• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Koja jeftinija ploca za crossfire,775 i ddr2 1066?

M

Misko78

Guest
Ako gresim... navedi u cemu!! Mislim znam za ono "svi smo mi gresnici", ali daj nesto konkretno... u kojoj igrici i pod kojim uslovoma ce CPU koji on koristi biti usko grlo!!?? Znam da su neki stari engini tipa HL2 bili procesorski orjentisani, ali vecina danasnjih igara je GPU orjentisana! Medjutim , cak i ako spustis rezoluciju na 1024x768 i iskljucis AA, AF i smanjis kvalitet tekstura ds bi preneo opterecenje na procesor, opet ce svaki noviji procesor da to odradi bez da trepne. Kako god okrenes, trenutno, samo VGA moze biti usko grlo u igricama. Kvalitet grafike je limitiran jedino potencijalom graficke kartice a nikako potencijalom nekog savremenog dual-core CPU-a. Ja ne kazem da nece imati veci FPS sa nekim jacim procesorom, ali biti usko grlo je jedno, a iosporucivati slabije performanse (manji FPS) je drugo. Biti usko grlo znaci da sa tim procesorom, cak i uz najjacu VGA ti neces imati FPS dovoljan za nesmetano igranje, sto je malo verovatno sa danasnjim procesorima! P bas zato ljudi koji imaju slabije graficke kartice, smanje rezoluciju i degradiraju kvalitet u nekoj zahtevnoj igrici... i onda se igraju, igraju, igraju... a onda ti kazu:"sta je bre tebi, pa vidis da i na mom kompjuteru mogu da igram Crysis II, a ti mi pricas da je zahtevan i da trazi jak racunar!!!" Daj mi konkretno podatke i cifre, gde i u kakvim uslovoma neki danasnji CPU biti usko grlo!

Radio sam mesec dana jedno od najobimnijih testiranja ikada, samim tim znam o cemu pricam i znam koliko gresis sa ovim nepotkrepljenim izjavama. Postavljam ti pitanje da li ces ovde u ovoj temi javno da priznas da si pogresio kada tekst, koji je u fazi pisanja i uredjivanja, bude objavljen ovde na sekiri?

Poslednja izmena od urednika:

mINUS

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.353
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II [email protected] + Prolimatech Megahalems
Motherboard:
Gigabyte GA-790XTA-UD4
RAM:
12GB DDR3 HyperX 1600
VGA & cooler:
MSI GTX660 Twin Frozr
Display:
Benq G2420HD 24"
HDD:
SSD 840EVO 250GB, 2x1TB Samsung
Sound:
Audigy 4 + Altec MX5021 + Sennheiser HD555@HD595
Case:
CM HAF932 + Zalman MFC1 Plus
PSU:
Chieftec APS-750C Modular
Optical drives:
Pioneer DVR-216D 20x DVD-RW
Mice & keyboard:
MS Sidewinder + Logitech ultraX
Internet:
30+ MGbit
OS & Browser:
Win 8.1 x64
Other:
Nexus 4
uh uh uh, jedva cekam test, nisam znao da se radi :)

Villy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
08.08.2009.
Poruka
1.717
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba i5 6200U, GTX930M, 16GB, 256GB SSD
CPU & cooler:
i5 6600K + EKWB Predator 240
Motherboard:
AsRock Z170 Extreme 4
RAM:
16GB@2400 DDR4 Kingston Black Fury
VGA & cooler:
Gigabyte GTX1060 OC 6G
Display:
BenQ 2420HDB + Sony 55x8507 4K, Android,
HDD:
Samsung 850 Evo 128+Green 2TB+ 2x Green 1TB
Sound:
Xonar DSX+4562OP AMP+XonarU7+Altec MX5021+Microlab SOLO 6C
Case:
MS black widow
PSU:
Thermaltake 730W modular
Optical drives:
Samsung Full black
Mice & keyboard:
Razor Mamba+Chroma
Internet:
ADSL
OS & Browser:
Win10
Other:
BMW Series 4 M package 2015, Note 5, DeskJet 4530, Oppo HA2 DAC + Kef M500, PS4 Pro
Ima li neki moderator za moderatore da vas smiri :D

