• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

MSI FM2-A75MA-E35

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Planiram da sastavim jedan kućni PC zasnovan na AMD Trinity platformi. Izabrao sam ploču MSI FM2 A75MA-E35 kao osnovu, pa imam neka pitanja.

Delovi su:

CPU: A10-5700 with Radeon HD 7660D
MB: MSI FM2-A75MA-E35
RAM: TRANSCEND 8GB (2x4GB) 2133 DDR3 aXeRam TX2133KLN-8GK
Hladnjak za CPU: CM Hyper TX3 EVO (da imam tišinu, a ne turbinu) :D

Zanima me, da li ima dovoljno prostora između CM TX3 EVO i pomenute RAM memorije da se stavi ventilator od CM TX3 EVO? Da se ne zeznem, pa da ga ne mogu uglaviti.

Poslednja izmena:

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Makar odokativno da mi kažete? Koliko vidim, TX3 je širok koliko je sam socket, pa bi trebalo da ima mesta. Samo Vas molim da, ako može neko da potvrdi, pa da krenem u nabavku.

Vidim, imate predstavnike Transcend-a forumu, mogli biste da testirate neku aXe memoriju. ;) Ako već jeste, izvinjavam se, ja nisam našao. Jedva nađoh na samom sajtu Transcend-a podatke o memoriji, u međuvremenu bila neka tranzicija sajta.

W.A.S.P.

Banned
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Imam ja nesto da ti predlozim nekupuj tu msi plocu uzmi bilo koju od nekog drugog prozivodjaca.:d
A sto se tice tx3 evo ja imam taj kuler neces imati nikakvih problema nece se sudarati sa memorijom odlican je. :thumb:

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Možda će mu zapravo i smetati memara... tj cooler.
Evo ti montiran T2 na 1155 Asus ploči, ali izgleda kao da su ram slotovi isto tako blizu...
Ako sam dobro upućen TX3 je veći od T2?

W.A.S.P.

Banned
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nek stavi ventilator na drugu stranu nece izgubiti nista na performansama

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Imam ja nesto da ti predlozim nekupuj tu msi plocu uzmi bilo koju od nekog drugog prozivodjaca.:d
Potpuno te razumem, jer vidim da imaš neka dosta loša iskustva sa njima. Izbor je pao zbog napajanja (četvoropinski priključak), A75 čipseta (i sve što ide uz njega), paralelnog porta (imam jedan crno-beli štampač, koji radi bez problema) i da prođem što jeftinije.

Što se samog MSI-ja tiče i njihovih ploča, imam jednu staru iz 2001. godine, MS-6309 v5.0 koja radi i dan danas. (VIA Apollo čipset za Tualatin CPU)

A sto se tice tx3 evo ja imam taj kuler neces imati nikakvih problema nece se sudarati sa memorijom odlican je. :thumb:
Nadam se. Predomislio sam se u vezi memorije. Uzimam Kingston predator 1866 MHz. Učitam profil i mirna Bačka.

Ako sam dobro upućen TX3 je veći od T2?
Zahvaljujem na slikama i predstavljanju zamisli koliko je blizu. Dao sam sebi vremena da uporedim ta dva hladnjaka.

Ako se ne varam, ovo je T2:

TX3 EVO:

Kao što se vidi, jeste TX3 EVO duži za 3 mm, a vent kraći za 4 mm. Kontam, imam još samo milimetar prostora. :D

Nek stavi ventilator na drugu stranu nece izgubiti nista na performansama
Ipak bi ja sve po redu i zakonu, ako može. :D

Poslednja izmena:

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Prema ovome T2 je 79 mm a TX3 80 zajedno sa ventilatorom... a T2 već ide iznad prvog ram slota.... Ako želiš sve po zakonu možta ti je rešenje da uzmeš onaj novi Noctua 92mm slim ventilator i staviš ga na TX3. :) Ili naravno da okreneš na drugu stranu ili uzmeš ram bez hladnjaka, jer su i na MSI FM2-A75MA-E35 ram slotovi "zlo" blizu CPU socketu.

W.A.S.P.

