• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Dobre ponude u prodavnicama (domaće tržište)

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
1.527
Rezultat reagovanja
1.188
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
Dual RX 7700 XT OC
Display:
C4 48"
HDD:
2 TB nvme Kingston
Case:
Carbide 400c
PSU:
Corsair Rm750x
Jel to pričate o andervoltovanim 7800x3d? .. jer i ovaj 7600x ide kad je default preko 80° sa ag620. Tek na pbo -25 pod punim opterećenjem ide oko 75°.

Poslednja izmena:

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
3.379
Rezultat reagovanja
3.072
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
9950x3d + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
PHANTOM GAMING X870E Nova WiFi
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Mesas babe i zabe, 7800x3d je zakljucan, njegov algoritam je prestrog da bi dopustio neke vece temp.
Sa druge strane 9000 serija je kompletno otkljucana tako da moze da gura do 95c, ukljucujuci i 9800x3d.

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
1.527
Rezultat reagovanja
1.188
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
Dual RX 7700 XT OC
Display:
C4 48"
HDD:
2 TB nvme Kingston
Case:
Carbide 400c
PSU:
Corsair Rm750x
Ne mešam ništa nego pitam. Znači kod njega nema ovog nameštanja pbo kao kod ostalih, samo ga tako ostaviš default?

Edit: sad gledam klip ista procedura kao i kod ostalih za andervolt

Poslednja izmena:

Fearl3ss

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
3.444
Rezultat reagovanja
846
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
99tb + m2 nvme generation 10
Case:
NZXT RGB LGBT boje, full custom loop water no leak
PSU:
10000w gold 99% +
Čipovi sa 2CCD od po 6/12 se manje greju od 1 čipa sa 8/16, elementarno neznanje.
Što " gušći" čip to se više greje, u ovom slučaju 8/16 sa 1 CCD topliji.

Primer - 5900X je hladniji od 5800X.
7900 je hladniji od 7700.
R9 7900 mi nije prelazio 65C u full load sa ekvivalent Noctua D15 od 25-35e sa Ipona, a to su Jonsbo, Deepcool, ID-Cooling, Thermalright.. Noctua je ugasila odavno.