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core2Duo E8400 + Xigmatek HDT-D1284 poliran + Gelid GC-2 pasta
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
4Gb Kingston HyperX KHX8500D2T1K2/4G 1066Mhz Extended hetasinks
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
Asus VH242H 24" WIDE, 1920x1080 (16:9), Full HD 1080P
HDD:
4xWD750Gb RE2 + 2xWD500Gb RE3 + WD500Gb Black
Sound:
Creative AudigyII Platinum eX
Case:
Lian Li PC-71 Full Tower (Enermax front Multipanel)
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
Gigabyte GM-M8000 Laser Gaming Mouse, MS Sidewinder X6 keyboard
Pa upraVO TI NEPOTKREPLJENO KOMENTARISES.. ILI JE ARGUMENT TO STO SI IZGOVORIO DA GRESIM??? Evo ne moras da objavljujes sve, samo kazi u kojoj igrici E5200 moze da bude usko grlo. Jednostavno i prosto. Ja sam izneo neke cinjenice i potkrepio to necim sto mozes da procitas svuda na netu ako malo googgllnes! A kao drugo ako je dual core CPU usko grlo neke igrice... pa onda oni neznaju da programiraju... ja te molim da mi kazes koji se engine neke savremene igrice bazira na snazi CPu-a a ne GPU-a. U tri recenice mozes da napises bar to koja igra moze da dovede do toga da E5200 bude usko grlo, a ja cu da stavim E5200 u racunar i da proverim tvoje tvrdnje. Ako si u pravu ja cu javno da njacem kao magarac! jer sam probao vecinu danasnjih igrica i na slabijumm procesorima, i nisam primetio da neku ne mogu da igram.

Well, it’s time we made some conclusions. The processor tests in new gaming applications once again proved that AMD CPUs boast the best architectures for gaming needs. Almost in all contemporary shooters K8 CPUs provided better results. And sometimes the performance difference between AMD solutions and the rivals reaches unbelievably high rates. The maximum CPUs with NetBurst architecture from Intel can boast is a slight lag behind AMD processors in a few selected games, while in other games the performance rates may be dramatically low. So, the major statement remains the same: gamers should go AMD.
However, the mere fact that there are a lot of CPU types in the today’s market, even within the same price group, can be quite confusing for the PC users. While it is not that hard to decided between the Athlon 64 and Pentium 4 processors offered at the same price point, the dual-core solutions may appear a stumbling stone. Some time ago we could simply mark them as “not for gamers” and we could be absolutely right about it. Their working frequencies are lower than those of their single-core fellows, and the actual advantages of having a second core haven’t been used by the gaming applications at all. Now the situation has changed a lot. Graphics processor developers released new driver versions that can support multi-threading, and game developers began to modify their engines so that they could take good advantage of dual-core architectures. As we see, new shooters based on gaming engines from id Software can already use the power of two processor cores. Since these gaming engines are among the most popular nowadays, Quake 4 and call of Duty 2 may very soon become far not the only ones using dual-core. Moreover, it wouldn’t be surprising at all if some other gaming engines also acquire dual-core support: progress keeps going forward.
Therefore, the question about the best gaming CPU starts to seem pretty hard to answer turning from a practical matter into something from the applied philosophy area. However, let’s not give in and try to find an answer anyway.
Having analyzed the obtained results we can state that any of the contemporary CPUs will be good for games. Let’s take a look at the results once again. Even though all our tests were carried out in real applications are still somewhat synthetic. In order to reveal the performance dependence on the CPU speed we had to set lower resolution, disable anti-aliasing, reduce the textures quality, etc. In these testing conditions all CPUs provided more or less acceptable fps rate. Some processors were faster, some were slower, however, in real gameplay with real graphics quality settings any gamer would use all this advantage will disappear. This is because the graphics quality and other gaming settings are usually determined by the graphics card potential. By increasing the quality settings, the fps rate will drop down to 40-60 fps, which is ok for normal gaming experience. And you know, any Pentium 4 CPU with the actual working frequency of 3.0GHz and up and any Athlon 64 with the performance rating of 3000+ and up can process that number of frames per second, as we have already shown in our tests. In other words, in real gaming conditions the performance will still be limited by the graphics processor, and not by the CPU.
I have to stress that we arrived at this conclusion having one of the today’s fastest and most powerful graphics cards in our system: NVIDIA GeForce 7800 GT. And if this powerful graphics card doesn’t require a super-fast CPU, then what can we say about the mainstream graphics solutions? It means that gamers with the mainstream or slower video subsystem shouldn’t even think of getting a powerful CPU: it will be just a waste of money.
So, we can state that games are not the applications you should look at when shopping for the new CPU. There should be some other applications involved, and each of you should define the set of tasks for himself.