Banned
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Mozda ti i tako ovako brz ram pitanje je dal mozes da izvuces tu brzinu na toj ploci.

stajke66

Newcomer
Učlanjen(a)
01.12.2011.
Poruka
3
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ja imam tu ploču FM2 A75MA-E35 i Cpu A10 5800K. Stavio sam memoriju Kingston(Grey Series 2133MHz 4GB Dual Channel DDR3 Memory Kit (KHX2133C9AD3X2K2/4GX) i ne može da se namesti da radi na više od 1600 mhz.Prevario sam se što sam uzeo tu memoriju, jer je ona predviđena uglavnom za Intel čipset (XMP).Probao sam sve moguće kombinacije sa latencijama u biosu, namestio napon i ne vredi.

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Sastavljena konfa iz sledećih delova:

CPU: AMD APU A10-5700
GPU: Integrisana HD 7660D (Odlična za Samsung 720N monitor)
MB: MSI FM2-A75MA-E35
RAM: Kingston HyperX Predator 8GB Kit (2x4GB) DDR3 1866MHz CL9
HDD: WD10EFRX
Hlađenje: CM TX3 EVO (hladi za sve pare)
PSU: LC Power 420H-12

Posle AMD N80L286-16/S, Deschutes-a, Tualatina-a (još uvek radi), Venice-a, ja prezadovoljan. :)

Mozda ti i tako ovako brz ram pitanje je dal mozes da izvuces tu brzinu na toj ploci.
Vidiš da može. :p Inače, kao da si me urekao sa MSI pločom. :rotf: Učitam lepo XMP profil, odem na Save and Exit, kad ono sistem se zaledi (ne ostaju podešavanja) i tako svaki put. Ja, bu*ala, zaboravila da uradi ono što se uvek radi kad uzmeš novu ploču, clear CMOS. To je rešilo problem.

Nervirao me je ovaj turbo, pustim LinX AVX, čas je oko 2 GHz, čas oko 3,8 GHz. Popi*dim, ugasim ga i napravim svoj turbo. :troll:

Cinebench 11.5:

Posle stavljenja zakrpa KB2645594 i KB2646060, skor se digao na 3.08.

WinRAR x64 4.20 benchmark:

Ja imam tu ploču FM2 A75MA-E35 i Cpu A10 5800K. Stavio sam memoriju Kingston(Grey Series 2133MHz 4GB Dual Channel DDR3 Memory Kit (KHX2133C9AD3X2K2/4GX) i ne može da se namesti da radi na više od 1600 mhz.Prevario sam se što sam uzeo tu memoriju, jer je ona predviđena uglavnom za Intel čipset (XMP).Probao sam sve moguće kombinacije sa latencijama u biosu, namestio napon i ne vredi.
Nadam se da si stavio neku drugu memoriju, jer meni sve radi sa ovim kingstonom.

Nije moguće iščitati temperaturu procesora, koja iznosi između 0C (idle) i oko 20C (full load, Prime, LinX). Za GPU, u Aida64-i ide i ispod nule. Dok GPU-Z, prikazuje između 30C i 50C (idle, load furmark). Najmerodavnije je za uzeti temperaturu CPU-a je ona u Click BIOS-u iliti temperatura socketa, pretpostavljam. Zanimljivo, za mnogo brže prikazivanje "temperature" CPU-a, može da posluži CoreTemp, ako se offset (u mom slučaju) postavi na +24. Tada će temperatura biti vrlo slična u onoj u Click BIOS-u, samo mnogo brže. Kao dokaz ovoj teoriji, u load-u pre svega, temperatura je oko 40C, a cevi od TX3 EVO mlako-tople. Isto tako, Vcore sam jedino mogao da vidim pomoću HWinfo64, dok svi ostali prikazuju uglavnom core VID. Za kraj, TX3 EVO je stao na ploču, stavio sam ga preko sistema za kačenje. Tišina i hladovina.

W.A.S.P.

Banned
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nije to do memorije vec do memoriskog kontrolera u apu nisi limitiran memorijom vec tim procitao sam skoro sve testove apu 5800k i ni na jednom sajtu nekazu da su uspeli stabilno da poteraju memoriju na vise od 1866 ;)
@sam633 ta poboljsanja u cinebenchu nisu zbog zakrpa vidis da su razlike akademske i na nivou greske pri racunanju tako je i kod mene pusti program 3 put nijednom neces dobiti potpuno isti skor ;)

Poslednja izmena:

stajke66

Newcomer
Učlanjen(a)
01.12.2011.
Poruka
3
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Bios v1.2

Pozdrav !!
Pa gde nađe verziju biosa 1.2 za Fm2 A75MA-E35?
Tražim je već mesec dana, nema je nigde, mislim da bi možda sa tom verzijom biosa mogao da podignem memoriju na 1866 mhz.
Inače sad ću da probam da uradim "clear cmos", pa da vidim možda je i to rešenje.