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
3.379
Rezultat reagovanja
3.072
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
9950x3d + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
PHANTOM GAMING X870E Nova WiFi
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Svasta ce covek ovde cuti i videti, jednostavno tesko da moze da se ostane pribran i uctiv kad je ovolika doza bahatosti i bezobrazluka.
Za one koj hoce da nauce pokusacu da objasnim.
PBO je opcija za zen procesore da ih gura na max , isto tako moze da sluzi i da limitira procesor preko PPT,EDC i TDC vrednosti.
Ako upisete neke visoke proizvoljne visoke vrednosti u te tri opcije ne znaci da ce vas procesor trositi 1000w i bustovati na 7ghz, jer procesor ima svoju zastitu i nece ici preko toga.
Kad ukljucite PBO opciju u BIOSU dobijate i mogucnost da procesor bustuje i vise jer mozete dodati da radi overdrive maksimalno + 200mhz, ali to moze da izazove nestabilnost , moze da uzrokuje vecu potrosnju i veci napon i da u stvari ne dobijete skoro nista, tu stupa na scenu bolje hladjenje, koje odvodi svu tu toplotu koja se stvaram usled vece potrosnje i napona.
Uz PBO svi koriste i CO (curve optimizer) koji pomera zadatu krivu napona i ako idete u minus onda idete undervolt, ako idete u plus onda idete u overvolt, kod slabijih procesora dobija se jako malo, vise je pravljen za R9 procesore koji imaju 2 CCD i trose poprilicno.
Pomeranjem krive preko CO opcije dobija se manji napon ali povecava se verovatnoca da ceo sistem bude nestabilan u zavisnosti koju ste vrednost stavili u opciji, na primer za 5900x ja sam imao vrednost CO=-12 za sva jezgra i bio je stabilan, sto se tice boosta dodao sam overdrive na +100mhz i dobio nesto hladniji procesor i nesto veci boost u odredjenim prilikama, recimo u igrama koje koriste jedno ili dva jezgra.
PBO je vise orjentisan na multitask programe i tu se moze dobiti neko ubrzanje u vodi veceg broja bodova u Cinebencu ali ne mora da znaci da ce procesor biti brzi u single. CO vrednosti mozete staviti i u plus ako imate bas dobro hladjenje, isto tako ga mozete primeniti kako na sva jezgra tako na svaki CCD pojedinacno(ako procesor ima 2 CCD) ili za svako jezgro ponaosob gde se dobiju najbolji rezultati ,ali sam proces pronalazenja najbolje vrednosti za CO za zvako jezgro je dugacak i mukotrpan i samo entuzijasti su spremni da zrtvuju vreme i zivce trazeci idealan odnos.
Procesor zagreva i napon V i potrosnja W, ja sam 5900x uspevao da nateram da trosi 200w sto ga je grejalo ,ali sam imao uvek odlicno hladjenje,malo se dobije u odnosu na klasicnih 145w, nesto vise bodova u CB23 sto zaista nije vredno drndanja niti silovanja procesora.
Sad dolazimo do poente price o dobrom hladjenju, zagrevanje koje uzrokuje potrosnja mozete obuzdati samo odlicnim hladjenjem i tu vazdusnjaci tesko da mogu da pariraju AIO ili custom loop i zato ljudi i kupuju ropbusne hladnjake, jer hoce da iscede maksimum iz svog procesora.
Zagrevanje procesora nema veze sa nekakvom gustinom ili svakakvim budalastinama koje pojedini priuceni retosi piskaraju, zagrevanje nastaje iskljucivo od napona i potrosnje, ako procesor vise trosi mora vise i da se greje, moj 9950x3d moze da trosi 150w, a moze da trosi i 270w, zavisi koliki i kakav sam PBO namestio, da li sam isao na undervolt ili overvolt, na to utice i koliki sam overdrive frekvencije stavio , da li sam zahtevao +200mhz ili samo +50, ili nista i sve to utice na potrosnju.Na 270w potrosnje tesko da koji vazdusnjak moze da ga drzi ispod 95c , samo veliki AIO ili odlican custom loop.
Generalno PBO limite PPT, EDC, TDC mozete da koristite da limitirate procesor, ako imate slabije hladjenje limitiranjem tih tri vrednosti mozete smanjiti potrosnju ,a time i zagrevanje, uz neki prihvatljiv CO procesor moze da se hladi.
Primer moj bivsi 5900x na stock ima potrosnju 145w, uz paljenje PBO potrosnja skace kao i zagrevanje, moze kao sto sam naveo da povuce i do 200w, a sa tolikom potrosnjom jedva se 360mm bori da ga drzi ispod 90c ,a da ne krene da trotluje i drasticno obara frekvenciju.
Ako u PPT vrednost upisem 160 vec sam ga oborio na 160w potrosnje ,a time se i lakse hladi jer sam upotrebio jednu od PBO vrednosti za limit, sve je to dakle jedna vrsta balansiranja izmedju potrosnje i napona, ali kao sto rekoh dobici su mali ,ako zelite veci boost frekvencije, ako zelite hladniji procesor tu su dobici veci, ne u smislu boosta i brzeg rada vec u smislu da se procesor lakse ohladi i da vam treba manje novca za kupovinu nekog skupog i robusnog hladjenja.
Da rezimiramo, potrosnja i napon greju procesor, nikakva gustina kako neki priuceni piskaraju , procesori sa vise CCD kod AMD vise trose , samim tim se i vise greju, mozete bilo koji procesor napraviti vrucim ili hladnim, zavisi sta zelite ,ali sve to vuce odredjene penale u vidu nestabilnosti sistema ili gubitka performansi ,jer Ryzeni imaju unutrasnji klok, to sto nekom pise odredjena frekvencija ne znaci nista ako dodje do rastezanja kloka, clock streching ,gde vam moze neki motoring softver pokazati frekvenciju od 5000mhz dok je stvarna interna frekvencija dosta niza, mozda jedva i 4000mhz. Isto je i sa grafickim kartama gde preveliko oduzmanje potrosnje W rezultira da klok ostane isti dok je ustvarnosti dosta nizi sto se moze proveriti sa HWINFO gde i za procesor AMD i za graficku NVIDIA imate stavku effective clock.

