250GB, 2x1TB Samsung
Sound:
Audigy 4 + Altec MX5021 + Sennheiser HD555@HD595
Case:
CM HAF932 + Zalman MFC1 Plus
PSU:
Chieftec APS-750C Modular
Optical drives:
Pioneer DVR-216D 20x DVD-RW
Mice & keyboard:
MS Sidewinder + Logitech ultraX
Internet:
30+ MGbit
OS & Browser:
Win 8.1 x64
Other:
Nexus 4
@mINUS:
Ti brate lazes ako ti Win7 brze brise fajlove od WinXP.
Da ja evo po ceo dan brisem fajlove pa je to prvo sto sam uocio :d

Otvara mi brze programe, od firefoxa, winampa, do adobe serijala...ne gusi, hdd manje drlja, da ne govorimo o vizuelnim poboljsanjima, slika je jednostavno pitkija i lepsa.
Uostalom otisli smo daleko od teme, ovo nije win7 vs winXP nego samo Windows 7 topic, drzite se teme !

Kome se ne svidja niko ga ne bicuje da instalira windows 7, neka tera sta hoce i sta misli da mu je bolje i gotova stvar.

Poslednja izmena:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
"Lose navike treba menjati" - ovo vazi za koriscenje classic start menija i za jos neke stvari koje ne dolaze uz Windows 7 a ima ih recimo, u XP-u.
U mom okruzenju su svi presli na Windows 7 jer je brz, lep i funkcionalan. Nema veze da li je WinXP brzi, bitno je da je W7 dovoljno brz da zavrsava vecini korisnika ono sto njima treba, zvali se oni (ili zvali ih) snobovi, geek-ovi, programeri, dizajneri, kuvari, konobari.
@audiofreak,
ako tebe ljudi cene i cene ono sto ti radis i kako radis, nije u redu da pljujes po ljudima zbog tako glupih stvari.
Ako tebe ljudi ne cene, niti posao koji i kako obavljas, opet nije u redu da tako pljujes po ljudima zbog tako glupih stvari.
Da se poznajemo licno, da, i ja bih se uvredio onim tvojim recenicama i stavovima a ovako, posto se ne poznajemo, necu se ni vredjati.
Samo me interesuje, ko je tebi stao na zulj? :d

Core_Player

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.09.2009.
Poruka
30
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon II X2 240/box
Motherboard:
GA-MA770-UD3(v2.0)
RAM:
1x2GB Kingmax
VGA & cooler:
Gainward GF9600GT
Display:
Samsung T200
HDD:
1x250GB-Hitachi, 1x160GB-WDC
Sound:
Int. RealtekHD-7.1/5.1-Custom Speakers
Case:
insPIRATED by China
PSU:
HIPRO 400W
Optical drives:
DVD-RW LG
Mice & keyboard:
MSI GS-501/A4Tech KLS-5UP
Internet:
4Mbit - ADSL@WiFi
OS & Browser:
Win 7 x86 7600 Ultimate
Other:
Windows je drolja koju niko ne voli al je svi jasu
Ajmo redom:

Ovo pod #1 ne trazi 6GB RAM-a, dosta je i 3GB koliko XP vidi, a pritom, mogu da iskoristim ostatak RAM-a za RAM disk u kome mogu da drzim pagefile.sys i time poboljsam performanse.

Nazalost, ono sto #1 trazi su neki 32-bitni drajveri i Cisco VPN Client koji jednostavno ne radi pod 64-bitnim OS-om niti Cisco namerava da izbaci 64-bitnu verziju ikada, jer im je cilj da prodaju nov hardver i uz njega novi VPN softver koji radi i na x64. Nama novi hardver ne treba jer i Cisco 1841 zavrsava posao i vise nego dovoljno dobro.

