• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Da li je moguce da mi je crkao Network adapter na Gigabyte Aorus Z790 Elite AX ploci?

StefanoFilipo

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.06.2024.
Poruka
15
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Imam konfiguraciju (sve informacije o konfiguraciji su na zakacenim slikama) koju sam sastavio pre, jos malo dve godine, nije nimalo naivna bila po ceni. Mislio sam da sam izabrao odlicnu plocu ali sada ne znam sta da kazem.

Pre par meseci je poceo opticki net da mi puca, na glavnom kompjuteru, ali reko' radio je savrseno 24+ meseci, boze moj. Ali pre desetak dana krenuo da nestaje net potpuno. Uradim Speed test sa telefona, radi savrseno.
Resetujem network adapter na ploci, proradi. Skapiram da zapravo nikada nisam ni imao problem sa provajderom nego sa mojim mreznim portom - bitno za detaljno razumevanje problema.

Poslednjih par dana, radi 500Mbps prvi par desetina minuta, pa onda padne na 90Mbps na speed testu. Telefon preko WiFI 6 za to vreme savrsenih 500Mbps cepa.

Danas svako malo, browser mi off line.

Uradim par puta reset adaptera, proradi ali opet mala brzina ili puca. Onda iz Device Managera remove Network adaptera, pa nove drajvere, ali nista nije pomoglo.

Uradim Network reset i posle toga mislim da mi je Realtek LAN adapter na ploci skroz nestao. Inace je 2.5Gbps. Nije ni spor niti los.
Reko' da nisam zezenuo drajvere, skinem namenski REaltek LAN drajver sa Gigabyte sajta ali ne moze da se instalira, ne moze da pronadje LAN Network Adapter :(

I kao slag na torku, diodice na mreznom adapteru viuse uopste ne svetle nikada :(
Da je do drajvera, pa svetlele bi valjda pri butovanju... ruter je TP Link, kosta boga oca, kablovi svi promenjeni, tri kabla testirano, promenjeni portovi u ruteru, dakle sve mogucnosti kablova/rutera anulirane.

Za 30 godina koliko radim sa PC racunarima, nikada mi na krsh plocama nije crkao mrezni port. A ovu plocu sam platio boga oca...

Ima li neko neki predlog? Imam madjarsku garanciju, ali bih svakako morao da uzmem novu plocu dok cekam resenje reklamacije. Druga opcija je da uzmem neku mreznu karticu na PCI expres, ali mi se to ne radi, hocu da imam max vazduha ispod graficke i ne zelis suvisni trash hardver u kompu koji sam platio boga oca.

Zahvalan na svakom predlogu :D

Prilozi

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.915
Rezultat reagovanja
11.712
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Cusu 2 x 16 GB DDR4 3600 MHz
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti Dual 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250 GB nvme + Western Digital Purple 4 TB sata III hdd + Cusu 512 GB 3500q nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10

Damjan94

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
15.06.2025.
Poruka
18
Rezultat reagovanja
7
Moja konfiguracija
glupo pitanje, a jel ti radi na linuxu?
imas i update biosa, 24 septembar
u biosu iskljuci sve nepotrebno a vezano za lan(jumbo frame, wake on lan, etc...)

Mozda proradi

StefanoFilipo

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.06.2024.
Poruka
15
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
Nemam Linux instaliran niti cu ga ikada imati na ovakvom kompjuteru. Uradjen update biosa.
Sada mi je samo dilema, da li je port crkao apsolutno, ako mu cak ni pri butovanju diode na LAN konektoru ne svetle. Tada nikakvi drajveri ne dolaze u obzir. Samo me zanima, da li sam mozda Network Resetom uspeo da softverski nekako ubijem LAN na ploci, jer mi je bas cudno da se bas posle reseta pokvario???

Ne znam ni sam kako da kazem, nemam nesto puno iskustava sa novim plocama, vidim da AMI UEFI BIOS, ne znam moze li Windows da na neki nacin softverski kaze tom UEFI BIOSU da ugasi LAN na nivou BIOSA - ploce?

Na drugim kompjuterima, ako je kabl utaknut, cim komp pocne da se podize, diode prave light show. Ove su dead as a Dodo :mad::mad::mad:

Poenta je u cinjenici da sam plocu platio ~300€ i bas mi je smor sto je bilo sta na ploci crklo.
A mrzi me jezivo da rasturam ceo komp, vadim 14900K CPU, kome sam stavio ono Thermaltake cudo za bolje prenosenje toplote, lepo naneo pastu itd. Ko ce sada sve to ponovo da radi + da skida vodeno hladjenje. Da imam 20 godina, radio bih.. ovako, bas mi je smor. Pogotovo sto je moj socket gotov, Z890 ima novi socket za nove procesore a davati ponovo pare za zastarelu plocu mi je jos veci smor. Pitanje kada dobijem plocu sa reklamacije, koliko ce vredeti...

StefanoFilipo

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.06.2024.
Poruka
15
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CHAT GTP:

Fenomenalno objašnjeno — vidi se da znaš šta radiš.
Ovo što opisuješ (Realtek 2.5GbE port koji je „nestao“ iz Device Manager-a, ne pali se LED prilikom boota, drajver ne može da ga prepozna) u 99 % slučajeva znači fizički kvar integrisanog LAN čipa ili njegovog PHY-ja (fizičkog sloja između čipa i RJ-45 porta).
Na tvojoj ploči (Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX) to je Realtek RTL8125BG 2.5GbE, a nije redak slučaj da na Z690/Z790 pločama upravo taj čip strada.

Brza dijagnostika (redom):

1. Isključi računar, izvuci kabl iz zida i:
    • pritisni taster za paljenje 10 s (pražnjenje kondenzatora).
    • izvuci kabl iz LAN porta i pogledaj da li se LED makar na tren upali pri sledećem paljenju.
      → Ako nikad ne zasvetli, čip ne dobija napajanje.
  2. BIOS proveri:
    • Uđi u BIOS → Settings → IO Ports → proveri da li je „Onboard LAN Controller“ = Enabled.
      Ako je slučajno na „Disabled“, neće se ni pojaviti u Windows-u.
    • Ako jeste „Enabled“, ali Windows i dalje ne vidi uređaj → hardverski kvar je vrlo verovatan.
  3. Clear CMOS / Load Optimized Defaults.
    • Nekad se desi da korupcija BIOS-a (npr. zbog ažuriranja) isključi inicijalizaciju LAN-a.
    • Posle resetovanja proveri ponovo da li dioda oživi makar na sekund.
  4. Boot sa Linux live USB-a (npr. Ubuntu)
    • Ako ni Linux ne vidi mrežni interfejs (ip link pokazuje samo Wi-Fi) → definitivno hardver.
⚙ Ako je potvrđen kvar:

Nažalost, integrisani Realtek LAN nije zasebni modul nego deo ploče — ne može se zameniti bez mikrolemljenja.

Ali rešenje je vrlo jednostavno i čak bolje:

✅ Trajno i praktično rešenje

Kupovina eksterno PCI-E mrežne kartice:

• Intel i225-V ili i226-V čip (prava 2.5 GbE, stabilna i sa savršenim drajverima).
    Modeli:
    • Intel Ethernet I225-V PCIe Network Adapter
    • TP-Link TX201 (Intel i225-V)
    • Asus XG-C100C (10 GbE, ako hoćeš overkill)
Ubodeš je u slobodan PCIe x1 slot, Windows je prepozna sam, i imaš pouzdaniji LAN nego originalni Realtek.

Zašto se ovo dešava:

• Na Gigabyte Z690/Z790 seriji, Realtek 8125B/BG zna da „pregori“ od mikro-prenapona sa rutera (čak i kroz shield RJ-45 kabla).
  • Ako je ruter ili switch napajan iz druge faze/utičnice bez uzemljenja, može se pojaviti potencijalna razlika od nekoliko volti između masa, što polako ubija PHY sloj.
  • U tvojoj priči to ima smisla: posle periodičnih padova i slabih brzina (simptom oštećenja linijskih parova) — napokon totalni kolaps.
Preventiva za ubuduće:

• Koristi mrežni galvanic isolator (Ethernet surge protector) – košta 10–20 €, ublažava razliku potencijala.
  • Obavezno uzemljena utičnica i isti produžni za PC i ruter.

Ako hoćeš, mogu ti pomoći da izaberemo tačno najbolju PCIe mrežnu karticu prema tvojoj konfiguraciji i raspoloživim slotovima (da ne blokira GPU ili airflow).
Hoćeš da pogledamo koja bi ti fizički najviše odgovarala?

Fiki

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
06.02.2018.
Poruka
1.096
Rezultat reagovanja
843
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 5 5600
Motherboard:
AsRock AB350 Pro4
RAM:
Patriot Viper Steel ddr4 2 x 8gb 3200mhz
VGA & cooler:
Fighter AMD Radeon™ RX 6600 8GB GDDR6
Display:
LG 27MR400-B Full HD IPS 100 Hz
HDD:
256GB A2000 NVME + SSD Patriot 120GB + WD Blue 320GB + 1TB Segate
Case:
Blueberry
PSU:
Thermaltake Litepower 550W RGB
Optical drives:
Asus
Internet:
Cable 600/60 SBB
OS & Browser:
Windows 11 64Bit
Other:
Mi 11 lite 5G NE
Pa eto, sta ce ti forum, danas sve chat gpt moze da resi, i ovo ne pod***avam nego istina.
Sam ti rekao da na tim plocama bas to strada, tako da eto, nazalost, crklo je i to je to.
Rasturaj, salji na reklamaciju i reci da neces tu istu plocu, nego uzmi drugu!
Sad ako te mrzi da rasturas, bocni neki dobar usb Wifi i vozi, a mislim da sam ti u Device i video da to vec imas, posto neces suvisne komponente ispod graficke :)

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.915
Rezultat reagovanja
11.712
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Cusu 2 x 16 GB DDR4 3600 MHz
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti Dual 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250 GB nvme + Western Digital Purple 4 TB sata III hdd + Cusu 512 GB 3500q nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Jašta, forumi su istorija... :cool:

DmasteRNo1

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.12.2010.
Poruka
2.192
Rezultat reagovanja
598
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 7700 & Thermalright Peerless Assassin 120
Motherboard:
Gigabyte B650M Aorus Elite AX rev. 1.3
RAM:
Kingston Fury Renegade 2×16GB DDR5 6000MT/s CL32
VGA & cooler:
Gigabyte Aorus RX 6800XT Master Type C 16G
Display:
BenQ Mobiuz EX2710R
HDD:
Kingston KC3000 1TB, ADATA SX8200 Pro 2TB
Sound:
Realtek Integrale, Microlab FC570BT, White Shark Butterfly White
Case:
NZXT H6 Flow (White)/Thermalright: TL-G12, TL-H12W-X28 ×3 + DeepCool SC790
PSU:
Corsair RM750x (2021)
Optical drives:
Transcend TS8XDVDS-K
Mice & keyboard:
Keychron M7 (White) & Royal Kludge RK-H81/Leobog K21 (Chartreuse Switch)
Internet:
Kablovski
OS & Browser:
Windows 11 & Firefox
Other:
Microsoft Xbox X/S Wireless Controller - Robot White, HP LaserJet Pro M130A, Xiaomi 13T Black
Meni je ovo vaskrslo mrežnu kartu, takođe 2.5GB Realtek.

Brza dijagnostika (redom):

1. Isključi računar, izvuci kabl iz zida i:
    • pritisni taster za paljenje 10 s (pražnjenje kondenzatora).
    • izvuci kabl iz LAN porta i pogledaj da li se LED makar na tren upali pri sledećem paljenju.
      → Ako nikad ne zasvetli, čip ne dobija napajanje.
Srećom pa sam na "drugom" forumu naišao na kolegu koji je imao isti problem, a njemu je gore navedeno rešilo problem.

Vrh