• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

SSD podesavanja,tweakovanje,allin1

kmilan66

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.08.2013.
Poruka
7
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Kao sto sam napisao gore, cim podesim da SATA kontroleri rade u AHCI modu umesto IDE, sve sto je povezano na SATA potpuno nestane
U racunaru imam 1 SSD i 2 HHD-a, svi su povezani preko SATA ali kad je podeseno na AHCI tada ne prepoznaje ni jedan od ovih
 

Medolinos

Moderator
Učlanjen(a)
06.11.2010.
Poruka
5.394
Rezultat reagovanja
12
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
no name
CPU & cooler:
AMD FX 8350 / Noctua NH-U14s / NF-A15 Puss-Pull
Motherboard:
Gigabayte 990FXA-UD5 rev. 3.0
RAM:
Kingston 16gb ddr3 1866mhz HyperX Fury
VGA & cooler:
R9280X-DC2 TOP
Display:
Samsung UE32EH5000
HDD:
SSD Samsung 850 EVO 250gb, HDD Segate Baracuda 2 TB, HDD Samsung F3 1TB
Sound:
integrisan zvuk i Creative Inspire T3030 speakers
Case:
COOLER MASTER HAF XB EVO RC-902XB-KKN2
PSU:
EVGA Supernova G2 750w
Optical drives:
Lite-on
Mice & keyboard:
A4tech X-7 G800, misonja neki zalosni genius
Internet:
ADSL Telekom paket do 20 mbita
OS & Browser:
Win 10
Hmm..sacekaj malo javice se neko ko je malo upuceniji u ovo, ja iskreno ne bih znao sta je problem, ali sumnjam na plocu..
Uslikaj bios sa fotoaparatom ako imas..
 

kmilan66

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.08.2013.
Poruka
7
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3978#bios - to je zvanicna stana za plocu
bios je pretposlednji F10 (poslednji je jos u beta verziji pa i ne bih bas da ha stavljam)
Imam sve slike iz uputstva (skinutog sa ovog sajta) ali ne znam kako da ovde zakazim sliku

Ako nesto znaci konfiguracija je sledeca
Ploca: GIGABYTE - GA-Z68XP-UD3
Procesor: Intel i7
16GB rama
SSD Samsung 840PRO 128GB
2 HDD (1.5 i 3TB)
Grafika Nvidija 7300GT
tv karta: winfast tv2000 xp expert

ako treba jos nesto mogu da proverim
 
Poslednja izmena od urednika:

Pakito

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.12.2009.
Poruka
1.476
Rezultat reagovanja
237
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
ACER ASPIRE V5 531G
CPU & cooler:
Intel Core i5 8400 + LC-CC-120
Motherboard:
Asus Z370 Prime
RAM:
32GB DDR4 3200Mhz G.Skill Trident Z b/w
VGA & cooler:
EVGA GTX 970 SC
Display:
2x LG 25UM58
HDD:
120 Samung Evo 840 + 3TB Toshiba P300
Sound:
2.1 white waterdance speakers
Case:
NZXT Phantom 410 white
PSU:
Corsair tx650w
Optical drives:
Asus sdrw-08d2s extern
Mice & keyboard:
Fantech K611 / Logitech MX510 Hero Legendary
Internet:
sbb - 100mbit
OS & Browser:
Win 10 PRO
Other:
Redmi Note 7
Da li si ti uopste prilikom instalcije sistema,otkacio hdd-ove i ostavio samo ssd? Ahci se ukljuci pre instalacije,i pritome treba ssd da bude jedini izvor storagea. Tek nakon kompletne instalacije sistema,prikljucis nazad hardove.
 

kmilan66

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.08.2013.
Poruka
7
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Jesam, sve sem SSD-a je bilo iskljuceno ali nije bilo podeseno na ACHI nego na IDE jer samo tako je SSD mogao da se vidi

Ovo je slika biosa gde mogu da menjam iz IDE u ACHI
 
Poslednja izmena od urednika:

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.393
Rezultat reagovanja
79
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 [email protected] Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Ako ti je ploca pod garancijom, ja bih na tvom mestu stavio novi BIOS (mada bih ja stavio i da nije pod garancijom). Jel poslednji firmware na SSD-u?