Istina, mogao bih da koristim 32-bitnu Vistu SP2 (za koju imam cak i licencu), jer Cisco VPN Client radi na njoj, ali onda opet ne koristim vise od 3GB RAM-a, a Vista mi ne odgovara izmedju ostalog iz sledecih razloga:

a) ne dozvoljava mi da vidim (a kamoli brisem) neke meni bitne registry kljuceve i fajlove na disku. Za sve operacije tog tipa treba proci kroz 4 puta vise dijaloga nego pre.

b) Pri kopiranju i brisanju fajlova radi blago receno 10x sporije od XP-a (ni Windows 7 nije nista bolji po tom pitanju).

c) Default boje su odvratne, narocito selekcija u eksploreru koja se jedva vidi.

d) Sve je ispreturano pa se sporije snalazim, bar 15-20 servisa moram da pogasim da je koliko-toliko "umirim".

e) Softver koji u XP-u radi (razni alati za reverzni inzenjering, unpackeri, unprotectori, i slicno) u Visti ne radi.

f) Cackanje po kernelu i sistemskim fajlovima je drasticno otezano (kod 64-bitnih verzija skoro onemoguceno), dok na XP-u mogu da uradim sta god hocu -- na primer da sprecim da mi sistem pravi Recycler i System Volume Information foldere na diskovima koje zakacim jer mozda eto zelim da pokusam da vratim neki obrisani fajl sto on upisom na disk bez ikakvog pitanja cini nemogucim.

Ima toga jos, ali mrzi me sad da nabrajam, a imam jos nekog posla da zavrsim pa cu se jos samo na kratko osvrnuti na #2.

Kao sto znate, #2 zahteva puno RAM-a, neko ce reci i DX10/DX11 i ja se slazem sa tim -- 64-bitna Vista ili Windows 7 su odlicne platforme za igranje po principu "nahrani pilice i ne diraj dugmice". Apsolutno savrsen sistem za ljude sa dvocifrenim IQ koji ne znaju sta ni je odrzavanje OS-a, niti ih boli uvo u koji folder ce igra da se instalira.

Ja sam zaista probao da se naviknem, ali u Windows 7 mi nedostaje Classic Start Menu, a Vista SP2 koja ga ima je jos sporija od Windows 7 koji je za mene prespor u odnosu na XP i na moje navike. Takodje, svako malo zaticem sebe kako se borim protiv sistema pokusavajuci ga da uradi nesto kako ja zelim ali na zalost ne uspevam i rezultat je frustracija. Jednostavno, ne zelim da se rvem sa operativnim sistemom umesto da radim u nekom programu -- zelim da ga ne vidim, a to sa Vistom i Windows 7 nece da moze.

Kad bude DX10 i DX11 naslova, razmislicu da instaliram jedan Windows 7 x64 samo za igranje (i to na drugi HDD, a ostale cu da cupam kad ga podizem da mi ne opogani nesto na njima), a do tada cao, zdravo.

@all:

Svi vi koji instalirate prazan Windows 7 posle par godina koriscenja XP-a bez reinstalacije ili odrzavanja i kazete da je Windows 7 brzi treba vas naterati da ga koristite na 386 SX. :mad:

Probajte da napravite poredjenje dva sveze instalirana sistema pa onda recite sta je brze. Ja potpisujem da je XP.
:rule:

prilicno pametno i argumentovano opisano, zasto XP a ne neki naslednik :)

medjutim ima i ljudi koji tvrde da je win 2000 brzi od XP-a.
imaju razna pametna i korisna opravdanja, zasto su jos uvek na njemu...
ali im ne pada na pamet da kupuju HW komponente od po 100+eu
za taj OS, jer su svesni da ne mogu iskoristiti cuda nove HW/SW tehnologije ni u kom smislu ;)
tako, verujem da ni XP nema sanse to uraditi, postoje pechevi i razna s***a koja to nadoknadjuju, ali...

ipak, za sada je ok sho ima na raspolaganju 3 ''ozbiljna'' OS iz MS porodice,
koji su ''ravnopravni'' takmaci.
imamo izbor koji koji tek treba da uporediti, testirati...
naravno i naci sebe u nekom od njih.

