Igoritza
PCAXE Member
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 290
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom 9850 BE + modded Intel stock cooler
Motherboard:
DFI LP UT 790FX-M2R
RAM:
2x2GB Kingston @1033Mhz
VGA & cooler:
Gainward 4850
Display:
LG L222WS
HDD:
Samsung 250Gb
Sound:
Bernstein audio module (uz plochu)
Case:
Blueberry Igoritza edition
PSU:
LC Power 550W
Optical drives:
Mrtvi Optiarc
Mice & keyboard:
Logitech UltraX Premium + Logitech RX1000
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
home made astal, mnogo gotivan
dakle - LOST sabio. bozeeee, kakva serija, dakle, ubistvo, nemam rechi, ja sam shokiran ...
evo vam citat jednog kolege sa emuglx foruma, Ktulu je u pitanju, odlichno sazimanje i shvatanje epizode, uz napomenu da kao shto pishe u naslovu te,etako i ovaj post ima - SPOILERS!
vrh zavese:
ΘΕΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΕΝ ΟΣΑ ΦΡΕΣΙ ΣΗΣΙ ΜΕΝΟΙΝΑΣ - may the gods grant thee all that thy heart desires
sredina zavese:
ΘΕΟΙ ΔΕ ΤΟΙ ΟΛΒΙΑ ΔΟΙΕΝ - may the gods grant thee happiness
zavesa:
na vrhu zavese je oko sa krilima, i sa 17 kraka (ni 15 ni 16, zanimljivo ) ispod kojih su ljudi koji se mole kracima.
preko puta svih njih, sedi "kralj" koji nadgleda sve to (verovatno je lik nacrtao sam sebe)
e sad, najludje od svega je -
ovo su direktni citati iz Odiseje, i pritom, na dnu se zapravo nalaze - egipatski brodovi, ne grchki.
ludilo, kakva serija!
evo vam citat jednog kolege sa emuglx foruma, Ktulu je u pitanju, odlichno sazimanje i shvatanje epizode, uz napomenu da kao shto pishe u naslovu te,etako i ovaj post ima - SPOILERS!
a evo shta pishe na tapeti, koju je Jacob napravio -Originally posted by Ktulu
E to je to što ja volim kod Lost-a. Nakon ovakvih epizoda me tera na razmišljanje i izvaljivanje teorija cele priče.
Ovo finale je pokazalo možda do sada najviše važnih detalja od početka serije. Ako vas je ovaj sled događaja smorio, onda šta da kažemo za Battlestar Galactica? :lol:
A rekao bih da su priče mnogo sličnije nego što mislimo (tj. obe inspirisane religijoznim i antičkim elementima).
Uglavnom, videli smo da je Rikardo došao španskim brodom (Black Pearl beše?), dozvan od strane Jacob-a. Možete videti da je Jacob obučen u belo a ovaj drugi u crno. Jacob ljušti ribu, peče je i pojede (Ben je rođen u znaku riba):
Man in Black: "Still trying to prove me wrong."
Jacob: "You ARE wrong."
Man in Black: "Am I? They come. They fight. They destroy. They corrupt. Always ends the same."
Jacob: "It only ends once. Everything that happens before that is just progress."
Elem, ovde se vodi nekakva polemika. Postoji niz događaja, početak i kraj, koji se ponavljaju. Ali postoji apsolutni kraj o kome oni govore. A sve između toga, sva ponavljanja, svi ponovni pokušaji da se nešto promeni, da se Crnom vrati vera u ljude, da se izbegne katastrofa, patnja ili kako god hoćete... možete izabrati bilo koji razlog... sve je to progres.
Ovo je potpuno religiozni, da ne kažem biblijski pristup. Drago mi je da se zapravom ovim događajima serija vratila na put sa početka, za šta sam mislio da se neće desiti. Apsolutno cela serija je koncipirana oko sudbine, povezanih života svih likova, koncepta dobrog i lošeg, belog i crnog, two sides of the same coin i te "igre" koju svi igraju (Cylons vs Colonials anyone?). Sada se daje svrha toj sudbini.
