• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Apple(sve o hw, sw, sve na jednom mestu)

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
a sto se tice "brendiranja" Apple logoom.. Zar nema samo Apple pravo da stavi na neku masinu Apple logo?
http://www.apple.com/legal/sla/ << Apple EULA za sve njihove proizvode. U istoj za OSX nigde ne stoji da samo oni smeju da brendiraju masine svojim logom, naravno zloupotreba njihovog logoa je kaznjiva po zakonu o zastiti autorskih prava. Ja sam pronasao "rupu" i stavio nalepnicu apple, koju sam skinuo sa kutije od macbook pro, na svoje kuciste i tim cinom, napravio apple branded racunar. Previse je generalna EULA i moze da se tumaci na ovaj moj nacin i na taj, kako si ti protumacio. Mozda Apple zeli da nas sve pozove na moral? Hm... oni koju su bazirali svoju kampanju za Mac na pljuvanju svih ostalih, pogotovo Windows based PC masina, konstatno pokusavajuci da se distanciraju od imena "PC" iako su i njihovi racunari upravo to... Personal Computer. Apple je najbolja marketing agencija na planeti zemlji i to su veoma, veoma uspesno naplatili. ;)
Ja sam legalno kupio, samim tim i platio njihov OSX, jer je to jedino sto bih od software-a kupio od Apple-a. Kao sto je trenutno iPad jedini HW koji bih kupio sa Apple logom. Za nas koji imamo, kakav-takav, pristup zdravom razumu, davati duplo i skoro 3 puta za identican apple pc, ako ti je vec dostupno da napravis "hackintosh", definitivno nije opcija. To je samo moje misljenje....

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Snow Leopard sa licencom za PC računar? To NE postoji i bacanje para jer Apple izričito kaže da je instalacija OS X-a na bilo koji računar, koji nije Apple - ilegalan.
Slazem se, zato i mislim da je nebuloza dati pare za OSX i odmah mu ponistiti legalnost instalacijom na ne-Apple_PC.

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
2. Permitted License Uses and Restrictions.
A. Single Use License. Subject to the terms and conditions of this License, unless you have purchased a Family Pack or Upgrade license for the Apple Software, you are granted a limited non-exclusive license to install, use and run one (1) copy of the Apple Software on a single Apple-branded computer at a time. You agree not to install, use or run the Apple Software on any non-Apple-branded computer, or to enable others to do so. This License does not allow the Apple Software to exist on more than one computer at a time, and you may not make the Apple Software available over a network where it could be used by multiple computers at the same time.
Molio bih da procitate gore napisano i obratite paznju na bold-ovano. ;)

trenje

PCAXE Member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Poruka
223
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Mac Mini 5,3 // Macbook Pro 12,1
Display:
Dell P2414H
Sound:
Line 6 UX1 @ Microlab SOLO-6C
Internet:
Telekom Fiber
OS & Browser:
MacOSX El Capitan
Other:
Nexus 6P, Sony PS4
ays, o čemu ti pričaš? Može samo na Apple računarima da se instalira legalno i to je činjenica, nema tu nikakve rupe u EULA.

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE

trenje

PCAXE Member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Poruka
223
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Display:
Dell P2414H
Sound:
Internet:
Telekom Fiber
OS & Browser:
MacOSX El Capitan
Other:
Nexus 6P, Sony PS4
Mislim da ih ne dotiču oni pošto im sigurno ne opada profit i popularnost zbog toga. :)

Mislim, niko neće da te juri zato što si stavio Snow Leopard na non-Apple mašinu, ali svakako nije legalno.

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
VGA & cooler:
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Mislim da ih ne dotiču oni pošto im sigurno ne opada profit i popularnost zbog toga. :)

Mislim, niko neće da te juri zato što si stavio Snow Leopard na non-Apple mašinu, ali svakako nije legalno.
Tebe nece. Firmu i kompaniju oce ;) Ostavio sam ti link ka nemachkoj kompaniji koja vec duze vreme prodaje hackintosh i koja zbog odredjenih zakona EU ne odgovara niti moze da izgubi parnicu na sudu. Koliko vidim nisi ni prochitao chlanak koji sam ti ostavio, s obziom na brzinu odgovora... Veoma pouchno shtivo!