Everything we said in our previous article called Contemporary CPUs and New Games: No Way to Delusions! was absolutely right. It is true: you don’t need a high-end processor for real gaming with realistic settings and high image quality. The gaming performance will still be limited by the graphics card. The recommended system requirements mentioned by all the game developers are absolutely correct. Do not be surprised that the game developers mention Pentium 4 3GHz+ and Athlon 64 2GHz+ processors as the minimum suitable CPUs for comfortable gameplay, even though today we can get 3.8GHz Intel CPUs and 2.8GHz AMD CPUs easily. It is true that faster CPUs than those mentioned in the minimum system requirements do not really stimulate and significant fps rate increase. So, the slower processors models from the Pentium 4 and Athlon 64 processor families can cope easily with the latest generation 3D shooters. So, if you already have one of those CPUs in your home system, then you shouldn’t worry about upgrading them for your gaming needs.
The low-end processors is a totally different story. Here we can actually see that the CPU speed does affect the fps rate in many latest gaming titles. Although, there are some opposite examples, such as F.E.A.R., for instance.
It is evident that Sempron processors perform better in games than Celeron D. moreover; overclocked Sempron CPUs can sometimes run almost as fast as the top processor models. Unfortunately, Celeron D cannot boast the same success from overclocking.
So, the best gaming system configuration from the price-to-performance point of view should definitely include a powerful graphics card, which will determine not only the image quality, but the gaming comfort in general. As for the CPU, you shouldn’t spend tons of money for a high-end model. You will be able to get almost the same performance from a CPU like Athlon 64 3200+ or Pentium 4 650.
And in conclusion I would like to say a few words about overclocking. The results suggest that only if you have a budget CPU overclocking might be a good idea for you. By increasing the CPU working frequency beyond the nominal value, you can really speed up your gaming system, sometimes even up to the high-end CPUs level. However, if you have a mainstream processor or better, overclocking will have no real effect on the frames per second you get in the latest 3D shooters.

Poslednja izmena:

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
Ajde napisi koja igrica moze da E5200 nacini uskim grlom. Ako vec mesec dana testiras, onda mozes bar ovu informaciju da ispalis kao iz topa jer vec imas sazvakane podatke. A ja cu koliko sutra da instaliram tu igricu i da stavim E5200 u kompjuter. Prosvetli me da i ja nesto naucim na sopstvenoj muci i iskustvu!

Ja se nadam da ovde ima nekoga ko ima konfiguraciju sa E5200 ili E5300, pa da nam to kaze!

Ocigledno da i dalje izbegavas da nam das bar minimalnu argumentaciju za to sto pricas. Prozvao si me da pisem na osnovu nepotkrepljenih izjava, a da pritom nisi dao ni izjavu o temi (vec o meni)... a kamoli potkrepljenu!! Ocigledno je da te je jos nasa prethodna polemika, koja je ostala nedovrsena, dovoljno pogodila da reagujes veoma zustro na svaki moj tekst... a ne vidim razloga. Meni je drago kad mi neko pokaze da nisam u pravu, jer to znaci da sam nesto novo naucio i saznao, a mors priznati da danas ljudi uglavnom ljubomorno cuvaju znanje. Daleko od toga da bi to izazvalo kod mene potrebu da na dalje dokazujem da znam vise od te osobe ili pak sto je jos gore da dokazujem da ona nezna! Sa svojih 42 godine sam dovoljno puta pogresio, izvalio glupost ili uzivao u sopstvenom neznanju, da sam naucio da razlikujem sta stvarno znam od onoga sto MISLIM da znam. Dovoljno sam puta priznavao sopstvenu gresku u zivotu i ne vidim da zbog toga bilo ko pa ni ja, treba da se oseca lose. Ja pokusavam da svoje znanje i saznanja o necemu, prenesem naj preciznije sto mogu. Ako nesto znam, ali nisam bas najsigurniji u to svoje znanje zbog mogucnosti da nisam sagledao sve aspekte i informacije koji mogu da uticu na to moje znanje, ja se po pravilu ogradim. Stoga nema potrebe da mi guras prst u oko, jer ja ovo dozivljavam kao priliku da saznam nesto novo i smanjim svoje neznanje, a ne kao tinejdzersku potrebu da dokazem da sam neko i nesto svojim znanjem i pisanjem. Ja svoje znanje i to koliko vredim dokazujem tamo gde treba i ljudima koji me vole i postuju i obratno. Odavno sam ja izasao iz puberteta i prestao da dokazujem kome je veci! Ja ako mislim da necije znanje mogu da iskoristim, ja ga prihvatim, a ako nasuprot toga neko nesto nezna, jednostavno dbacicu to njegovo (ne)znanje i idemo dalje... sigurno necu imati potrebe da mu dokazujem koliko nezna... to nije moje vec njegovo i on ce satime da zivi!!!

Poslednja izmena:

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.408
Rezultat reagovanja
123
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Ljudi opushteno ;) Izbacicemo detaljan test i videce se u svim mogucim kombinacijama i rezolucijama shta se dogadja sa kojom kobinacijom. Chetri procesora, chetri grafichke, tri rezolucije + overclock, i mix svega toga. Vama ce pripasti muka dok sve prochitate, onda zamislite koliko je nama bilo muka dok smo sve provrteli :D. I gpu i cpu mogu da budu usko grlo ;) :sekira:

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
Naravno da moze i CPU da bude usko grlo... ali ne E5200!! Opet kazem... kazi ime igrice i to je to!!!