:wave:
 

kmilan66

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.08.2013.
Poruka
7
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
SSD je kupljen pre 5 dana, neznam koji je firmware na njemu.
Sto se tice biosa, mogu da stavim novi, mada je skroz drugi tim biosa (sad su presli na neki novi).
Ploca nije pod garancijom jer je doneta iz inostranstva
 

ThePocetnik

Moderator
Učlanjen(a)
30.03.2009.
Poruka
5.087
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion - 14-ce0008nm
CPU & cooler:
Intel Core i7 5820K feat NiC L32
Motherboard:
ASRock X99 WS
RAM:
4x8GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury
VGA & cooler:
Sapphire Pulse 580 4GB
Display:
Dell 2312HM i AOC G2460PF
HDD:
Seagate 3TB, WD Red 3TB, Samsung F3 1TB, Samsung 850 EVO 500GB, HP EX900 512GB, Intel M.2 SSD 6000p
Sound:
Asus Xonar U7 feat Logitech X-530 / Corsair Vengeance 1500 / Superlux HMC631
Case:
Corsair Carbide 500R
PSU:
EVGA SuperNova G3 750W
Optical drives:
LiteOn iHAS124 / ASUS SBW-06D2X-U
Mice & keyboard:
RedDragon Kala i A4Tech V7 Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 Pro x64
Other:
PS3 Ultra slim 500GB / Shuttle XS35V4
Ovo mi se cini kao da je aktiviranjem AHCI opcije iskljucen SATA port, ovo je moglo da se desi na nekim prastarim plocama.
Pogledaj podesavanja cipsteta i vidi da li su ti ukljuceni SATA portovi, a ako nisi nista ranije podesavao u biosu za tvoje potrebe uvek mozes da odradis clear cmos i da onda podesis AHCI mod, tada bi trebalo da sve bude podeseno tako da bi detekcija uredjaja na sata portovima trebala da prodje.

Mozes probati da ukljucish i ROM kontrolera, ako ti je SSD nakacen na port koji nije kontrolisan od strane cipseta.
 

kmilan66

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.08.2013.
Poruka
7
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Poslednja izmena:

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.540
Rezultat reagovanja
626
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Apollo Toxic
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Asus b350 Prime Plus
RAM:
2 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
RX580 Reference 8GB BY AMD
Display:
Asus vs27 27' + Denver 55' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Patriot blast 120gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
integrated Realtek alc892
Case:
Nzxt Apollo case,slightly moded
PSU:
Chieftec 550w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 10,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc x4 860 rx560 8gb madvr 4k60fps high conf
Ovo je 100% do ploce,najbolji odgovor(iskusniji) ces dobiti ako kontaktiras tehnicku podrsku gigabajta i kazes im kako redak problem imas(verujem da ces dobiti brz odgovor).
Nema tu mnogo mudrosti,jednostavno bih moralo da radi odmah,procitaj i ovo http://www.overclock.net/t/1230127/ga-z68x-ud3h-b3-not-booting-with-ahci
Ja bih probao od 0,sve raskacio,stavio ssd na intel kontroler,ukljucio isti u biosu(ako je iskljucen),postavio setovanje na ahci i probao da instaliram win7;)

ps. izgleda da ploca ima dosta problema sa kontrolerima,evo jos jednog sata problem posta http://www.tomshardware.co.uk/forum/303935-30-z68xp-sata-issues
 
Poslednja izmena:

kmilan66

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.08.2013.
Poruka
7
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hvala,
na ovim forumima pise da je problem ili u grafickoj karti ili dteba da se odradi "Intel SATA Preinstall driver" za AHCI / RAID.

Ako je do graficke i treba da je izvadim, kako cu videti sta se desava posto moj monitor nema HDMI, i da li ce pomoci ako karticu prebacim u drugi slot (ima ih dva 8X i 16X) i ako to prodje tj uspem da instaliram sve da li ce raditi ako moju (karticu koja pravi problem) nakon instalacije vratim na mesto.

Da li neko zna da mi objasni kako da odradim Intel SATA Preinstall driver (tamo pise da se pritisne F6 tokom instalacije windowsa za instalaciju sa floppy-a) a ja nemam floppy disk.
 

nes036

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
24.09.2012.
Poruka
38
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav,

Posle podesavanja navedenih na 1. strani, znacajno su mi pale performanse SSD-a (840 pro). U pitanju je Windows 8. Pre podesavanja, u atto disk benchmarku su brzine kao sto su deklarisane, a posle podesavanja, su 300 MB/s read, 100MB/s write. Ima li neko ideju?

Hvala.
 