...ili(ako) docekamo dovoljno kvalitetan HW, sa kojim se nece uocavati razlika
izmedju OS u softverskoj optimizovanosti/brzini... pa da ih onda prokometarisemo ;)

trenutno mi najvise odgovara w7 x86, ne koristim SW koji bi mi pokazao nesto extra lepo/novo/drugacije u x64.
sho bi kazao jedan moj prijatelj, kada je prvi put instalirao x64 OS
''pa zasto sam jos uvek na 32-bitnim bojama?'' :D

mipko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.05.2009.
Poruka
1.309
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
I7 920 D0 @ 3.6GHz
Motherboard:
EVGA E760
RAM:
6x2GB Mushkin Redline 6-7-6-18-1
VGA & cooler:
2 x EVGA GTX 580, EVGA GTX 285 Classified
Display:
Lenovo L220X
HDD:
2XSSD 128GB Kingoston V+ 2nd gen RAID 0
Sound:
Asus Xonar Essence STX
Case:
Lian Li 2120b
PSU:
Antec HCP 1200
Optical drives:
LG
Mice & keyboard:
Logitech Illuminated
OS & Browser:
Windows 2008R2
Other:
Akitio Taurus Mini LCM – Portable Dual Bay RAID Enclosure
Ajmo redom:

@all:

Bavimo se istim poslom.
Bukvalno se slazem sa svakom recenicom sto si napisao.

Ja koristim XP x64, sve sto mi treba za posao radi. Odnosno jedino sto nemam je 64b Tool za Oracle, naime Toad i slicni alati su 32b pa moram zbog njih da imam 32b Oracle client.

Takodje koristimo Cisco VPN i istina je Cisco nikad nece izbaciti 64b Client posto su izbacili ono novo AnnyConnect resenje. No i za taj realni prolem ima leka. Koristi NCP VPN - http://www.ncp-e.com/en.html. Radi odlicno.

Sto se mene tice XP x64 je najbolji Desktop Windows do sada.

CooLa

I didn't ask for this
Učlanjen(a)
02.03.2009.
Poruka
1.277
Rezultat reagovanja
56
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Mainframe
CPU & cooler:
AMD ThreadRipper 2920X
Motherboard:
Asus ROG Zenith Extreme
RAM:
8x8 Corsair Vengeance RGB PRO @ 3600MHz
VGA & cooler:
MSI RTX 2080Ti
Display:
3x Acer Predator 27"
HDD:
2x Samsung 970Pro 1TB + 2xSamsung 850Pro 2TB
Sound:
Integrale
Case:
Phanteks Evolv X
PSU:
Corsair HX1200i
Optical drives:
LOL
Mice & keyboard:
Razer Blackwidow Chroma + Razer Mamba TE
Internet:
Orion 1Gbit
OS & Browser:
Windows 10
Other:
Alienware R13 R3
Ako neko nije, nek procita moj test Windowsa 7 beta verzije... Win7 je tek malo sporiji od XPa... Sto se tice full verzije, pa... Nek za sada to bude mala tajna ;)....

64Bit XP je losiji i od 64bit Viste, a i od sedmice... Tu spora nema...

mipko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.05.2009.
Poruka
1.309
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
I7 920 D0 @ 3.6GHz
Motherboard:
EVGA E760
RAM:
6x2GB Mushkin Redline 6-7-6-18-1
VGA & cooler:
2 x EVGA GTX 580, EVGA GTX 285 Classified
Display:
Lenovo L220X
HDD:
2XSSD 128GB Kingoston V+ 2nd gen RAID 0
Sound:
Asus Xonar Essence STX
Case:
Lian Li 2120b
PSU:
Antec HCP 1200
Optical drives:
LG
Mice & keyboard:
Logitech Illuminated
OS & Browser:
Windows 2008R2
Other:
Akitio Taurus Mini LCM – Portable Dual Bay RAID Enclosure
ima spora jos kako

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Ako neko nije, nek procita moj test Windowsa 7 beta verzije... Win7 je tek malo sporiji od XPa... Sto se tice full verzije, pa... Nek za sada to bude mala tajna ;)....

