monteboy
PCAXE Addicted
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 2.019
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965
Motherboard:
Asus M4A79T Deluxe
RAM:
2048 G.Skill 12800HZ
VGA & cooler:
NV 7900 GTO
Case:
no case
PSU:
Silverstone Olympia 1000W
Internet:
DSL-16000
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate
Da bi drugi stage radio kako trebe kod kaskadnog sistema mora da se obezbedi da prvi stage'a dovoljno ohladi freon drugog stage'a preko izmenjivaca toplote.Te faze sam skapirao onda kad smo pricali koji gas na kojoj temp moze da promeni fazu tad mi postalo jasno to 2 3 4 5 faza
Hvala monte
Problem je u tome sto gas drugog stage'a ima drugacije karakteristike. R1150 (ethen) kljuca na -103°C a kriticna temperatura mu je +9.5°C.
Laik bi sad rekao da i ne postoji znatan problem kad imamo ovoliki spektrum od -103°C do +9.5°C u kome mozemo operisati.
Nazalost nije tako jer imamo i pritisak R1150 koji povecanjem temperature freona takodje raste. Ako pogledamo diagram na od prilike -5°C R1150 bi imao pritisak od 38 Bari.
Sto je enormno velik pritisak za ovakve sisteme. Kao prvo kompresor nebi mogao toliki pritisak na potisu da izdrzi kao drugo toliki pritisak bi bio i problem za lemove
i cevi kao i za kondenzatore. Prosecni kondenzatori su testirani na nekih 30 Bari.
Da bi sistem i radio na duzi period bez problema moramo obezbediti da pritisak ne predje 15 Bari na potisi sto znaci da izmenjivac toplote freon drugog stage'a mora da ohladi na minimum -40°C.
Sto bi odgovaralo upravo nekih 15 Bari po gore postavljenom diagramu.
Osnova svake kaskade je prvi stage koji mora da bude adekvatno dimenzioniran sa ovim 1.2KW kondenzatorom i Danfoss SC18 imamo veoma dobru bazu da postignemo lepe rezultate.
Necu se mnogo zezati sa kapilarnim cevima jer je R1150 dosta skup freon (kilo kosta blizu 100€) zbog toga ce mo koristiti AEV ventil za drugi a TEV ventil za prvi stage'e sto nam omogucuje da jednostavno nakon zavrsetka
Kaskade odradimo finetuning.
Poslednja izmena: