• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Pomoc za neodlucnog decaka:(

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Evo zapitao sam se i mislim da nisi u pravu. :) Kad karti crkne kuler korisnik je vrati. Karta se popravi u servisu (zameni se kuler) ukoliko je moguce, ukoliko nije, daje mu se nova (dakle cist gubitak novca za firmu) a onda se crknuta prosledi (mada zavisi od politike proizvodjaca) nazad proizvodjacu na garanciju (proizvodjac retko vraca novac, najcesce samo zamene robu) i onda u zavisnosti sa ugovorom isporazumima zavisi sta ce se desiti. Ako proizvodjac odluci da sam popravi karte/robu (jer ima uslove) moguce je da firmi/uvozniku vrati popravljenu kartu, dakle nije na gubitku, naprotiv. Obrni okreni - proizvodjac mora nesto da vrati u vazecem garantnom roku. Dal ce to biti karta kojoj je zamenut kuler ili ganc nova karta ili pak neka druga roba - stvar je dogovora uvoznika i proizvodjaca. Ima proizvodjaca koji ni ne uzimaju pokvarenu robu nazad vec se automatski otpisuje po nekim unapred utvrdjenim kvotama, a ima onih koji ni pod tackom razno nece da ti zamene bilo sta dok im ne posaljes nazad pokvarenu/neispravnu robu.

Poslednja izmena:

Alk0

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.12.2010.
Poruka
1.203
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hmm ja bih se pre slozio sa Miskoniusom.
Koliko je cest kvar crkavanje kulera na novim kartama ? Aj ono posle 5+ godina pa zariba. Al da na karti izasloj iz fabrike crkne bas kuler ne verujem da je mnogo cesto. Pre puknu neke stvari vezane za struju (zbog siroko rasprostranjenog kvaziklokerskog sporta u narodnim masama) ili je sam cip neispravan.
Sigurno, otkaze negde i vent ali mislim da je to manji procenat. A kad kupujes uvek ti kazu crko vent. Bas nijedna nema da je imala defektnu naponsku ili cip.

Mozda ovo moja prirodna paranoja govori iz mene :d ali svakako mi tu nisu ciste stvari. Sa druge strane, garancija jeste tu. Pa kupca i ne treba da bude briga sta je popravljano dokle god to radi kako treba. Samo nije bas ni lepo da nas prave budalama.

darko0262

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
23.09.2012.
Poruka
39
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
deo po deo.. :)
CPU & cooler:
AMD 960t odkljucan u X6 Corsair H50
Motherboard:
ASUS M4A88TD-V EVO/USB3
RAM:
2x2Gb DDR3 1600MHz Kingston HyperX blu CL9
VGA & cooler:
bice MSi Gtx 560 Ti HAWK 1GD5
Display:
Samsung SM 933
HDD:
SSD Samsung 840 evo 320 gb. WD 500gb + externi Transcend 320Gb
Sound:
Genius HF 5.1 5005 150W
PSU:
Lc Power 600w (lc600h-12)
Optical drives:
Lg DVD-RW
Mice & keyboard:
A4tech G9 komplet bezicni
Internet:
Da
OS & Browser:
Windows 7 64bit
ma odkud znam koji je popravljen..
to si upravu, ljdi se vade na najlase sitnice.. ali nema veze... imam garanciju to je to.... nije moja briga da mislim da li ce se opet nesto pokvariti ili nece... cisto sumljam da moze cip da se popravi.. to ako rikne stavlja se novo.. fabricki odradjeno i opet je kao novo.. hmmm ne znam.. nisam pametan.. :) vazno je da meni radi super.. zasad.. :) za dalje videcemo..

Fallen

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
30.08.2011.
Poruka
2.884
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Ta prica "zamenjen je samo kuler, pasta" mi je super iz razloga sto je neko i tim preprodavcima prosuo istu pricu.
Ono sto sam ja video i drzao u rukama od tih repariranih, na nekima je stvarno stavljen nov komplet kuler sa hladnjakom i to se vidi, tj moze da vidi i primeti onaj ko je istu tu karticu novu drzao u rukama pa je "poznaje".
Dok na nekim karticama, iz aviona se vidi da nije fizicki menjano nista pa ni doticni kuler (koji se kod jedne cuo kao avion da polece), kod takvih kartica, mogu da pretpostavim da je fleshovan drugi BIOS a opet, mozda i nije. ;)
Ja podrzavam kupovinu repariranih kartica, ali ako se kupuje od proverenog coveka, tipa prijatelja, kolege sa foruma, komsije itd, sve ovo ostalo na oglas i na prvu loptu, nikako, jer bukvalno kupujes macku u dzaku a i garancija je takva kod tih istih. ;)
Bolje je sacekati malo, skupiti neku kintu, pa kupiti polovnu nerepariranu ili novu kartu, nego od preprodavca koga ne poznajes, da kupis prepariranu.

