Sam633
PCAXE Addicted
- Učlanjen(a)
- 13.11.2012.
- Poruka
- 1.286
- Rezultat reagovanja
- 26
Moja konfiguracija
O ne, opet ja sa kilometarskim postom.
Taj neko ne može imati sve novčiće. Oni koji su opticaju, stalno menjaju vlasnika. Naravno, svi mi pretpostavljamo da Satoshi drži dobar deo kolača.
No, to nije odgovor na tvoje pitanje. Aludiraš na to da neko ima kontrolu nad novčićima. Što znači da neko zna tačan hash tog i tog bloka (mogao bi da iskopa svaki sledeći blok, pool-ovima ne ostaje ništa, to se ne bi primetilo? nadajmo se da je tolika bu*ala ). To implicira da je neko probio SHA256 algoritam. Dolazimo do toga, pošto je probijen, više nije bezbedan za upotrebu i svaka institucija koja koristi SHA256, samim tim i BTC, moraju preći na druge algoritme ili će propasti.
Ako misliš na to da obojica iskopamo isti blok u isto vreme, ne znam šta se dešava tom slučaju. Verovatno delimo nagradu.
U smislu vezanom za ljude? Ljudima je potrebna neka motivacija, satisfakcija za ono što rade, jer troše neke svoje resurse na sve ovo.
Da se ponovim:
Odemo na neki potočić sa opremom za "otkrivanje" zlata. Uzimamo sito, tragamo za zlatom. Pronašli ga posle par sati, prodali i svi srećni zadovoljni. Ovde niko ne postavlja pitanje zbog čega je nastalo zlato, koja je suština. Samo kažemo, napravila ga je "majka priroda". A njoj, svakako nije bilo do suštine.
Ne, broj novčića ne zavisi od SHA256 algoritma, već od matematičkog izraza koji kazuje koliko novčića sme da se generiše. On kaže otprilike (ne znam baš tačno) 21 000 000 do 2140. godine.Jer ako valuta ima matematicku jedinstvenost, to onda automatski znaci da mi ne mozemo stati na 21 milion BTC-a koliko se propagira da ce ih biti,
Ne, novčići se nalaze u blokovima koji se nalaze pod SHA256 algoritmom. Kada pogodimo hash koji se poklapa sa blokom, otvaramo isti, izvršavamo transakcije i dobijamo nagradu za to.tj da se svi BTC-ovi vec nalaze na jednom mestu kontroli jedne osobe(a).
Taj neko ne može imati sve novčiće. Oni koji su opticaju, stalno menjaju vlasnika. Naravno, svi mi pretpostavljamo da Satoshi drži dobar deo kolača.
No, to nije odgovor na tvoje pitanje. Aludiraš na to da neko ima kontrolu nad novčićima. Što znači da neko zna tačan hash tog i tog bloka (mogao bi da iskopa svaki sledeći blok, pool-ovima ne ostaje ništa, to se ne bi primetilo? nadajmo se da je tolika bu*ala ). To implicira da je neko probio SHA256 algoritam. Dolazimo do toga, pošto je probijen, više nije bezbedan za upotrebu i svaka institucija koja koristi SHA256, samim tim i BTC, moraju preći na druge algoritme ili će propasti.
Nije mi najjasnije pitanje. Sve transakcije koje su upućene na realizaciju, biće izvršene. Sve mora da radi kao švajcarski sat. Odnosno, blockchain mora da radi kao švajcarski sat. Ili cela stvar propada.Dodjemo na korak do jos jednog da se iskopa, a ja i ti generisali u isto vreme taj jedan novi, sto je matematicki moguce. Kome ce uvaziti transakciju, meni ili tebi, onom brzem, ili nekom trecem?
Ako misliš na to da obojica iskopamo isti blok u isto vreme, ne znam šta se dešava tom slučaju. Verovatno delimo nagradu.
U kom smislu? U smislu BitCoin-a? To je kompjuterski program. Tako je napisan.ali ne i zbog cega.
U smislu vezanom za ljude? Ljudima je potrebna neka motivacija, satisfakcija za ono što rade, jer troše neke svoje resurse na sve ovo.
Da se ponovim:
Kojim god alatom "kopaš", ti ustvari bacaš određenu kombinaciju, bilo solo bilo pool, kako bi otvorio blok. To je valjda jasno. (pojašnjenje: "razbijaš" SHA 256 algoritam) Pre nego što češ dobiti novčiće kao nagradu, ti izvršiš transakciju koja je upućena bloku, bilo da je to 1 ili 100 000 BTC-a (bilo da je gram ili tona zlata). Ako nema transakcija, izvršiš sopstvenu, tj. svoju nagradu koja ide u wallet, ako si ti taj koji je otvorio blok. Ti si nagrađen, zato što je iskorišćen tvoj resurs. Pre ili kasnije, ti ćeš hteti prebaciti te novčiće ili deo njih i nečiji resurs će biti iskoršćen za to. Taj neko će opet dobiti nagradu za to.
Činjenica je da ljudi ulažu. Treba njih pitati, ali uvek ćemo dobiti:"Verujem da će vredeti više." I puknu k`o kokice. Što se njegove neupotrebljivosti tiče, neko je nedavno kupio jedan fini autić za njega.Takodje, vrednost BTC-a ne moze biti ni pod razno biti opravdana cenom koja se stvorila kroz transkacije, da ne spominjem njegovu neupotrebljivost u stvarnom svetu.
Istina. Ali kad bi ljudi dobili priliku da manipulišu sa zlatom, kao što rade sa BTC-jem, ne budi tako siguran da to ne bi radili.Uzmimo za primer bas zlato, koje se i dalje koristi na raznim mestima i nezamenjivo je kao materijal ili sredstvo placanja, transakcije oko zlata su takodje velike, i veceg obima od BTC transakcija, pa opet cena nema toliko (moze da se procita i kao:tolike) skokova i padova.
Dobih neku ideju. Možda su u pitanju (različite) percepcije svega ovoga. Kad već pominjemo zlato.ali ne i zbog cega.
Odemo na neki potočić sa opremom za "otkrivanje" zlata. Uzimamo sito, tragamo za zlatom. Pronašli ga posle par sati, prodali i svi srećni zadovoljni. Ovde niko ne postavlja pitanje zbog čega je nastalo zlato, koja je suština. Samo kažemo, napravila ga je "majka priroda". A njoj, svakako nije bilo do suštine.