• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Sklapanje rig-a i kupovina komponenti

Ackiss

Moderator
Učlanjen(a)
25.12.2014.
Poruka
1.320
Rezultat reagovanja
543
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Laptop HP ProBook 4530s
CPU & cooler:
Ryzen 5600x Noctua NH-D15S+NF-A14IPPC 2000 rpm
Motherboard:
ROG Strix X570 Gaming E
RAM:
Trident Z Neo 2x16gb 3200CL14 (Samsung)
VGA & cooler:
GTX 1070Ti
Display:
Samsung Odyssey G7 32
HDD:
Samsung SSD 850 EVO 500GB, Seagate Barracuda 2TB
Sound:
Sennheiser HD 598, Audio Technica M40X, Rode NT USB
Case:
Phanteks Evolv X/Noctua IPPC
PSU:
CHIEFTEC APS-1000C, Leadex II 1200, Leadex Platinum 1200, Corsair HX 1200, EVGA G2 1000
Mice & keyboard:
Ninox Aurora, Logitech 502 Proteus Spectrum, Logitech G403, Rantopad MXX modded
Internet:
VDSL 50mbps
OS & Browser:
Win 10 64bit, Chrome
Nije ti lose razmisljanje, ja sam racunao, pare koje sam ulozio u rigove, da sam kupio eth kada je bio 400$ sada bi imao duplo vise ETH-a nego sto sam iskopao od novembra do sada.
Ali i trgovina je opasna, ja sam probao i ako ne mozes da se kontrolises i gledas kako cene padaju a ti ulozio novac koji ti znaci, onda bolje nemoj, ja sam par meseci zivaca izgubio na trgovini i nocima nisam spavao jer sam cekao cenu da skoci pa da prodam.

Ukratko moja prica je da sam za mesec dana imao cistu zaradu na trgovini 700$ sto je super, medjutim zadnja trgovina me je vratila na ulozeni kapital, tada sam izasao jer nisam osoba za to i lakse mi je da kopam polako ali sigurno i ne stresiram se..
Najgore je sto ne mozes stati jer si alav i onda samo mislis kako ces uzeti jos i jos i jos, i posle svake trgovine pomislim "ok, sada malo pauza" ali onda se pojavi neki pad na nekoj valuti i ne mozes se obuzdati da ne ulozis novac, onda uletis u neku "sklj" valutu jer kontas da ce joj se cena vratiti na staro, a ono krene cena jos dole i dole i dole, a ti goris i gubis zivce, toga se pazi i razmisli pre trgovine..

Drugo je to da ulozis novac pa da cekas cenu duzi vremenski period i prodas, ja sam radio dnevne trgovine a nekada i par puta dnevno trgovao..

Milan Vladisavljevic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.06.2018.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Verujem da vam je ovo za napajanje smesno ali stvarno sam naleteo na takav video i ako hocete mogu da se potrudim i nadjem ponovo. Kupio sam eterium pre par meseci i malo trejdovao i uvecao broj kripto valuta ali im je sada cena pala i iskreno nisam ni malo potresen, cak se nadam da ce pasti na oko 380-370e da bih kupio jos.

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.841
Rezultat reagovanja
2.361
Moja konfiguracija
Problem je u tome što si poverovao tamo nekom random liku i na osnovu toga kupio napajanje, ne pitajući pre toga za dotično na forumu, valjda ne znajući da danas svako može da kači šta hoće gde hoće ... Taj način razmišljanja je zabrinjavajući. Da li bi poverovao nekome ko ti je poslao mail u kome piše da si dobio xyz (sa dosta nula) dolara/evra, samo je potrebno da klikneš na link u mailu?

Milan Vladisavljevic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.06.2018.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hahahah! Pa nisam bas toliko naivan. Sto se tice mog znanja oko racunara je da znam malo da cackam po biosu, reinstaliram windows ili linux i sklopim komp sa vec gotovim delovima.

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.841
Rezultat reagovanja
2.361
Moja konfiguracija
Super, ali opet čini se da te je lako ubediti da je crno belo.

Milan Vladisavljevic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.06.2018.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Na nekim sajtovima sam nasao i da mu je cena oko 130-140 funti i to me je dodatno ubedilo. Videcu da ga prodam i kupim drugo. Da li mislis da mogu da ga prodam za pare koliko sam ga platio? (70e)

Ackiss

Moderator
Učlanjen(a)
25.12.2014.
Poruka
1.320
Rezultat reagovanja
543
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Laptop HP ProBook 4530s
CPU & cooler:
Motherboard:
ROG Strix X570 Gaming E
RAM:
VGA & cooler:
GTX 1070Ti
Display:
Samsung Odyssey G7 32
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
CHIEFTEC APS-1000C, Leadex II 1200, Leadex Platinum 1200, Corsair HX 1200, EVGA G2 1000
Mice & keyboard:
Internet:
VDSL 50mbps
OS & Browser:
Win 10 64bit, Chrome
Meni nije jasno ovo tvoje predomisljanje, prvo hoces da sastavis rig pored cinjenice da se ne razumes u materiju i onda kupis pola komponenti, pa se odjednom predomisljas da ulozis novac u kupovinu valuta..