Miskonius

PCAXE Member
Učlanjen(a)
30.12.2012.
Poruka
302
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Evo zapitao sam se i mislim da nisi u pravu. :) Kad karti crkne kuler korisnik je vrati. Karta se popravi u servisu (zameni se kuler) ukoliko je moguce, ukoliko nije, daje mu se nova (dakle cist gubitak novca za firmu) a onda se crknuta prosledi (mada zavisi od politike proizvodjaca) nazad proizvodjacu na garanciju (proizvodjac retko vraca novac, najcesce samo zamene robu) i onda u zavisnosti sa ugovorom isporazumima zavisi sta ce se desiti. Ako proizvodjac odluci da sam popravi karte/robu (jer ima uslove) moguce je da firmi/uvozniku vrati popravljenu kartu, dakle nije na gubitku, naprotiv. Obrni okreni - proizvodjac mora nesto da vrati u vazecem garantnom roku. Dal ce to biti karta kojoj je zamenut kuler ili ganc nova karta ili pak neka druga roba - stvar je dogovora uvoznika i proizvodjaca. Ima proizvodjaca koji ni ne uzimaju pokvarenu robu nazad vec se automatski otpisuje po nekim unapred utvrdjenim kvotama, a ima onih koji ni pod tackom razno nece da ti zamene bilo sta dok im ne posaljes nazad pokvarenu/neispravnu robu.
Pa otkud onda reparirane karte ako proizvodjac vraca prodavcu novu kartu? ;)
Nece da moze.
Pre ce biti da prodavac kao ovlasceni serviser obavestava proizvodjaca da je kvar ozbiljnije prirode i da trajna popravka nije moguca, proizvodjac se preracuna otpise te karte kao gubitak (pa ih naplati/kompenzuje sa AMD/Nvidijom i oni su svesni da ne mogu 100% cipova da budu ispravni) i uz neku smesnu cifru ih ustupi serviseru ili kao materijal za buducu popravku kartica. Eto otkud reparirane. Prosto. :)
Istini za volju priprosto i ispricano ali to je sustina.

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Hmm ja bih se pre slozio sa Miskoniusom.
Koliko je cest kvar crkavanje kulera na novim kartama ? Aj ono posle 5+ godina pa zariba. Al da na karti izasloj iz fabrike crkne bas kuler ne verujem da je mnogo cesto. Pre puknu neke stvari vezane za struju (zbog siroko rasprostranjenog kvaziklokerskog sporta u narodnim masama) ili je sam cip neispravan.
Sigurno, otkaze negde i vent ali mislim da je to manji procenat. A kad kupujes uvek ti kazu crko vent. Bas nijedna nema da je imala defektnu naponsku ili cip.

Mozda ovo moja prirodna paranoja govori iz mene :d ali svakako mi tu nisu ciste stvari. Sa druge strane, garancija jeste tu. Pa kupca i ne treba da bude briga sta je popravljano dokle god to radi kako treba. Samo nije bas ni lepo da nas prave budalama.
Ne, kad kupujes danas ne kazu ti nista. Vise se ni R nalepnica ne stavlja i najcesce kupujes to kao novu kartu ili eventualno oem bulk pakovanje. Da li je reparirana ili ne, zna se po serijskom broju i to samo zna prodavac/uvoznik. Prodavale su se reparirane karte po full ceni, prodaju se verovatno i dan danas. Postoje i R maticne ploce i druge stvari koje mozete nesvesno da kupite, i vi i uvoznik.
Ja nisam mozda u najboljem polozaju da odgovorima na sva ova pitanja, a momak koji moze da odgovori uglavnom nece da odgovara po forumima na takve stvari tako da ono.
Generalno - sredjuju se kuleri (ipak je to plastiketina) i naponkse sekcije. A to sa preduvavanjem cipova, to ne verujem da se uopste radi u fabrikama. KAd bi to radili zar ne bi bilo logicno da vrse otkup svih crknutih komponenti i da sa grafickih kojima je crkla naponska odleme GPU i RAM i to ugrade u "novu" kartu?
Moje misljenje je da se duvaljkom bukvalno samo igrom slucaja moze nesto popraviti, a citajuci po netu, te popravke su uglavnom veoma kratkog veka i niko nije lud da na to daje novu garanciju.

