Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE
DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!
Samo da znas nikad ne mozes biti siguran da ce raditi zajedno.Velika verovatnoca da hoce,ali nikad se nezna.Radice ti na visoj latenciji i manjoj brzini.Uglavnom gledaj da karakteristike rama sto vise budu iste,kao i proizodjac i memorija.
Pozdrav, ne bih da otvaram novu temu pa pisem ovde,
Da li ovu RAM memoriju "Kingston HX318C10FB/8 HyperX Fury Black" 1866 MHz Latencija (CL10) 10-11-10 1.5V mogu manuelno da podesim timinge na 9-9-9-24(CL9) na 1600MHz jer zelim da uparim sa dva rama koji rade u dual channel modu 1600MHz 1.5v 9-9-9-24 (CL9) ukljucen je XMP(ukljucen je zato sto cpu bi koristio 1333MHz).
Pri podesavanju rama bih koristio samo ovaj novi kako bih bio siguran da radi pre i posle podesavanja, a posle bih uradio u ovim koracima:
1. izvadio nov
2. vratio 2 stara u 1-3. slot
3. ubacio nov u 2. slot
U user manuelu sto sam mogao da vidim na netu za ovaj Kingston RAM stoji parametar DDR3-1600 CL9-10-9 @1.5V ~ mogu li umesto 9-10-9 da stavim 9-9-9, problem koji jedino vidim ovde jeste sto ona dva imaju XMP upljaljen, pa nisam siguran da li ce XMP sam podesiti ovaj Kingston na 9-9-9 ili ce XMP na ova dva rama staviti 9-10-9 ili u krajnjem slucaju da li cu mozda morati manuelno da podesavam sva tri rama bez XMP.
Poenta svega je da nov ram radi na 1.5v 1600MHz, a latenciju da uskladim sa CL9
Trenutno jos nisam kupio taj ram koji zelim, hteo sam prvo pre kupovine da cujem misljenja drugih, a kada budem uzeo ne iskljucem tu mogucnost da prvo pustim bios da sam odradi.
ploca: MSI P55-CD53 podrzava do 16GB
cpu: i5 750 on gura 1333MHz do 16GB
ram: patriot viper 2x4gb ddr3 1600MHz blue - na njemu mi je upaljen XMP kako bi radio ram na 1600MHz
Koliko sam razumeo ti želiš odvojeno da setuješ memorije, a onda da ih upariš i očekuješ da rade na tim podešavanjima.
Tako ne fungcionišu stvari.
Potrebno je da priključiš sve mogule. Bios će taj brži modul od 1800 automatski spustiti na 1600 zbog ova dva sporija. Tek tada ćeš u biosu moći da se igraš sa podešavanjima oko brzine i latencija.
Koje ćeš vrednosti postići niko ne može sa sigurnošću da ti kaže.
Ako poseduješ 2x4 bolje kupi još 2x4 umesto 1x8. Kako bi svi radili u dual chanell-u. Naknadno se igraj sa drugim parametrima.
Treba da znaš da parametre pamti bios na ploči, a ne memorijski modul
Jednostavno hteo sam da sam podesim taj brzi ram na parametre koje koristi ovaj sporiji i onda da uparim sa ova 2 koja imam, tu ne vidim nikakav problem sem u onome sto sam naveo a jeste podesavanje timinga na cl9 (to ne znam da li moze tako jer se nisam igrao sa ramovima do sada a na netu bas i nisam uspeo da nadjem pravi odgovor bar za sada).
Sto se tice 2x4gb rado bih i uvek sam za tu varijantu ali nigde nisam nasao, gledam samo novo u prodavnici.
Sto se tice parametara znam da pamti bios, zato ce i zapamtiti ona podesavanja koja sam naveo za tu ram memoriju.
Inace hvala na savetu.
Ne znači ti ništa da najpre podesiš taj novi modul, jer će naknadno dodavanjem ta dva, bios opet sam staviti neke optimalne vrednosti.
Moj je savet da uzmeš polovan 2x4 kit. To nije komponenta koja je sklona kvarenju, a i zbog same cene.
Inače ni sam Kingston ne bi mogao da ti odgovori na pitanje na kojim će parametrima raditi ta kombinacija koju praviš. Postoji mogućnost da odlično radi na manjim latencijama i višim brzinama. Ali ostaje i mogućnost da neće želeti uopšte da radi.
Ja bih to radio tako što bih našao odgovarajuć RAM preko KP i još ako bi čovek bio iz istog mesta da najpre testiramo. Ako ne, nije smak sveta. Moja iskustva sa prodavcima su pozitivna. Ljudi rade na svojoj reputaciji i obično su za svaki dogovor