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
@sam633 ta poboljsanja u cinebenchu nisu zbog zakrpa vidis da su razlike akademske i na nivou greske pri racunanju tako je i kod mene pusti program 3 put nijednom neces dobiti potpuno isti skor ;)
Slažem se da je na nivou statističke greške. Tri puta sam izvrteo zaredom pokretao cinebench nakon što sam sklopio komp. Sva tri puta je bilo 3,06 (turbo isključen). Setim se posle par dana da je izašao hotfix za BD i PD arhitekturu, reko ajd da probam, pa da vidim šta će biti. Evo sad sam još jednom izvrteo cinebench i opet je izbacio 3,08. Jednostavno, nikako da padne ispod 3,08. Ono što želim reći da ne bilo loše imati dve pomenute zakrpe, odmoći svakako neće. Nadam se da će drfedja razjasniti ovaj fenomen. :troll:

Pa gde nađe verziju biosa 1.2 za Fm2 A75MA-E35?
I ja sam ostao u čudu, kad sam video verziju BIOS-a (tako mi je ploča stigla), dok i dalje zvanično može da se nađe verzija 1.1 BIOS-a.

Ovde možeš naći BIOS-e, za ovu našu ploču.

http://forum-en.msi.com/index.php?topic=162639.0

Nažalost, moraš biti registrovan da bi video temu.

BTW, iGPU radi stabilno na:

Nisam hteo da idem dalje, iako može i na 1086 MHz.

Poslednja izmena:

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Objasni mi molim te kako si dobio 40 GFLOPS-a u Linpacku na Trinity-ju? :eek:

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Izaš(li)ao nov(i) BIOS-(i). Pišem ovako, jer je prvo izašla verzija 1.5, pa su kasnije onda i dodali 1.4 verziju. Pretpostavljam da su malo požurili, jer su izdali novu istu ploču, samo ovog puta sa A85X čipsetom. S tim u vezi, ima li kakve šanse da ulovim ovaj hladnjak za naponsku negde?

@stajke66

Eto ti prilike. Savetujem ti da ga prvo probaš uz pomoć M-flasha. Nadam se da će ti srediti problem oko memorije.

stajke66

Newcomer
Učlanjen(a)
01.12.2011.
Poruka
3
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Probao, ali nema šanse.Prvo sam flešovao beta verziju biosa 1.4, a zatim sam flešovao oficijelnu verziju 1.5.Definitivno ovaj model memorije koji sam ja kupio je optimizovan za (XMP) Intelov, i nemoguće je kloknuti na Amd platformi. Kad uključim OC- genie, procesor skače na 4ghz , a memorija samo na 1680 mhz.Čitao sam po stranim forumima da treba da se pored latencija i napona memorije, čačka i po naponu CPU-NB, NB, ali nisam baš nešto vičan čačkanju napona (severnog mosta). Kako je kod tebe namešten taj napon CPU-NB, NB ? Mada ti imaš 8 gb memorije a ja samo 4 gb, tako da si ti lako mogao kloknuti memoriju, jer sam video da na našoj ploči ko ima 8 gb lako podiže frekfenciju memorije.

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Probao, ali nema šanse.Prvo sam flešovao beta verziju biosa 1.4, a zatim sam flešovao oficijelnu verziju 1.5.Definitivno ovaj model memorije koji sam ja kupio je optimizovan za (XMP) Intelov, i nemoguće je kloknuti na Amd platformi. Kad uključim OC- genie, procesor skače na 4ghz , a memorija samo na 1680 mhz.Čitao sam po stranim forumima da treba da se pored latencija i napona memorije, čačka i po naponu CPU-NB, NB, ali nisam baš nešto vičan čačkanju napona (severnog mosta). Kako je kod tebe namešten taj napon CPU-NB, NB ? Mada ti imaš 8 gb memorije a ja samo 4 gb, tako da si ti lako mogao kloknuti memoriju, jer sam video da na našoj ploči ko ima 8 gb lako podiže frekfenciju memorije.
Ploča čita i XMP i AMD profil. Pogledaj ovde. Imam ovu memoriju. Moj primerak ploče savršeno čita njene XMP profile:

