Dzoni1312
PCAXE Addicted
- Učlanjen(a)
- 21.07.2020.
- Poruka
- 1.186
- Rezultat reagovanja
- 326
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Rayzen 9 5900X - Corsair iCUE H150i RGB
Motherboard:
Asus ROG STRIX B550-E GAMING
RAM:
64GB DDR4 3600MHz Corsair
VGA & cooler:
Inno3D RTX 3080 iChill X3 10GB
Display:
Samsung LC27G75TQSRXEN
HDD:
2 TB Samsung 980 PRO MZ-V8P2T0BW
Case:
Be quiet! Silent Base 802 Window Black
PSU:
Asus ROG-STRIX-1000G
Internet:
Orion 4Gb optika
OS & Browser:
Windows 11 Pro & Brave
Ja imam zagarantovani posao i napredak u svojoj firmi, a to sto tamo neka likusa nije ucila i imala preca posla pa ne zna izlista sadrzaj diska u txt faj to nije moj problem, ja polazem 2 skole od jednom i ucim svom snagom da uspem i da moja firma uspe, a to sto neko ne zna nije do itacademy nego do njega sto nije ucio ili jednostavno nije za taj posao.To je mrtav posao u poređenju sa onim kako je taj posao nekada davno išao kod nas kada si u Beogradu imao 10tak ljudi koji su imali PC+Printer+Software+znanje za tako nešto. Danas imaš milijardu dizajnera, programera, front end developera...itd.
Jedina stvar koju ćeš naučiti u "IT" Akademiji je da si ispao ovca, potrošio vreme i bacio novac nizašta. Dobićeš diplomu sa kojom ćeš moći, da ti ne kažem šta. A evo i zašto.
Ja inervjuišem kandidate za posao u jednoj stranoj korporaciji. Za poslednjih 6 meseci sam intervjuisao 20 kandidata od kojih je njih 4 imalo diplomu IT akademije. Od svih 20 kandidata, oni sa ITA diplomom su bili najgori. Da momak ("Linux Administrator") ne zna da napiše bash skriptu koja će restartovati neki Linux servis je apsolutno nedopustivo. Kako sam dalje postavljao tehnička pitanja i davao zadatke, tako si mogao na njihovom licu da vidiš totalno razočarenje i frustraciju. Tužno je videti čoveka od 25 godina koji sedi u klimatizovanoj prostoriji, gleda u laptop, i preznojava se kao da sam ja dželat koji će izvaditi sekiru i zaklati ga ako ne odradi to što sam mu dao. Takve situacije mi bukvalno useru ceo dan, jer znam koliko je vremena i para dečko uložio, a ne zna ništa. Stvarno mi je žao ljudi.
Devojka 30tak godina sa ITA diplomom ("Windows Administrator") ne zna kako da izlista ceo sadržaj diska u txt file. Ljudi imaju diplome a osnovne, OSNOVNE, stvari ne znaju. Tužno je to.
Od 20 testiranih, njih troje je dobilo posao, od kojih je jedan gospodin koji ima 41 godinu i samo treći stepen SSS, i izdominirao je na testu kao pravi Chad. Još 2 momka su dobila posao od kojih jedan ima završen ETF i bavio se freelance C# programiranjem. I još jedan lik je dobio posao koji solidno poznaje Linux i koji će se odlično adaptirati i usavršiti.
Ako si apsolutni početnik, ako ne znaš ništa naprednije što se tiče hardware-a i software-a, zavšavanjem IT akademije nećeš dobiti to znanje. Ako ti je posao već zagarantovan, i samo ti fali papir, to je druga stvar. Sa tom diplomom možda možeš da dobiješ privremeni posao u nekoj firmici gde ćeš raditi za 30-40k din, i to ćeš raditi šta ti drugi govore bez ikakve šanse za dalje napredovanje ili usavršavanje.
Na bench forumu imaš temu gde je čovek u najsitnije detalje opisao svoje iskustvo sa IT akademijom i njegovo totalno razočarenje.
Vreme je neobnovljiv resurs. Dobro razmisli na šta trošiš vreme i novac !!