Covek je sve sjajno objasnio, malo duze traje klip ali vredi svaki minut:Dobar zvuk je dobar zvuk, ne vidim kako mogu neke slusalice da budu bolje za gaming, a losije za muziku. Takodje sennheiser ne moze da se poredi sa kineskim superlux slusalicama.
E sada, sto se tice tih slusalicama, vrede koliko i kostaju, 30$ cini mi se, ako mozes da ih uzmes po toj ceni, uzimaj i ne razmisljaj dalje.
IMHO nisu za gaming, od skora ih imam i u poredjenju sa vremesnim Sennheiser hd 485 su losije i to dosta ali meni se sundjer istrosio a skupi su inace za stalnu zamenu pa sam ih ostavio jer gaming ne praktikujem ali zvuk u L4D, LOL, BF4 je losiji nego sa hd485. Tako da cenim da je serija 4xxx senn bolja za gaming ali moras poslusati. Za Stereo i HiIFi je vec druga prica, opravdavaju pare tj tih 30 eura koliko bi trebale da kostaju.
Kazu svi da je Kingston Hyperx odlican i u tom pravcu treba gledati ili kako novcanik dozvoli.
Moze biti da mi je nalo i ostecen sluh godinama ali nema tu neke velike dobiti :-) kazem za stereo su solidne, treba bas slusati da bi se osetile razlike ali se osete, na moju zalost mislio sam da bi morale biti bolje. Pokusavao sam cak i posle par dana usviravanja " rekoh mozda sam se tolike godine navikao " ali rezultat je da je par igara siromasnije dosta sa soundom :-) u odnosu na hd485Jesi probao da im uklonis taj dodatni sloj sundjera?
Ma to je ni 1 mm jastucica, sta tu moze da zamuti :-) a korisno je higijenski jer lepo odvaja uvo i kontakt koji bi se verujem brzo izlizaoda im ti dodatni stock sundjeri mute zvuk i da ih treba ukloniti
Pre nego što sam skinuo sunđer, preslušao sam više puta neke pesme, da bih mogao preciznije primetiti razlike. Skidam sunđere na obe strane, vraćam slušalice na glavu, i pokrećem ponovo prethodno dobro preslušane i “upijene” pesme...i ostajem bez daha.
Prva pomisao je “šta kog đavola, wtf, ma daaaj, pa ovo je nemoguće, ne mogu da verujem, ufff kakva razlika...” Razum odbija da je takva razlika moguća zbog jednog šugavog sunđera, ali je sluh neumoljiv, i kaže da je moguće. Razum iznerviran tvrdi da nije, i sledi dodatni posao, skidanje jastučića (ear-pads), i vraćanje sunđera nazad, i tako nekoliko puta, poređenje, dok se razum nije uverio da je moguće, a o razlozima će razmišljati kasnije, važan je rezultat.
Šta se izmenilo: fantastični, brzi (i poznati) bass sa 668B je ponovo tu, ali sa dodatnom dimenzijom neverovatne voluminoznosti, koja se tako lepo uklapa u ostatak zvučne slike, da je to prosto neopisivo. Visoki tonovi su se dodatno osvetlili, dakle ono blago zatamnjenje koje mi je pomalo smetalo je nestalo, uz dodatno proširenje zvučne kulise (soundstage), još bolju separaciju detalja i instrumenata, u ukupnom zbiru veliki skok napred. Ako su do sada Superlux 681 EVO bile zvučno za nijansu iza, ovom izmenom su definitivno nagazile na gas, i pretekle 668B u ukupnom utisku.
Pošto je razum tražio objašnjenje (inače bi stalno dizao pobunu i dosađivao): sunđeri prave previše dampinga, tj. “guše” slušalice (membrane), koje su pretrpele izmene, tj. dobile jače bass područje koje opet pokreće pozamašne količine vazduha. Pošto se radi o velikim membranama, promera 50 mm, količina vazduha koju moraju pokretati tokom rada nije mala, a sunđer ih je remetio u radu, tj. membrane u hodu moraju potiskivati (ili uvlačiti, u zavisnosti od položaja) vazduh kroz sunđer, što je dodatni napor, koji ih je usporavao, dovodio do zastoja u protoku vazduha i rezultovao gubitkom impulsivnosti. Skidanjem sunđera su slušalice bukvalno prodisale, i dobile mogućnost da se prikažu u punom sjaju. Dodatni dobitak u energiji visokih, detaljima i prostornosti dođe kao šlag na tortu.
Jbga, lik ima Fidelio X1 sluske koje su vec godima jedna od najboljih kupovina u klasi 250-300e i nekoliko puta je napisao (a i rece na pp) da su modovane Evo zvucno veoma blizu tj da je razlika u ceni daleko veca od razlike u kvalitetu zvuka.. fazon ako bi X1 ocenio sa 9/10 modovanim Evo bi dao 8/10 a odnos cena je 250-300e vs 40e s tim sto su materijali/izrada naravno na strani Fidelio sluski kao i cena pri daljoj prodaji ali to je manje bitno od cinjenice da je moguce kupiti udobne i iznenadjujuce kvalitetne sluske za smesne pare.Pošto nisam našao na nekoj stranici mereni frekventni odziv slušalica, pokušaću da ga dočaram subjektivnim utiscima. Nakon eksperimentisanja na headroom sajtu sa nekoliko modela, našao sam dva (uklonio sam ih sa grafikona) koji odgovaraju subjektivnom utisku. Plava linija u bass području prikazuje utisak u odnosu na 668B, dakle slušalice su dobile znatnu ekstenziju u dubokim, srednji se poklapaju, plava linija u visokim prikazuje utisak EVO sa sunđerom, zelena linija je frekventni odziv visokih nakon uklanjanja sunđera. Grafikon ne pretenduje na 100% tačnosti, pošto je zasnovan na slušnom utisku, ali verujem da je dosta približan, baš me zanima koliko će se poklopiti sa pravim mernim rezultatima (ako se pojave).
Da, ali taj sloj ti je " potencijalno habajuci " sloj kojem vec po kupovini vidis da se odvajaju " dlacice ' i da ce nekim koriscenjem da se raskupusa :-) Zato su i stavili verovatno taj drugi sloj, medjutim probao sam i jednu i drugu varijantu i po meni nema tu nekog VAU efekta ... Opet kazem .. sluh godinama degradiraa iza tog sloja svejedno imas jos jedan sloj sundjera koji ''odvaja uvo''