64Bit XP je losiji i od 64bit Viste, a i od sedmice... Tu spora nema...
Sporiji, kako u cemu....

Npr. kesiranje fajlova radi bolje u sedmici nego u XP-u. Pretraga i indeksiranje je daleko uradjeno bolje u sedmici. Brzina podizanja sistema nije nista manja iako je sistem glomazniji. Opterecen sistem ne radi mnogo sporije od praznog, sto nije slucaj sa XP-om. Mozda je brisanje fajlova brze u sedmici, mozda ima i manje aktivnih servisa, ali neka neko obrazlozi brojkama koje su razlike u pitanju, a ne da prica napamet.

Sto se tice Viste i njenih performansi i funkcionalnosti, tu stvari vec stoje drugacije i smatram da bi taj OS trebalo apsolutno zaobici u svakom smislu.

Jedini problem koji ja vidim ovde realno je sto Win7 x64 guta vise RAM-a od XP-a, ali ukoliko imas 4GB i vise memorije, sto danas nije nista neobicno, ne vidim sta je tu toliki problem. Hardverska zahtevnost jeste veca, ali nije preskupa za bilo koji moderan racunar. Uostalom, niko normalan nece instalirati Win 7 na neku kantu.

Na stranu sto neke stvari nisu 100% podrzane, ali vremenom ce se naci resenje za sve, a tako je bilo i sa XP-om i 2000, pa su ljudi jos neko vreme koristili neozbiljni 9x.

To sto Win7 ne dozvoljava cackanje po kernelu, je vec druga prica. :d ;)

Graficki gleadno, Aero se nekome mozda svidja, a nekome mozda ne. Uvek moze da se iskljuci.
FPS u igrama u DX9 rezimu nije nista manji u 7-mici nego u XP-u, barem sa stvarima koje sam ja testirao. DX10 i DX11 sigurno daju nize FPS-ove, ali to je vec druga prica. Uostalom, doci ce dan kada necete moci da pokrenete igru na XP-u jer zahteva minimum DX10.

Poslednja izmena:

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
4 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
Asus vs27 27' + Denver 56' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Adata sx8000 480gb+Kingston 480gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
Nzxt Apollo case,slight mod
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc i7 2600, rx580 8gb madvr 4k60fps high conf
Potpuno se slazem sa Drfedjom...win7 for the win ;)

Kaurin

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
224
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
N/A
CPU & cooler:
Q6600
Motherboard:
Asus P5QL Pro (iP43)
RAM:
4GB DDR2 800mhz
VGA & cooler:
Nvidia Geforce 9600GT 1gb GDDR3 720/900/1800mhz + nabudzeni stock ventilator sa core i5 :)
HDD:
WD Caviar Blue: 1x160GB
PSU:
LC Power 480w
Optical drives:
Pioneer DVR 215D
OS & Browser:
Chromium & ArchLinux
win7 or gtfo
moze i boobs umesto win 7

Xide

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
24.10.2009.
Poruka
16
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel E5200 TITAN TTC-NK85TZ
Motherboard:
GIGABYTE P43-ES3G
RAM:
Kingston Hyper X 2x 2gb 8500d2
VGA & cooler:
POWERCOLOR Radeon HD 4730 512MB GDDR5
Display:
LG 194 WT -SF
HDD:
Hitachi 500gb sata II
Sound:
M audio Jazz8902 AKG K181
Case:
Vito Gladiator
Internet:
Adsl
OS & Browser:
Win 7
@ kaurin chooda heheh na fotki :))

@topic svako svoga konja hvali :)) sto kaze drfedja ko ima rama nece osetiti neku razliku jer software ne prati hardware...

Vrh