P.S. Ljudi se po automatizmu hvataju za "da", odnosno "ne". Legalno, odnosno nelegalno. Samo shto retko ko shvata da postoji i ono izmedju, te je zbog toga EULA Apple-a tako uopshtena, mora takva da bude. Shto ays kaze, Apple nam je udario po moralu, a mi to brkamo sa legalnoshcu :)
Hint: Da li Apple proizvodi matichne ploche i procesore za svoje rachunare ili ih kupuje od Foxconn-a, odnosno Intel-a? Da proizvode firma u Nemachkoj bi odavno placala penale ;)

:wave:

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Molio bih da procitate gore napisano i obratite paznju na bold-ovano. ;)
Kada bi tvoje shvatanje boldovanog texta bilo realno, onda bih ja mogao da kupim Yugo, zalepim na njega Mercedes oznaku i odem u Merc-servis da iskoristim zimsku akciju (gume, servis i sl), jer bi i moj Yugo bio Mercedes? :)

Ili je u tom slučaju novopazarski Levis zaista original?

Ma, mislim smejurija...

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Pa prodaje se kao original i to svi znaju... Pogotovo Replay manje vise Levi's

trenje

PCAXE Member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Poruka
223
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Display:
Dell P2414H
Sound:
Internet:
Telekom Fiber
OS & Browser:
MacOSX El Capitan
Other:
Nexus 6P, Sony PS4
@Dule

Pročitao sam, ali to je samo u Nemačkoj. Mislim da nije zbog zakona EU, već zbog zakona same države Nemačke...

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
VGA & cooler:
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Kada bi tvoje shvatanje boldovanog texta bilo realno, onda bih ja mogao da kupim Yugo, zalepim na njega Mercedes oznaku i odem u Merc-servis da iskoristim zimsku akciju (gume, servis i sl), jer bi i moj Yugo bio Mercedes? :)

Ma, mislim smejurija...
Ne bi zato shto Mercedes 100% sve proizvodi i 100% je vlasnik svojih proizvoda. Iz istog razloga i u tom servisu ti nece ugraditi felnu koja je mozda i jednaka po kvalitetu originalnoj Mercedesovoj koja pak koshta 3 puta vishe.
Da li se taj novopazarski Levis proizvodi u pogonima Levis-a, tj da li ih je Levis ovlastio za brendiranje? Ako jeste, da, to je Levis original ;)
Meshate bab i zabe ljudi.
Bilo kako bilo, PearC ima legalnu prodavnicu i prodaje Hackintosh-e u Nemačkoj koja je složiteće se ipak daleko razvijenija zemlja po pitanju primene zakona od Srbije. Zashto i kako to da josh uvek rade? :)

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
VGA & cooler:
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
@Dule

Pročitao sam, ali to je samo u Nemačkoj. Mislim da nije zbog zakona EU, već zbog zakona same države Nemačke...
Moguće da sam permutavao nešto prilikom čitanja. Očigledno su Nemački državnici, poslanici i sl na isti način protumačili EULA-u pa doneli takav zakon. Što ide u prilog onome što je pričao ays da je EULA previše uopštena, a verovatno se sam Apple susreće sa mnogim zakonskim problemima kada je OSX u pitanju i sama instalacija istog na bilo koji kompatibilan računar. Jednostavno ne mogu 100% da definišu šta je to Apple branded računar jer sami ne proizvode hardver. Već sam par puta pričao o tome na forumu, Apple je softverka kompanija, a ta prava i patente mogu da brane kako hoćeš po sudovima u slučaju zloupotrebe.

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Ja imam maticnu plocu Gigabyte EX58-DS4. Hocu da kupim retail Leopard OSX. Da li smem i da li mogu na ovu plocu da instaliram isti, s' obzirom da to nije Apple hardver?