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.149
Rezultat reagovanja
181
Moja konfiguracija
Pozdrav,

Posle podesavanja navedenih na 1. strani, znacajno su mi pale performanse SSD-a (840 pro). U pitanju je Windows 8. Pre podesavanja, u atto disk benchmarku su brzine kao sto su deklarisane, a posle podesavanja, su 300 MB/s read, 100MB/s write. Ima li neko ideju?

Hvala.
Za početak vrati Write Caching, Superfetch, i Indexing kako je bilo i sledeći put koristi za optimizaciju Samsung Magician (isto važi i za Intel, Kingston...) i neće biti problema. Ta Tweak-ovanja kod nekih SSD-ova(npr PRO serije...) daju negativne rezultate.
 

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.816
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 [email protected] ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
Zaboravi da si nasao ovu temu i koristi SSD normalno.
 

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.148
Rezultat reagovanja
328
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel I7 8700 & LC-CC-120-RGB
Motherboard:
Gigabyte B365M Aorus Elite
RAM:
32GB DDR4 @2400MHz Crucial
VGA & cooler:
Inno3D GTX 1080 Gaming OC
Display:
Panasonic TX-L32E6E 32"
HDD:
Samsung M.2 960 Pro 512GB
Sound:
Logitech Z2300 - Samson SR-850
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Evga G3 650W Gold
Mice & keyboard:
Logitech K510 & Sharkoon M51
Internet:
ADSL
OS & Browser:
Win 10 64bit
Other:
Acer Nitro V7 BE
Ja ne znam kada sam posljednji put nešto čačkao na ssd-u :D Kada sam imao Pyro 60GB samo sam opleo test da vidim da kakvi su rezovi na problematičnom Marvell sata 3 kontorleru i malo ganjao kojekakvo tweak-ovanje. Poslije toga nikada više nisam ništa dirao. Sada imam ovaj 840 Evo i nisam čak ni sintetičke testove uradio. :) Ako radi bez prbolema, meni je dovoljno brz...
Mislim da trebamo da shvatimo da je to ipak samo komad hardvera koji smo kupili da nama olakša život a ne mi njemu :D
 

Fallen

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
30.08.2011.
Poruka
2.884
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Upravo tako, HW treba nama da sluzi, a ne mi HW-u. :)
Ako sve radi kako treba out of the box, cemu tvikovanje?
U realnom radu nema razlike, osim u sintetici.
 

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.540
Rezultat reagovanja
626
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Apollo Toxic
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Asus b350 Prime Plus
RAM:
2 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
RX580 Reference 8GB BY AMD
Display:
Asus vs27 27' + Denver 55' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Patriot blast 120gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
integrated Realtek alc892
Case:
Nzxt Apollo case,slightly moded
PSU:
Chieftec 550w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 10,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc x4 860 rx560 8gb madvr 4k60fps high conf
Drugari,ovo tweakovanje je bilo dobro za stare kontrolere i male ssd-ove(da ustedite na prostoru) a premda je danas 120gb standard-nije vise potrebno ista dirati ako imate noviji ssd ;)
 

Apple

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.01.2010.
Poruka
1.062
Rezultat reagovanja
22
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
INTEL i7-4790K 4.0GHz 8MB EK-KIT H3O - Supreme HF 360 Overclocked to 4.9GHz
Motherboard:
MSI Z87 MPOWER MAX AC
RAM:
CORSAIR 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3 Vengeance CML8GX3M2A1600C9 XMP
VGA & cooler:
Vega 64 EK Full Water Cooled
Display:
ASUS VG248QE 144Hz TN panel
HDD:
Samsung 860 EVO 500GB HITACHI Deskstar 1TB 32MB 7k SATA600 HDS721010DLE630
Sound:
Integrala
Case:
Cooler Master HAF X
PSU:
SEASONIC SS-1000XP
Optical drives:
LG DWD RW
Mice & keyboard:
Razer Deathadder 3500DPI
Internet:
SBB 150/10
OS & Browser:
WIN 10 x64 Pro Legal
Sem ako nekome ne treba Hibernacija pa je moze ugasiti jer se dobija na prostoru koliko toliko :P
 

slobix

PCAXE Member
Učlanjen(a)
19.07.2011.
Poruka
634
Rezultat reagovanja
80
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
dell 5720
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-4770K & Noctua NH-D14
Motherboard:
Asus Z87-A
RAM:
8gb ddr3 1600/c7 kingston
VGA & cooler:
Asus GTX770-DC2OC-2GD5
Display:
LG W2243S-PF
HDD:
os:Intel 240GB & sto:WD40EFRX
Sound:
intg.
Case:
Thermaltake Level 10 GT
PSU:
SEASONIC SS-620GM
Optical drives:
Optiarc AD-7240S & LG GH22NS70
Mice & keyboard:
logitech m510 & k360
Internet:
kab.
OS & Browser:
W7x64 &svi glavni
Isključite ClearPageFileAtShutdown i LargeSystemCache.
To mi deluje redundantno. Pogotovu ako je vec iskljucen pagefile.
 