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
10001FALS, 10EACS, 10EADS
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Igra kojoj je usko grlo procesor je GTA 4. Lično sam igrao na E5200 i na Q6600 i definitivno igra "poleti" sa četiri jezgra. Pretpostavljam da ima još igara koje znaju da iskoriste procesor i potpuno se slažem da je to programersko ne znanje.
Sećam se vremena dok sam imao Barton 2500+ i 9800Pro, svaka igra i Mark su cenili OC procesora, odnosno definitivno je cpu bio usko grlo. Sa 1.8 na 2.5GHz je donosillo, ne sećam se tačno, oko 30-40% bolje rezultate, a najveći deo toga se dobije između 1.8-2.2GHz. Od 2.2-2.5Ghz je bio sasvim mali dobitak na performanssama.

Nema potrebe za bilo kakvim optuživanjem i zahtevanjem za rezultatima. Korisnika Miško78 poznajem lično i mogu da tvrdim da je ozbiljan čovek, ne bi pričao nešto da nije proverio. Opet ne sporim da i ti pričaš istinu, ali verovatno nisi probao igre koje je on provrteo, pa eto i nesporazuma.
Svi sa nestrpljenjem očekujemo test na sekiri, da bi imali kompletnu sliku korišćenja više grafičkih karti.

Moj predlog je da se reč njačem kao magarac, zameni sa častim piće.

:wave:

Villy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
08.08.2009.
Poruka
1.717
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
AsRock Z170 Extreme 4
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte GTX1060 OC 6G
Display:
HDD:
Sound:
Case:
MS black widow
PSU:
Thermaltake 730W modular
Optical drives:
Samsung Full black
Mice & keyboard:
Razor Mamba+Chroma
Internet:
ADSL
OS & Browser:
Win10
Other:
BMW Series 4 M package 2015, Note 5, DeskJet 4530, Oppo HA2 DAC + Kef M500, PS4 Pro
Pa da ne bukne flame-a, a i to njakanje je bzvz, niko ne teba da ispadne magarac

Naravno da moze i CPU da bude usko grlo... ali ne E5200!! Opet kazem... kazi ime igrice i to je to!!!
Pa bre, ja sam imao, tj još uvek ga imam, samo ga ne koristim (od juče), e5200 na 3.7/3.8 24/7 sa 4850 i nisam primetio da mi se neka igrica vukla... Takođe, kad sam polomio krilce na kuleru, koristio sam stock kuler 2 dana, dok nije došao novi, i procesor mi je radio na def-u (2.5) i opet nisam imao problema ni sa jednom igrom... Betmen mi je extra radio, samo bi malo secnuo kada bi prelazio izmedju mapa, tj kada bi se vrata otvarala... Criostatis, devil may cry 4, left4dead, section8 multi, Wolfenstein, NES emulator :d, sve je lepo radilo u 1920*1080 Samo krizu nisam probao, jer nema ni svrhe koliko god klokovao procesor. SAd, jeste da je pad framerata primetan u nekim igrama, npr kad se Betmen taslači sa 30 bitangi :D, ili kad me napadne 100 zombija u L4D-u, i jeste da toga nema kad je procesor kloknut, ali daleko od toga da je ne igrivo. 2-3 sekunde dok se komp snađe i to je to. Ipak, sada treba preći na neki lep quad, ja samo čekam da se malo novčano oporavim, pa ubadam neki lep PII X4.

Poslednja izmena:
M

Misko78

Guest
Pa da ne bukne flame-a, a i to njakanje je bzvz, niko ne teba da ispadne magarac.
Ja njakanje nisam pominjao, a ni pravio flejm, komentar nije trebao da bude upucen meni.

Ono sto ja pisem za sekiru bice tajna do trenutka objave. Sadrzaj teksta, testova i ideje iznosim samo dvojci ljudi: animaN-u i BigJoe-u. A neke sitnice mogu da saznaju jos moji prijatelji sa sekire iz mod tima i redakcije. Posto test treba da razjasni upravo teme ovakvih diskusija rako sam da se strpite i to u vrlo uljudnom tonu sa smajlijem na kraju.

Termin usko grlo je vrlo jasno definisan i ne predstavlja ono sto je ovde napisano. Usko grlo je sve sto umanjuje performanse neke druge komponente, pa makar to bilo i 3-5%. Neko se lepo igra i u 30-45FPS i subjektivno ne primecuje razliku izmedju toga i 100FPS i onda dilema cemu bolje grafike cemu bolji procesori. E tu dilemu smo zeleli da resimo i vama dragim clanovima i citaocima to na jedan iscrpan nacin prikazemo.