Milan Vladisavljevic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.06.2018.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Sastavicu ako uspem da nabavim delove po jeftinijim cenama nego sto su ovde i ako su ti delovi kvalitetni. A eterijum cu svakako kupiti ako padne jos.

Ackiss

Moderator
Učlanjen(a)
25.12.2014.
Poruka
1.320
Rezultat reagovanja
543
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Laptop HP ProBook 4530s
CPU & cooler:
Motherboard:
ROG Strix X570 Gaming E
RAM:
VGA & cooler:
GTX 1070Ti
Display:
Samsung Odyssey G7 32
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
VDSL 50mbps
OS & Browser:
Win 10 64bit, Chrome
Na nekim sajtovima sam nasao i da mu je cena oko 130-140 funti i to me je dodatno ubedilo. Videcu da ga prodam i kupim drugo. Da li mislis da mogu da ga prodam za pare koliko sam ga platio? (70e)
Druze, ne mozemo ti mi reci za koliko mozes da ga prodas, ako naleti neko sa razmisljanjem kao ti onda ce ga kupiti, a ako ne naleti onda verovatno ces morati da smanjis cenu..
Forum sluzi da se informises i pitas za nejasne stvari kako ne bi kupio ovo sto si kupio, ti si dosao na forum i zapoceo temu, za svako pitanje si dobio odgovor, niko ti nije rekao da smaras ili da si dosadan, ima nas voljnih da pomognemo ali moras postaviti konkretno pitanje ne koje mogu da ti odgovorim a da ne moram da pisem "kako sam proveo letnji raspust"..

Ja licno pre nego sto sam usao u mining nisam nista znao kao i ti, trebalo mi je oko 10 dana aktivnong istrazivanja pre kupovine komponenti, nakon toga jos 2 meseca ne toliko aktivnog cackanja i istrazivanja da shvatim zbog cega se javljaju odredjene greske i kako ih spreciti, kako izvuci maximalne performanse a ne forsirati kartice i kako smanjiti potrosnju struje sto vise..

Ali eto naucio sam i nisam srljao jer je ozbiljan novac u pitanju i nisam zeleo da ga bacam na gluposti i pogresne stvari kako bi sto pre vratio ulozeno, ti se po mom misljenju u samom startu neozbiljno postavljas jer ulazes pare u pogresno napajanje i onda dolazis sa izgovorom kako nisi hteo da nam dosadjujes..

Nemam ja nista protiv tebe, samo ti iznosim svoje misljnje, nemoj pogresno da me shvatis..

Za sve sto te interesuje ti postavi pitanje i kada budemo imali vremena dobices odgovor, ako ga ne dobijes onda verovatno ne znamo odgovor na pitanje koje trazis.

Miner

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.02.2018.
Poruka
192
Rezultat reagovanja
23
Moja konfiguracija
@Ackiss: potpuno se slažem sa tobom. Recimo, mene majning interesuje kao fenomen, ali ne i toliko da bih se time bavio.
Međutim, primećujem više obrazaca ponašanja ljudi koji pitaju za savete: neki hoće da isteraju nešto svoje, neko ne zna pa pita i posluša, neko dobije odgovor, pa kupi nešto treće (excelvan ). Mene to više ne iznenađuje. Ni to što ljudi ne kažu koliko para bi uložili u kupovinu, ni što potroše daleko više nego što su na početku rekli.
Iznenađuje me i oduševljava entuzijazam ljudi koji se "polome" da brzo predlože nešto konkretno, daju koncizne odgovore ne šireći priču dok za to ne bude bilo potrebe. Jedan je od razloga što sam se priključio ovom forumu.

@Milan Vladisavljevic: nadam se da si proučio link koji je peja81 ostavio? Tema je bila na tri strane i veoma je poučna.
Pa narod i dolazi na forume da izoštre percepciju o nekoj gorućoj temi, saznaju nešto novo. Daleko od toga da treba da postave pitanja o temama koja su već ispričana desetinama puta ali totalno je normalno da laik koji ne zna ni gde je pošao ni da li je pošao, a ima interesovanja o nečemu sleti na forum da se edukuje.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Milan Vladisavljevic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.06.2018.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Stigle su mi komponente koje mi je drug kupio i ostaje jos graficke. Spojicu sve na ovo napajanje, novo je i mislim da nece nista skoditi dok ne kupim drugo. Vama sam svima zahvalan na dosadasnjoj pomoci. Koje karakteristike treba gledati kod kupovine napajanja?