Možemo pretpostaviti da je Jacob mnogo puta do sada tkao konce (jel zna šta znači ono tkano na grčkom, na početku epizode?) i povezivao sudbine ljudi kako bi "dokazao" Crnom da to ima smisla. Recimo da je ovaj Crni, đavo, koji je vesnik nekog "kraja", kataklizmičnog događaja ili pak kraja nekog vremenskog ciklusa. A Jacob, kao dobar i mudar bog/čovek/naučnik/došljak iz paralelnog univerzuma, veruje u ljude. Ili su pak marsevci, svejedno .
Sad, ovog puta, Crni naumi plan kojim će iskoristiti Jacobove izaslanike, izabrane apostole i tako preurediti njihove, već povezane sudbine (prvobitno povezane od strane Jacoba) i, u stilu najgoreg trickster-a, iskoristi onog koji najviše obećava (John Locke) da ga ubije preko Bena.
Prvo me je bunila ona fake-Lockeova rečenica - "Do you know what I've been through to get here?" Prvo sam pomislio da je on (Crni) sve vreme bio Locke, takoreći reinkarnacija Crnog u telu Lockea te je iskoristio planirani moment Lockove smrti kao ritual za ponovno otelotvorenje (nekakav atribut samog ostrva) ali sve to pada u vodu. Jednostavno, Crni je manipulisao ljudima, prikazivao se kao njihovi mrtvi poznanici i voljeni (Benova majka, Eckoov brat itd) i doveo ih do momenta (najpre Bena naravno) gde će Jacob umreti. Ako pretpostavimo da je Black Smoke bio taj koji se materijalizuje kao mrtvi ljudi onda možemo povezati da su Crni lik i Smoke jedno te isto, ali naravno, ne mora da znači.
I tako Jacob pada i kaže: "They are coming." Najverovatnije, iste one koje su nazivali "them" na samom početku epizode. They come, they fight, they destroy itd. Izabrane ljude, u ovom slučaju Oceanic Six koji se iz 70ih vraćaju u sadašnjost. Oni su bili fizički dodirnuti od strane Jacoba (baš svi) a mnogima je i dao predmete iliti poklone. Možemo pretpostaviti da su oni sada wild cards, jer je Jacob znao da će ovog puta Crni pronaći loophole i umro je sa ciljem (kao što nijedan đavo ne može da potpuno nadmudri boga).
Šta će se sledeće dešaviti je anybody's guess, stvarno. U svakom slučaju, zanimljivo finali, čisto zato što postavlja temelje za kapiranje cele srži priče.
Nego, da ja vas pitam nešto. Then who the fuck was Dharma Initiative? I zašto bi ih Jacob ostavio na miru, da uopšte dođu i da rade ono što rade? Da li je njegov plan zapravo nekakvo eksploatisanje ostrva (radi oslobođenja, popravke neke katastrofe) ili pak jednostavno, kako Faraday kaže, on zna šta će se dešavati, samo što on ima moć da suptilno menja stvari.
vrh zavese:
ΘΕΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΕΝ ΟΣΑ ΦΡΕΣΙ ΣΗΣΙ ΜΕΝΟΙΝΑΣ - may the gods grant thee all that thy heart desires
sredina zavese:
ΘΕΟΙ ΔΕ ΤΟΙ ΟΛΒΙΑ ΔΟΙΕΝ - may the gods grant thee happiness
zavesa:
na vrhu zavese je oko sa krilima, i sa 17 kraka (ni 15 ni 16, zanimljivo ) ispod kojih su ljudi koji se mole kracima.
preko puta svih njih, sedi "kralj" koji nadgleda sve to (verovatno je lik nacrtao sam sebe)
e sad, najludje od svega je -
ovo su direktni citati iz Odiseje, i pritom, na dnu se zapravo nalaze - egipatski brodovi, ne grchki.
ludilo, kakva serija!