@Miskonius:

Oce da moze, i te kako ;) Procitaj iznad. Nekad je bila nalepnica "R" , a sad je vise nema. Ovo provereno znam jer sam svesno uzimao reparirane karte i nikad ne bi mogao da provalim da one to nisu da nisam to znao jer mi je receno (od strane coveka koji moze da proveri serijske brojeve ;) ). NAcin na koji si opisao da se to radi je verovatno tacan, ali to nema veze sa time da li krajnji kupac zna sta kupuje ili ne. Rikne naponska jer je neki elemnt bio krs, zamene ga, testiraju, upakuju, prodaju sa novom garancijom. Ne vidim problem ako je izdata nova celokupna vazeca garancija.

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Ta prica "zamenjen je samo kuler, pasta" mi je super iz razloga sto je neko i tim preprodavcima prosuo istu pricu.
Ono sto sam ja video i drzao u rukama od tih repariranih, na nekima je stvarno stavljen nov komplet kuler sa hladnjakom i to se vidi, tj moze da vidi i primeti onaj ko je istu tu karticu novu drzao u rukama pa je "poznaje".
Dok na nekim karticama, iz aviona se vidi da nije fizicki menjano nista pa ni doticni kuler (koji se kod jedne cuo kao avion da polece), kod takvih kartica, mogu da pretpostavim da je fleshovan drugi BIOS a opet, mozda i nije. ;)
Pa da, tako nekako. Slazem se.

Ja podrzavam kupovinu repariranih kartica, ali ako se kupuje od proverenog coveka, tipa prijatelja, kolege sa foruma, komsije itd, sve ovo ostalo na oglas i na prvu loptu, nikako, jer bukvalno kupujes macku u dzaku a i garancija je takva kod tih istih. ;)
Bolje je sacekati malo, skupiti neku kintu, pa kupiti polovnu nerepariranu ili novu kartu, nego od preprodavca koga ne poznajes, da kupis prepariranu.
Meni je u principu svejedno odakle je dokle god ima garanciju koja je ostvariva. Naravno, bolje je da je od prijatelja ili nekog pouzdanog, ali to vazi za sve zivo zar ne? :) Druga stvar, R ne vredi ni kupovati ako nije bar 30% niza cena zar ne? E sad, ko oce 30% i manje da plati + da overklokuje za 50% + ovo-ono taj bolje da se probudi :d

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
Ja cu uvek pre uzeti reparirano ako je cena 30% niza. Ako ne bude pravila probleme u prvih mesec dana znaci da ce da radi bez korektno duzi period.

Miskonius

PCAXE Member
Učlanjen(a)
30.12.2012.
Poruka
302
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Poenta ovoga sto ja pricam jeste. i ne znam kako nije jasno: Ako reparirane karte postoje znaci da nisu vracene proizvodjacu (briga me da li su sa R ili bez njega) i da su sklpane, preklapane, krpljene i pecene u domacoj radinosti. Zasto proizvodjac/prodavac/reparator ne bi dao 3 godina garancije na kartu kojoj je zamenjen ventilator i naplatio punu cenu? A? Zato sto nije siguran da ce da dozivi to vreme i zato sto nije vent u pitanju, ili bar ne samo on... Pre godinu dana Alti je prodavao reparirane Msi 6850 Cyclone (sa jasnom naznakom) i to je ok, prodaje reparirane valjda i sad, ali ono sto mene zanima zasto se neke reparirane ne prodaju u prodavnicama kao i ove? Sto to mora da se vucara po oglasima i sto to nije transparentno? Jos nesto, to da ako nesto radi mesec dana ima posle da radi celu vecnost (ili negde blizu) po meni nema smisla, i to se narocito odnosi na Fermi generaciju koja je trpela visoke temperaturne oscilacije, i gde je stvaranje hladnih lemova neminovno, pa im predstoji ili rerna ili duvaljka...Bolje receno, ako prezivi mesec dana to je puna kapa! Think about it...

mINUS

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.353
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II [email protected] + Prolimatech Megahalems
Motherboard:
Gigabyte GA-790XTA-UD4
RAM:
12GB DDR3 HyperX 1600
VGA & cooler:
MSI GTX660 Twin Frozr
Display:
Benq G2420HD 24"
HDD:
SSD 840EVO 250GB, 2x1TB Samsung
Sound:
Audigy 4 + Altec MX5021 + Sennheiser HD555@HD595
Case:
CM HAF932 + Zalman MFC1 Plus
PSU:
Chieftec APS-750C Modular
Optical drives:
Pioneer DVR-216D 20x DVD-RW
Mice & keyboard:
MS Sidewinder + Logitech ultraX
Internet:
30+ MGbit
OS & Browser:
Win 8.1 x64
Other:
Nexus 4
U pravu je Misko i njegov drugi deo nius :D
Da je graficka samo gpu cip vazila bi prica kao za cpu, a svi znamo da retko kad crkavaju.
Ovako na grafickoj karti imas gomilu potrosnih delova i materijala koji neminovno imaju rok trajanja koji nije zavidan.
A sa druge strane ljudi ce u ogromnoj zelji lakse da ulaze u rizik ako je cena karte jeftinija za 30% makar i po ceni garancije.