Ovo pise na ovom koje ce kod mene neko vreme raditi.

Ackiss

Moderator
Učlanjen(a)
25.12.2014.
Poruka
1.320
Rezultat reagovanja
543
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Laptop HP ProBook 4530s
CPU & cooler:
Motherboard:
ROG Strix X570 Gaming E
RAM:
VGA & cooler:
GTX 1070Ti
Display:
Samsung Odyssey G7 32
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
VDSL 50mbps
OS & Browser:
Win 10 64bit, Chrome
Najlakse mi je da ti objasnim ovako:

Brend:
EVGA
SuperFlower
Seasonic
Corsair
FSP
Chieftec
Thermaltake

Sertifikati:
80 Plus - najniza klasa
80 Plus Bronze - prosecna
80 Plus Silver - malo iznad proseka
80 Plus Gold - skoro pa vrhunski
80 Plus Platinum - vrhunski
80 Plus Titanium - izdrkavanje, ne postoji bolje.

Znaci gledas da uzmes neki od ovih brendova, sertifikat ti govori sam kvalitet unutrsnjosti komponenti napajanja i to se manifestuje kao pouzdanost i dugovecnost.
Ti treba da gledas da uzmes barem silver ili gold sertifikat napajanje adekvatne snage u zavisnosti koliko kartica i kojih kartica.

Ackiss

Moderator
Učlanjen(a)
25.12.2014.
Poruka
1.320
Rezultat reagovanja
543
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Laptop HP ProBook 4530s
CPU & cooler:
Motherboard:
ROG Strix X570 Gaming E
RAM:
VGA & cooler:
GTX 1070Ti
Display:
Samsung Odyssey G7 32
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
VDSL 50mbps
OS & Browser:
Win 10 64bit, Chrome
Nije najbolja ali je skroz OK, ja ih imam i rade posao bez problema..

Milan Vladisavljevic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.06.2018.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Kupljena je i graficka i samo treba da mi stigne i da sklopim sve komponenete.Model XFX rx580 8gb. Imam dosta pitanja za vas koja su vezana i za hardver i za softver. Na hladnjaku procesora vec ima nanete termalne paste, da li da je obrisem i kupim i nanesem novu ili ne? Rajzer sam narucio iz win wina ali posto je samo jedna kartica da li da je ubacim direktno na plocu ili preko rajzera. Koje rajzere mi vi savetujete? Posto mi se modem nalazi u drugom delu kuce da li ce imati veze ako komp povezem wifijem?
Vidim da skoro niko ne pise nista o majnovanju procesorom pa me zanima da li se moze i ona malo uposliti? Da li ste za windows ili linux? Naisao sam na ovom sajtu neke linkove programa pa me zanima da li i vi ove koristite za modovanje

Kako sastaviti RIG za rudarenje kriptovaluta - Kripto Svet
Kako pripremiti sistem za mining (WINDOWS 10) - Kripto Svet

Dosta sam i na ovom sajtu procitao u temi ethereum tips and trics.

simkelacasa

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
18.05.2017.
Poruka
24
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
MIX ROBA :))
CPU & cooler:
1600x
Motherboard:
am4-asus-strix-b350 f gaming
RAM:
Kingston 16gb (8x2)
VGA & cooler:
Zotac gtx1060 amp edition (uskoro gtx1080)
Display:
Dell (fullhd)
HDD:
hd500gb ssd1tb
Case:
kanta za djubre
PSU:
cooler master 1200w
Optical drives:
dvd r/rw (dobar kinez)
Mice & keyboard:
devastator 3
Internet:
sbb
OS & Browser:
w10
Ја сам ти у фазону да се не креће у склапање РИГ-а без 6000 евра у пџеу, стрпљења и солидног расхода у периоду од 5 месеци након куповине делова

Miner

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.02.2018.
Poruka
192
Rezultat reagovanja
23
Moja konfiguracija
Za 6000 eur bukvalno sastavim dva riga od po 8 rx580ica na svakom rigu.