Testirati 12 procesora u kombinaciji sa 4 graficke karte u 3 rezolucije je ogroman posao koji daje tu sirinu da se vidi apsolutno sve. :sekira:

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
Kao prvo, jeftinije mi je da njacen :P. Drugo kad kazete usko grlo, da li mislite da igra postaje neigriva ili da je manji frame rate od nekog jaceg CPU-a. Kad se kaze usko grlo, misli se na to da zbog CPU-a igra postaje neigriva. Niko ne spori da ces dobiti na framerate-u sa brzim CPU-om ali ni iz bliza onoliko kao sa jacim GPU-om. Ajde da vidimo i taj test u kome je neka igrica bila neigriva na E5200 i nekoj jakoj VGA. Ja sam evo podosta izguglao, ali nigde i bas nigde nisam procitao da neki savremeni CPU moze da bude usko grlo.

Igra kojoj je usko grlo procesor je GTA 4. Lično sam igrao na E5200 i na Q6600 i definitivno igra "poleti" sa četiri jezgra. Pretpostavljam da ima još igara koje znaju da iskoriste procesor i potpuno se slažem da je to programersko ne znanje.
Pa u redu je to, ali da li ti ovim hoces da kazes da na E5200 nisi mogao da igras? Ajde da vidimo na tom testu kolika je FPS razlika bila izmedju E5200 i Q6600. I sto je jos vaznije koliki je bio FPS sa E5200.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Usko grlo je nesto sto ce te spreciti odnosno ograniciti mogucnost da povecas FPS bez obzira na to koliko pojacavas druge komponente sistema. Ako mi kazes da u varijanti E5200 sa npr. 4770 i E5200 sa npr 4890 nece doci do povecanja FPS-a, onda je CPU usko grlo, jer svojim limitom, limitira i mogucnosti druge komponente, u ovom slucaju VGA, ili pak da bez obzira na snagu VGA ti ne mozes da dobijes FPS koji je dovoljan za nesmetano igranje. A to sto ti zoves uskim grlom nesto sto je sporije od neceg drugog, to je verovatno neka tvoja definicija, jer se izraz bottleneck svuda i u svim vidovima izucavanja i testiranja koristi u smislu koji sam ti ja napisao. Kada se kaze da je neka komponenta usko grlo nekog sistema, onda to znaci da bez obzira sta poboljsate u tom sistemu on nece moci da postigne bolje performanse jer je limitiran tom komponentom.

Termin usko grlo je vrlo jasno definisan i ne predstavlja ono sto je ovde napisano. Usko grlo je sve sto umanjuje performanse neke druge komponente, pa makar to bilo i 3-5%. Neko se lepo igra i u 30-45FPS i subjektivno ne primecuje razliku izmedju toga i 100FPS i onda dilema cemu bolje grafike cemu bolji procesori.
E pa upravo to nije!!! Kao prvo CPU ne umanjuje performanse graficke kartice nego grafickog engina igre. Nije VGA ta koja se oslanja na CPU nego igra! Ako tako gledas onda svaki CPU osim najjaceg na trzistu predstavlja usko grlo. A i taj najaci ce predstavljati usko grlo kad izadje jaci??? Jer jaci ce imati 1.5% veci FPS, sto znaci da bivsi sampion postaje usko grlo??
Pa to jednostavno nije tako i mislim da bi trebao da razmislis o onome sta si napisao.
Pa izraz "usko grlo sistema" se bas za to i koristi da pokaze da je sistem dosao do mesta gde ne moze vise da napreduje, bez obzira sta radio sa ostalim komponentama sistema, dok ne poboljsas tu komponentu koja zagusuje sistem. Ako mozes da poboljsas performanse sistema poboljsanjem druge komponente, onda nema uskog grla!! Dakle ako neki CPU dovede do toga da neku igricu ne mozes da igras, ni sa najacom grafickom karticom, onda taj CPU predstavlja usko grlo. Ako stavis slab procesor i jaku VGA igraces se... ako pak stavis slabu graficku i najaci procesor... tesko da ces se naigrati!!!