Profil 1
Profil 2

Možda se jednostavno u tvom slučaju, ploča i memorija "ne vole". :( Puno toga zavisi i od IMC-a, ali opet, on ima nativnu podršku za 1866 MHz. Probaj više latencije. CL11, CL13, itd. Posle svega, jedino mogu da ti dam onaj najlakši savet, probaj neku drugu memoriju, ako možeš. Brža memorija ti treba samo u slučaju, ako želiš da poboljšaš performanse IGP-a. Ukoliko je to razlog brže memorije, možda ti se isplati zameniti je. U svim drugim slučajevima, udri brigu na veselje što se tiče RAM-a. :d Sa ovim setup-om vozim F1 2012 na 1280x1024, high, dobijam oko 35-45 fps-a, ako se dobro sećam. Možda probam da vidim koliki ću fps dobiti kad snizim brzinu RAM-a. Plus sam stavio nove 13.1 drajvere.

Što se OC genie-a tiče, bolje napravi neki svoj overclock. To ti uopšte ne preporučujem, jer je naponska "gola", plus imš najjači model CPU-a. Ostavi sve na default. Kod mene, pri 3,6 GHz i oko 1,2 V, naponska se usijala prilikom rada prime95, ali preživela je torturu. :ladovina: U pitanju je prst-overclock metoda. :d Na naponsku se može staviti hladnjak (ima otvore za to), ali ludi MSI nije to uradio. :mad: Ali zato jeste sa A85X, pa gledam da ga "ukradem" sa te ploče. :D Svi naponi kod mene, osim za CPU, su na "auto". (imaš na slici)

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
S tim u vezi, ima li kakve šanse da ulovim ovaj hladnjak za naponsku negde?
Uvek možeš napraviti sam hladnjak za naponsku. :) trebati samo odgovarajuće parče aluminijuma. :) Ja sam sam pravio sa moj bivši 770T UD3P.

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Postoji problemčić sa pločom za koji nisam siguran da je problemčić, ali opet mislim da jeste. :D

U pitanju je VRM na ploči. Tačnije, treći induktivitet (faza) za CPU, onaj koji je najbliži PCI-E x16 slotu.

Jednostavno, koji god test da pustim, uvek se zagreju do usijanja prve dve faze (i kalem i pripadujući FET-ovi), dok treća samo ladi jaja. Jedva je mlako-topla (kalem i FET-ovi, raspoređeni u ćirilično slovo Г , tj. toplota se zapravo prenosi sa ove dve faze koje su zaista usijane. To me dovodi do zaključka da taj deo ne radi uopšte, odnosno FET-ovi su stalno u zakočenom stanju. Pa, pretpostavljam da je zapravo problem sam VRM kontroler.

Da je reklamiram, nekako čisto sumnjam da će me razumeti u čemu je problem. Verujem da se obično gleda da li radi ili ne, da li se pali ili ne. U fazonu, ako konfa ima sliku, ispravno je. Ćao, zdravo. S druge strane, ne znam koja bi eventualno mogla da bude zamena, pošto nema baš ploča u ovom rangu sa mogućnošću podešavanja napona, tako da mi i to nekako otpada. Možda će najbolje biti da stavim dobro parče aluminijuma, ima predviđene rupe za to.

Poslednja izmena:

hedgehog

PCAXE Member
Učlanjen(a)
13.12.2014.
Poruka
797
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD FX 4300 Black Edition & FX 8xxx Box poliran XD
Motherboard:
ASRock 970 Pro3 R2.0
RAM:
Exceleram Rippler 2x4GB @1600MHz CL9 1.5V
VGA & cooler:
XFX Radeon 5750 512MB
Display:
Dell P2417H
HDD:
WD Caviar Blue 500GB AAKS 16MB
Case:
Cooler Master Elite 334 Black
PSU:
Corsair VX450W
Optical drives:
Optiarc DVD RW AD-5240S
Mice & keyboard:
GIGABYTE GM-M6880 & CM Suppressor
Internet:
Telekom ADSL 10/1
OS & Browser:
Win7 x64 & Waterfox
Other:
Microsoft LifeCam HD-5000, Nexus 5
U jbt. zar se i to desava? :eek:

Inace zar nije ta ploca sa 4+1 naponskom?