Miner

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.02.2018.
Poruka
192
Rezultat reagovanja
23
Moja konfiguracija
Kupljena je i graficka i samo treba da mi stigne i da sklopim sve komponenete.Model XFX rx580 8gb. Imam dosta pitanja za vas koja su vezana i za hardver i za softver. Na hladnjaku procesora vec ima nanete termalne paste, da li da je obrisem i kupim i nanesem novu ili ne? Rajzer sam narucio iz win wina ali posto je samo jedna kartica da li da je ubacim direktno na plocu ili preko rajzera. Koje rajzere mi vi savetujete? Posto mi se modem nalazi u drugom delu kuce da li ce imati veze ako komp povezem wifijem?
Vidim da skoro niko ne pise nista o majnovanju procesorom pa me zanima da li se moze i ona malo uposliti? Da li ste za windows ili linux? Naisao sam na ovom sajtu neke linkove programa pa me zanima da li i vi ove koristite za modovanje

Kako sastaviti RIG za rudarenje kriptovaluta - Kripto Svet
Kako pripremiti sistem za mining (WINDOWS 10) - Kripto Svet

Dosta sam i na ovom sajtu procitao u temi ethereum tips and trics.
Mozes i direktno na plocu ako imas nameru majnovati samo sa jednom karticom. Windows pre Linuxa, lakše je za razumeti. Uzimaj novije rizere sa led signalizacijom na njemu. Te ako rizer ne svetli onda i ne radi. Na temi Ethereum Tips and Tricks sam stavio sliku koji na koristim, modovanje ako si baš početnik ćeš malo teže razumeti, ali je u principu prosto. Samo pazi da ne brickuješ karticu kao ja. Ali to me nateralo da unbrickujem i postanem maher unbrick-a. :) Overclock/undervolt radi iz Claymore-a, batali Overdriven i slične programe. Normalno, ovo je moje mišljenje koje ne namećem, ima nekog sigurno koji sve radi na drugačiji način i pokazalo mu se bolje.
Što se tiče WiFija loše rešenje koje se meni lično pokazalo kao otežavajuća okolnost, direktno ti to na ruter veži, rudarenje procesorom jedino Asic mašinu ako kupuješ (a vidim da je ne kupuješ) tako da zaboravi tu priču jer se ne isplati, uzmi neki Celeron zavali se i uživaj.

Poslednja izmena:

PipiMajstor

Newcomer
Učlanjen(a)
02.08.2018.
Poruka
4
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
pozdrav zanima me da li se isplati sad da pocnem sa majnovanjem.
hteo bih da pocnem sa 2 kartice tipa rx580 od 4gb ili 8 e sad je l ima velike razlike izmedju 4 i 8 gb ili mi vec preporucujete neku drugu karticu

Milan Vladisavljevic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.06.2018.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Miner, hvala na odgovoru.
Pipi, ovo je kao da pitas na koga da stavis novac u kladionici. Ja na majnovanje gledam kao na hobi koji ce mi se mozda isplatiti. Ako se ne isplati nista nikom. Moj ti je savet da ne ulazis sa novcem koji ti je potreban za zivot ili da pozajmljujes. Ako se odlucis na xfx kartice mogu da ti pomognem oko podesavanja i pokazem ti kakva su kod mene na mojoj.

PipiMajstor

Newcomer
Učlanjen(a)
02.08.2018.
Poruka
4
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Miner, hvala na odgovoru.
Pipi, ovo je kao da pitas na koga da stavis novac u kladionici. Ja na majnovanje gledam kao na hobi koji ce mi se mozda isplatiti. Ako se ne isplati nista nikom. Moj ti je savet da ne ulazis sa novcem koji ti je potreban za zivot ili da pozajmljujes. Ako se odlucis na xfx karticama mogu da ti pomognem oko podesavanja i pokazem ti kakva su kod mene na mojoj.
isto gledam na ovo kao hodi sa dodatnom zaradom ali ono pitao sam da li da uzmem ovo ili negu drugu isplativiju karticu jer svejedno ako mi se ne bude isplatilo ili ovo propadne prodam kartice ili zadrzim za sebe

Milan Vladisavljevic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.06.2018.
Poruka
42
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Poseti sajt what to mine i pogledaj tamo koja kartica koliko daje na odredjenom algoritmu i koji ces koin koliko majnovati na dnevnom, nedeljnom, mesecnom i godisnjem nivou

Miner

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.02.2018.
Poruka
192
Rezultat reagovanja
23
Moja konfiguracija
Poseti sajt what to mine i pogledaj tamo koja kartica koliko daje na odredjenom algoritmu i koji ces koin koliko majnovati na dnevnom, nedeljnom, mesecnom i godisnjem nivou
Ne može baš na godišnjem, mesečnom, pa možda čak i nedeljnom jer cene variraju svakodnevno i težina kopanja raste pa teško da će ubosti tačan ROI. To je više jedan grubi orijentir na tim sajtovima.

Miner

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.02.2018.
Poruka
192
Rezultat reagovanja
23
Moja konfiguracija
pozdrav zanima me da li se isplati sad da pocnem sa majnovanjem.
hteo bih da pocnem sa 2 kartice tipa rx580 od 4gb ili 8 e sad je l ima velike razlike izmedju 4 i 8 gb ili mi vec preporucujete neku drugu karticu
Ja mislim da je vreme za razmišljanje u smeru kopanja nekog drugog algoritma... i u odnosu na taj algoritam kupiti grafičke.

Vrh