Poslednja izmena:

Villy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
08.08.2009.
Poruka
1.717
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
AsRock Z170 Extreme 4
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte GTX1060 OC 6G
Display:
HDD:
Sound:
Case:
MS black widow
PSU:
Thermaltake 730W modular
Optical drives:
Samsung Full black
Mice & keyboard:
Razor Mamba+Chroma
Internet:
ADSL
OS & Browser:
Win10
Other:
Ja njakanje nisam pominjao, a ni pravio flejm, komentar nije trebao da bude upucen meni.
pa nije ni bio, ti si mene citirao, još sam stavio ":D" na kraju.

why so serious?! :D

Testirati 12 procesora u kombinaciji sa 4 graficke karte u 3 rezolucije je ogroman posao koji daje tu sirinu da se vidi apsolutno sve. :sekira:
Ne kapiram je l' ovo testiranje inicirala ova tema, ili je bilo planirano još ranije?

darkado

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
828
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon x2 7750 @ 3.1ghz [Thermaltake Ruby ORB]
Motherboard:
Gigabyte MA770-UD3 (rev 2.0)
RAM:
2GB Kingmax 1066 + 2GB Geil Ultra 800
VGA & cooler:
Saphire Radeon 5750 1GB
Display:
Samsung T220
HDD:
WD 320 AAKS + WD 500 ABYS
Sound:
Integrusha
Case:
Cooler Master Elite 332
PSU:
LC Power Metatron Prophecy 750W
Optical drives:
Pioneer 215
Mice & keyboard:
Logitech Internet multimedia keyboard + MX510
Internet:
2Mb
OS & Browser:
Win7 RTM 64-bit
@bungy, razlika je sigurno velika u gta4 mada je sigurno igriv i sa e5200

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
@bungy, razlika je sigurno velika u gta4 mada je sigurno igriv i sa e5200
Pa to je ono sto i zelim da potenciram. Ne sporim da je razlika velika, ali stoji i ovo drugo. E5200 je jedan od slabijih procesora na trzistu. Ali sta mislis da li bi mogao da igras GTA4 sa recimo 4630 i najacim procesorom u 1920x1080? Sigurno ne bi, sto u sustini znaci da je VGA usko grlo kad su u pitanju igre a ne CPU!

darkado

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
828
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon x2 7750 @ 3.1ghz [Thermaltake Ruby ORB]
Motherboard:
Gigabyte MA770-UD3 (rev 2.0)
RAM:
2GB Kingmax 1066 + 2GB Geil Ultra 800
VGA & cooler:
Saphire Radeon 5750 1GB
Display:
Samsung T220
HDD:
WD 320 AAKS + WD 500 ABYS
Sound:
Integrusha
Case:
Cooler Master Elite 332
PSU:
LC Power Metatron Prophecy 750W
Optical drives:
Pioneer 215
Mice & keyboard:
Logitech Internet multimedia keyboard + MX510
Internet:
2Mb
OS & Browser:
Win7 RTM 64-bit
za gta je definitivno cpu u pitanju. ja sam ga igrao sa 4850 na defaultu i 720/1100 i dobitak je bio manji od jednog frejma. mislim da bi bio igriv sa dosta slabijom grafom bez senki i sa texturama na low a nekim lepim quad core procom.

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bottleneck

Engineering

In engineering, a bottleneck is a phenomenon by which the performance or capacity of an entire system is severely limited by a single component. The component is sometimes called a bottleneck point. The term is metaphorically derived from the neck of a bottle, where the flow speed of the liquid is limited by its neck.

maestroBG

PCAXE member
Učlanjen(a)
12.10.2009.
Poruka
992
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel 6700 K, Delidded, Coolaboratory Liquid Pro and Corsair H110i GT
Motherboard:
Asus Maximus VIII Formula
RAM:
G SKill 2x8 Gb DDR 4 3600 Mhz
VGA & cooler:
MSI GTX 970 Gaming
Display:
LG 55 Inch smart TV 3D
HDD:
Samsung 850 Pro SSD
Case:
BeQuiet Silent Base 800
PSU:
CORSAIR CS 750 W
Optical drives:
PIONEER
Mice & keyboard:
Logitech
Internet:
Cable Net
OS & Browser:
WINDOWS 10 X64
cao

to je zato jer je GTA 4 optimizovan i napravljen za quad procesore i prekinite vise!

sta ste se uhvatili te jedne igre?pa ja sam odigrao 50 posto igara koje su ikada izasle!imam kombinaciju 4770 i e 5200 oc na 3,ghz sa stock kulerom za sada, i savrseno mi sve radi!kakvo usko grlo e 5200?ccc, ne mogu cuda da se nacudim..

sve najnovije igre,far cry 2, silent hill5, operation flaspoint 2 , arma 2, brothers in arms hells highway, batman arkham asylum, left 4 dead, i mnoge druge, znaci milion sam odigrao i nikad mi se nista nije zakasljalo sa jos 2x2 gb hyperx na 1066 u kombinaciji sa e 5200 i ati 4770!!!uz minimalnu potrosnju struje!!