Poslednja izmena:

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Ne, već je 3+2. 3 za CPU, 1 za NB i 1 za iGPU.

S tim, što je slučaj koji sam opisao, trenutno bi trebalo da bude 2+2.

Ali radi tako, trenutno je na njoj "štediša" A10-5700.

Poslednja izmena:

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Ploča ima 4+1. 4 za procesor i jednu za integrisani memorijski kontroler(IMC). Ta što je najbliža PCI-e je najaverovatnije za IMC jer je drugačija(veći su MOSFETI) i zato je hladnija. FM ploče nemaju posebnu fazu za integrisanu grafiku, već koriste iste kao procesor. Spominješ NB(Northbridge), gde vidiš NB? FM ploče imaju samo čipset(Fusion controller hub - FCH), slično Intelovom PCH-u (Platform Controller Hub), nemaju posebno SB i NB. A VRM za čipset je desno od Sata konektora, a za memoriju ispod memorijskih slotova, i oba se napajaju iz 24-pinskog konektora. Da ti ne radi neka faza, voltaža procesora bi bila nestabilna i ne bi se ni upalila, plus verovatno bi se desila neka paljevina.

Pročitaj tu detaljno.

Poslednja izmena:

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Pobrkao si mnoge stvari ovde. Ovo nije FX platforma.
Ploča ima 4+1. 4 za procesor i jednu za integrisani memorijski kontroler(IMC).
Neće biti, jer bi se ostale dve zagrejale (iznad socket-a), što nije slučaj.

Ta što je najbliža PCI-e je najaverovatnije za IMC jer je drugačija(veći su MOSFETI) i zato je hladnija.
Kako su veći, kad su iste veličine i imaju iste oznake?

FM ploče nemaju posebnu fazu za integrisanu grafiku, već koriste iste kao procesor.
Kako nemaju, kad rade na različitim naponima? Još jednom, da je zajedno sa CPU-om, sve 4 bi se zagrejale, što nije slučaj. Pustiš Heaven, šta misliš koje će se zagrejati?

Spominješ NB(Northbridge), gde vidiš NB?
Spominjem NB, jer je u paketu sa iGPU-om. Razdvojio sam ih u prethodnom postu, da bude jasnije. Gde sam napisao da je na ploči?

Dakle, dve faze iznad socket-a su namenjene za NB/iGPU.

FM ploče imaju samo čipset(Fusion controller hub - FCH), slično Intelovom PCH-u (Platform Controller Hub), nemaju posebno SB i NB. A VRM za čipset je desno od Sata konektora, a za memoriju ispod memorijskih slotova, i oba se napajaju iz 24-pinskog konektora.
Znam.

Da ti ne radi neka faza, voltaža procesora bi bila nestabilna i ne bi se ni upalila
Upravo verujem da se to desilo. Ali sve i dalje radi na dva namotaja, ne tri.

plus verovatno bi se desila neka paljevina.
Zato i pitam. Da je tu kojim slučajem CPU sa K oznakom, to bi se verovatno i desilo. Da li bi servis primetio tako nešto i uzeo u obzir? Pre paljevine, naravno. :D

Pogledaću.

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Vidim da niko nema neko iskustvo ili mišljenje po ovom pitanju, plus nemam snage da budem zamorčić, da na daljinu pojašnjavam, mislim na reklamaciju (ima još mesec dana garancije) ili servis, ostaje kako jeste, tj. rad na dve kocke. Valjda ću u nekom narednom periodu staviti neko masivno parče metala na niz tranzistora, ima rupe predviđene za to, ali hladnjak nije stavljen, dok je na isti model ploče, samo sa A85 chipset-om, jeste.

Ako neko bude imao sličan slučaj, neka napiše slobodno, čisto informativno.

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Ode ploča u večnost. Tri meseca posle garancije. Gledam utakmicu i prosto, nestade slika.

Svugde ima odgovarajućih napona, osim za CPU. Teži da ide ispod nule. Koliko sam ispitao, nijedan FET nije u kratkom spoju. APU se uopšte ne zagreva (radi uredno na drugoj ploči), dok FCH da, mada to ne mora ništa da znači. Može biti da je VRM kontroler, ali ispitivanje i menjanje bilo čega, prevazilazi vrednost ploče. Ako ploči "oduzmeš" bilo šta, tipa RAM, ne daje bilo kakav zvuk upozorenja. Što znači, definitivan kraj.

Vrh