CoyoteKG

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.01.2011.
Poruka
207
Rezultat reagovanja
6
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7 2600K + CM Hyper 212 EVO
Motherboard:
MSI MPower Z77
RAM:
Kingston 16GB (2x8GB) HyperX Fury Red DDR3 1866MHz
VGA & cooler:
NVIDIA Quadro FX 1800
Display:
Dell U2412m + Samsung 971p
HDD:
Samsung SSD 840 EVO
Sound:
KEF Cresta 3 + Pioneer A-66X
Case:
CM Silencio 650
PSU:
CM GX-450W
Optical drives:
-
Mice & keyboard:
HP
Internet:
10/1
OS & Browser:
Win7 & Chrome
Doneo mi prijatelj da mu prepakujem računar. Ne znam u kakvom je stanju bio pre toga, kaže samo da mu je crkla ploča i da mu stavim ovu neku novu koju mi je doneo.
U pitanju je G41M-P33 Combo.

Prepakovao, digao se windows, uradio sam sysprep, nakon toga instalirao drivere sa zvanicnog sajta.
Ali ono sto mogu da primetim, windows radi strasno traljavo. Zabada cak i kod krstarenja po folderima.

Posumnjao sam na ovaj neki SSD disk koji ima.

Instalirao HD Tune i ovo su screen shotovi.

Hvataj.PNG Hvataj2.PNG Hvataj3.PNG Hvataj4.PNG Hvataj5.PNG

Pretpostavljam da tako ne treba da bude :P

Uradio sam podesavanje koja su opisana ovde, ali i dalje nikakvog napredka. Jedino, pretpostavljam i najbitnije, jeste to što u BIOSu ne mogu da nađem gde da promenim da bude AHCI mod.

U pitanju je neki Kingston od 64GB V Series
Ima 2x2GB RAM-a
Q8400 CPU
GPU je neka Radeon R7 200 Series, mrzi me da gledam detaljnije

Napominjem da nemam nikakva iskustva sa ovim malim i matorim SSDovima.
U mom kompu imam samo 840 Evo i to šljaka savršeno.
 

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.627
Rezultat reagovanja
1.899
Moja konfiguracija
Čuvena Kingston ultrakvalitetna V serija. Nema ništa od poboljšanja ni ako prebaciš u AHCI. Jedino da flešneš zadnji firmware ako uopšte postoji noviji.
 

Gulftown

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
23.01.2011.
Poruka
6.504
Rezultat reagovanja
1.230
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
ASUS ROG G73Jh
CPU & cooler:
i7 5820k @4.7GHz - EK Water Cooling - i7 980X - R5 3600
Motherboard:
Gigabyte X99 SOC Champion - Asus Rampage III Black Edition - AsRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
RAM:
G.Skill TridentZ 4000 2x8Gb - Corsair Dominator 6x2Gb - 2x8Gb ADATA
VGA & cooler:
GTX 1070 - MSI Lightning 7970 CrossFire - GT 1030
Display:
AOC Q3279VWF
HDD:
Samsung EVO 850 250GB
Case:
H500i
PSU:
Cooler Master Silent Pro Gold 1200W - Cooler Master V1000
OS & Browser:
Windows 10
Tesko da ce i taj firmware poboljsati nesto, losi su to SSD-ovi.
 

CoyoteKG

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.01.2011.
Poruka
207
Rezultat reagovanja
6
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7 2600K + CM Hyper 212 EVO
Motherboard:
MSI MPower Z77
RAM:
Kingston 16GB (2x8GB) HyperX Fury Red DDR3 1866MHz
VGA & cooler:
NVIDIA Quadro FX 1800
Display:
Dell U2412m + Samsung 971p
HDD:
Samsung SSD 840 EVO
Sound:
KEF Cresta 3 + Pioneer A-66X
Case:
CM Silencio 650
PSU:
CM GX-450W
Optical drives:
-
Mice & keyboard:
HP
Internet:
10/1
OS & Browser:
Win7 & Chrome
znaci nista... :/
 
Vrh