mINUS

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.353
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II [email protected] + Prolimatech Megahalems
Motherboard:
Gigabyte GA-790XTA-UD4
RAM:
12GB DDR3 HyperX 1600
VGA & cooler:
MSI GTX660 Twin Frozr
Display:
Benq G2420HD 24"
HDD:
SSD 840EVO 250GB, 2x1TB Samsung
Sound:
Audigy 4 + Altec MX5021 + Sennheiser HD555@HD595
Case:
CM HAF932 + Zalman MFC1 Plus
PSU:
Chieftec APS-750C Modular
Optical drives:
Pioneer DVR-216D 20x DVD-RW
Mice & keyboard:
MS Sidewinder + Logitech ultraX
Internet:
30+ MGbit
OS & Browser:
Win 8.1 x64
Other:
Nexus 4
Ajmo da spustimo loptu, sacekamo test pa ozivimo temu i nastavimo sa diskusijom, nekad je zustrija rasprava potrebna ali ovde to nije slucaj, znaci samo laganije...posle testa ce se lepo videti razlike izmedju fps rezultata, i da naglasim, ni ja nisam video test.

Ne kapiram je l' ovo testiranje inicirala ova tema, ili je bilo planirano još ranije?
Ovo je sigurno krenulo ranije da se testira, puka slucajnost je ispala off tema ovog topica.

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Prevedeno na Srpski a vezano za ovu temu, glasi:
Možemo smatrati da je procesor usko grlo, kada njegovim OC dobijate osetne performanse. (ne računajući GTA 4 :)),

Iskreno nikada nisam video da cpu može da toliko ograniči da se ne dobijaju nikakve performanse. Gotovo sam siguran da ovo nikada ne može da se desi. Ovo bih mogli da testiramo sa nekim P4 Celeronom i Sempronom. Krenemo redom da ubacujemo grafičke karte i vrtimo testove.

Poslednja izmena:

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
Prevedeno na Srpski a vezano za ovu temu, glasi:
Možemo smatrati da je procesor usko grlo, kada njegovim OC dobijate osetne performanse. (ne računajući GTA 4 :)),
Ne, prevedeno na srpski znaci da se procesor moze smatrati uskim grlom, kada bez obzira na pojacavanje ostalih komponenti sistema ne mozete dobiti povecanje performansi. to bi bilo otprilike ovako... stavis pentijum III (hipoteticki) u neku najsavremeniju masinu i sta god imao od drugih komponenti i koliko god snaznu VGA ili vise VGA, ti ne mozes da dobijes bolje performanse kojima bi mogao da igru ucinis igrivom. E sa ako imas e5200, upgrejdovanjem graficke, dobices i znacajno povecanje performansi. Dakle sve dok je igrica igriva na zeljenoj rezoluciji, ti nemas usko grlo u sistemu jer sistem odradjuje to sto mu je zadato u prihvatljivim vrednostima. Tu onda ne govoris o uskom grlu, vec o brzoj i sporijoj , odnosno narodski "jacoj" i "slabijoj komponenti" u sistemu.

BigJoe

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
2.788
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-920 (D0) & TRUE Black + 2x Noctua P12
Motherboard:
Intel DX58SO
RAM:
3x2GB OCZ Reaper 1600 CL7
VGA & cooler:
ATi Radeon HD5850 by GA
Display:
SAMSUNG SM 206BW
HDD:
~3,5TB
Sound:
Realtek ALC889
Case:
CM Stacker 830 Black + X Craft 350 + SCYTHE KAZA MASTER
PSU:
TT ToughPower 1500W
Optical drives:
Lite-ON LH-20A1S & SAMSUNG SH-S223L
Mice & keyboard:
Logitech MX1000 + G500 + G11
Internet:
ADSL 4Mb/256Kb
OS & Browser:
Windows 7 x64
Other:
HTC Desire, iPod Classic Black 80GB
^
E pa vidi ovako CPU može biti usko grlo, jer ako ti FPS skoči sa jačim procesorom i istim GPU-om to je upravo to. Sećam se da sam imao GF 7800GTX, 7900GT i 8800GTS320 i sve karte su mi dale veći FPS na C2D 6500 nego na Venice-u 3000+. Jednostavno kad je grafička karta dovoljno jaka ona čeka na procesor i to je ograničava u ostvarivanju maksimalnih mogućih performansi.

Tako kako ti postavljaš stvari je pogrešno. Ti gledaš jel igrivo, a ne da li je proc usko grlo. Naravno da je za igre bitniji GPU i to mnogo, ali i proceso može biti usko grlo kada se koristi neki veoma jak GPU.

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
^
E pa vidi ovako CPU može biti usko grlo, jer ako ti FPS skoči sa jačim procesorom i istim GPU-om to je upravo to. Sećam se da sam imao GF 7800GTX, 7900GT i 8800GTS320 i sve karte su mi dale veći FPS na C2D 6500 nego na Venice-u 3000+. Jednostavno kad je grafička karta dovoljno jaka ona čeka na procesor i to je ograničava u ostvarivanju maksimalnih mogućih performansi.

Tako kako ti postavljaš stvari je pogrešno. Ti gledaš jel igrivo, a ne da li je proc usko grlo. Naravno da je za igre bitniji GPU i to mnogo, ali i proceso može biti usko grlo kada se koristi neki veoma jak GPU.
Pa to samo pokazuje da je jedan CPU brzi od drugoga, a ne da je usko grlo. Ako uz najjaci procesor pokrenes slabiju i jaci graficku kartu i sa jednom imas 110 a sa drugom 170, po tebi je onda ona slabija usko grlo??? Nije, ona je samo sporija od one jace. Pa uvek ces moci da ubrzavas sistem dodavanjem jacih komponenti. Ako ti je cilj da probijes rekord, pa ne mozes zbog CPU-a onda imas usko grlo jer on ogranicava sistem da postigne cilj. Ali cilj racunara je da igras igru, a ne da probijas svetske rekorde u FPS-u. Kad vise ne mozes da povecavas FPS dodavanjem novih komponenti, onda ti usko grlo postaje Game engine, ali samo pod uslovom da recimo postavis cilj 500fps, i onda bez obzira sto ti to komponente u racunaru po svojoj snazi dozvoljavaju, ti ne mozes to da premasis, onda je usko grlo game engine koji to ne moze da isporuci! Ako ste vi postavili za cilj da dobijete recimo 200 fps u nekoj igrici i to ne mozete da dobijete zbog CPU-a onda on jeste usko grlo. Ali ako ste postavili za cilj, sto je jedino razumno, da vam komponente omoguce nesmetano igranje igre, i to u svim kombinacijama postizete, onda se ne govori o uskom grlu vec o sporijoj i brzoj platformi. Razumljivo bi bilo ako bi recenica glasila ovako:"Ova graficka kartica je u stanju da isporuci i preko 250 fps, ali je u tome sprecio slabasan procesor koji smo imali u konfiguraciji!", onda bi moglo da se kaze da je za postizanje cilja od preko 250fps, cpu bio usko grlo. Sta je usko grlo ako neka konfiguracija sa najjacim CPU-om i najacom grafickom, u rcimo Crisisu postize prosecno 60fps a COD4 120? I jednu i drugu igru bi igrali bez problema i razliku u fps-u nebiste ni primetili, jer oko moze u najekstremnijim slucajevima da vidi 30 fps. Televizija radi sa 25 fps odnosno 50 poluslika u secundi. I kome je cilj da postigne 200 fps i sta dobije i ako ih postigne?

Usko grlo se definise u odnosu na postavljene ciljeve, a ne prema tome da li nesto radi brze ili sporije. Dakle ako kazete da je CPU usko grlo u odnosu na zahtevani cilj da frame rate bude 200, onda to moze da stoji tako, ali mora da vazi u svakojvarijaciji. ALi zasto bi do boga neko postavljao takve ekstremne ciljeve, kad nema ali bas nikakav benefit od toga.

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Mi se ne razumemo očigledno.
Reako sam.
Sećam se vremena dok sam imao Barton 2500+ i 9800Pro, svaka igra i Mark su cenili OC procesora, odnosno definitivno je cpu bio usko grlo. Sa 1.8 na 2.5GHz je donosillo, ne sećam se tačno, oko 30-40% bolje rezultate, a najveći deo toga se dobije između 1.8-2.2GHz. Od 2.2-2.5GHz je bio sasvim mali dobitak na performanssama.

Ne sećam se koje su tačno cifre bile, otprilike 25% performansi sam dobio podizanjem takta sa 1.8 na 2.2GHz, a manje 5% kada sam digao sa 2.2 na 2.5GHz.
To je usko grlo.

Najbolje ćeš se uveriti kad budeš odradio test.
Evo predlog za test.

Uzmi što slabiji procesor, idealno E1200 i sa njim upari neku što slabiju grafiku npr 7200, 7300, 8400GS. Pokreni 3D Mark Vantage. Klokuj u nekoliko koraka procesor i za svaki korak provrti test i pribeleži CPU i GPU rezultat.
Posle toga stavi neku što jaču karticu. Idealno neki 4870x2 ili 295GTX. Isto kao i prošli put klokuj i beleži rezultate.

Uporedi dobijene rezultate. Videćeš da će za slabu grafiku GPU rezultat VRLO MALO porasti sa overklokom (svega par procenata).
Kod jake grafike GPU rezultat će MNOGO više da raste sa overklokom (preko 50%).

Vrh