• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

kriza eura

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Iraklije

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.10.2010.
Poruka
368
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD ATHLON II X4 620+L3 UNLOCKED
Motherboard:
MSI 870A-G46
RAM:
2X2GB GEIL
VGA & cooler:
ati 6850
Display:
asusmm17d splendid
HDD:
250+160GB
Case:
sharkoon vaya
PSU:
LC POWER 650W
Mice & keyboard:
logitech
Internet:
SBB
OS & Browser:
win7 64bit
Ovih zadnjih mesec dana mnogo se prica o posrnucu eura.Nasi gradjani sve vise menjaju eure za svajcarce.Banke kod nas kazu da je sve pod kontrolom dok u mome kraju citav komsiluk konvertuje svoje eure u druge valute,rekoh da vidim sta vi radite pa da se i ja orijentisem u ovom problemu,dal da drzim pare u slamarici ili sta vec?

vesti u novinama:
Britanska vlada upozorila je svoje zvaničnike u zemljama eurozone da se pripreme na propast eura, što bi moglo izazvati masovne nerede i proteste.

Zvaničnik britanskog ministarstva finansija otkrio je da vlada buduću politiku planira na temelju činjenice da je krah eura samo pitanje vremena.

"U našem je interesu da se valuta održi što duže kako bi i mi imali više vremena za pripremu", rekao je ovaj anonimni zvaničnik za britanski dnevni list Daily Telegraph.

Slom valute bi vjerovatno uzrokovao masovna otpuštanja zbog čega bi se povećala nezaposlenost i stvorila idealna atmosfera za nastanak revolucije.

Diplomati bi Britancima u zemljama eurozone trebali pomoći u smislu mogućnosti pristupa bankovnim računima te izvlačenju depozita iz stranih banaka.

Neredi u Grčkoj su britanskoj vladi poslužili kao pokazatelj da ne treba isključiti slične scenarije u drugim zemljama. Posebnu pažnju daju slučaju Italije s obzirom da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavili da bi "krah Italije bio i krah eura", piše Telegraph.

Ranije je francuski ekonomist i bivši predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Jacques Attali izjavio da bi euro mogao propasti već do Božića.

Prema njegovom mišljenju to se može spriječiti ukoliko Evropska centralna banka (ECB) dobije potrebne dozvole za kupovinu državnih obveznica članica eurozone zahvaćenih krizom. Te zemlje bi se morale odreći dijela finansijskog suvereniteta uvođenjem nadnacionalne kontrole proračuna.

Novi Schengen

Istovremeno, njemački list Welt am Sonntag izvještava da Merkel i Sarkozy planiraju mnogo drastičnije mjere – uključujući i novi pakt stabilnosti – da bi se izborili sa dužničkom krizom eurozone.

Ovaj list je objavio da su Njemačka i Francuska spremne zajedno se drugim zemljama provesti strogu budžetsku disciplinu, te da bi ovaj plan lideri Njemačke i Francuske mogli saopćiti slijedeće sedmice.

Za izmjenu postojećih dogovora Evropske potrebno je mnogo vremena, dok bi se novi pakt stabilnosti mogao sprovesti na početku 2012. godine.

Kako navodi njemački list, ovaj pakt bi mogao biti sličan Schengenskom sporazumu koji omogućuje slobodan prijelaz preko granice za građane čije su države potpisnice sporazuma.

U ovom slučaju, između zemalja potpisnica pakta stabilnosti postojao bi dogovor o strogim pravilima deficita i upravljanju nacionalnim budžetima.
 

Rapture

PCAXE Member
Učlanjen(a)
05.11.2009.
Poruka
485
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pitanje od milion dolara, pardon eura :D.
 

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 4440 @ 3.10GHz
Motherboard:
ASUSTeK COMPUTER INC. Z97-K
RAM:
16,0GB Kingston Crveni txn Proka
VGA & cooler:
1023MB NVIDIA GeForce GTX 750
Display:
Neka 24orka, ocekuje se 32
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
vec smo imali slicnu temu i nije proslo kako treba, tako da ova tema ide pod kljuc, da ne bi doslo do nepotrebnog spama, flejma, i warnovanja korisnika
 
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh