Mozes to da uradis bez problema, ja tako radim.Porucio sam danas HyperX 3K. Interesuje me jedna stvar! Da li na ssd instaliram samo sistem i programe koje koristim? A ako hocu neku igricu da odigram da instaliram na drugi hdd???
IDE to AHCI
1. pokrenete 'regedit' iz start->search all programs
2. idite na HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services
3. otvorite msahci
4. u desnom polju, kliknite levim dugmetom na "start" i idite na Modify
5. za vrednost Data upisite u polje "0" i kliknite "ok"
6. izadjite iz "Regedit"
7. restartujte sistem i u BIOS-u ukljucite AHCI mod
Nakon ovoga vas SSD ce raditi punom parom sa ukljucenim NCQ i ostalim zezalicama.
Sto se tice TRIM-a, on sluzi da prilikom brisanja fajlova, potpuno obrise fajlove, ali ne i pokazivace na sektore. Ako fajlovi nisu skroz obrisani, prilikom upisa je potreban jedan ciklus viska za brisanje sektora i jos jedan za upis. Ukljucivanjem TRIM opcije se ubrzava upis i povecavaju se performanse SSD drajva.
Kako se ovo ukljucuje?
Pa lepo...kucate cmd u start->search all programs
zatim ovde kucate komandu:
fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0
Nakon ovoga dobicete poruku:
DisableDeleteNotify = 0
SSD sada radi sa TRIM-om. Ovo nema potrebe da radite ukoliko vas SSD ne podrzava TRIM.
Zavisi od velicine SSD-a, ako je recimo 64 onda na ssd samo MMO igre, SP mozes na hard, a ako imas mesta recimo 120 GB SSD ili vise stavljaj sve na ssd.Treba mi savet. Da li igrice da instaliram na ssd ili hdd?? Neki mi kazeu da samo sistem i programe dignem na ssd-u, a igrice da instaliram na hdd....