• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Kefir gljive

Saruman

PCAXE Member
Učlanjen(a)
03.09.2009.
Poruka
484
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II 965+Big Scorpion
Motherboard:
Gigabyte MA790FXT-UD5P
RAM:
GeiL GV34GB1600C8DC 2x2GB
VGA & cooler:
Asus DCUII 7870
Display:
Benq G 2420 HD
HDD:
WD640+2x1TB EADS+1,5TB 153WI
Case:
CM 690
PSU:
Chieftec 750w 14CS
Optical drives:
Samsung SH-S223B
Mice & keyboard:
A4tech X7BF-Logitech 200
Internet:
Kablovski
OS & Browser:
Win 7 & Opera
Other:
LG LH3000
Posto imam dosta ovih gljiva hocu da ih nekome poklonim, ko hoce da pravi i pije ovaj napitak. Imam "viska" oko 30 supenih kasika. Zalosno je da ih bacim jer su vrlo zdrave. Ne bih slao postom tako da u obzir dolazi Nis ili ko god hoce da dodje po njih kog mene.

Recept je:

- 6 supenih kašika vodenih kefirnih zrna,
- 2 lit. čiste hladne vode (bez hlora),
- 6 supenih kasika secera
- 1-2 oprana limuna (narandze ili dr..) na pola presečena,
- 10 zrna suvog grozdja
- staklena tegla zapremine 2,5 litre sa plastičnim zatvaračem,
- 1 cediljka i 1 kašika, sve od plastike.

Priprema:
- Sve sastojke pomešati u staklenoj tegli, labavo zatvoriti i ostaviti da fermentira na sobnoj temperaturi i na umereno svetlom mestu. Mesati svakih 24casa. Fermentacija traje 3-4 dana. Procediti tečnost kroz plastičnu cediljku, kefirna zrna posle cedjenja oprati u tekućoj vodi normalne temperature, ubaciti ih u čistu teglu sa 2 litre sveže vode sobne temperature, dodati limun i ponoviti postupak.

Napomena: Ako ne želite, limun ne morate da stavljate u teglu sa kefirom, ali u procedjeni napitak dodajte iscedjeni sok od limuna jer “C” vitamin znatno pojačava proces sagorevanja
 

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
770
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3
A zar nije jednostavnije da stavis u obicno "slatko" kuvano mleko i pustis da odradi fermentaciju 12-24h?
Ja pijem kefir godinama, sad sam se malo ulenjio otkad mi je "usahla" gljiva poslenji put. Daleko si za mene, ja cu je opet naci u Bg-u negde.
 

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
I ja volim kefir (pijem ga baš često), ali mi pravljenje u "kućnoj radinosti" deluje preterano komplikovano, s obzirom da kefir može da se kupi u skoro svakoj prodavnici.
 

br@nco

PCAXE Member
Učlanjen(a)
04.05.2009.
Poruka
315
Rezultat reagovanja
7
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
ASSHOLE
CPU & cooler:
Intel® Core™ i5-2500 3.30 GHz
Motherboard:
P8Z68-V PRO/GEN3
RAM:
1 x 4 GB Silicon Power
VGA & cooler:
SAPPHIRE TOXIC R9 270X 2G D5
Display:
DeLL P2414H
HDD:
Samsung 830 128GB + WD 1TB Green
Sound:
Kenwood KRF-V4070D + Pioneer S-H230VA-W
Case:
COOLER MASTER Stacker 830
PSU:
BE QUIET! Dark Power Pro P8 900W
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4 TECH bloody A6
Internet:
ADSL 50/2
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate + Chrome
Posto imam dosta ovih gljiva hocu da ih nekome poklonim, ko hoce da pravi i pije ovaj napitak. Imam "viska" oko 30 supenih kasika. Zalosno je da ih bacim jer su vrlo zdrave. Ne bih slao postom tako da u obzir dolazi Nis ili ko god hoce da dodje po njih kog mene.

Recept je:

- 6 supenih kašika vodenih kefirnih zrna,
- 2 lit. čiste hladne vode (bez hlora),
- 6 supenih kasika secera
- 1-2 oprana limuna (narandze ili dr..) na pola presečena,
- 10 zrna suvog grozdja
- staklena tegla zapremine 2,5 litre sa plastičnim zatvaračem,
- 1 cediljka i 1 kašika, sve od plastike.

Priprema:
- Sve sastojke pomešati u staklenoj tegli, labavo zatvoriti i ostaviti da fermentira na sobnoj temperaturi i na umereno svetlom mestu. Mesati svakih 24casa. Fermentacija traje 3-4 dana. Procediti tečnost kroz plastičnu cediljku, kefirna zrna posle cedjenja oprati u tekućoj vodi normalne temperature, ubaciti ih u čistu teglu sa 2 litre sveže vode sobne temperature, dodati limun i ponoviti postupak.

Napomena: Ako ne želite, limun ne morate da stavljate u teglu sa kefirom, ali u procedjeni napitak dodajte iscedjeni sok od limuna jer “C” vitamin znatno pojačava proces sagorevanja
Šinko,mislim da grešiš u pripremanju
Prekopirano:
Tradicionalni način proizvodnje kefira je moguć u domaćinstvu i u manjim mlekarama i vrlo je jednostavan. Pri ovoj proizvodnji kefirna zrna se koriste kao starter kultura. Postupak je sledeći: u pasterizovano ili prokuvano i ohlađeno na 20°C mleko dodaju se kefirna zrna, inkubira se dok se mleko ne zgruša, a to je obično 24 sata na 22°C. Posle inkubacije, kefirna zrna se ceđenjem kroz plastičnu cediljku odvajaju od ostalog mleka.