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Samo cu reci da je u jednom trenutku mogla da se kupi reparirana gtx580 lightning za 16000 din (12 meseci garancije). Ajde da mi odgovorite ko bi tome odoleo (a da ima love?).
:)

Fallen

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
30.08.2011.
Poruka
2.884
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Bila je MSI GTX580 3GB XE (Xtreme Edition) a ne Lightning. :)
Sve je to super, samo te sve karte je pokupovao jedan lik. ;)

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Bila je MSI GTX580 3GB XE (Xtreme Edition) a ne Lightning. :)
Sve je to super, samo te sve karte je pokupovao jedan lik. ;)
A moguce, mada mogo bih ze zakunem da je TF4 hladjenje na njega (a ono je islo ranije na lightning, a sad i na PE karte). Nije tacno da je jedan lik kupio sve. Doduse bila je vrlo mala kolicina koliko sam video (oko 5 karti).

Btw Fallen ti ko da radis u Altiju. U sve si upucen :D

Poslednja izmena:

Miskonius

PCAXE Member
Učlanjen(a)
30.12.2012.
Poruka
302
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Zapravo jedno vreme su se mogle kupiti 580gtx za 22 ili 24k sa dve godine garancije pre mozda godinu dana ili vise...
To je bas brzo otislo...
Pa upucen je kad se na Berzi sve brzo dozna ;)

Poslednja izmena:

Fallen

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
30.08.2011.
Poruka
2.884
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
A moguce, mada mogo bih ze zakunem da je TF4 hladjenje na njega (a ono je islo ranije na lightning, a sad i na PE karte). Nije tacno da je jedan lik kupio sve. Doduse bila je vrlo mala kolicina koliko sam video (oko 5 karti).

Btw Fallen ti ko da radis u Altiju. U sve si upucen :D
Informisem se. :D

Zapravo jedno vreme su se mogle kupiti 580gtx za 22 ili 24k sa dve godine garancije pre mozda godinu dana ili vise...
To je bas brzo otislo...
Pa upucen je kad se na Berzi sve brzo dozna ;)
Al' nisam ovo saznao na Berzi. :D

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Ja cu uvek pre uzeti reparirano ako je cena 30% niza. Ako ne bude pravila probleme u prvih mesec dana znaci da ce da radi bez korektno duzi period.
upravo. Poenta je 12 m garancije. ako rikne sutra moraju da ti daju takvu kartu - opet. Kraj price

Miskonius

PCAXE Member
Učlanjen(a)
30.12.2012.
Poruka
302
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
upravo. Poenta je 12 m garancije. ako rikne sutra moraju da ti daju takvu kartu - opet. Kraj price
Ali repariranu opet (novu ne sigurno) , ili ti valjda vracaju pare ili dobijas kartu u vrednosti para koje si dao...
Ako ne lazu...

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
pa ne lazu, tako je. Prosto, ne gledaju na repariranu kao na polovnu robu vec kao na obicnu robu, ali je cena drugacija. Ako je, lupam, reparirani gtx260 100e, a ne reparirani 150e, imas garanciju (onomad pre novog zakona) 1 god na obe, ali oni gledaju da ti zamene R za R, a nikako R za non-R ili obrnuto. Ako nemaju sta da ti daju, ponudice nesto u rangu cene koja je bila poslednja kad je karti bilo na stanju. Ta ponuda ce svakako ici u korist non-R. No, to je sad vec druga prica. :)

Xandar1

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.08.2012.
Poruka
273
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD X3 450 3.2Ghz/tx3 EVO
Motherboard:
msi 770-c45
RAM:
4gb patriot
VGA & cooler:
Gigabyte 7770 OC
Display:
Philips 21.5"
HDD:
WD blue 500gb
Sound:
audigy se + Blueberry SW-T100
Case:
Spire sonex plus
PSU:
Raidmax 635W-AP
Mice & keyboard:
a4tech 600x
Internet:
Rob sam sbb-u
OS & Browser:
Windows 7 ult.
Other:
Biti mod...da li treba imati ljudske kvalifikacije za to?
Na kraju pao gigabyte 7770 oc...
Ako nista drugo 3god garancie...

slobix

PCAXE Member
Učlanjen(a)
19.07.2011.
Poruka
632
Rezultat reagovanja
79
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name: