drfedja
CPU Guru
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 3.084
- Rezultat reagovanja
- 14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Testirao sam malo oba kulera, na "vuruni" AMD FX 8350. Rezultati su prilično iznenađujući. NH-D14 je bio samo malo bolji što se tiče hlađenja, ali neke druge stvari su dosta bolje. Za potrebe testa koristio sam 1 x slipstream 140mm PWM ventilator od 1200 - 1750rpm koji ide uz Scythe + 1 x Noctua 140 mm na 1250 rpm + 1 x Noctua 120mm na 1250 rpm + 1 x CoolerMaster 120mm na 1950 rpm za izbacivanje toplog vazduha iz kućišta. Testiranje sam radio sa otvorenim i zatvorenim kućištem, sa Slipstreamom na 1250 i 1750 rpm, kao i CoolerMasterom na 1250 i 1950 rpm.
Ajmo malo na slike:
Noctua NH-D14
Kačenje na ploču je perfektno napravljeno, bolje ne može. Memorije sa visokim hladnjacima staju ispod kulera, čak ima mesta i u prvom slotu.
Površina kulera je "izlomljena", što daje veliku površinu i povećava efikasnost. Listići su napravljeni od kvalitetne legure, a tu su i gumeni odbojnici koji smanjuju vibracije ventilatora.
Kao i Mine 2, zauzima pola kućišta.
Noctua NH-D14 vs Scythe Mine 2 head2head:
Mine 2 je ogroman, po dimenzijama je uporediv sa Noctuom, broj listića je čak nešto i veći.
Težina samog hladnjaka - Scythe Mine 2 teži čitav kilogram
Noctua teži ~920 grama.
Izvinjavam se zbog musave vage
Memorije sa Scythe-om:
Za postavljanje memorije u prvi slot, morali bi hladnjaci da se skidaju.
Ovako izgleda sa nižim hladnjacima - na Patriotu su dosta niži nego na Kingston HyperX Beast-u.
Mine 2 koristi svoj backplate, koji je prilično teško namestiti kako treba, procesor se hladio kako valja tek iz trećeg puta, odnosno kada sam umesto njegovog backplate-a iskoristio fabrički od ploče. Za razliku od Noctue koja koristi fabrički backplate koji ima rupu na sredini, ovde je socket zatvoren sa donje strane zbog čega je očitavanje temperature nešto više.
Ipak ja sam testirao sa istim backplate-om, istim ventilatorima i pod veoma sličnim "atmosferskim" uslovima.
Ajmo malo na slike:
Noctua NH-D14
Kačenje na ploču je perfektno napravljeno, bolje ne može. Memorije sa visokim hladnjacima staju ispod kulera, čak ima mesta i u prvom slotu.
Površina kulera je "izlomljena", što daje veliku površinu i povećava efikasnost. Listići su napravljeni od kvalitetne legure, a tu su i gumeni odbojnici koji smanjuju vibracije ventilatora.
Kao i Mine 2, zauzima pola kućišta.
Noctua NH-D14 vs Scythe Mine 2 head2head:
Mine 2 je ogroman, po dimenzijama je uporediv sa Noctuom, broj listića je čak nešto i veći.
Težina samog hladnjaka - Scythe Mine 2 teži čitav kilogram
Noctua teži ~920 grama.
Izvinjavam se zbog musave vage
Memorije sa Scythe-om:
Za postavljanje memorije u prvi slot, morali bi hladnjaci da se skidaju.
Ovako izgleda sa nižim hladnjacima - na Patriotu su dosta niži nego na Kingston HyperX Beast-u.
Mine 2 koristi svoj backplate, koji je prilično teško namestiti kako treba, procesor se hladio kako valja tek iz trećeg puta, odnosno kada sam umesto njegovog backplate-a iskoristio fabrički od ploče. Za razliku od Noctue koja koristi fabrički backplate koji ima rupu na sredini, ovde je socket zatvoren sa donje strane zbog čega je očitavanje temperature nešto više.
Ipak ja sam testirao sa istim backplate-om, istim ventilatorima i pod veoma sličnim "atmosferskim" uslovima.