Odvojena kefirna zrna se ispiraju prokuvalom ohlađenom vodom i prekontrolišu da li ima sluzavih, smeđe obojenih ili na neki drugi način promenjenih zrna, koja se odbacuju. Posle ispiranja i kontrole, zrna se ponovo prenose u mleko da bi se započeo novi proces fermentacije i ceo postupak se tako ponavlja svaka 24 časa. Kod proizvodnje kefira potrebno je obratiti pažnju na jedan deo zrna dođe 10-15 delova mleka i da je temperatura optimalna. Na temperaturi nižoj od 20°C bakterije se slabije razmnožavaju, pa gljivice postaju dominantne i stvara se više alkohola i ugljen-dioksida, a manje mlečne kiseline. Dok na višoj tempetaturi gljivice postaju sluzave, a bakterije stvaraju više mlečne kiseline nego što je uobičajeno, pa kefir postaje prekiseo. Proceđeni kefir puni se u boce i zri u frižideru 24-48 sati pri 10-15°C. Ovo zrenje pogoduje rastu kvasca i u ovom periodu nastaje ugljen-dioksid i alkohol, a kefir dobija penušavu konzistenciju.

U domaćinstvu najbolje je prviti kefir u zatvorenoj staklenoj tegli na sobnoj temperaturi. Pri tome treba posvetiti posebnu pažnju higijeni pribora koji se koristi. Pripremajući kefir na ovaj način može se svakog dana u domaćinstvu imati zdrav, hranjiv i osvežavajući napitak.
 
Poslednja izmena:

Saruman

PCAXE Member
Učlanjen(a)
03.09.2009.
Poruka
484
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II 965+Big Scorpion
Motherboard:
Gigabyte MA790FXT-UD5P
RAM:
GeiL GV34GB1600C8DC 2x2GB
VGA & cooler:
Asus DCUII 7870
Display:
Benq G 2420 HD
HDD:
WD640+2x1TB EADS+1,5TB 153WI
Case:
CM 690
PSU:
Chieftec 750w 14CS
Optical drives:
Samsung SH-S223B
Mice & keyboard:
A4tech X7BF-Logitech 200
Internet:
Kablovski
OS & Browser:
Win 7 & Opera
Other:
LG LH3000
Slazem se sa vama sto se tice recepata, ali ga ja ne pravim sa mlekom vec sa vodom, kao sok sa vocem.
Ne znam da li ima razlike izmedju gliva za mleko i vodu (verovatno nema).
Ove koje ja imam je gomila sitnih kristala, velikih kao manji nokat, mlecno beli, tkz. Japanski kristali.

U svakom slucaju ako neko hoce glive neka se javi na pm, moze i na tel 064/1621509.
 

Prilozi

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
770
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3
Kefir gljiva je kefir gljiva. Zanimljiv ovaj tvoj recept, probacu ga kad dodjem do gljive.
 

Milanche

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.06.2009.
Poruka
111
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel E6300 Wolfdale Box
Motherboard:
Gigabyte G41-ES2L
RAM:
2X2GB Kingston HyperX
VGA & cooler:
Gainward GT220
Display:
Benq G2420HD
HDD:
2xWD640AAKS + 2TB Samsung1.5TB Samsung F3 Ecogreen
Sound:
ALC888b + Microlab A6201
Case:
Lian Li PC-7FN
PSU:
Corsair CX400
Optical drives:
Nec 5240S
Mice & keyboard:
Logitech K300 & B100(RX700)
Internet:
Box2
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate / Chrome, Firefox
Other:
Coolpad F1/Leadtek PVR3000, Prestigio PWC2 webcam
Imao sam ih i ja svojevremeno i pravio sa mlekom, međutim da li je mleko Imlekovo bilo puno nekih antibiotika ii čega, samo su se ugasile.

ps

To je oda drugo nešto, ove za mleko imale su izgled maleckog karfiola i meke su.
 

br@nco

PCAXE Member
Učlanjen(a)
04.05.2009.
Poruka
315
Rezultat reagovanja
7
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
ASSHOLE
CPU & cooler:
Intel® Core™ i5-2500 3.30 GHz
Motherboard:
P8Z68-V PRO/GEN3
RAM:
1 x 4 GB Silicon Power
VGA & cooler:
SAPPHIRE TOXIC R9 270X 2G D5
Display:
DeLL P2414H
HDD:
Samsung 830 128GB + WD 1TB Green
Sound:
Kenwood KRF-V4070D + Pioneer S-H230VA-W
Case:
COOLER MASTER Stacker 830
PSU:
BE QUIET! Dark Power Pro P8 900W
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4 TECH bloody A6
Internet:
ADSL 50/2
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate + Chrome
Verovatno je razlika u izgledu zato što ih on stavlja u vodu pa su "prozirne",da ih stavlja u mleko bile bi ovakve
 

gagi75

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.03.2011.
Poruka
712
Rezultat reagovanja
317
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
virus
CPU & cooler:
intel I7 3770k @ 3.5--4.5
Motherboard:
gaud5h-wb
RAM:
kingston 12 gb dd3 1600
VGA & cooler:
geforce GTX 970 G1
Display:
Dell 24"
HDD:
500gb wd
Sound:
altec 5.1
Case:
nzxt phantom beli :)
PSU:
LC POWER Metatron Prophecy LC8750 II 750W
Internet:
adsl najveći protok
OS & Browser:
os 7
ekstra je ja je imam tucem po jorgutu teram mladu da pije jbg ona zezea bas zbog nje sam je uzeo samo mi je bre smor onaj da je podapiram stalno
 
Vrh