Mene zanima kako ce da rese tu integraciju koju pominju. Da li planiraju da to urade transparentno (nesto kao sse instrukcije, samo sto bi se izvrsavale na gpu) ili planiraju da posto ce "svi" procesori imati podrsku za to, da ostave developerima da to koriste?Evo bas se tom temom bavim ovih dana. Racunam koliko je APU energetski efikasan i kakva mu je primena u realnim uslovima rada. Da li moze da se upotrebi kao efikasan akcelerator za pojedine aplikacije.... pa moze.
Ako ti kazem da npr. neke stvari radi za nijansu sporije nego Npr. CPU + osrednji GPU, a pri tom trosi 2x manje struje, onda se tu neke stvari jasno naziru.
Glavna stvar oko APU-ova je za sada energetska efikasnost. Da se razumemo...
nece se skoro desiti da integrisani GPU bude brz kao diskretan...ali moze lako da se desi da integrisani GPU moze da se nadje kao ispomoc za diskretni GPU. Npr. hibridni crossfire, GPGPU crossfire itd... su opcije koje su moguce u buducnosti.
Za test Llano-a sam pripremio posebnu bateriju testova gde se lepo prikazuje sta APU moze da radi i koja je primena GPGPU procesiranja u realnim aplikacijama.
Na zalost neke od ovih aplikacija ne prepoznaju novi APU, ali u buduce ce to verovatno biti ispravljeno.
A sto se tice poredjenja... pa nema sta da se poredi. Kako mozemo da poredimo BD sa bilo kojim Intelovim procesorom ako ne znamo kakve su mu performanse. Mozemo da nagadjamo, a ja cenim da ce biti vrlo konkurentan po pitanju performansi sa najjacim Intelovim procesorima.
Ako mislis da ce Sandy Bridge E doneti znacajan pomak po pitanju performansi u odnosu na Gulftown, mislim da se varas. Isto vazi i za IB, koji je shrink od SB.
Druga limitacija je mikroarhitektura, koja je dobra, ali za koju nisam siguran koliko jos moze da skalira po pitanju frekvencije.
Sada se opet vracamo na staru pricu koja je bila aktuelna u doba netbursta, a to je da je sada potrebno napraviti procesor koji ima takvu mikroarhitekturu koja je istovremeno dosta efikasna po kloku blizu SB, negde kao Nehalem, a po potencijalu za frekvencije iznad toga. To bi trebalo da bude Bulldozer.
Plasim se da ce zrelije verzije Bulldozera raditi brze i na vecim frekvencijama nego IB. Videcemo.