Fearl3ss

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
3.444
Rezultat reagovanja
846
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
99tb + m2 nvme generation 10
Case:
NZXT RGB LGBT boje, full custom loop water no leak
PSU:
10000w gold 99% +
Svasta ce covek ovde cuti i videti, jednostavno tesko da moze da se ostane pribran i uctiv kad je ovolika doza bahatosti i bezobrazluka.
Za one koj hoce da nauce pokusacu da objasnim.
PBO je opcija za zen procesore da ih gura na max , isto tako moze da sluzi i da limitira procesor preko PPT,EDC i TDC vrednosti.
Ako upisete neke visoke proizvoljne visoke vrednosti u te tri opcije ne znaci da ce vas procesor trositi 1000w i bustovati na 7ghz, jer procesor ima svoju zastitu i nece ici preko toga.
Kad ukljucite PBO opciju u BIOSU dobijate i mogucnost da procesor bustuje i vise jer mozete dodati da radi overdrive maksimalno + 200mhz, ali to moze da izazove nestabilnost , moze da uzrokuje vecu potrosnju i veci napon i da u stvari ne dobijete skoro nista, tu stupa na scenu bolje hladjenje, koje odvodi svu tu toplotu koja se stvaram usled vece potrosnje i napona.
Uz PBO svi koriste i CO (curve optimizer) koji pomera zadatu krivu napona i ako idete u minus onda idete undervolt, ako idete u plus onda idete u overvolt, kod slabijih procesora dobija se jako malo, vise je pravljen za R9 procesore koji imaju 2 CCD i trose poprilicno.
Pomeranjem krive preko CO opcije dobija se manji napon ali povecava se verovatnoca da ceo sistem bude nestabilan u zavisnosti koju ste vrednost stavili u opciji, na primer za 5900x ja sam imao vrednost CO=-12 za sva jezgra i bio je stabilan, sto se tice boosta dodao sam overdrive na +100mhz i dobio nesto hladniji procesor i nesto veci boost u odredjenim prilikama, recimo u igrama koje koriste jedno ili dva jezgra.
PBO je vise orjentisan na multitask programe i tu se moze dobiti neko ubrzanje u vodi veceg broja bodova u Cinebencu ali ne mora da znaci da ce procesor biti brzi u single. CO vrednosti mozete staviti i u plus ako imate bas dobro hladjenje, isto tako ga mozete primeniti kako na sva jezgra tako na svaki CCD pojedinacno(ako procesor ima 2 CCD) ili za svako jezgro ponaosob gde se dobiju najbolji rezultati ,ali sam proces pronalazenja najbolje vrednosti za CO za zvako jezgro je dugacak i mukotrpan i samo entuzijasti su spremni da zrtvuju vreme i zivce trazeci idealan odnos.
Procesor zagreva i napon V i potrosnja W, ja sam 5900x uspevao da nateram da trosi 200w sto ga je grejalo ,ali sam imao uvek odlicno hladjenje,malo se dobije u odnosu na klasicnih 145w, nesto vise bodova u CB23 sto zaista nije vredno drndanja niti silovanja procesora.
Sad dolazimo do poente price o dobrom hladjenju, zagrevanje koje uzrokuje potrosnja mozete obuzdati samo odlicnim hladjenjem i tu vazdusnjaci tesko da mogu da pariraju AIO ili custom loop i zato ljudi i kupuju ropbusne hladnjake, jer hoce da iscede maksimum iz svog procesora.
Zagrevanje procesora nema veze sa nekakvom gustinom ili svakakvim budalastinama koje pojedini priuceni retosi piskaraju, zagrevanje nastaje iskljucivo od napona i potrosnje, ako procesor vise trosi mora vise i da se greje, moj 9950x3d moze da trosi 150w, a moze da trosi i 270w, zavisi koliki i kakav sam PBO namestio, da li sam isao na undervolt ili overvolt, na to utice i koliki sam overdrive frekvencije stavio , da li sam zahtevao +200mhz ili samo +50, ili nista i sve to utice na potrosnju.Na 270w potrosnje tesko da koji vazdusnjak moze da ga drzi ispod 95c , samo veliki AIO ili odlican custom loop.
Generalno PBO limite PPT, EDC, TDC mozete da koristite da limitirate procesor, ako imate slabije hladjenje limitiranjem tih tri vrednosti mozete smanjiti potrosnju ,a time i zagrevanje, uz neki prihvatljiv CO procesor moze da se hladi.
Primer moj bivsi 5900x na stock ima potrosnju 145w, uz paljenje PBO potrosnja skace kao i zagrevanje, moze kao sto sam naveo da povuce i do 200w, a sa tolikom potrosnjom jedva se 360mm bori da ga drzi ispod 90c ,a da ne krene da trotluje i drasticno obara frekvenciju.
Ako u PPT vrednost upisem 160 vec sam ga oborio na 160w potrosnje ,a time se i lakse hladi jer sam upotrebio jednu od PBO vrednosti za limit, sve je to dakle jedna vrsta balansiranja izmedju potrosnje i napona, ali kao sto rekoh dobici su mali ,ako zelite veci boost frekvencije, ako zelite hladniji procesor tu su dobici veci, ne u smislu boosta i brzeg rada vec u smislu da se procesor lakse ohladi i da vam treba manje novca za kupovinu nekog skupog i robusnog hladjenja.
Da rezimiramo, potrosnja i napon greju procesor, nikakva gustina kako neki priuceni piskaraju , procesori sa vise CCD kod AMD vise trose , samim tim se i vise greju, mozete bilo koji procesor napraviti vrucim ili hladnim, zavisi sta zelite ,ali sve to vuce odredjene penale u vidu nestabilnosti sistema ili gubitka performansi ,jer Ryzeni imaju unutrasnji klok, to sto nekom pise odredjena frekvencija ne znaci nista ako dodje do rastezanja kloka, clock streching ,gde vam moze neki motoring softver pokazati frekvenciju od 5000mhz dok je stvarna interna frekvencija dosta niza, mozda jedva i 4000mhz. Isto je i sa grafickim kartama gde preveliko oduzmanje potrosnje W rezultira da klok ostane isti dok je ustvarnosti dosta nizi sto se moze proveriti sa HWINFO gde i za procesor AMD i za graficku NVIDIA imate stavku effective clock.
Stručljače, nauči sta je thermal density. Nemas 2 blage po hiljaditi put i nekog zoves priučenim budalastinom i retosom. Ja ne znam kad ce tebe konačno banovati sa ovog foruma za pisanje prvo uvreda pa gluposti i neznanja sa prevelikom dozom samopouzdanja u svakom nastupu gde sam sebe kao i ovde napravis na budalu sto i jesi.
Ako te sad ne banuju, onda Peja moze da se pozdravi sa ulogom moderatora jer ne radi apsolutno nikakav posao. @peja81 Koji je ovo put da Dakula pocinje prvi vredjati i ne dobiti perma ban, jel treba ja u stvarnom zivotu da nekog perma banujem za ovo ili za sta sluzi moderator, i kakva je ovo lakrdija od foruma ako se ovaj lik ne banuje po hiljaditi put. Jednom sam ja dobio ban, a on prvi kao i sada krenuo sa ovim uvredama.. povrh svega sto nije upravu za ovo sto pise ?