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 4440 @ 3.10GHz
Motherboard:
ASUSTeK COMPUTER INC. Z97-K
RAM:
16,0GB Kingston Crveni txn Proka
VGA & cooler:
1023MB NVIDIA GeForce GTX 750
Display:
Neka 24orka, ocekuje se 32
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
To je poenta ove priče!
Pa jer si je onda shvatio??? Posto kolko vidim zadnje si napisao ovo :

Ma, mislim smejurija...
Dule ti je sve objasnio... Ti mozes i dalje da teras mak na konac, al ne vidim poentu... Jer se prodaje legalno u Nemackoj??? Prodaje se... Jer je Nemacka ostrija po zakonima od nas- Jeste, dal je to onda legalno- pa sta mislis ?;)

Poslednja izmena:

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ja imam maticnu plocu Gigabyte EX58-DS4. Hocu da kupim retail Leopard OSX. Da li smem i da li mogu na ovu plocu da instaliram isti, s' obzirom da to nije Apple hardver?
Naravno da smeš. Ne znam da li može, ali znam da ne bi bilo legalno, jer je legalno instalirati samo na Apple PC.

S

stalja

Guest
Može ima je u spisku podržanih komponenti.

Koju grafiku imaš?

Da li u Srbiji mogu nekako da nabavim macbook pro kućište? U pitanju je starija 3.1 verzija i ima zagrebanu poleđinu (deo kod jabuka logoa) pa me interesuje da li ima da se nabavi komplet kućište?

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ

Koju grafiku imaš?
Mogu da nabavim 9800GT, ona je bese na spisku podrzanih?

Sem ploce i grafike, sta jos treba da odradim? Nije mi najjasniji deo oko DSDT-a, tj. princip na kome varam BIOS maticne ploce.
Ima i ona fora sa onim diskom koji ubacis prvi pa nakon njega Leopard instalaciju, sta bese to, ne mogu se setim?

S

stalja

Guest
9800 bi bila just fine

Ays je dao link sa instalacijom

Ne, ne trebaju ti 2 hdd-a. Treba ti jedan i ne sme da bude veci od 1TB, nece hteti da radi osx86, bilo koja verzija. Za Gigabyte ploce postoji ova varijanta: http://www.kakewalk.se/ i na samom sajtu postoji kratak tut kako se koristi isti program.
Takodje, moze i ovako: http://tonymacx86.blogspot.com/2010/04/iboot-multibeast-install-mac-os-x-on.html, i u slucaju da imate Win7 instaliran bez AHCI podrske... http://www.ithinkdiff.com/how-to-enable-ahci-in-windows-7-rc-after-installation/

Za vecinu gigabyte ploca postoji resenje, samo svi koji zele da instaliraju OSX na svoj PC, neka prvo upotrebe Google, sigurno je neko pre vas vec pokusao. ;)

Uostalom, kao sto rekoh, neko je vec pokusao i uspeo: http://www.tonymacx86.com/viewtopic.php?f=54&t=8524 ;)
Nema razlike u tvojoj ploči pošto su generalno gigabyte podržane (počevši od moje matore EP35 DS3)

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija

Koju grafiku imaš?

Da li u Srbiji mogu nekako da nabavim macbook pro kućište? U pitanju je starija 3.1 verzija i ima zagrebanu poleđinu (deo kod jabuka logoa) pa me interesuje da li ima da se nabavi komplet kućište?
http://www.globenet.rs/prodavnica-kategorije.php?ID=1011 << pozovi njih i pitaj. A mozes i da otvoris svoju temu na ovom forumu i da pitas: http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=showcat&catid=25

Srecna potraga. ;)

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
10001FALS, 10EACS, 10EADS
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Da li ti je potreban 64bit mod ili ti je dovoljno 32bit?

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Ako pitas mene, 64bit bi valjao, ima 3x2GB memorije, pa valjalo bi da vidi sve. :)

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ako pitas mene, 64bit bi valjao, ima 3x2GB memorije, pa valjalo bi da vidi sve. :)
Mislim da sam ti spomenuo... ali meni je i Leopard, koji je 32bit only, video svih 8GB memorije, tak' da ti je svejedno što se ram-a tiče. ;)

Vrh