5900X se manje greje od 5800X, 7900 se manje greje od 7700. Imao sva 4 procesora, video, testirao licno golim ocima, kao sto golim ocima mozes i da gledas testove na internetu i vidis isti rezultat.
To sto je R9 ne znaci automatski da se vise greje od R7, batali tvoje trust me bro koncepte iz glave pa mozda nesto i naucis, vidis, procitas.. a da ne vredjas.

Za kraj šah mat i dosta tvojih gluposti.
5900X ČITAVIH 20c hladniji.

"The 5800X has 8 cores packed in one CCX while the 5900X has 12 cores packed inside 2 CCXs. The thermal density of the 5800X is much higher than that of the 5900X.
You can see the test results here AMD Ryzen 7 5800X CPU Review - KitGuru The 5900X draws more power but still managed to stay cooler than the 5800X. "
62610

"Another point worth highlighting with the Ryzen 7 5800X temperatures is thermal density. This processor outputs the majority of its power via a single 8-core CCX chiplet, rather than the dual chiplets used on the 12- and 16-core parts. Clearly, the temperatures are no cause for concern. But it is interesting to note how thermal density looks to be affecting the temperature behaviour of the processor."

Kako reče Dakula da ga citiram "Zagrevanje procesora nema veze sa nekakvom gustinom ili svakakvim budalastinama koje pojedini priuceni retosi piskaraju" .
Možda Dakula ima nesto da objasni i profesionalnim bencherima na svetskim IT stranicama, ili samom AMDu.. Sigurno je veći stručljak od njih. Vidi se talenat i potencijal, ovakvog IQa pomesanog sa samopouzdanjem nije bilo dugo od pojave Zmaja od Šipova i Jovane Jeremic.

Poslednja izmena:

AroX

PCAXE Member
Učlanjen(a)
19.05.2020.
Poruka
650
Rezultat reagovanja
542
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 7 7800x3d / ID COOLING 225XT/2x arctic P12
Motherboard:
Asrock B650M-HDV/M.2
RAM:
2x8gb Kingston Fury Beast DDR5 6000 Cl40/OC 6000 CL26
VGA & cooler:
RTX 3080 FE 10GB
Display:
Benq zowie xl2566k
HDD:
A2000 1TB
Sound:
Logitech g pro x
Case:
Raijintek arcadia iii
PSU:
Be quiet system power 9 600w
Mice & keyboard:
Logitech G Pro X 2 & HyperX Alloy Origins Red switches
Internet:
Jotel 150/50
OS & Browser:
Google Chrome
Ne mešam ništa nego pitam. Znači kod njega nema ovog nameštanja pbo kao kod ostalih, samo ga tako ostaviš default?

Edit: sad gledam klip ista procedura kao i kod ostalih za andervolt
Zakljucan je cpu za pbo, preko pbo ne moze da se boosta clock, medjutim curve optimizer radi, kod mene je na -23.

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
1.527
Rezultat reagovanja
1.188
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
Dual RX 7700 XT OC
Display:
C4 48"
HDD:
2 TB nvme Kingston
Case:
Carbide 400c
PSU:
Corsair Rm750x
Na to sam i mislio. Kod mene u biosu prvo se uđe u advanced pbo podešavanja i tu se nalazi curve optimiser.

Vrh